Skip to main content

Γεωργιάδης σε Αμερικανούς επενδυτές: Θετικό momentum για την ελληνική οικονομία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η ενεργειακή κρίση μάλιστα καθιστά την Ελλάδα σημαντικό τμήμα της λύσης για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδης.

Κατά τη ομιλία του στο 24th Annual Capital Link Invest in Greece Forum, στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας σημειώνοντας σε σχετική ανάρτησή του ότι «οι επενδυτικές προοπτικές της χώρας μας για το μέλλον είναι εξαίσιες. Μοναδική ανησυχία μην διασαλευθεί η πολιτική σταθερότητα, αλλά θα κερδίσουμε τις εκλογές και όλα θα πάνε καλά. Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια για να σπάσουμε το απόλυτο ρεκόρ όλων των εποχών και το 2023 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά».

Όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με ανακοίνωσή του, ο Αδ. Γεωργιάδης επεσήμανε: «Όλες οι επενδύσεις που ήρθαν στην Ελλάδα τα πρώτα 21 Annual Capital Link Invest in Greece Forums είναι λιγότερες απ’ αυτές που ήρθαν τα τρία τελευταία, επί των ημερών της κυβερνήσεώς μας».

Παράλληλα, τόνισε πως «Το μυστικό αυτής της επιτυχίας, προϊόν συλλογικής προσπάθειας, είναι ότι επιτυγχάνουμε αποτελέσματα, τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και στέλνουμε καθαρό μήνυμα σε όλους τους επενδυτές: “η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, που σέβεται το χρόνο και τα χρήματά σας”. Μιας και μας τιμά με την παρουσία του ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, διατελέσας πρέσβης στην Αθήνα επί 6 χρόνια, Τζέφρι Πάιατ, θέλω να του πω: “πόσο καταληκτική δουλειά έκανες, Τζέφρι”. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο υψηλότερο σημείο τους και σ’ αυτό συνέβαλε καθοριστικά ο Τζέφρι Πάιατ».

Μάλιστα, ανέφερε: «Όταν ο πρωθυπουργός μου έκανε την τιμή να με ορίσει υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ξεκίνησα να διερευνώ γιατί οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν χαμηλές. Εντόπισα αρχικά ότι η Ελλάδα ήταν στην λίστα “301” των ΗΠΑ λόγω της ανεπαρκούς νομοθεσίας για τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Αμέσως το αλλάξαμε αυτό, βγήκαμε από τη λίστα και λίγο μετά υπογράψαμε με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, κ. Πομπέο συμφωνία για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Σήμερα 3,5 χρόνια μετά, χάρις και στη συμβολή του κ. Πάιατ, δείτε πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα: η Microsoft προχωρεί σε τρία data center στην Αττική. Χθες εγκαινιάσαμε με τον πρωθυπουργό το 3ο data center της Digital Realty στην Αττική και προχωρά στο 4ο. Η Google ανακοίνωσε τη δική της τεράστια επένδυση σε data xenter. Η Amazon web services υλοποίησε ήδη  τη δική της επέμβαση και την επεκτείνει. H Pfizer έχει κάνει τις δικές της, εξαιρετικά πετυχημένες, επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη. Η Chubb Insurance με την Deloitte κάνει τη δική της επένδυση στη Θεσσαλονίκη».

Υπογραμμίζοντας τον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε χώρα που δίνει λύσεις, ο Αδ. Γεωργιάδης, δήλωσε: «Η ενεργειακή κρίση μάλιστα καθιστά την Ελλάδα σημαντικό τμήμα της λύσης για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η Ελλάδα εξελίσσεται σε νευραλγικής σημασίας ενεργειακό κόμβο με εμβέλεια την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, ενώ προσελκύει επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων στις ΑΠΕ. Είμαι πεπεισμένος ότι τα επόμενα χρόνια η ενέργεια από μειονέκτημα που ήταν για δεκαετίες θα εξελιχθεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα. Το 2022 η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό όχι μόνο 5,6% που προβλέπει ο προϋπολογισμός αλλά κατά την εκτίμησή μου 6,2%, ίσως και 6,3%. Θα είναι ένας από τους υψηλότερους στην ΕΕ, διπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ