Skip to main content

Συνέδριο «Ν»: Ο ρόλος της Ελλάδας στο ενεργειακό τοπίο της ΝΑ Μεσογείου

Paterakis Photo

Οι διεθνείς συνεργασίες κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση

Η ενεργειακή μετάβαση περνά μέσα από διεθνείς συνεργασίες –που συχνά αποτυπώνονται σε εμβληματικά διασυνοριακά έργα- αλλά και τον συνδυασμό πολλαπλών πηγών ενέργειας, συνδυάζοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του ενεργειακού πάνελ του συνεδρίου της «Ν», στο οποίο  μίλησαν οι πρέσβεις της Κίνας, Xiao Junzheng,  του Ισραήλ, Noam Katz, ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Μάργαρης, ο  Γενικός Διευθυντής της Motor Oil Renewable Energy, Βίκτωρ Παπακωσταντίνου και συντόνισε η αρχισυντάκτρια του Naftemporiki.gr, Νατάσα Στασινού.

Xiao Junzheng: Στόχος η ουδετερότητα του άνθρακα

Ο κ. Xiao υποστήριξε ότι η ενεργειακή κρίση έχει βαθιά ριζωμένα αίτια που ανάγονται στην «άνοδο της νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου , της μονομέρειας και του προστατευτισμού» και στην εκδήλωση συμπεριφορών που αποτρέπουν την συνεργασία και την ανάπτυξη. Παράλληλα, υπογράμμισε: «Το να χτίζει κανείς τείχη και να θέτει εμπόδια, όπως και η διάρρηξη δεσμών, αποτελούν παραβίαση των σύγχρονων κανόνων και υποδαυλίζει τους διεθνείς κανόνες εμπορίου αλλά και την παγκόσμια τάξη». Έδωσε έμφαση στην τεχνογνωσία της Κίνας στις ΑΠΕ και τόνισε ότι στόχος της χώρας είναι η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας πέρα από το 2030. «Αυτό που θα θέλαμε να πούμε ουσιαστικά είναι το εξής: Θα προσπαθήσουμε πολύ να μειώσουμε αισθητά τις εκπομπές CO2 πριν από το 2030 και να επιτύχουμε ουδετερότητα άνθρακα πριν από το 2060. Λαμβάνουμε ρεαλιστικές ενέργειες προς αυτούς τους στόχους».

Ο Κινέζος πρέσβης έκανε ειδική αναφορά στην επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ  στο Πεκίνο –την πρώτη Ευρωπαίου ηγέτη μετά από τρία χρόνια-, που ανοίγει ένα «παράθυρο ευκαιρίας στην Κίνα να μιλήσει για την ενεργειακή κρίση με τους Ευρωπαίους εταίρους».

N. Katz: Τεράστια η δυναμική της Ελλάδας ως πύλης LNG

Ο κ. Katz έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ισραήλ ως σημαντικός ενεργειακός «παίκτης» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ιδίως όσον αφορά την ανάδειξή του σε προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης την παρούσα συγκυρία. Αναφέρθηκε τόσο στον αγωγό East Med  όσο και στο πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ θεωρεί την Ελλάδα ως «χώρα με τεράστια δυναμική, ως πύλη διαμετακόμισης LNG προς την Ευρώπη, αλλά και κόμβου παραγωγής και εξαγωγής πράσινη ενέργειας.

Γ. Μάργαρης: Κίνητρα σε όλη την αλυσίδα της ενέργειας

Ο κ. Μάργαρης αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα 5 δις. ευρώ που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ και τον ρόλο των εγχώριων και διεθνών διασυνδέσεων «που δημιουργούν ένα καινούριο πόρο για να εξασφαλίσουμε τόσο την ασφάλεια εφοδιασμού όσο και τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα. Πρόσθεσε δε ότι για να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση απαιτείται –μεταξύ άλλων- ο εξηλεκτρισμός και άλλων τομέων της οικονομίας, όπως π.χ. οι μεταφορές, ταχύτερη αδειοδότηση των «πράσινων»  έργων και κινητροδότηση σε όλη την «αλυσίδα» της ενέργειας.

Β. Παπακωνσταντίνου: Να ανεβάσουμε ταχύτητα στις ΑΠΕ

Τέλος, ο κ. Παπακωσταντίνου υπογράμμισε ότι ο όμιλος της Motor Oil –μέσω της Motor Oil Renewable Energies- έχει ήδη επενδύσει 1,6 δις. ευρώ για την ενεργειακή μετάβαση την τελευταία 3ετία και σκοπεύει να «ανεβάσει ταχύτητα» τα επόμενα χρόνια, με πρόσθετες επενδύσεις 2,5 δις. ευρώ και διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ –που ήδη προσεγγίζει το 1 GW- στο τέλος της δεκαετίας.