Skip to main content

Σύμβουλος επενδυτικών έργων: Πώς η νέα πραγματικότητα του επιχειρείν τον αναβαθμίζει σε στρατηγικό συνεργάτη

Δύο ανεξάρτητα αλλά αλληλοσυμπληρούμενα πλαίσια δράσης, το κλασικό ΕΣΠΑ και το νέο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνδυάζονται.

Η χώρα μας καταλαμβάνει παραδοσιακά τις χαμηλότερες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ σε μια σειρά δεικτών που μετρούν την ελκυστικότητα της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα πλαίσια έχουν σκοπό να επιταχύνουν τη σύγκλισή μας με το μέσο όσο των υπόλοιπων ανεπτυγμένων οικονομιών στους παραπάνω δείκτες μέσα από την διοχέτευση σημαντικότατων κονδυλίων στους τομείς στρατηγικής προτεραιότητας.

Η τρέχουσα προγραμματική περίοδος, παρ’ ότι θεωρητικά ξεκίνησε το 2021 (2021-2027), ακόμα δεν έχει ξετυλίξει σε λεπτομέρεια το πλέγμα προβλεπόμενων δράσεων που σχεδιάστηκε να υλοποιήσει.

Παράλληλα, με την καθυστερημένη ολοκλήρωση του σχεδιασμού (που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις πρωτόγνωρες συνθήκες πανδημίας που προηγήθηκαν), ένα πρόσθετο γνώρισμα της νέας περιόδου είναι ο συνδυασμός δύο ανεξάρτητων αλλά αλληλοσυμπληρούμενων πλαισίων δράσης, το κλασικό ΕΣΠΑ και το νέο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο συνδυασμός δύο πλαισίων με συναφείς στόχους, αλλά διαφορετικές προτεραιότητες, παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις στην εφαρμογή του.

Η αλλαγή της φιλοσοφίας των προγραμμάτων που εγκαταλείπουν σταδιακά τη φιλοσοφία περιορισμένων προϋπολογισμών (de Minimis) έχουν γεωγραφικό προσδιορισμό του ύψους επιδοτήσεων, δίνουν τη δυνατότητα συνδυασμού δράσεων και, σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό έχουν οριζόντια και όχι κλαδική εφαρμογή, δημιουργούν, επίσης, μια νέα δυναμική και σημαντικές ευκαιρίες, τόσο σε μικρομεσαίες, όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Η ουσιαστική πρόκληση για αυτές είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πενταετούς στρατηγικής που θα εξειδικεύσει τις ανάγκες τους σε αγορές παγίων, ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων, εξυπηρέτηση νέων αγορών και απασχόληση κεφαλαίων.

Στη συνέχεια όλοι οι παραπάνω στόχοι συνδέονται με συγχρηματοδοτούμενα και δανειακά προϊόντα που τους εξυπηρετούν, με ολοκληρωμένο τρόπο.

Τα κυριότερα προγράμματα που θα χρησιμοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση δημιουργούν ένα στέρεο «αναπτυξιακό σκελετό» που θα υποστηρίξει αποτελεσματικά τη στρατηγική ανάπτυξης της κάθε επιχείρησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μέχρι στιγμής, ο σκελετός αυτός αποτελείται από τον συνδυασμό ενός προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών ή μισθοδοσίας, με ένα πρόγραμμα επιδοτούμενης δανειοδότησης, και στόχος του είναι ο περιορισμός των ιδίων και δανειακών κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και η οικονομικότερη εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της επιχείρησης.

Γύρω από τον βασικό σκελετό, αναπτύσσεται ένα συμπληρωματικό πλέγμα ειδικότερων δράσεων που είτε διαχειρίζεται κάποιο είδος δαπανών με πλεονεκτικότερο τρόπο, είτε προσφέρει αυξημένη ευελιξία. Το πλέγμα αυτό αναπροσαρμόζεται δυναμικά στην εξέλιξη της αγοράς και τις ευκαιρίες επιδοτήσεων που παρουσιάζονται με τη μορφή νέων προγραμμάτων.

Σύμφωνα με την παραπάνω φιλοσοφία, ο συνεργάτης κάθε σύγχρονης επιχείρησης, ο σύμβουλος διαχείρισης, αναβαθμίζεται σε στρατηγικό συνεργάτη με κύρια αποστολή την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των επενδυτικών και χρηματοδοτικών αναγκών της, με δυναμικό και ολοκληρωμένο τρόπο.

naftemporiki.gr