Skip to main content

Σοφόν… το ασαφές: Περιμένοντας την αγορά τραπεζών

Από την έντυπη έκδοση

-Η αγορά της Αθήνας έχει κρατήσει χαρακτήρα που δεν αντιστοιχεί στην ελληνική νοοτροπία. Γιατί η επιμονή και η υπομονή που αποτυπώθηκε στην πορεία των τιμών των blue chips τον Οκτώβριο σπάνια συναντάται σε σύνολα με πολλούς Ελληνες. Είναι γνωστή η εύκολη αγανάκτησή τους όταν υποχρεώνονται να περιμένουν σε κάποια ουρά για να εξυπηρετηθούν. Συνεπώς, η υπομονή και η επιμονή των επενδυτών αποκαλύπτει την κυριαρχία των ξένων θεσμικών συναλλακτικά, που δεν αγανακτούν περιμένοντας την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αντίθετα προσπάθησαν και προσπαθούν να διατηρήσουν τη συνολική κεφαλαιοποίηση κοντά στα 40 δισ. ευρώ, χρησιμοποιώντας την τεχνική ανάλυση για να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους, κάθε μέρα και μάλιστα με επιτυχία. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε πάνω από τα 35 εκατ. ευρώ και του 25άρη, χωρίς τα πακέτα, ήταν 29 εκατ., με την αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών στα 6,5.

-Με την περιπετειώδη δυναμική που προσδίδουν στις τιμές των επιμέρους τίτλων, είναι πραγματικά δύσκολο να προσδιοριστεί το αποτέλεσμα των συναλλαγών χωρίς την εβδομαδιαία ανασκόπηση. Από αυτή λοιπόν προκύπτει ότι η τρίτη εβδομάδα δεν ήταν σαν την προηγούμενη. Οχι μόνο επειδή το μέγεθος της ανόδου των βασικών δεικτών ήταν υποπολλαπλάσιο, αλλά κυρίως διότι η εικόνα των μεταβολών των επιμέρους μετοχών του 25άρη διαφέρει ριζικά από τη δεύτερη εβδομάδα, ειδικά των τραπεζικών. Ενώ σε εκείνη όλα τα τραπεζικά blue chips εμφάνισαν διψήφια άνοδο, την εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου και της «κατάργησης» των παράγωγων προϊόντων των τραπεζικών μετοχών τα πράγματα έχουν αλλάξει τόσο που δεν είναι δυνατό να αγνοήσουμε τις διαφορές.

-Εξηγούμε: Η ΑΛΦΑ με το κλείσιμο της Παρασκευής εμφάνισε άνοδο +30,91%, ενώ την προηγούμενη κέρδισε +19,6%. Η ΕΤΕ εμφανίζεται με εβδομαδιαία κέρδη +9,1% μετά το +48% την προηγούμενη. Η ΕΥΡΩΒ τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου σημείωσε κέρδη 20%, αλλά την περασμένη απώλειες -12,5%. Ενώ για την ΠΕΙΡ το +8,7% της δεύτερης εβδομάδας, την περασμένη έγινε +12%. Για να καταλάβουμε τι έχει συμβεί στα τραπεζικά blue chips, καλύτερα να παρατηρήσουμε τις μεταβολές τους στον τρέχοντα μήνα που ήδη έφτασε στα μισά του. Η ΑΛΦΑ, λοιπόν, τον Οκτώβριο εμφανίζει άνοδο +34,6%, η ΕΤΕ κερδίζει +53% αλλά η ΕΥΡΩΒ υποχωρεί -4,55% και η ΠΕΙΡ έχει επίδοση +7,7%, όταν ο 25άρης έχει άνοδο +8,2%. Συνεπώς η εβδομάδα που πέρασε «χρησιμοποιήθηκε» για να αποτυπωθούν οι διαφορές των προσδοκιών που τρέφουν οι θεσμικοί για τις τέσσερις «συστημικές» τράπεζες.

-Οι αριθμοί δηλώνουν μια καθαρή εύνοια των ισχυρών θεσμικών για τις ΑΛΦΑ και ΕΤΕ, επιφυλακτικότητα για την ΠΕΙΡ και δυσμένεια για την ΕΥΡΩΒ. Σταμάτησε η γενικευμένη αντιμετώπιση του κλάδου, από την ώρα που φάνηκε ότι πλησιάζει η ώρα της αποκάλυψης της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην ανακεφαλαιοποίησή τους. Θυμίζουμε ότι μέσα στην εβδομάδα μια κίνηση από την πλευρά της ΠΕΙΡ πυροδότησε έντονο συναλλακτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές του κλάδου, γιατί θεωρήθηκε ως προθάλαμος της διαδικασίας για τις απαραίτητες ΑΜΚ. Πιθανά οι θεσμικοί να αποτύπωσαν στο ταμπλό τις εκτιμήσεις τους, για το για ποιες από τις τράπεζες του 25άρη η ΑΜΚ θα είναι ευκολότερη έναντι των υπολοίπων. Πάντως 12 blue chips εμφάνισαν μεταβολές υποδηλώνουσες συσσώρευση.  
[SID:9800433]

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

-Αν είχαμε εφαρμόσει το σχέδιο Γιαννίτση για το ασφαλιστικό, δεν θα είχαμε τώρα ανάγκη να κόβουμε συντάξεις, αναφέρουν πολλοί. Αν είχαμε εξορθολογήσει την Παιδεία, δεν θα είχαμε κάθε χρόνο τα κενά στα σχολεία, τους αιώνιους φοιτητές και τους άνεργους πτυχιούχους. Αν είχαμε καταλάβει πως οι μεταναστευτικές ροές δεν θα περιορίζονταν στους Πολωνούς και τους γείτονες των τέως ανατολικών χωρών, θα είχαμε σχεδιάσει μια πολιτική για την υποδοχή τους. Τώρα η απουσία της, σε συνδυασμό με τα άδεια ταμεία, επιτρέπει στους εταίρους να προτείνουν να έχουν ρόλο συνεργάτη οι γείτονες από τα αντίκρυ παράλια του Αιγαίου. Επί ενός προβλήματος που οι ίδιοι δεν θέλουν να ελέγξουν. Με τα αν, σε σχέση με παραλείψεις του παρελθόντος δεν χτίζεται ένα στέρεο αύριο. Αυτό λείπει από την ελληνική κοινωνία. Ενας δρόμος προς το αύριο που δεν θα είναι και δεν θα τον αισθανόμαστε ως κινούμενη λάσπη. Τα δανεικά επιστρέφονται. Οι ζωές δίχως μέλλον καταστρέφονται πριν ανθήσουν.     

ΣΟΦΟΚΛΗΣ Β’
Κατά Κόσμον ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ