Skip to main content

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στο Χ.Α.

Έντονη μεταβλητότητα κυριαρχεί στα πρώτα λεπτά των σημερινών συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να προσπαθεί να βρει στηρίγματα για την διατήρηση της επαφής της με τα επίπεδα των 680 μονάδων.

Ειδικότερα, στις 11:13, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,26% στις 677,90 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 1,9 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει κέρδη 0,24% στις 201,36 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 0,53% στις 202,56 μονάδες.

Η μεταβλητότητα σήμερα στην αγορά είναι πολύ έντονη, με την μετοχή της Πειραιώς να ξεχωρίζει καταγράφοντας κέρδη 5,71%, μετά την ανακοίνωση ότι ξεκινά σήμερα δημόσια προσφορά για τρεις σειρές ομολόγων, προκειμένου να βελτιώσει την κεφαλαιακή της βάση.

Όπως σημειώνει, άλλωστε, ο ΣΜΕΧΑ, και είναι εμφανές το τελευταίο δίμηνο, δηλαδή από την επανέναρξη των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, το καθεστώς των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά. Τον Σεπτέμβριο 2015 κατεγράφη μείωση κατά 70% του μέσου όρου των ημερήσιων συναλλαγών, συνοδευόμενη από μείωση κατά 50% του μέσου όρου ημερησίων ενεργών μερίδων, ενώ η κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς εμφάνισε πτώση κατά 25% περίπου.

Σύμφωνα με το ΣΜΕΧΑ, οι Έλληνες επενδυτές εξακολουθούν να παραμένουν στο περιθώριο της συναλλακτικής δραστηριότητας και δεν μπορούν να τοποθετηθούν και να δραστηριοποιηθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε αντίθεση με τους αλλοδαπούς επενδυτές, κυρίως θεσμικούς, που είναι οι μόνοι που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Ακόμη, ο ΣΜΕΧΑ, ζητεί την απελευθέρωση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από το καθεστώς των κεφαλαιακών περιορισμών, προκειμένου να διαμορφωθούν υγιείς και διαφανείς συνθήκες λειτουργίας.

Στο ταμπλό τώρα, εκτός από την Πειραιώς, θετικά λειτουργούν και οι μετοχές του ΟΠΑΠ, στο +1,95%, των Ελληνικών Πετρελαίων, στο +1,35%, της Motor Oil και της Aegean, στο +1,2% έκαστη, καθώς και της Μυτιληναίος στο +,26%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, Folli Follie και Alpha Bank.

Στον αντίποδα, η Grivalia και η Ελλάκτωρ καταγράφουν απώλειες 1,7%, η Εθνική είναι στο -1,64% και η Τέρνα Ενεργειακή στο -1,45%. Με μικρές απώλειες κινούνται οι ΕΕΕ, Τιτάν, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ.