Skip to main content

Βρετανία: Νέο καθεστώς για βίζα σε κατοίκους Χονγκ Κονγκ

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε την Παρασκευή ένα νέο καθεστώς θεωρήσεων βίζα που προσφέρει στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ μια διαδρομή προς τη βρετανική υπηκοότητα – ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε ως απάντηση στους νέους νόμους ασφαλείας της Κίνας στην πρώην βρετανική αποικία.

Το πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, ανοίγει την Κυριακή και επιτρέπει σε όσους έχουν το καθεστώς «British National (Overseas)» να ζήσουν, να σπουδάσουν και να εργαστούν στη Βρετανία για πέντε χρόνια και τελικά να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα.

Η Βρετανία αναφέρει ότι εκπληρώνει μια ιστορική και ηθική δέσμευση προς τον λαό του Χονγκ Κονγκ, αφού κατηγόρησε την Κίνα ότι παραβίασε τους όρους της παράδοσης του 1997, εισάγοντας νόμους ασφαλείας που σύμφωνα με το Λονδίνο χρησιμοποιούνται για τη σιωπή της διαφωνίας.

Η Κίνα λέει ότι η πορεία προς την ιθαγένεια είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις.

«Είμαι πάρα πολύ περήφανος που έχουμε φέρει σε αυτήν τη νέα διαδρομή για να ζουν, να εργαστούν και να φτιάξουν το σπίτι τους στη χώρα μας», δήλωσε ο Τζόνσον σε δήλωση.

«Με αυτόν τον τρόπο τιμήσαμε τους βαθιές σχέσεις ιστορίας και φιλίας μας με τους λαούς του Χονγκ Κονγκ και υπερασπιστήκαμε την ελευθερία και την αυτονομία – οι αξίες τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και του Χονγκ Κονγκ διατηρούνται πολύτιμες».

Το BN (O) είναι ένα ειδικό καθεστώς που δημιουργήθηκε βάσει του βρετανικού νόμου το 1987 και αφορά ειδικά το Χονγκ Κονγκ.

Η βίζα των 250 λιρών θα μπορούσε να προσελκύσει πάνω από 300.000 άτομα και τους εξαρτώμενους από αυτούς στη Βρετανία και να δημιουργήσει έως και 2,9 δισεκατομμύρια λίρες καθαρό όφελος για τη βρετανική οικονομία τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις.

Από περίπου το μεσημέρι της Κυριακής, οι αιτούντες μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο Διαδίκτυο και να κλείσουν ραντεβού για να καταχωρήσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα σε ένα κέντρο αιτήσεων θεώρησης. Από τις 23 Φεβρουαρίου ορισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την αίτηση θεώρησης ως εφαρμογή smartphone.

Είναι ακόμη πολύ αβέβαιο πόσα άτομα θα αποδεχτούν πραγματικά την προσφορά. Οι κυβερνητικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι 2,9 εκατομμύρια και άλλα 2,3 εκατομμύρια εξαρτώμενα άτομα θα είναι επιλέξιμα να έρθουν στη Βρετανία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters