Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Στα διεθνή χρηματιστήρια οι επενδυτές αποφάσισαν πως αυτή τη βδομάδα είναι ώρα να ενθυλακώσουν τα κέρδη που πρόσφερε η προηγούμενη και εν μέρει η Δευτέρα. Στην Αθήνα μέσα από την επικράτηση της προσφοράς μετοχών ενδοσυνεδριακά και το μάζεμα της υπερβάλλουσας προσφοράς κατόπιν ήταν δικαιολογημένη η αμυντική δυναμική που ξεδιπλώθηκε. Θυμίζουμε ότι οι δείκτες από την Πέμπτη ως χθες πραγματοποιούν κινήσεις μέσα σε ζώνη μικρού σχετικά εύρους με τους ισχυρούς θεσμικούς να χρησιμοποιούν την κυκλικότητα στην έκφραση αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Δεν ήταν μικρό πράγμα να κλείσουν οι βασικοί δείκτες με μικρές θετικές μεταβολές. Όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι δείκτες υποχωρούσαν ήρεμα, μετά από εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε σαν η καλύτερη, στο 2015. Στην Αθηναϊκή αγορά ήταν οι τράπεζες πάλι στο ρόλο του αδύναμου κρίκου και οι εταιρίες Πετρελαίου Αερίου, λόγω της ανάκαμψης της τιμής του μαύρου χρυσού, που δεν είναι ευνοϊκή εξέλιξη για τα διυλιστήρια.
Υπήρξε διαφορετική αντιμετώπιση έναντι των τίτλων που ενδιαφέρουν τους ξένους θεσμικούς, που μάλλον αλλάζουν σταδιακά άποψη για το ΧΑ και την ελληνική οικονομία. Οι βασικοί δείκτες δοκίμασαν για τρίτη φορά να ξεπεράσουν σημαντικές οροφές – αντιστάσεις, βάσει της στατιστικής ανάλυσης. Δύσκολο κατά τη γνώμη μας να πετύχουν αυτόν το «άθλο», χωρίς σημαντικά καλύτερο τζίρο και με ανοδική ορμή ανώτερης ισχύος. Δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή στο rebound του τραπεζικού κλάδου. Δεν αποκλείεται να χρειαστεί μια δυο καθοδικές συνεδριάσεις για να πάρουν οι δείκτες φόρα.
Χθες το μόνο που κατάφερε ο ΓΔ ήταν κλείσιμο πάνω από τις 680, χωρίς δυναμική υπέρβαση αυτού του επιπέδου. Συνεπώς, παραμένει ως στόχος το επίπεδο των 700 μονάδων και στην περίπτωση που θα γυρίσει καθοδικά η αγορά υπάρχει το πλατύσκαλο στις 640- 650. Τα κριτήρια των θεσμικών διατηρούνται και αφορούν στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, από την Ελληνική Βουλή και στους τελικούς όρους για τις επικείμενες Τραπεζικές ΑΜΚ. Η ποιότητα των κριτηρίων και η απόσταση μεταξύ του φρονήματος των θεσμικών στις αγορές ομολόγων, όπου τα ελληνικά μειώνουν διαρκώς της αποδόσεις τους, και των θεσμικών του ΧΑ δεν έχει ακόμα «εξηγηθεί».
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Μετά από μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας οι αμερικανικοί δείκτες τελικά κατάφεραν να κλείσουν με κέρδη, βρίσκοντας στήριξη από τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα ορισμένων δεικτοβαρών μετοχών, ενώ η αγορά βρέθηκε σε διαδικασία αποτίμησης των εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται για το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,28% στις 17.131,86 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,17% στις 4.838,64 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,13% στις 2.017,46 μονάδες.
Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή του Twitter υποχώρησε κατά 6,8%, καθώς έγινε γνωστό ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ωστόσο η διοίκηση της εταιρείας, δεν έχει επιβεβαιώσει, αλλά ούτε και διαψεύσει, αυτές τις διαρροές.
Απώλειες που έφτασαν το 7,8% σημείωσε η Eli Lilly, μετά την ανακοίνωση ότι σταματά τις κλινικές δοκιμές για την θεραπεία της καρδιαγγειακής νόσου, εξέλιξη που θα κοστίσει περί τα 90 εκατ. δολάρια. Η ζημία θα εγγραφεί στο τέταρτο τρίμηνο.
Στον αντίποδα, η EMC σημείωσε κέρδη 1,7%, καθώς ανακοινώθηκε εξαγορά της από την Dell, με το αντίτιμο της συμφωνίας να ανέρχεται στα 67 δισ. δολάρια, ποσό – ρεκόρ στην ιστορία του τεχνολογικού κλάδου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η πορεία της κερδοφορίας των εισηγμένων για το τρίτο τρίμηνο, θα κρίνει την πορεία των δεικτών το τέταρτο τρίμηνο του έτους, καθώς η αγορά θα έχει μια καλύτερη εικόνα για τις συνέπειες των αναταράξεων των διεθνών αγορών το καλοκαίρι.
Αυτή την εβδομάδα αναμένονται τα περισσότερα αποτελέσματα των τραπεζών, καθώς την Τρίτη, μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου θα ανακοινώσει η JPMorgan, την Τετάρτη αναμένονται τα αποτελέσματα των Bank of America και Wells Fargo, ενώ την Πέμπτη εκείνα των Citigroup και Goldman Sachs.
ΕΥΡΩΠΗ
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες χθες, καθώς δεν μεταβλήθηκε η εικόνα από την έναρξη των συναλλαγών, με τις αγορές να εστιάζουν και να αποτιμούν τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,70% στις 6.371 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,23% στις 10.120 μονάδες και ο γαλλικός CAC έκλεισε πτωτικά κατά 0,26% στις 4.689 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,28% στις 361,79 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να κερδίζει έως και 0,3%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Glencore βρέθηκε σήμερα εκ νέου στο επίκεντρο, καταγράφοντας απώλειες 6,1%, με την αγορά να αντιδρά αρνητικά στην ανακοίνωση ότι η εταιρεία θα προωθήσει την πώληση ενεργητικού στην Αυστραλία και την Χιλή, με στόχο να μειώσει τα επίπεδα χρέους της.
Επίσης, ο κλάδος της υγείας βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη Stoxx 600. Ξεχωρίζει το -3,9% της Novozymes, η οποία, μάλιστα, υποβαθμίστηκε από την Goldman Sachs σε sell από buy προηγουμένως.
Στον αντίποδα, η Stora Enso σημείωσε κέρδη 6,3%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά της κέρδη θα είναι υψηλότερα του αναμενομένου. Ανοδικά κατά 0,9% έκλεισε η Fiat Chrysler, μετά την ανακοίνωση ότι θα ξεκινήσει διαδικασίες δημόσιας προσφοράς για τη Ferrari, στην οποία κατέχει το 90% των μετοχών της. Η δημόσια προσφορά εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στην τιμή των 48-52 δολαρίων.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 0,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο έναντι ελλείμματος 0,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενου μήνα.
ΧΑ
Τελικά κατάφερε να κλείσει εμφανίζοντας θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, μετά από μία «περιπλάνηση» εντός στενού εύρους, έχοντας σημαντικούς αρωγούς τα κέρδη δεικτοβαρών μετοχών, όπως της ΔΕΗ, της Τιτάν, της ΕΕΕ και του ΟΠΑΠ.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,56% στις 680,75 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 681,03 μονάδες και η χαμηλότερη στις 670,92. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 9,16% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 22,32 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 3,13 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 0,85% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,22%.
Μετά από μία «περιπλάνηση» πολλών εναλλαγών προσήμου, η αγορά και σήμερα προσπάθησε να παραμείνει στη «γνώριμη» ζώνη των 670-680 μονάδων, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τα κεκτημένα του Οκτωβρίου. Μάλιστα, δεν έδειξε διάθεση να δοκιμάσει τη στήριξη των 660 μονάδων, αλλά ούτε και να επιχειρήσει να κινηθεί προς τη διάσπαση της αντίστασης των 688 μονάδων. Στα επίπεδα, άλλωστε, που βρίσκεται ο τζίρος οποιαδήποτε αποφασιστική κίνηση προς κάθε κατεύθυνση δεν θα έπειθε την αγορά για την διαμόρφωση της τάσης, έστω και βραχυπρόθεσμης.
Επίσης, χθες ήταν να κατατεθεί στη Βουλή, με τη διαδικασία του επείγοντος, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου, πιθανότατα την Παρασκευή, να ακολουθήσει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Η ψήφισή τους αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση δόσης ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, καθώς και το πρώτο τεστ και δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης.
Στο μεταξύ, εκτός της ψήφισης των προαπαιτουμένων και της δρομολόγησης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το μείζον πρόβλημα της υστέρησης των εσόδων, η οποία σύμφωνα με τη «Ν» είναι ήδη πολύ σημαντική. Το οικονομικό επιτελείο εντείνει τις προσπάθειές του ώστε μέσα στο τελευταίο τρίμηνο τα δημόσια έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού να αναρριχηθούν στα 49,05 δισ. ευρώ που είναι και ο νέος στόχος για τη φετινή χρονιά.
Στο ταμπλό τώρα, οι συναλλαγές εστιάστηκαν σε πολύ συγκεκριμένους τίτλους. Ο ΟΠΑΠ κάλυψε το 19,45% του συνολικού ημερήσιου τζίρου, η Motor Oil το 15,5%, ο ΟΤΕ το 13,5% και η Jumbo το 12,3%. Συναλλαγές πραγματοποιήσαν και οι Alpha Bank, ΑΛΦΑ-1,82% Εθνική και ΔΕΗ, ενώ ο τζίρος στον FTSEM διαμορφώθηκε μόλις στις 312,7 χιλ. ευρώ.
Κέρδη σημείωσαν οι μετοχές της Grivalia Properties (+3,26%), της ΔΕΗ (+2,82%), της Folli Follie (+2,07%), της Coca Cola HBC (+1,96%), του ΟΠΑΠ (+1,89%), της ΕΧΑΕ (+1,39%) και της Jumbo(+1,39%).
Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-4,00%), της Ελλάκτωρ(-3,91%), της Εθνικής (-3,33%), των ΕΛΠΕ (-2,22%), της Motor Oil(-2,04%) και της Alpha Bank(-1,82%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των εταιριών Υγείας (+3,17%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Τραπεζών (-2,71%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 46 κινήθηκαν ανοδικά, 38 καθοδικά, ενώ η τιμή 15 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Περί πιθανών στηρίξεων του 25άρη
Χθες άλλαξαν χέρια 2140 ΣΜΕ για τη σειρά Οκτωβρίου. Άλλαξαν επίσης χέρια 1728 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου και 223 από κανένα για τη σειρά Δεκεμβρίου. Η τιμή εκκαθάρισης της τρέχουσας σειράς ορίστηκε στις 201,75 μονάδες, με τον 25άρη στο +0,85% και κλείσιμο στις 202,51, με 6630 ανοικτά συμβόλαια. Ενώ για την επόμενη ορίστηκε στις 204,00, με 4611 ανοικτά συμβόλαια και στη σειρά Δεκεμβρίου ορίστηκε στις 204,25, με ανοικτά συμβόλαια 205 ΣΜΕ.
Σημειώνουμε ότι οι traders εκφράζουν τα στοιχήματα για την βραχυπρόθεσμη τάση στην τιμή εκκαθάρισης των ΣΜΕ που θα είναι κυρίαρχη σειρά την επόμενη βδομάδα και η προπορεία του ΣΜΕ Νοεμβρίου περιορίστηκε χθες στις 1,5 μονάδες. Χρειάζεται να θυμίσουμε ότι:
Υπάρχει μια συστοιχία συνεδριάσεων που ο δείκτης ερχόμενος από χαμηλότερα επίπεδα κόλλησε αναφερόμαστε στις συνεδριάσεις:
8/9 κλείσιμο στις 195,42 υψηλό στις 199,75 και ελάχιστο στις 191,74 με προηγούμενο κλείσιμο στις 190,92 μονάδες
9/9 κλείσιμο στις 196,17 υψηλό στις 198,88 και ελάχιστο στις 194,62
10/9 κλείσιμο στις 197,27 υψηλό στις 198,71 και ελάχιστο στις 194,44
11/9 κλείσιμο στις 196,76 υψηλό στις 197,25 και ελάχιστο στις 194,45
14/9 κλείσιμο στις 196,05 υψηλό στις 196,85 και ελάχιστο στις 192,71
15/9 κλείσιμο στις 198,13 υψηλό στις 198,16 και ελάχιστο στις 194,20
Κατόπιν πέρασε πάνω από τις 202 μονάδες στις 16/9 και το υψηλό του Σεπτεμβρίου ορίστηκε στις 21/9 και ήταν κλείσιμο στις 204,07 υψηλό στις 207,28 και ελάχιστο στις 201,63.
Άρα μια ζώνη στήριξης, στην περίπτωση που θα χρειαστεί να υποχωρήσει ο 25άρης για να υπερβεί τις τρέχουσες αντιστάσεις, ορίζεται από τις 193 ως τις 195 μονάδες και τις τελευταίες επιλέγουν ως τιμή εξάσκησης στα options του 25άρη οι επαγγελματίες των παραγώγων.
Η ζώνη που πιθανά να αποτελέσει τη στήριξη αν οι πιέσεις εμφανίσουν μεγάλη ισχύ έχει προκύψει από τις συναλλαγές που έλαβαν χώρα από τις 26 Αυγούστου ως 3 Σεπτεμβρίου. Τότε είχαμε για τον 25άρη
1) στις 26/8 κλείσιμο στις 182,74 μέγιστο 184,18 ελάχιστο 177,85.
2) στις 27/8 κλείσιμο στις 184,51 μέγιστο 186,26 ελάχιστο 182,64.
3) στις 28/8 κλείσιμο στις 186,67 μέγιστο 186,67 ελάχιστο 183,21.
4) στις 31/8 κλείσιμο στις 182,72 μέγιστο 186,54 ελάχιστο 182,42.
5) στις 1/9 κλείσιμο στις 181,06 μέγιστο 184,00 ελάχιστο 179,17.
6) στις 2/9 κλείσιμο στις 183,01 μέγιστο 183,60 ελάχιστο 180,77.
7) στις 3/9 κλείσιμο στις 189,50 μέγιστο 190,00 ελάχιστο 183,65
Η ζώνη από τις 187 ως τις 189 μονάδες φαίνεται ως πιθανή στήριξη από τα παραπάνω.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές έχουν γλιστρήσει πίσω από τα υψηλά δύο μηνών σήμερα Τρίτη 13/10 και τα νομίσματα των βασικών προϊόντων υποχώρησαν, παράλληλα με μια μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου που πυροδότησε ρευστοποιήσεις, αν και το ξεθώριασμα των προσδοκιών για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ προσέφερε κάποια υποστήριξη.
Τα εμπορικά δεδομένα από την Κίνα ήταν μικτά, με τις εξαγωγές να ξεπερνούν τις προβλέψεις και τις εισαγωγές κάτω από τις προσδοκίες πέτυχαν λίγα στο να διαλύσουν τις ανησυχίες για επιβράδυνση στην Κίνα. Ωστόσο, οι αυξημένες ελπίδες για περισσότερα κίνητρα από τις αρχές της Κίνας στηρίζουν τις αγορές.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας γλίστρησε 1,0% από το υψηλό δύο μηνών που άγγιξε τη Δευτέρα. Ακόμα, ήταν ακόμα επάνω 7,7% μέχρι στιγμής αυτό το μήνα. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 1,06%.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές πήραν τα κέρδη τους μετά από την άνοδο της περασμένης εβδομάδας που οδήγησε σε ένα υψηλό 11 εβδομάδων, και από μια έκθεση που έδειξε ότι ο ΟΠΕΚ συνέχισε να ενισχύει την παραγωγή αργού παρά την περίσσεια στην προσφορά που υπάρχει.
Τα futures του Brent υποχώρησε 5,3% τη Δευτέρα, ήταν η μεγαλύτερη απώλεια τους σε βάθος περίπου έξι εβδομάδων. Στις ασιατικές συναλλαγές σήμερα, αυξήθηκαν 0,8%, διαπραγματευόμενο στα 50,45 δολάρια ανά βαρέλι.
Οι εξαγωγές της Κίνας , τον Σεπτέμβριο υποχώρησαν 1,1% από το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 17,7%.
Τα δεδομένα από μόνα τους δεν θα είναι αρκετά να κάνουν τους επενδυτές πιο αισιόδοξους για την Κίνα. Παρόλα αυτά, οι αγορές φαίνεται να υποστηρίζονται από τις προσδοκίες για την ανάληψη δράσης από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Σήμερα, οι μετοχές της Σαγκάης υποχώρησαν περίπου 1%, συντονισμένη με άλλες περιφερειακές αγορές μετοχών.
Παρόλα αυτά, η διάθεση ανάληψης κινδύνου των επενδυτών συνολικά έχει επιστρέψει, και ενσωματώνουν στα επίπεδα των τιμών των μετοχών την ευκαιρία της Federal Reserve των ΗΠΑ για αύξηση των επιτοκίων φέτος.
Σε μια ένδειξη της χαλάρωσης των ανησυχιών μεταξύ των επενδυτών, ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, που συχνά θεωρείται ως μετρητής του φόβου των επενδυτών για τις μετοχές της Wall Street, υποχώρησε στο 16,15% το χαμηλότερο επίπεδο σε δύο μήνες.
Ο δείκτης δολαρίου έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων στο 94,619 τη Δευτέρα, και έχει πέσει 2,2% από το υψηλό χτύπημα στις 25 Σεπτεμβρίου. Σήμερα ανήλθε στο 94,905.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Η Κυβέρνηση έχει μπροστά της να περάσει τα προαπαιτούμενα που θα ανοίξουν τον δρόμο τόσο για θετική αξιολόγηση και είσπραξη της δόσης, όσο και τη εκκίνηση των ΑΜΚ των Τραπεζών, μιας και είναι σημαντικό τόσο για την αποφυγή ‘κουρέματος’ καταθέσεων, από την καινούργια χρονιά, όσο και για την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας που τόσο πολύ έχει ανάγκη, μιας και ένα μεγάλο μέρος των ‘CC’ θα μπορέσουν να αρθούν σε περίπτωση που ο κλάδος ανακεφαλαιωθεί.
Η Αγορά, τόσο η Χρηματιστηριακή, αλλά πολύ περισσότερο αυτή των ομολόγων, προεξοφλούν μία θετική εξέλιξη μιας και το spread πλησιάζει πάλι τις 700 μονάδες βάσης, με τα εταιρικά ομόλογα να έχουν δώσει πολύ σημαντικές κινήσεις μιας και το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Το επόμενο διάστημα το πιο δύσκολο και μεγάλο βήμα της Κυβέρνησης θα έχει να κάνει με το Συνταξιοδοτικό, μιας και είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα σε κόστος, ενώ η βιωσιμότητα του δεν υφίσταται με τα σημερινά δεδομένα. Στην παρούσα και όπως όλα δείχνουν, η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει το μνημόνιο κατά γράμμα, ψάχνοντας τα πολύ δύσκολα ισοδύναμα.
Εν κατακλείδι, μπροστά μας έχουμε ένα πολύ δύσκολο τρίμηνο, που θα μας δείξει αν η Οικονομία μπορεί να ανταπεξέλθει, πάντα με την βοήθεια της Ευρώπης, στα σημαντικά νέα προβλήματα που έχει με τα “CC”. Στην περίπτωση του Χ.Α. ο χρόνος είναι ο κύριος αντίπαλος μας και όχι τόσο οι αποτιμήσεις των εταιρειών.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Ασθενείς κινεζικές εισαγωγές οδηγούν τις μετοχές χαμηλότερα
Οι Κινεζικές εισαγωγές κατέρρευσαν σε χαμηλό επτά μηνών σε δολάρια ΗΠΑ, οδηγώντας σε γενικευμένο sell-off στις ασιατικές μετοχές. Ακόμη και αν οι εξαγωγές ήταν καλύτερες από τα αναμενόμενα, η μείωση κατά 20,4% των εισαγωγών οδήγησε σε αδυναμία τις μετοχικές αξίες σε όλη την Ασία, με τα νομίσματα των βασικών προϊόντων, όπως το MYR, CAD και AUD να υστερούν σημαντικά.
Η αδυναμία στην Ασία ήταν άσχετη από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου εν μία νυκτί. Όταν τα ΣΜΕ για Brent και WTI ξεπουλήθηκαν μόλις έγινε γνωστό πως ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς υψηλότερα επίπεδα τις προβλέψεις επί της παγκόσμιας ζήτησης και σε απάντηση αποφάσισε την αύξηση της προσφοράς. Η τελευταία κίνηση αυτή ακολουθεί τη σημαντική αναπήδηση των τιμών του αργού την περασμένη εβδομάδα, η οποία παρακίνησε πολλούς να δηλώσουν ότι τα χειρότερα πέρασαν. Οι αναλυτές μας επί των βασικών προϊόντων πιστεύουν ότι μια παρατεταμένη βελτίωση των τιμών είναι δύσκολο να προβλεφθεί στο παρόν στάδιο.
Χθες, οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύτηκαν μέσα σε ένα στενό εύρος τιμών με τους περισσότερους δείκτες να δείχνουν οριακά πιο αδύναμοι ενώ τα περισσότερα εκ των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά. Οι Αμερικανικές μετοχές σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση.
Τα βασικά οικονομικά γεγονότα αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνουν στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας (Τετάρτη), στη ζώνη του ευρώ IP (Τετάρτη) και τα τελικά στοιχεία του πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στην ευρωζώνη (Παρασκευή) και από τις ΗΠΑ αναμένονται οι λιανικές πωλήσεις (Τετ), CPI (Πέμπτη) και IP (Παρασκευή). Έχουμε, επίσης, σημαντικές συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής στη Σιγκαπούρη (Τετάρτη), Κορέα (Πέμπτη) και η Ινδονησία (Πέμπτη).
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Σταθερή παρέμεινε η ανεργία τον Ιούλιο σε σχέση με το πτωτικά αναθεωρημένο 25% του Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2012, όταν η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 24,9%. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2013 είχε καταγραφεί ρεκόρ στο 27,9%.
Σε έναν ενιαίο λογαριασμό που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών θα μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών του Δημοσίου, σύμφωνα με διάταξη που προστέθηκε στο τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου, όπως αυτό κατατέθηκε στη Βουλή.
Βήμα προς βήμα η διαδικασία για το χρέος, προσπαθούμε πρώτα να δώσουμε περιεχόμενο στην έννοια βιωσιμότητα, απάντησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ σχετικά με τις ενστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ τάχθηκε υπέρ της επανεκλογής της Κριστίν Λαγκάρντ στην κεφαλή του Ταμείου.
Στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί η 8η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας (16-22 Νοεμβρίου), όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωση η Ομοσπονδία Συνδέσμων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ). Η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Δίκτυο Επιχειρηματικότητας, με την υποστήριξη του ιδρύματος Kauffman.
Σε επαφές με πιθανούς επενδυτές πρόκειται να προβεί η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της διερεύνησης εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών για τη Finansbank, όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αφορούσαν στη θυγατρική της τράπεζας στην Τουρκία, τον προηγούμενο μήνα, κύκλοι της ΕΤΕ ανέφεραν πως η τράπεζα εξέταζε εναλλακτικές προτάσεις για την έγκαιρη κάλυψη τυχόν αναγκών ανακεφαλαιοποίησης, εν όψει ολοκλήρωσης των αποτελεσμάτων του AQR και των stress tests που διεξάγει η ΕΚΤ.
Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α., θα ανακοινώσει η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-4,00% τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Σύμβαση με τη Zambia Electronic Clearing House Limited (ZECHL) υπέγραψε κοινοπραξία της Intrasoft International, για την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση του εθνικού διατραπεζικού συστήματος πληρωμών της Ζάμπια (Σύστημα Μεταγωγής Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών – National Financial Switch project). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η σύμβαση αυτή, διάρκειας 7 ετών (12 μήνες για την υλοποίηση και 6 χρόνια συντήρηση), αποτελεί το πρώτο έργο που υλοποιεί η Intrasoft International στη Ζάμπια.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Απότομα διόρθωσε τη Δευτέρα το πετρέλαιο, μετά το άλμα 9% που κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αντίθετα, ο χρυσός έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 0,7%, στα 1.164,50 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 5,1%, κλείνοντας στα 47,10 δολάρια το βαρέλι.
Είναι πολύ νωρίς για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αποφασίσει την επέκταση ή την παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, δήλωσε σήμερα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ είπε ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν πρόωρη, παρ’ ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει αν χρειαστεί.
Στο ποσό των 358,7 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν στα 358,7 δισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 9η Οκτωβρίου.
Οι στόχοι της Ισπανίας για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας είναι αρκετά αισιόδοξοι, προειδοποιεί η Κομισιόν, σε ανακοίνωσή της.
Οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι η υλοποίηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, με ορίζοντα το 2016, εδράζεται σε υπερ-αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη την υψηλή έκθεση της χώρας στις αναδυόμενες αγορές.
Άνοδο κατά 154% κατέγραψε η εξαγωγική δραστηριότητα της Γερμανίας την περίοδο 2000 – 2013, σύμφωνα με ανάλυση του think – tank (δεξαμενή – σκέψης) Bruegel. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Ισπανία εμφάνισε άνοδο 127% , η Μ. Βρετανία 98% , η Γαλλία 79% και η Ιταλία72%. Σύμφωνα με την έρευνα του Bruegel, η εντυπωσιακή άνοδος των εξαγωγών οφείλεται εν μέρει στη συγκράτηση των μισθών, η οποία με τη σειρά της, συνέβαλε στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των γερμανικών προϊόντων.
Η Volkswagen πούλησε το πρώτο «πειραγμένο» όχημα στη Βρετανία το 2008, παραδέχθηκε ο επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε έως σήμερα, το 2008 πωλήθηκε το πρώτο πετρελαιοκίνητο όχημα, το οποίο έφερε το ειδικό λογισμικό χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων» επισήμανε ο επικεφαλής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στη Βρετανία, Πολ Γίλις.
Σχέδιο διάσωσης τριών τραπεζών καταρτίζουν οι ιταλικές αρχές, προκειμένου να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ελλείψεις, οι οποίες εκτιμώνται στα 2,2 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ιταλίας έχει θέσει τρεις μικρές τράπεζες – Marche, Popolare dell’ Etruria και Cassa di Risparmio di Ferrara – σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, λόγω των μεγάλων ζημιών στους ισολογισμούς τους.
Φόρο μόλις 4.327 λιρών κατέβαλε για το 2014 το Facebook, ποσό χαμηλότερο κατά 1.000 λίρες έναντι του φόρου ενός μέσου Βρετανού εργαζόμενου. Παρά το χαμηλό φόρο ωστόσο, τα κέρδη της αμερικανικής εταιρείας για το ίδιο έτος στη Βρετανία, ανήλθαν στα 105 εκατ. λίρες.
Τo εναπομείναν ποσοστό που διαθέτει στη Royal Mail, επιδιώκει να πουλήσει η βρετανική κυβέρνηση, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, η οποία ξεκίνησε το 2013. Το 14% που διαθέτει το δημόσιο, αναμένεται να τεθεί προς πώληση λίαν συντόμως, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι το αντίτιμο θα ανέλθει στις 660 εκατ. στερλίνες.