Skip to main content

Δημοπρασία ΝΟΜΕ: Ιστορικό ρεκόρ στην τιμή

Από την έντυπη έκδοση

Κυριολεκτικά στα ύψη εκτινάχθηκαν οι τιμές κατά τη χθεσινή δημοπρασία ΝΟΜΕ, την τελευταία για το 2018, με τη διαδικασία να «κλείνει» στα 54,74 ευρώ ανά MWh/h, η οποία είναι η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου. Ενδεικτικό του ισχυρού ανταγωνισμού που σημειώθηκε κατά τη χθεσινή δημοπρασία είναι πως η παραπάνω τιμή είναι κατά 5,94 ευρώ μεγαλύτερη από το έως χθες ιστορικό ρεκόρ σε δημοπρασίες ΝΟΜΕ, το οποίο ήταν 48,8 ευρώ ανά MWh/h και είχε σημειωθεί στην αμέσως προηγούμενη διαδικασία. Μάλιστα, η χαμηλότερη τιμή στην οποία αποκτήθηκαν χθες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 54,64 ευρώ.

Οι λόγοι

Κατά τη χθεσινή διαδικασία δημοπρατήθηκαν 683 MWh/h ηλ. ενέργειας, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ένας σημαντικός λόγος που ώθησε υψηλά τις τιμές ήταν η διαφαινόμενη επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές ηλ. ενέργειας από τα ΝΟΜΕ.

Επομένως, με δεδομένο πως το πιο πιθανό είναι ότι από τον Ιανουάριο του 2019 θα τεθεί σε ισχύ μία ποσόστωση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούν να «οδεύσουν» στο εξωτερικό με τις τιμές με τις οποίες αποκτήθηκαν από τις δημοπρασίες, όπως εισηγείται η ΕΧΕ, κάποιοι συμμετέχοντες φαίνεται να άδραξαν την τελευταία ευκαιρία για αθρόες εξαγωγές.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το τελευταίο χρονικό διάστημα, η πορεία των τιμών των δικαιωμάτων CO2 καθώς και των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ενισχύουν τις ανησυχίες για άνοδο τους επόμενους μήνες του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τη χονδρεμπορική αγορά. Επομένως, όπως και στη δημοπρασία του Ιουλίου έτσι και στη χθεσινή, αρκετοί προμηθευτές κινήθηκαν επιθετικά στις δημοπρασίες, ώστε να εξασφαλίσουν ένα επαρκές χαρτοφυλάκιο για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε «τσουχτερή» μεν τιμή, η οποία ωστόσο είναι μικρότερη από την Οριακή Τιμή Συστήματος, που κινείται στα 70 ευρώ ανά MWh.

 Κ.Δ.