Skip to main content

Α. Σκέρτσος: Η αύξηση του ΑΕΠ ο μόνος ασφαλής δρόμος για να μην μειωθούν οι συντάξεις

«Η αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, είναι και ο μόνος ασφαλής δρόμος για να μειωθεί το μερίδιο των συντάξεων ως ποσοστό του ΑΕΠ, χωρίς απαραίτητα να μειωθούν οι ίδιες οι συντάξεις σε μια χώρα που γερνάει», τόνισε γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Άκης Σκέρτσος, υπογραμμίζοντας πως «διαφορετικά θα τρώμε από τις σάρκες μας και θα μοιράζουμε υποσχέσεις για συντάξεις, μισθούς, κ.λπ. χωρίς αντίκρισμα».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «News247», ο κ. Σκέρτσος σημείωσε πως «στο πρόσφατο μηνιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ δεν πήρε καμία θέση για περικοπή των συντάξεων. Αυτό που απλά κάναμε ήταν να εκθέσουμε τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας και τις δύσκολες επιλογές που συνεπάγονται».

Όπως είπε «η Ελληνική οικονομία εξέρχεται από 10 χρόνια ύφεσης βαριά τραυματισμένη. Έχει πολλά και σημαντικά βαρίδια στα πόδια της τα οποία δεν μπορεί να κρύβει μονίμως. Αποεπένδυση, υπερχρέωση, υπολειτουργία τραπεζικού συστήματος, δημογραφική γήρανση, brain drain, υπερφορολόγηση, μεγάλο εμπορικό έλλειμμα».

Αναφερόμενος στις αγορές ο Σκέρτσος εξέφρασε την εκτίμηση πως είμαστε πλέον εκτεθειμένοι και πως οι αγορές αξιολογούν τη χώρα με βάση τα βασικά οικονομικά μεγέθη και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

«Εάν αρχίσουμε, στο πλαίσιο ενός προεκλογικού ανταγωνισμού, να ξηλώνουμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευθεί, τότε θα αρχίσει η αμφισβήτηση από το εξωτερικό και η Ελλάδα θα μπει σε νέες περιπέτειες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΣΕΒ «σήμερα, η ελληνική οικονομία δεν έχει απεριόριστες επιλογές. Αντιθέτως έχει περιορισμένους πόρους να διαχειριστεί και να κατανείμει μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Η συζήτηση περί συντάξεων είναι προεκλογική και δεν μας αφορά. Αυτό που μας αφορά είναι η παραγωγή και η ανάπτυξη, η αύξηση της πίτας, το πώς θα κάνουμε ελκυστική τη χώρα μας  από άποψη επενδύσεων και θα αποφύγουμε το brain drain, γιατί είμαστε μια χώρα που γερνάει – αυτή είναι η συζήτηση που οφείλουμε να κάνουμε».

«Σε μια κοινωνία κάθε ομάδα έχει το δικό της δίκαιο. Υπάρχει το δίκαιο των συνταξιούχων, υπάρχει το δίκαιο των εργαζομένων, το δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων κλπ. Είναι δίκαιο πχ. το 66% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα να εισπράττουν μηνιαίους μισθούς κάτω από €1.000 ενώ η μέση σύνταξη γήρατος βρίσκεται στα 972 ευρώ και ενώ οι νεότεροι συνταξιούχοι εισπράττουν ακόμη υψηλότερη σύνταξη από τους γηραιότερους;», διερωτήθηκε. 

Όπως τόνισε ο κ. Σκέρτσος «ο ΣΕΒ που εκπροσωπεί την παραγωγική Ελλάδα, τον κόσμο των οργανωμένων επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές πιστεύει ότι η  στάθμιση όλων των αντικρουόμενων συμφερόντων, πρέπει να γίνεται από την Πολιτεία, κάθε φορά με ένα κριτήριο: την αύξηση του ΑΕΠ. Αυτός θα πρέπει να  είναι ο κεντρικός στόχος, δηλ. για το πως θα αυξήσουμε συνολικά  το Εθνικό μας Εισόδημα, ώστε να μπορούμε και συντάξεις να δίνουμε, και κοινωνικό κράτος να έχουμε και να παρέχουμε επαρκή και ποιοτικά δημόσια αγαθά».

Αναφερόμενος στα της φορολογίας ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ επεσήμανε πως «ζητάμε διαρκώς τη μείωσή της στην εργασία γιατί η αύξηση της απασχόλησης αποτελεί επιτακτική προτεραιότητα για την Ελληνική οικονομία, την κοινωνική συνοχή, τη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου. Αλλά και για τη φορολογική δικαιοσύνη. Εξίσου μεγάλο βάρος σήμερα είναι η  φορολογία που  επιβαρύνει την μικρή επιχειρηματικότητα, που δεν την αφήνει να μεγαλώσει και την αναγκάζει να στραφεί στην φοροαποφυγή και την φοροκλοπή για να επιβιώσει».