Skip to main content

Δυσπιστία για τα ασφαλιστικά ταμεία εκφράζουν 8 στους 10 Έλληνες

Από την έντυπη έκδοση

Ανήσυχοι για το μέλλον των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων και των συντάξεων εμφανίζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Έλληνες πολίτες. Το 84% αυτών φοβάται ότι τα Ταμεία δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλουν επαρκείς συντάξεις στο μέλλον, ενώ το 89% αναμένει μείωση των κρατικών συντάξεων. Το γεγονός αυτό ωθεί σταδιακά ολοένα και περισσότερο τους πολίτες στην ιδιωτική ασφάλιση, την οποία κατατάσσουν πλέον ως βασική ανάγκη.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας MRB που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου από την τελευταία, η μεγάλη  πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών αναμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία δεν θεωρεί ασφαλή, καθώς και μείωση των συντάξεων στο μέλλον.

Παράλληλα, σημειώνεται στροφή προς την ιδιωτική ασφάλιση, η οποία θεωρείται πλέον τρίτη βασική προτεραιότητα, μετά την εκπαίδευση των παιδιών και την κάλυψη βασικών αγαθών επιβίωσης, σε πιθανή βελτίωση εισοδήματος.

«Αξιόπιστες λύσεις»

«Οι πολίτες ανησυχούν ότι αύριο η κατάσταση θα επιδεινωθεί και δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Δημήτρης Μαζαράκης.

«Οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να είναι μία αξιόπιστη συμπληρωματική λύση και μας εμπιστεύονται όλο και περισσότερο για την υγεία και τη σύνταξή τους. Όλοι εμείς, στον ασφαλιστικό κλάδο, συμμεριζόμαστε την αγωνία τους και θα σταθούμε δίπλα τους με λύσεις που να ανταποκρίνονται σε όλα τα εισοδήματα, από τα πιο χαμηλά στα πιο υψηλά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαζαράκης.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΜRB Δημήτρης Μαύρος ανέφερε ότι περίπου το 70% βλέπει θετικά την ιδιωτική ασφάλιση, αλλά ταυτόχρονα τη θεωρεί και «αναγκαίο κακό», αν και ακόμη είναι χαμηλά η άμεση πρόθεση να αγοράσουν ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα.

«Οι πολίτες», συνέχισε ο ίδιος, «βιώνουν πλέον την κρίση ως μία νέα κανονικότητα και όταν ερωτώνται αν ανταποκρίνονται στα έξοδά τους, απαντούν ότι αυτό συμβαίνει με μεγάλη δυσκολία. Πάντως, σχετικά με τις προσδοκίες τους για την εργασία, εκτιμούν ότι θα διατηρήσουν τη δουλειά και το εισόδημά τους, δεν φοβούνται την ανεργία και θεωρούν ότι δημιουργείται πλέον μία νέα κανονικότητα».

Η έρευνα της MRB για λογαριασμό της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος αποτυπώνει απόψεις, τάσεις και αντιλήψεις για την κατάσταση της χώρας και της οικονομίας, τον βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς, αλλά και τη στάση τους απέναντι στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η δυσπιστία ως προς τη βιωσιμότητα της δημόσιας ασφάλισης, καθώς και η στροφή προς την ιδιωτική ασφάλιση, η οποία πλέον εμφανίζεται ως τρίτη βασική προτεραιότητα, μετά την εκπαίδευση των παιδιών και την κάλυψη βασικών αγαθών επιβίωσης, σε πιθανή βελτίωση εισοδήματος, είναι μερικά από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας.

Νέες δράσεις προωθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος θα προωθήσει δράσεις με επίκεντρο τον καταναλωτή, και συγκεκριμένα:

* Θα συσταθεί ενιαίο μητρώο διαμεσολαβητών μέχρι τις αρχές του 2018, ενώ προχωρεί η υλοποίηση δεικτών για την εξέλιξη του κόστους υπηρεσιών υγείας και τα πρώτα στοιχεία θα παρουσιαστούν στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

* Ακόμη, διευρύνεται ο θεσμός του φιλικού διακανονισμού στα αυτοκίνητα για όλες τις εταιρείες της αγοράς, ενώ για τις εταιρείες οδικής βοήθειας προωθείται με την ΕΑΕΕ η συμφωνία ελάχιστων προδιαγραφών με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ενώ, γενικότερα, διευρύνεται η χρήση της διαμεσολάβησης για επίλυση διαφορών.

* Τέλος, για την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και το χτίσιμο της ασφαλιστικής συνείδησης σχεδιάζεται ένα διαδραστικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει σε σχολεία για να εκπαιδευτούν, αρχικά, 15.000 μαθητές.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας

* To 86% των πολιτών εκτιμά ότι δεν είναι ασφαλή τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

* To 78% των πολιτών θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

* To 84% των πολιτών φοβάται ότι τα ταμεία δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλουν επαρκείς συντάξεις στο μέλλον, ενώ το 89% αναμένει μείωση των κρατικών συντάξεων.

* Το 91% των πολιτών θεωρεί ότι δεν θα επαρκεί η σύνταξή του για να καλύψει τις ανάγκες του.

* 7 στους 10 αναγνωρίζουν την ανάγκη εξασφάλισης καλύτερων υπηρεσιών υγείας μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης.

* Το 62% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο από τις κρατικές παροχές υγείας.

* Οι μισοί ερωτώμενοι εκτιμούν ότι είναι σαφώς καλύτερη η αξιοποίηση των εισφορών σύνταξης και υγείας από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ αντίθετα τα ασφαλιστικά ταμεία θεωρούνται πιο κατάλληλα από μόλις 1 στους 10.

* Η γνώση των νέων αυστηρών μηχανισμών ελέγχου και της εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών από την Τράπεζα της Ελλάδος έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς τις ασφαλιστικές εταιρείες.