Skip to main content

Market Beat: Η δυναμική καθορίζεται από το διεθνές κλίμα και τα γεωπολιτικά

Η αισιοδοξία που έφερε την άνοδο στην αγορά της Αθήνας ήταν σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενη και συνεπώς έχει σημασία το γεγονός ότι και σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια άνοιξαν με ενισχυμένη την ανοδική ορμή που επικράτησε τη δεύτερη βδομάδα του Οκτωβρίου. Με τα ασιατικά χρηματιστήρια να προσεγγίζουν τα υψηλά σε βάθος δυόμισι ετών δεν είναι απίθανο να επιχειρήσουν οι θεσμικοί εδώ μια κίνηση προς το άνω όριο της ζώνης των 640 με 660 μονάδων για να ανοίξει ο δρόμος προς τις 680.

Σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση η αγορά μας κατάφερε να συντονιστεί πλήρως με το διεθνές κλίμα και έτσι, ο ΓΔ πέρασε πάλι πάνω από τις 650 μονάδες. Κάτι που ίσχυσε μόνο στην τρίτη βδομάδα του Σεπτέμβρη και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου είχε να συμβεί από τις 22 Ιουλίου.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +4,12%, με επίδοση για τον Οκτώβριο +4,28%, ο 25άρης κέρδισε +4,11%, και  στο δέκατο μήνα +3,66%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +4,30%, ενισχύθηκε στο μήνα +7,15%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -28,93%, ο 25άρης -32,64% και ο FTSEM -23,07% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market. Αξίζει αναφοράς το φαινόμενο της ανοδικής αλυσίδας των κλεισιμάτων του FTSEM με 11 κρίκους μετά τις 24 Σεπτεμβρίου, που συνέβαλλαν την εμφάνιση τριών στη σειρά ανοδικών μηνών, με κέρδη +2,18%, +2,30%, και 7,15% τον Οκτώβριο. Ήρθαν μετά από τρεις καθοδικούς διαδοχικά (-1,74%, -2,61% και -2,74% τον Ιούλιο) μετά το +17,34% του Απριλίου.

Μετά από μια σημαντική άνοδο τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα οι προβλέψεις και οι προσδοκίες των εγχώριων παραγόντων ειδοποιούν για απουσία σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό και εκτιμούν οι περισσότεροι πως η δυναμική των διεθνών αγορών θα καθορίσει τις επενδυτικές επιλογές στη Αθήνα.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ξεκαθάρισε: “Θα απαιτηθεί αυξημένος όγκος συναλλαγών, συνέχιση του θετικού momentum των Διεθνών Αγορών και η αυξημένη διάθεση των Επενδυτών για ανάληψη μετοχικών κινδύνων, για να εδραιωθεί η κίνηση του ΓΔ προς τις 660 μονάδες”.  Η Merit Sec. εκτιμούσε: “Οι Επενδυτές προεξοφλούν ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της Αμερικανικής Οικονομίας. Για το Χ.Α., πρώτη στήριξη του ΓΔ οι 636 μονάδες (ΚΜΟ 20) και αντίσταση στις 660, με τον ΚΜΟ 200 ημερών να βρίσκεται στις 681 μονάδες. Οι αναφορές στα πρακτικά της ΕΚΤ ενισχύουν τις πιθανότητες για πρόσθετα μέτρα στήριξης, είτε επεκτείνοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του €1,35 τρισ. για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP), είτε ενισχύοντας το πρόγραμμα αγοράς Κρατικών ομολόγων”. Ενώ η Leon Depolas Sec. επισήμανε: “Ο ΓΔΧΑ προσεγγίζει το άνω όριο του εύρους τιμών που έχουμε ορίσει, αλλά αξίζει να σημειώσουμε ότι έχει παραμείνει πάνω από τις 650 μονάδες για μία μόνο εβδομάδα (εκείνη της εκπνοής των Παραγώγων Σεπτεμβρίου) από τις 22 Ιουλίου. Οι σημαντικότερες, ωστόσο, αντιστάσεις της Αγοράς εντοπίζονται στην ζώνη των 670 – 680 μονάδων, που είναι πιθανό να πλησιάσουμε τις επόμενες συνεδριάσεις. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι η ελληνική 10ετια υποχώρησε εκ νέου σε νέο ιστορικό χαμηλό”.

Η υπόθεση του Brexit φαίνεται να μην τελειώνει στην επόμενη συνάντηση κορυφής της ΕΕ. Ενώ και η απελευθέρωση της δράσης του Ταμείου Ανάκαμψης από την πανδημία, αυτή την εποχή, μοιάζει απίθανο να ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Είναι πιθανή ωστόσο μια παρέμβαση από την ΕΚΤ τον Δεκέμβρη, εξ αιτίας των βεβαιωμένων ως τότε  καθυστερήσεων. Έχουμε αγορές και οικονομίες που εξαναγκάστηκαν, από την πανδημία, να αποζητούν ενέσεις στήριξης για να συνεχίσουν τη λειτουργίας τους ομαλά.  Στην πιθανολογούμενη πρωτοβουλία της ΕΚΤ μπορεί να στηρίζεται μέρος του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά ομόλογα, που έχουν περάσει κάτω από το 0,90% κατόπιν υπολογιστικών προεκτάσεων για τη στάση της στο 2021. Ωστόσο δεν είναι και λίγο το ότι αυτές τις μέρες που το καζάνι διεθνώς βράζει, ενώ την ένταση της φωτιάς ανεβοκατεβάζει η μοναδικότητα της προσωπικότητας του προέδρου της ισχυρότερης οικονομίας, η αγορά σκαρφάλωσε και στάθηκε στις 650 μονάδες.

Θυμίζουμε πως σε περιόδους συντονισμένης ανόδου σε εβδομαδιαία βάση, η Αθήνα εμφάνιζε εξάντληση της ορμής νωρίτερα και επίδοση χαμηλότερη του πανευρωπαϊκού μέσου, για παράδειγμα του STOXX 600 (+2,11%). Αυτή τη φορά ο ΓΔ (+4,12%) είχε διπλάσια εβδομαδιαία μεταβολή  με δυο μόνο πτωτικά blue chip ΕΕΕ -0,09% και ΜΠΕΛΑ -0,21%. Έξω, η εβδομάδα σφραγίζεται από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων γιγάντων ανά κλάδο και κύρια του τραπεζικού.  Ήτοι 13/10 BlackRock Citigroup, JP Morgan, Johnson & Johnson, Charles Schwab 14/10 Alcoa, Wells Fargo, Goldman Sachs 15/10 Morgan Stanley και 16/10 Bank of New York Mellon. Εδώ, με ένα προϋπολογισμό που τα νούμερά του καλύπτει η ομίχλη από την επίδραση της εν εξελίξει πανδημίας ως το τέλος του 2020, θα αντιληφθούμε τον αντίκτυπό τους στο ταμπλό. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι κύρια το είδος της επενδυτικής ψυχολογίας που διακατέχει κάθε  ένα. Αν βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, θα συμμετέχουν κυνηγώντας τους νικητές. Οι υπόλοιποι θα παραμείνουν σε αγρανάπαυση διαρκείας.   

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Τι θα βαρύνει για το μέλλον των αγορών, το αποτέλεσμα στις 3/11 ή τα CBDC;

Απομένουν λίγες εβδομάδες ως τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και έχει χυθεί πολύ μελάνι για τις πιθανότητες επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και για την άνοδο στις δημοσκοπήσεις του υποψηφίου των Δημοκρατικών. Ακόμα περισσότερο δαπανήθηκε για τα σενάρια αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα και την, αναλόγως του σεναρίου, εξέλιξη των τιμών στα χρηματιστήρια ή στην οικονομία. Επιλέξαμε αυτή την περίοδο να ασχοληθούμε με ορισμένα ζητήματα που ενώ δεν βρίσκονται στις πρώτες θέσεις ειδησεογραφικά, εκτιμούμε πως θα καθορίσουν καίρια τις εξελίξεις από την άνοιξη του 2021 και μετά. Επίσης, μια γρήγορη αναφορά στην υπόθεση του σχιστολιθικού πετρελαίου, ίσως φωτίσει μια παράμετρο που θα καθορίσει σε κάποιο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ θα καθοριστεί απόλυτα από αυτό.

Μετοχές και προεδρικές εκλογές

Την πρώτη Παρασκευή του Οκτωβρίου τα χρηματιστήρια βούλιαξαν, μετά την είδηση ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν θετικός σε τεστ για τον COVID-19. Τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα, με την εισαγωγή του στο νοσοκομείο και την έξοδό του, οι επενδυτές αισθάνθηκαν αρχικά εξαιρετικά ανήσυχοι και κατόπιν ανακουφισμένοι. Η γνωστή εναλλαγή στην επενδυτική ψυχολογία που εδώ και χρόνια διατηρεί σε ισχύ ένα ανοδικό κύκλο ως τώρα, με έναρξη τον Μάρτιο του 2009!  Βέβαια εκείνοι που κρατούν μικρό καλάθι υπογραμμίζουν, πως όλα αυτά συμβαίνουν γιατί έχουν πέσει στον πάγκο της αγοράς τεράστια ποσά από τις Κεντρικές Τράπεζες, με στόχο να πυροδοτήσουν αρχικά, να στηρίξουν κατόπιν και να διατηρήσουν στη συνέχεια σε λειτουργία την ανάπτυξη, παρά τους ισχυρούς και διαφορετικής προέλευσης κινδύνους. Για αυτά θα αναφερθούμε εκτενώς. Ωστόσο και την περασμένη εβδομάδα προέκυψε η αντίστοιχη διαδοχή συναισθημάτων, με αποτέλεσμα να είναι και αυτή εξίσου ανοδική. Με το που ανέκτησε τη θέση του στο Λευκό Οίκο ο Τραμπ, κινήθηκε υπέρ της παύσης κάθε διαλόγου με τους Δημοκρατικούς που είχαν περάσει από την Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου κυριαρχούν, ένα πακέτο επιπλέον δημοσιονομικών κινήτρων. Ενώ οι αγοραίοι ελπίζανε στην ευτυχή κατάληξη του διαλόγου για να περάσει και από το Κογκρέσο και  απογοητεύτηκαν αρχικά, ανακουφίστηκαν όταν ο Πρόεδρος αναίρεσε την αρχική του θέση.

Μπορεί λοιπόν να επηρεάζουν τη διάθεση των επενδυτών οι καταστάσεις που οδηγούν στις εκλογές αυξάνοντας την αξία των στοιχημάτων για την μεταβλητότητα. Αποδεικνύεται πως οι συναλλασσόμενοι κινούνται σύμφωνα με το πώς νομίζουν ότι τα πολιτικά πυροτεχνήματα θα επηρεάσουν την πολιτική κατάσταση και το εκλογικό αποτέλεσμα. Ορισμένοι (όπως ο Chris Cole της Artemis Capital) θεωρούν ότι αυτό είναι το πιο ακριβό σε τιμή “γνωστό – άγνωστο”. Η αβεβαιότητα για την αποδοχή του αποτελέσματος φέτος, έκανε ακόμα πιο σύνθετο το ρόλο που θα παίξει ο Πρόεδρος ή το κόμμα του στις αποδόσεις του χρηματιστηρίου.

Αν και δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία (στα 100 χρόνια 25 εκλογές) που να αποδεικνύουν μια ουσιαστική αντιστοίχηση του ενοίκου του Λευκού Οίκου με την πορεία του χρηματιστηρίου, μερικοί θεωρούν ότι είναι σημαντικό στοιχείο στην απόδοση του χαρτοφυλακίου τους. Λίγο μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπαράκ Ομπάμα, αρκετοί πελάτες γνωστής επενδυτικής εταιρίας της Νέας Υόρκης τηλεφώνησαν για να πουλήσουν όλες τις μετοχές τους, επειδή νόμιζαν πως η νέα διοίκηση θα ήταν κακό για την οικονομία. Αποδείχθηκε τόσο σωστό, όσο και λάθος. Αφού ξεκίνησε μια περίοδος από τις πιο αδύναμες σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, αλλά παράλληλα, μία από τις ισχυρότερες ανόδους στις αγορές μετοχών. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την επίδραση της προσωπικότητας των Προέδρων στις αγορές, αλλά χρειάζεται να προβλέψουμε πότε και πώς θα τις επηρεάσει.

Το σχιστολιθικό πετρέλαιο   

Ένα από τα θέματα συζήτησης στην τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψήφιων αντιπροέδρων Mike Pence και Kamala Harris ήταν το Fracking στη συζήτηση της Τετάρτης το βράδυ, επεκτείνοντας ένα ζήτημα που υπάρχει εδώ και μια δεκαετία. Fracking είναι η τεχνολογία που επιτρέπει την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστόλιθο. Αποτελεί κεντρικό στοιχείο στην ευρύτερη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και μια συνεχή πηγή τριβής μεταξύ της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και των περιβαλλοντολόγων. Το αναφέρουμε γιατί είναι από τα θέματα που θα επηρεάσουν και προεκλογικά και μετεκλογικά.

Τεχνικά χρησιμοποιείται τρυπάνι που φθάνει σε βάθος στη γη  ώστε να φτάσουν στο σχιστόλιθο. Στη συνέχεια, γυρίζουν τα τρυπάνια οριζόντια, διαπερνούν μεγάλες αποστάσεις, ψάχνοντας για πετρέλαιο και αέριο σε ένα στρώμα γης που συχνά φθάνει μόλις λίγα μέτρα από την κορυφή προς τα κάτω.

Στη συνέχεια πυροβολούν νερό – αναμεμιγμένο με άμμο και μικρές ποσότητες διαφόρων χημικών ουσιών – στον βράχο με μεγάλη ταχύτητα. Η δύναμη της πρόσκρουσης σπάει το βράχο και τα μόρια πετρελαίου και αερίου ρέουν στη συνέχεια από τις ρωγμές πίσω στην επιφάνεια. Η αποτελεσματικότητά του τροφοδότησε μια τεράστια επέκταση αμερικανικών γεωτρήσεων σε εθνικό επίπεδο. Αποτελεί επίσης σημαντική πηγή νέων θέσεων εργασίας την τελευταία δεκαετία και βοήθησε να καταστούν οι τιμές της ενέργειας ιστορικά χαμηλές. Οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Καθώς μετά από δεκαετίες εισαγωγής καυσίμων από όλο τον κόσμο, η χώρα είναι πλέον καθαρός εξαγωγέας, κερδίζοντας νέα ισχύ διεθνώς.

Το fracking θεωρείται αμφιλεγόμενο και προκαλεί ανησυχία λόγω των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία και των τεράστιων ποσοτήτων υγρού λυμάτων που παράγει. Αυτά τα απόβλητα έχουν μολύνει ποταμούς και προμήθειες γλυκού νερού κατά καιρούς από διαρροές ή απόρριψη χωρίς κατάλληλη επεξεργασία. Μια αλλαγή στην προεδρία μπορεί να αλλάξει την νομοθεσία που διέπει το fracking και να τινάξει την τιμή του πετρελαίου ψηλότερα. Χωρίς να την θεωρούμε προεξόφληση εκλογικού αποτελέσματος η τιμή του Crude ανέβηκε στη βδομάδα +9,5%. 

Η καινοτομία των CBDC

Σαν CBDC ονομάζουν και είναι τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας. Την τελευταία δεκαετία, οι κεντρικές τράπεζες έχουν προσθέσει στην εργαλειοθήκη τους πρακτικές όπως η ποσοτική χαλάρωση (QE) και, στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, τα αρνητικά επιτόκια. Προηγουμένως τα

θεωρούσαν ως μη συμβατικά, αλλά πλέον αυτά τα “εργαλεία” θεωρούνται απαραίτητα, ίσως μάλιστα να αποτελούν συμβατικές μεθόδους νομισματικής πολιτικής σε έναν ανεπτυγμένο κόσμο που αγωνίζεται να παράγει πληθωρισμό. Σαν επόμενο βήμα προς το άγνωστο με στόχο την ενίσχυση του πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες προετοιμάζουν μια τεχνολογία που θα μπορούσε να διαλύσει ότι έχει απομείνει από το τείχος μεταξύ της κρατικής δημοσιονομικής πολιτικής και των κεντρικών τραπεζών.

Αυτή η καινοτομία είναι τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας (CBDCs). Αυτά έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ο καταλύτης στην αλλαγή των ρυθμών του πληθωρισμού. Η εφαρμογή των CBDC ενδέχεται να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας  με συνέπειες, τόσο φορολογικές όσο και νομισματικές. Τα νομίσματα πηγαίνουν προς ψηφιοποίηση. Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα μελετούν την ψηφιοποίηση του εθνικού τους νομίσματος. Δεν είναι μόνες. Ογδόντα τοις εκατό εκ των 66 κεντρικών τραπεζών που ρωτήθηκαν τον Μάιο από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) δήλωσαν ότι εργάζονται για να δημιουργήσουν ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC), ανέφερε άρθρο της PYMNTS στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο αγώνας για να γίνει αυτό επιταχύνθηκε μόνο μετά τον Covid-19, ο οποίος ώθησε τους καταναλωτές να κάνουν αγορές στο διαδίκτυο σε μια προσπάθεια να παραμείνουν εκτός καταστημάτων και ασφαλείς στο σπίτι. Μια έρευνα της Fed που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές διατηρούσαν περισσότερα μετρητά, αλλά αγόραζαν επίσης περισσότερα είδη στο διαδίκτυο. Φαίνεται ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες του κόσμου παίζουν ένα παιχνίδι του ποιος θα προλάβει πρώτος σύμφωνα με τον Ed Yardeni.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, στο 100% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφανίστηκαν κέρδη, ενώ εκτός από τον Nasdaq που αποδίδει άνω του +29%, τα κέρδη τους στο 2020 αύξησαν σημαντικά τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Κορέας, ενώ πέρασαν το +7,5% του S&P500 με τον Dow να εμφανίζει οριακά. Παράλληλα σε bear market με απώλειες άνω του -20%, παρέμειναν το ισπανικό χρηματιστήριο και του Λονδίνου. Ο S&P500 με μεταβολή +3,84% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει +7,63%. Ο Dow, με άνοδο +3,27%, αποδίδει στο 2020 +0,17%. Ο S&P400 με μεταβολή +4,92%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -3,23%, ενώ ο Russell 2000 που εκτινάχθηκε κατά +6,38%, έχει απώλειες -1,85% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε άνοδο +4,56%. Στο 2020 είναι ο μόνος με διψήφια κέρδη +29,06%. 

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +1,94% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -20,23%. Ο DAX ανέβηκε +2,85%, και στο 2020 αποδίδει -1,49%, ο CAC είχε μεταβολή +2,53%, ενώ στο 2020 αποδίδει -17,25%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +2,91%, και στο έτος επίδοση -27,21%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +2,79%, στο έτος πέφτει -16,64%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ανέβηκε κατά +2,11%, και στο 2020 υποχωρεί -10,95%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +3,69%, ενώ στο 2020 έχει πτώση -15,70%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +5,01%, χάνει φέτος -11,63%. Ο χρυσός με άνοδο +1,67%, βρέθηκε στα 1936,30 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +27,13%. Σημειώθηκε άλμα +9,54%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 40,52 δολάρια το βαρέλι.  Στο  2020 εμφανίζει απώλειες -33,64%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,56%, στο 2020 χάνει -0,16%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +2,75%, με επίδοση στο έτος +8,84%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε υψηλότερα +4,68%, και στο 2020 χάνει -1,80%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +2,81%, και στο 2020 υποχωρεί -14,44%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +1,68% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 +7,28%.

ΧΑ

Εβδομάδα με άνοδο στηριγμένη στις Τράπεζες

Με το χειρισμό της διάθεσης για ρίσκο στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά στα χέρια, ή κυριολεκτικά στα tweets που πληκτρολογεί ο Ντόναλντ Τραμπ, τα διεθνή χρηματιστήρια εμφάνισαν μια απολύτως συντονισμένη άνοδο στη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Οι θεσμικοί στην Αθήνα δεν είχαν τίποτε νεότερο στα αρνητικά δεδομένα που είχαν ήδη αναγνωριστεί από την επενδυτική κοινότητα. Ενώ  τα ευχάριστα από τη ροή των ειδήσεων ήταν η βελτίωση της υγείας του προέδρου των ΗΠΑ και η αύξηση των προσδοκιών για ένα νέο κύκλο παροχής δημοσιονομικών κινήτρων στη μεγαλύτερη οικονομία. Στη διάθεση για ρίσκο συνέβαλλε και η χωρίς επιβράδυνση συνέχεια στην κινεζική οικονομία, όπου φαίνεται να μην απειλείται από ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων του COVID-19.

Σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση η αγορά μας κατάφερε να συντονιστεί πλήρως με το διεθνές κλίμα και έτσι, ο ΓΔ πέρασε πάλι πάνω από τις 650 μονάδες. Κάτι που ίσχυσε μόνο στην τρίτη βδομάδα του Σεπτέμβρη και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου είχε να συμβεί από τις 22 Ιουλίου.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +4,12%, με επίδοση για τον Οκτώβριο +4,28%, ο 25άρης κέρδισε +4,11%, και  στο δέκατο μήνα +3,66%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +4,30%, ενισχύθηκε στο μήνα +7,15%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -28,93%, ο 25άρης -32,64% και ο FTSEM -23,07% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.

Η πρώτη σύνοδος της βδομάδας σφραγίστηκε από την υπεροχή της ζήτησης. Ο ΓΔ με μεταβολή +1,24% οδηγήθηκε στις 633,43 από 625,67 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1507,37 από 1486,76 με άνοδο +1,39%. Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,16%), αλλά βοήθησαν με τα κέρδη τους τα blue chip, ΒΙΟ +4,30%, ΜΥΤΙΛ +3,78%, ΔΕΗ +3,39%, ΜΟΗ +2,50%, ΟΤΕ +2,42% ΟΠΑΠ +2,12%. Η επόμενη, καθώς οι μεταβολές για τις Τράπεζες (ΔΤΡ +5,44%) ήταν κεντρικός πυλώνας, αποτέλεσε τη βάση για την υπέρβαση των 640 μονάδων οριστικά και συντελέστηκε το κυρίως μέρος της εβδομαδιαίας ανόδου κατά +6,67% του ΔΤΡ. Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους, εκτός των Τραπεζικών, τα blue chip, ΑΡΑΙΓ +9,45%, ΦΡΛΚ +6,19%, ΔΕΗ +3,28%, ΟΛΠ +3,19%. Ο ΓΔ με μεταβολή +1,72% οδηγήθηκε στις 644,35 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1534,89 με άνοδο +1,83%. Την Τετάρτη η ενθυλάκωση κερδών από το rebound των τραπεζών έδωσε -1,06% απώλειες στον δείκτη τους και το πτωτικό στην Ευρώπη κλίμα προκάλεσε το μόνο καθοδικό κλείσιμο. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,37% οδηγήθηκε στις 641,99 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1526,65 με πτώση -0,54%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,77%.

Η προτελευταία σύνοδος της βδομάδας σφραγίστηκε από τα κέρδη στις τραπεζικές μετοχές (ΔΤΡ +2,15%) και την αξιοσημείωτη άνοδο των ΕΛΛΑΚΤΩΡ +5,09%, ΟΠΑΠ +3,62%, ΤΕΝΕΡΓ +3,51%, ΤΙΤC +2,71%, ΔΕΗ +2,59%. Στη μόνη σύνοδο που ο τζίρος πέρασε τα 50 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ με μεταβολή +1,02% οδηγήθηκε στις 648,56 μονάδες, όταν ο 25άρης με κέρδη +1,03%, έκλεισε στις 1542,45. Την Παρασκευή με στενό εύρος διακύμανσης ο ΓΔ έκλεισε στις 651,47 μονάδες με κέρδη +0,45% και ο 25άρης στις 1547,89, με τζίρο κοντά στα 37,2 εκατ. ευρώ. H αγορά διαμόρφωσε τον μέσο ημερήσιο της βδομάδας στα 40,75 εκατ. και των πακέτων στα 3,26 εκατ. Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,05%), που εμφάνισαν δυο πτωτικά κλεισίματα στην εβδομάδα, πριν την τρέχουσα εβδομάδα εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου στα παράγωγα. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 45,224 από 43,952 δις ευρώ την Παρασκευή 2/10. Η κίνηση στο ΧΑ μπορεί να είχε σχέση και με την επικράτηση ανοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,861% από 0,984% στο τέλος της πρώτης βδομάδας του μήνα.

Αξίζει αναφοράς το φαινόμενο της ανοδικής αλυσίδας των κλεισιμάτων του FTSEM με 11 κρίκους μετά τις 24 Σεπτεμβρίου, που συνέβαλλαν την εμφάνιση τριών στη σειρά ανοδικών μηνών, με κέρδη +2,18%, +2,30%, και 7,15% τον Οκτώβριο. Ήρθαν μετά από τρεις καθοδικούς διαδοχικά (-1,74%, -2,61% και -2,74% τον Ιούλιο) μετά το +17,34% του Απριλίου.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Με ουδέτερα στοιχήματα στα ΣΜΕ του 25άρη ξεκινά η εβδομάδα εκπνοής

Στην τελευταία σύνοδο της περασμένης εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό πεδίο από την έναρξη ως τις 12:45 και από εκεί και μετά σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε οριακό πτωτικό χάσμα 0,18 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 5,44 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1542,27 μονάδες, εμφανίστηκε στις 11:22. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 16:05 και ήταν οι 1552,54. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 1550,92 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1547,89 από 1542,45 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,35% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 7,256 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 701 συμβόλαια με ανώτερο τις 1554,00 μονάδες, κατώτερο τις 1536,00 και τελευταίες πράξεις στις 1544,00 μονάδες με αποτέλεσμα οι ανοικτές θέσεις περιορίστηκαν στις 3335 από 3518. Άλλαξαν επίσης χέρια 137 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο τις 1550,00 μονάδες κατώτερο τις 1536,00 και τελευταίες πράξεις στις 1545,00 μονάδες ενώ σχηματίστηκαν 667 από 591 ανοικτά συμβόλαια.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν στις σειρές Νοεμβρίου ανύπαρκτο. Στα calls του 25άρη λήξης Οκτωβρίου διακινήθηκαν 81 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1525 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 42 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1500 και 1525 μονάδες. Για την επόμενη λήξης Νοεμβρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν υπολογίσιμα από τα επίπεδα της προηγούμενης, ενώ αφορούσαν στη σειρά Δεκεμβρίου αποκλειστικά. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo απλώθηκε στα 54.599 συμβόλαια για ΜΙΓ, στα 15.000 για ΔΕΗ και στα 9000 για ΤΕΝΕΡΓ. 

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως φαίνεται και από τον αριθμό εκείνων που εμφάνισαν κέρδη μεγαλύτερα των δεικτών ως +10,25% και είναι ΕΤΕ +10,24% και -61,49% στο έτος, ΔΕΗ +9,96% και +33,66% στο 2020, ΠΕΙΡ +9,04% και -62,07%, ΜΥΤΙΛ +7,57% και +1,74%, ΟΠΑΠ +6,99% και -26,06%, ΟΛΠ -6,98% και -17,25%, ΑΛΦΑ +6,68% και -71,93%, ΣΑΡ +5,81% και +6,81%, ΤΙΤC +5,45% και -38,82%, ΦΡΛΚ +5,40% και -29,19%, ΤΕΝΕΡΓ +4,94% και τα μεγαλύτερα κέρδη +55,35% στο έτος,  ΑΡΑΙΓ +4,79% με απώλειες -63,57% το 2020. Η ομάδα περιλαμβάνει μετοχές με κέρδη στο έτος ή χαμηλότερες των δεικτών απώλειες αλλά και αυτές με τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες και συνεπώς δε “πληροφορεί” για τις προθέσεις των θεσμικών αυτή τη βδομάδα.  Ακολουθεί η ομάδα των ανοδικών στη βδομάδα με άνοδο κάτω του +4% ήτοι ΕΧΑΕ +3,91% και -37,00%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,73% και -10,16%, ΕΥΡΩΒ +3,59% και -59,24%, ΛΑΜΔΑ +3,30% και -31,47%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,30% και -13,21%, ΕΛΠΕ +3,11% και -45,21%,  ΟΤΕ +2,50% και -10,87%, ΒΙΟ +1,72% και -18,14%, ΑΔΜΗΕ +1,52% και +0,65%, ΕΥΔΑΠ +0,60% και -10,73%, ΜΟΗ 0,00% και -51,50%. Με απώλειες στην εβδομάδα μόνο οι ΜΠΕΛΑ -0,21% και -21,56%,  ΕΕΕ -0,09% και -28,57%.  

Ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec. παρατηρούσε: “Δεύτερη εβδομάδα ανόδου για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., σύμφωνα με την πορεία των Διεθνών Αγορών. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, αλλά ο όγκος συναλλαγών κινείται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Το ανοδικό “χάσμα” μεταξύ Τραπεζικών και μη Τραπεζικών μετοχών παραμένει, αλλά λείπει μέχρι στιγμής ο καταλύτης που θα σηματοδοτήσει το ράλι των Τραπεζικών μετοχών.

Τα σημαντικότερα νέα που αναμένεται να επηρεάσουν την Αμερικανική Αγορά την επόμενη εβδομάδα, είναι ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου την Τρίτη, τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας την Πέμπτη και οι λιανικές πωλήσεις Σεπτεμβρίου την Παρασκευή. Τα σημεία στήριξης του S&P 500 είναι στις 3030, 3280 και στις 3293 μονάδες. Τα σημεία αντίστασης είναι στις 3514, 3.580 και 3630 μονάδες. Δεν υπάρχει εσωτερικός καταλύτης την επόμενη εβδομάδα, που θα διαφοροποιήσει την τάση του Χ.Α. από τις Διεθνείς Αγορές”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

“Το επιλεκτικό ενδιαφέρον απέκτησε περισσότερους οπαδούς και έδωσε μια αίσθηση αλλαγής του κλίματος στην Εγχώρια Αγορά την εβδομάδα που πέρασε. Η μείωση των αποδόσεων στις εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου και ειδικά στην δεκαετία, έβγαλε ενδιαφέρον και για τον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος είναι απαραίτητη συνθήκη για την αλλαγή των επιπέδων διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Αγοράς. Τα καλά νέα συνεχίστηκαν με την ανακοίνωση της οικονομικής προσφοράς για το Καζίνο του Ελληνικού, ενώ στο πεδίο της Ενέργειας υπάρχουν έντονες ζυμώσεις, ενόψει της οριστικοποίησης του μοντέλου λειτουργίας της Αγοράς, που δημιούργησαν θετικό κλίμα σε όλες σχεδόν τις Εταιρείες του κλάδου.

Μπορεί το ενδιαφέρον των Ξένων Επενδυτών να μην έχει ακόμα αποτυπωθεί με εισροές στην Εγχώρια Αγορά, καταγράφοντας τον Σεπτέμβριο τον δέκατο σερί μήνα εκροών στο Χρηματιστήριο, η επιχειρηματική τους παρουσία ωστόσο φαίνεται να εντείνεται: Microsoft, Mohegan, Reggenborg, CVC έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα, ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επαφών για να αυξήσουν την παρουσία τους σε διαφορετικά πεδία δραστηριοποίησης. Το γεγονός αυτό είναι ίσως σημαντικότερο από την παρουσία τους στην Αγορά μετοχών, καθώς η αναγνώριση μελλοντικής προστιθέμενης αξίας στην Οικονομία, θα έχει πολλαπλασιαστικό όφελος. Ενδεχομένως η συγκυρία της συνύπαρξης τόσων πολλών και σημαντικών ονομάτων στο προσκήνιο των επιχειρηματικών εξελίξεων, να οδήγησε και στην αφύπνιση της Αγοράς από κάποια κεφάλαια που δείχνουν πάντα ταχύτερα αντανακλαστικά αντίδρασης.

H τεχνική εικόνα γύρισε πλέον και επίσημα ανοδική και η αισιοδοξία έχει πλέον τις πιθανότητες με το μέρος της. Παρά το γεγονός ότι η εβδομάδα δεν ήταν ομοιόμορφα θετική, είχε αυξανόμενη δυναμική ως προς την ανοδική της ορμή με αποκορύφωμα την συνεδρίαση της Πέμπτης, όπου ο καθαρός τζίρος προσέγγισε τα 50 εκατ. ευρώ.

Οι ταλαντωτές δείχνουν ακόμα άνετοι ως προς τα περιθώρια ανέλιξης της τάσης και τα δύσκολα θα ξεκινήσουν από τις 660 μονάδες και έως τις 680 μονάδες, όπου συναντώνται συνεχόμενες αντιστάσεις από τις ανοδικές κορυφές της Καλοκαιρινής συσσώρευσης του Γενικού Δείκτη.

Δεν θα δημιουργήσει έκπληξη αν και αύτη η προσπάθεια εξαντληθεί λίγο υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, ωστόσο αν επιτευχθεί καταγραφή υψηλότερης τιμής σε κλείσιμο άνω των 686 μονάδων, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή σελίδας στην τεχνική εικόνα και τέλος της πολύμηνης αναμονής με ένα αρκετά σεβαστό δυνητικό περιθώριο.

Λίγο υψηλότερα από τις 680 μονάδες κινείται και ο κινητός μέσος των 200 ημερών, αυξάνοντας έτσι την σημασία της διάσπασης και την τεχνική ένταση που ενδεχομένως να συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Την Τετάρτη θα διεξαχθεί ψηφιακά το συνέδριο των Εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπό την αιγίδα της ΕΧΑΕ, με συμμετοχή 11 Εισηγμένων που απευθύνονται σε Κοινό Ελλήνων και Ξένων Θεσμικών Επενδυτών.

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου έχουν ξεκινήσει στην Αμερική. Στις κυριότερες από αυτές ξεχωρίζουν την επόμενη εβδομάδα 13/10 BlackRock Citigroup, JP Morgan, Johnson & Johnson, Charles Schwab 14/10 Alcoa, Wells Fargo, Goldman Sachs 15/10 Morgan Stanley και 16/10 Bank of New York Mellon. Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων για το μήνα Οκτώβριο”.

Σήμερα

Οι κινεζικές μετοχές οδήγησαν τις ασιατικές αγορές υψηλότερα σήμερα Δευτέρα 12/10 καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μια σταθερή ανάκαμψη για την δεύτερη σε ισχύ οικονομία στον κόσμο, αν και η προσοχή σχετικά με την τύχη του πακέτου κινήτρων για την οικονομία των ΗΠΑ κράτησε το δολάριο σταθερό και η στροφή  στην πολιτική της κινέζικης κεντρικής τράπεζας ανακουφίζει εν μέρει από τα κέρδη του γιουάν.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε αρχικά κατά +0,8% σε υψηλά 2-1/2 ετών, ενώ στις 8:30 δική μας ώρα στα μέσα του δεύτερου μέρος της συνεδρία κέρδιζε +1,06%, ενισχυμένος από τα κέρδη κατά +2,52% μετά το +2% στα blue chip της Κίνας στο πρώτο μέρος . Επίσης στο πρώτο μέρος η αύξηση του δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ήταν +1,5% ενώ στις 8:30 ήταν στο +2,25%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε αρχικά -0,3% καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τα εταιρικά κέρδη και στο δεύτερο μέρος έχανε -0,23%.