Skip to main content

Fitch: Κίνα… ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία εδράζεται στη σημαντική επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.

Σε σημερινή του έκθεση για τους παγκόσμιους κινδύνους, ο Fitch επισημαίνει ότι η επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης συνιστά ύψιστο κίνδυνο για τις κρατικές αξιολογήσεις διεθνώς, λόγω κυρίως της έντονης αστάθειας των αγορών και της υποτίμησης του κινεζικού νομίσματος (γουάν).

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το μεγαλύτερο «πλήγμα» θα δεχθούν οι χώρες της Ασίας, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες και όσες χώρες έχουν υψηλή εμπορική εξάρτηση από την Κίνα.

Ωστόσο, υπερθεματίζει ο Fitch, η κινεζική επιβράδυνση θα έχει επιπτώσεις και στην Ευρώπη. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αποπληθωρισμός και η μηδενική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τις κινεζικές εξελίξεις, θα επιδράσουν δυσμενώς στις ευρωπαϊκές αξιολογήσεις.

Στους κινδύνους της Ευρώπης συγκαταλέγονται τόσο οι επίμονα χαμηλές τιμές του πετρελαίου, όσο και η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, καταλήγει ο οίκος αξιολόγησης.