Skip to main content

Talk of the market: Σε χαμηλούς …τόνους η αγορά στο κλείσιμο της εβδομάδας

Mε χαρακτηριστικό στοιχείο τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα ολοκληρώνεται η χρηματιστηριακή εβδομάδα. Χθες ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,68% ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,82%, με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στα 26 εκατ. ευρώ από τα 40 εκατ. ευρώ της συνεδρίασης της Τετάρτης. Πιέσεις εκδηλώθηκαν στις τράπεζες κατά βάση αλλά η απουσία αγοραστών έφερε απώλειες στην πλειοψηφία των μετοχών. 

Σε αναβαθμίσεις των προβλέψεών τους προχωρούν οι αναλυτές σε συνέχεια της εξαγοράς από την Coca-Cola HBC του 94,7% της Coca-Cola Bottling Company of Egypt (CCBCE) από τους κύριους μετόχους της, μια εξ ολοκλήρου θυγατρική της TCCC και της MAC Beverages Ltd έναντι 427 εκατ. δολ.. Το 2020, η CCBCE κατέγραψε όγκο πωλήσεων 275 εκατ. κιβώτια και έσοδα 410 εκατ. ευρώ, αποτελώντας τον δεύτερο παίκτη στην αιγυπτιακή αγορά με μερίδιο αγοράς 42%. Η εξαγορά έγινε με πολλαπλασιαστή 10 φορές τα EBITDA της επιχείρησης, που δημιουργεί σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για τον όμιλο στα επόμενα χρόνια. 

Εξάλλου, η Αίγυπτος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αφρικανική αγορά για την Coca-Cola HBC μετά τη Νιγηρία και είναι λίγο μικρότερη από τη ρωσική, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας. 

Άρχισε σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Ελλάκτωρ. Πρόκειται για 133.920.002 νέες μετοχές που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Η Prodea Investments αξιοποιώντας τα αντληθέντα κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ από την έκδοση πράσινου ομολόγου τον Ιούλιο απέκτησε το υπόλοιπο 51% της Panterra για την ανάπτυξη κτιριακού συγκροτήματος γραφείων στη Συγγρού. Επίσης στον κλάδο των logistics, ολοκλήρωσε την απόκτηση του συνόλου των εταιρικών μεριδίων της New Metal Expert M.IKE στην οποία ανήκει συγκρότημα δύο εμπορικών αποθηκών στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Η Prodea προέβη επίσης στην ολική αποπληρωμή ομολογιακού δανείου ύψους 56 εκατ. ευρώ αναφορικά με το πράσινο κτήριο γραφείων ΚΑΡΕΛΑ στην Παιανία, το οποίο έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης και είναι πιστοποιημένο κατά LEED Gold.

Η Κοινοπραξία Άκτωρ-Άβαξ-ΕΡΓΟΤΕΜ είναι η μόνη υποψήφια για την υπογραφή της πενταετούς σύμβασης Λειτουργίας και Συντήρησης του βιολογικού έργου της Ψυττάλειας αξίας 320 εκατ. ευρώ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι μόνη παραδεκτή προσφορά είναι αυτή της κοινοπραξίας της Άκτωρ. Κατόπιν τούτου αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από την ΕΥΔΑΠ για το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς και την ανάθεση του έργου.

Την επανεκκίνηση των εμπορικών εκθέσεων με συγκεκριμένο πρωτόκολλο και περιορισμούς ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η επανέναρξη λειτουργίας των εμπορικών εκθέσεων ορίστηκε από την Τετάρτη 01/09/2021. Ταυτόχρονα όρισε τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εμπορικών εκθέσεων και το ειδικό υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας της 85ης ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί 11 έως 19 Σεπτεμβρίου, με την είσοδο να επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένοyς και νοσήσαντες. Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι υπόκεινται στο καθεστώς test που ισχύει για τις τουριστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες εστίασης. 

Η συνολική οικοδομική δραστηριότητα (ιδιωτική και δημόσια), όπως αυτή μετριέται από τον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αυξήθηκε κατά 63% σε ετήσια βάση τον Μάιο του 2021. Όσον αφορά την επιφάνεια και τον όγκο, η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 112% και 97% σε ετήσια βάση αντίστοιχα.

Στοιχεία της Ελλ.Στατ. δείχνουν επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας (σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση) διαμορφώθηκε σε 15% τον Ιούνιο έναντι 17,8% τον ίδιο μήνα πέρυσι.

naftemporiki.gr