Skip to main content

Talk of the market: Καλό κλίμα στις αγορές

Η άνοδος του αμερικανικού χρηματιστηρίου, ενόψει νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας, συντηρεί το σχετικά καλό κλίμα και στην Ευρώπη ενώ ενθαρρυντικός παράγοντας είναι η αισιοδοξία των ασιατικών αγορών στον απόηχο στοιχείων για την οικονομική ανάκαμψη μετά το πλήγμα του Covid-19. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης επωφελήθηκε χθες καταγράφοντας νέα άνοδο 1% με ενισχυμένη αξία συναλλαγών πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ και είναι ζητούμενο εάν θα συνεχίζει να επωφελείται… 

Στα εθνικά μέτωπα, αυτό της πανδημίας αλλά και το άλλο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, η άσκηση είναι αυτή του ακροβάτη: ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί.   

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε σε 16,8% τον Ιούλιο σε σύγκριση με 17,1% τον ίδιο μήνα του 2019.

Πάνω από μισό δισ. ευρώ είναι η έκτακτη ενίσχυση για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ). Το ελάχιστο ύψος της ενίσχυσης ανά επιχείρηση είναι οι 3.000 ευρώ και το μέγιστο οι 50.000 ευρώ για 9 από τις 13 περιφέρειες και έχει τη μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης.

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή ενόψει ιδιωτικοποιήσεων. Τροπολογία ρυθμίζει τα θέματα ειδικού διαχειριστή ενόψει του διαγωνισμού για τη ΛΑΡΚΟ, όπου σημαντικό ρόλο θα έχει το ΤΑΙΠΕΔ. Παρέχει επίσης την απαιτούμενη νομική ασφάλεια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών προσδιορίζοντας τις δεσμεύσεις των υποψηφίων επενδυτών για την επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά στην υποχρέωση διακράτησης των μετοχών, τόσο της εταιρείας όσο και των θυγατρικών της, ΔΕΔΑ-ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης.

Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για τον διαγωνισμό εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα οποία έχουν υπαχθεί στην έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης. Αναμένονται προσφορές μέχρι 27 Νοεμβρίου.

Συνεργασία με την Simplebet, πρωτοπόρα εταιρεία στην παγκόσμια τεχνολογία αθλητικού στοιχήματος, σύναψε η Intralot, με σκοπό να παρέχει νέες ευκαιρίες ζωντανού στοιχηματισμού σε micro-markets για τις αθλητικές διοργανώσεις NFL, MLB και NBA. Έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια για την παροχή αθλητικού στοιχήματος στην Washington, D.C., την Μοντάνα και το New Hampshire. Σε παγκόσμιο επίπεδο, δραστηριοποιείται σε 42 κράτη και πολιτείες του κόσμου με ρυθμισμένη αγορά με μέσο όρο 21,5 δισ. δολ. σε ετήσια στοιχήματα και θα συνεργαστεί με την Simplebet για την λειτουργία micro-markets σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την αρχική έναρξη στις ΗΠΑ.

Mια νέα γραμμή παραγωγής προσθέτει από το 2021 στις υποδομές της η Mediterra που παρέλαβε χθες τον ειδικό εξοπλισμό που θα επιτρέψει την υδατοδιάλυση της μαστίχας ανοίγοντας δρόμους για νέες εφαρμογές υψηλής προστιθέμενης αξίας. 

Ενισχύεται η παρουσία του BOX στην αγορά. Η υπηρεσία online παραγγελίας φαγητού της Cosmote συνεργάζεται από τις 2 Νοεμβρίου και με το food delivery του Skroutz, Skroutz Food.

Σε συνέχεια της υπογραφής της νέας συνεργασίας με τη Zentiva, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες γενοσήμων φαρμάκων διεθνώς, η Lavipharm προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση της συμφωνίας. Ήδη από τον προηγούμενο μήνα, οι πρώτες παρτίδες φαρμακευτικών προϊόντων της Zentiva έχουν αρχίσει να διατίθενται στην ελληνική αγορά. 

Βαθαίνει η κρίση στη διοίκηση της easyJet. Με αφορμή τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το έτος που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής και βασικός μέτοχος απευθύνθηκε με οξύ τρόπο στη διοίκηση για τη συμφωνία με την Airbus σημειώνοντας ότι πρέπει να σταματήσει να σπαταλά τα χρήματα των μετόχων για την αγορά 100 ακόμη αεροσκαφών, όταν το 75% του υπάρχοντος στόλου (337 αεροσκάφη) είναι καθηλωμένο. 

Εντωμεταξύ, η Aegean παρέλαβε το πρώτο Α321neo αεροσκάφος. Η μεγαλύτερη έκδοση της οικογένειας Α320neo, προσγειώθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στη βάση της εταιρείας, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. H εταιρεία θα παραλάβει αλλά 3 του ιδίου τύπου A321neo ως την άνοιξη του 2021, φτάνοντας τα 9 A320/A321 neo από τη συνολική παραγγελία των 46 αεροσκαφών.

naftemporiki.gr