Η άνοδος στην Αθήνα ήταν η πιο συγκρατημένη από αυτή που διέκρινε τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ωστόσο η παραμονή της ανοδικής ορμής στις ΗΠΑ εξακολουθεί να επηρεάζει θετικά τις ασιατικές αγορές και μάλλον ανοδικά θα ξεκινήσουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα. Οι επενδυτές θα παραμείνουν επιφυλακτικοί εν όψει της πρώτης τηλεοπτικής αναμέτρησης των υποψήφιων για την προεδρία των ΗΠΑ αργότερα μέσα στην ημέρα, καθώς οι νομοθέτες των ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες για να συμφωνήσουν μαζί μια επιπλέον δέσμη οικονομικών κινήτρων. Τα δεδομένα επί της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των τιμών της κατοικίας στις ΗΠΑ αναμένονται επίσης αργότερα. Τα επερχόμενα οικονομικά δεδομένα των Η.Π.Α. θα βοηθήσουν να αντιληφθούν οι θεσμικοί σε πόσο θετική κατάσταση βρίσκεται η χώρα ώστε να ανακάμψει από τα λουκέτα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και πόσο απαραίτητη πιθανά είναι η νομοθέτηση περισσότερων κινήτρων.
Η άνοδος στην σύνοδο της Παρασκευής στις ΗΠΑ έδωσε θάρρος στους συναλλασσόμενους των ασιατικών αγορών και τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, των οποίων η πτώση την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ανάλογη με του ΧΑ, εμφάνιζαν με τη συμπλήρωση μισής ώρας κέρδη από +1,2% και πάνω. Οδηγούσαν τα κέρδη τους οι Τράπεζες. Συνεπώς τίποτε από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα δεν ευνοούσε τις ρευστοποιήσεις, ούτε για τις αγορές του ευρώ είτε για τα αναδυόμενα χρηματιστήρια. Εδώ, με μηδενικές απουσίες στην καταμέτρηση των ανοδικών blue chip, η αγορά χθες μετά το πρώτο πεντάλεπτο είχε σημειώσει ανώτερο στις 627,27 μονάδες και είχε επιστρέψει στις 624,93 στις 10:40 με τζίρο 1,5 εκατ. ευρώ.
Έχοντας μπροστά τις εβδομαδιαίες μεταβολές των μετοχών του 25άρη και τις τρέχουσες, διαπιστώναμε πως η δυσμένεια για ορισμένες συνεχιζόταν με την μορφή μικρών κερδών. Υπήρχαν ωστόσο, μεταξύ αυτών με την μεγαλύτερη άνοδο και μετοχές που πρωταγωνίστησαν στην πάνω από -6% πτώση της προηγούμενης βδομάδας. Τα κίνητρα των ισχυρών θεσμικών δεν ήταν σαφή, σε αντίθεση με την πρόθεσή τους αναφορικά με τα επίπεδα τιμών για τον μέσο όρο, για παραμονή του αμετάκλητα πάνω από τις 625 μονάδες. Όταν ο τζίρος ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ, είχαν περάσει περίπου 4 ώρες διαπραγμάτευσης παρά 8 λεπτά και στην διάρκειά τους, ο ΓΔ είχε χτυπήσει στις 630 στο δίωρο. Αμέσως μετά είχε ξεκινήσει μια αποκλιμάκωση των κερδών, με την αγορά να ορίζει τοπικά χαμηλά τις 628 στις 13:00, τις 627,6 στις 14:00 και έτσι στις 14:24 ήταν στις 628,20 μονάδες με κέρδη +1,67% με ένα πτωτικό blue chip, την ΣΑΡ και οδηγό της ανόδου τις Τράπεζες. Ενώ στην Ευρώπη οι βασικοί δείκτες στις 14:15 κέρδιζαν περίπου +2% συντονισμένα.
Μετά από ενδοσυνεδριακή διόρθωση, υπήρξε η τελευταία απόπειρα για αναγνώριση μιας οροφής για τη Δευτέρα. Αποδείχθηκε πως ήταν οι 631,4 μονάδες, που σημειώθηκαν στις 15:20 και η μεγαλύτερη μεταβολή ήταν το +2,2%. Αλλά στο τελευταίο τέταρτο, μια σταθερή κατρακύλα τον είχε οδηγήσει στις 626,7 μονάδες με κέρδη +1,4% και τζίρο 32,5 εκατ. στις 17:00 όταν την περασμένη βδομάδα ο μέσος τζίρος ήταν 44,4 εκατ. ευρώ. Το κερασάκι στην τούρτα της Αθηναϊκής ανόδου τοποθέτησαν οι αγοραστές στις δημοπρασίες.
Τα θετικά από την πρώτη σύνοδο της εβδομάδας είναι κυρίως συνδυασμένα με τις τραπεζικές μετοχές. Με όρους μέσου όρου της αγοράς, χθες σφραγίστηκε η αναγνώριση από τους θεσμικούς της στήριξης κοντά στη ζώνη μεταξύ τις 610 – 615 μονάδες. Το κατώτερο της Πέμπτης ήταν οι 614,6 μονάδες, την Παρασκευή ορίστηκε στις 615,3 και χθες ήταν η τιμή ανοίγματος στις 623,35. Ο δε τραπεζικός δείκτης φάνηκε να αναγνωρίζει τη στήριξη που ορίστηκε για πρώτη φορά στο β εξάμηνο στις 3 Αυγούστου. Ήταν γύρω από τις 295 μονάδες, τιμές που πλησιάστηκαν πάλι την περασμένη Τετάρτη, εμφανίστηκαν ως κατώτερο μέρας την περασμένη Πέμπτη. Χθες άνοιγμα και ελάχιστο μέρας ήταν οι 300 μονάδες. Προβλημάτισε το κλείσιμο στις 302,2 με κατάληξη στις 17:00 στις 305.
Αναμενόμενη η αντίδραση από τους εγχώριους παράγοντες σύμφωνα με τα πρωινά τους σχόλια αφού η Beta Sec. εκτιμούσε: “Η Αγορά, βραχυπρόθεσμα, εμφανίζεται υπερπουλημένη και μία ήπια συγκράτηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη στις αρχές της εβδομάδας”. Η Leon Depolas Sec. υπογράμμισε την αδυναμία για μια εκτίναξη αντίστοιχη των συσσωρευμένων απωλειών από τα έξη στη σειρά πτωτικά προηγούμενα κλεισίματα: “Η εβδομάδα ξεκίνησε χωρίς καμία ουσιαστική διαφοροποίηση στο επενδυτικό περιβάλλον τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Ήτοι, η διακύμανση εντός ορισμένου εύρους τιμών παραμένει το βασικό σενάριο για τον ΓΔΧΑ. Η πανδημία βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο και επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Μόλις επέστρεψαν οι προσδοκίες να συμφωνήσουν στο Κογκρέσο για την ψήφιση ενός νέου πακέτου βοήθειας οι επενδυτές προσέδωσαν κέρδη στους βασικούς δείκτες της Wall Street.
Σύμφωνα με την Νάνσι Πελόσι, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί προωθούν ένα μικρότερο πακέτο στήριξης ύψους 2,4 τρις δολαρίων. Παράλληλα, θετικός είναι ο αντίχτυπος από τις επιχειρηματικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.
Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +1,51% ή 409 μονάδες στις 27.584,06, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,61% στις 3.351,60 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +1,87% στις 11.117,53 μονάδες.
Στον βιομηχανικό Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+6,4%) και Chevron (+3,1%) ενώ πτώση σημείωσαν μόνο οι τίτλοι των Merck & Co (-0,3%) και Walmart (-0,1%).
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% σε σχέση με το ευρώ στα 1,1669 δολάρια από 1,1632 την προηγούμενη. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,66%.
ΕΥΡΩΠΗ
Με επικεντρωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον στον τραπεζικό κλάδο εμφανίστηκαν κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Η μετοχή της HSBC «εκτοξεύτηκε» 9% και οι μετοχές των Deutsche Bank, Barclays και Credit Agricole κινήθηκαν υψηλότερα άνω του 5%.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +2,22% στις 363,39 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,46% στις 5.927,93 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +3,22% στις 12.870,87 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +2,4% στις 4.843,27 μονάδες.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με το αν θα υπάρξει και νέα νομισματική στήριξη σύντομα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε οικονομική επιβράδυνση ή αν θα περιμένουν ισχυρότερες ενδείξεις για να δουν τι χρειάζεται.
Παράλληλα, Ευρωπαίοι και Βρετανοί διαπραγματευτές συνεχίζουν το κυνήγι με τον χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη μελλοντική μεταξύ τους εμπορική σχέση, ως προς τη συμφωνία του Brexit. Βασικό θέμα των συνομιλιών θα είναι το νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία στη Βουλή των Κοινοτήτων, το οποίο θέτει υπό αμφισβήτηση ορισμένες από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου 2020.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται πάλι υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου.
ΧΑ
Άνοδος +1,18% που έσπασε πτωτική αλυσίδα με πυλώνες Τράπεζες ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΒΙΟ ΕΕΕ & ΔΕΗ
Η πρώτη σύνοδος της εβδομάδας έσπασε την πτωτική αλυσίδα με έξη κρίκους. Μετά από άνοιγμα στις 623,35 με ανοδικό χάσμα (5,45 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (617,90), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε θετικό πεδίο μόνιμα. Αναζήτηση του κατώτερου μέρας δεν υπήρξε αφού ο ΓΔ άνοιξε στις 623,35 από 615,33 μονάδες την Παρασκευή και ήταν το ελάχιστό του. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας ήταν μεγάλης διάρκειας, αφού ξεκίνησε στις 10:30 και στις 15:21 έπιασε τις 631,43 από 627,18 μονάδες την προηγούμενη. Ενώ αυτή τη σύνοδο πορεύτηκε για μικρό σχετικά διάστημα πλάγια, χωρίς αλλαγές πρόσημου με την τιμή του ΓΔ από 13:23 ως τις 14:40 να κινείται σε εύρος τιμών μεταξύ των 627,6 και 628,5 μονάδων.
Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου δεν προκάλεσε άνοδο των όγκων, ούτε διέκοψε την νευρική πτωτική κίνηση των τιμών στο δεύτερο μέρος, καθώς ο ΓΔ είχε περάσει χαμηλότερα από τις 628,5 μονάδες από τις 16:25 χωρίς όμως να βρεθεί έκτοτε κάτω από τις 625 μονάδες. Επικράτησε η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που έφερε την πλάγια κίνηση επί μια ώρα. Διακρίναμε μεταβλητότητα στις διαθέσεις για τις Τραπεζικές μετοχές, και οι επενδυτές άφησαν τελικά το δείκτη τους ψηλότερα από τις 302,2 από 296,3 μονάδες την προηγούμενη βδομάδα.
Είναι σαφές πως οι θεσμικοί, κινήθηκαν στο πρώτο μέρος με διάθεση να συντονιστούν, με το ανοδικό κλίμα διεθνώς. Με το διεθνές κλίμα θετικό πριν την Wall Street, η ζήτηση στην Αθήνα κατάφερε να υπερισχύσει μετά το πρώτο τίναγμα ως τις 629,2 μονάδες, που έγινε πριν τη συμπλήρωση 46 λεπτών διαπραγμάτευσης.
Οι δείκτες στην Ευρώπη ξεκίνησαν από θετικό πεδίο με νευρική ανοδική δυναμική, δεν άλλαξαν πρόσημα μεταβολής και εμφάνισαν σημαντική άνοδο της τάξης του +1,5% από τις 12:30. Όσο πλησίαζε η έναρξη στη Νέα Υόρκη οι εντολές ενίσχυαν την ζήτηση και εμφάνισαν μεγάλες θετικές μεταβολές πάνω από +2%.
Εδώ, η εξέλιξη των συναλλαγών έφερε τελικά κλείσιμο μέρας με ανοδική μεταβολή (+1,18%), σε μερική συμφωνία με την εικόνα των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη DAX +2,95% στις 17:55. Συνεπώς, είχαμε ανοδική τάση και επιθετική στάση διεθνώς. Στην Αθήνα είχαμε πάλι μερική ανεξαρτησία από το ράλι στα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η κίνηση με κέρδη της τάξης του +1,8%, αφού σημειώθηκε άνοδος +2,2% ανατράπηκε στο τελευταίο δίωρο, με μέτριους ρυθμούς συναλλαγών για να καταλήξει μέσω των δημοπρασιών στο +1,18%. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης και στις 17:13 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 1,85 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.
Με τον τραπεζικό δείκτη σε πρώτο ρόλο στη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 304,9 μονάδες, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 626,73 μονάδες. Οι δημοπρασίες ώθησαν πτωτικά τους βασικούς δείκτες και τον ΔΤΡ. Η αγορά έκλεισε τελικά, με 4 από τα blue chip με απώλειες στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 43,917 από 43,435 δις ευρώ.
Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους εκτός των Τραπεζικών τα blue chip, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +5,74%, ΒΙΟ 4,29%, ΕΕΕ +2,99%, ΔΕΗ +2,41%, ΕΥΔΑΠ +1,84%, ΦΡΛΚ +1,71%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου ώθησαν ΜΠΕΛΑ -1,29%, ΣΑΡ -0,58%, ΟΤΕ -0,39%, και ΜΟΗ -0,20%.
Τη σύνοδο σφράγισε ελαφρά καλύτερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 6,417 από 5,618 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν τις ΑΛΦΑ ΟΠΑΠ ΤΕΝΕΡΓ ΟΤΕ και μικρά για ΕΥΡΩΒ και ΕΕΕ.
Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση οριακά πτωτικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 1,031% από 1,019% την προηγούμενη.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,97%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,58% από -0,35%, την ΕΤΕ στο +1,26% από -0,89%, ΕΥΡΩΒ στο +3,49% από -3,05% και την ΠΕΙΡ στο +2,26% από -2,57%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +1,53% από +0,47%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (20 από 7) έναντι των καθοδικών (4 από 19) και ένα την ΑΔΜΗΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,18% οδηγήθηκε στις 625,20 από 617,90 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1489,58 από 1473,58 με άνοδο +1,09%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 38,908 από 37,492 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,417 από 5,618 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 64 από 43, των καθοδικών 29 από 37 και οι αμετάβλητες ήταν 18 από 29.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η αισιοδοξία των στοιχημάτων της Παρασκευής διατηρήθηκε
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 13,89 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 16,00 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 15:23 και ήταν οι 1509,08 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 1487,47 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:30. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 1495,25 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1489,58 από 1473,58 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,09% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 7,355 από 6,364 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 924 συμβόλαια με ανώτερο τις 1512,00 μονάδες, κατώτερο τις 1483,50 και τελευταίες πράξεις στις 1494,50 από 1476,00 μονάδες όπως και την Παρασκευή με αποτέλεσμα οι ανοικτές θέσεις να ανέλθουν στις 3878 από 3995. Άλλαξαν επίσης χέρια 31 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο τις 1508,75 μονάδες κατώτερο τις 1494,00 και τελευταίες πράξεις στις 1504,50 από 1465,75 μονάδες και σχηματίστηκαν 295 από 267 ανοικτά συμβόλαια.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν περίπου ανύπαρκτο. Στα calls του 25άρη λήξης Οκτωβρίου, δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν 1 συμβόλαιο με τιμή εξάσκησης στις 1550 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Οκτωβρίου ο όγκος ήταν ανύπαρκτος. Για την επόμενη λήξης Νοεμβρίου ανήλθε σε 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1525 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης, καθώς αφορούσαν στη σειρά Δεκεμβρίου αποκλειστικά. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo περιορίστηκε στα 25000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ και στα 5618 για ΔΕΗ.
Η Merit Sec. σχολιάζοντας επιχειρηματικές κινήσεις και εταιρικά αποτελέσματα παρατηρούσε:
“Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι για την τιτλοποίηση ΜΕΑ ύψους €10,6 δισ. (Project ‘Galaxy’) της Alpha BankΑΛΦΑ +0,58%, θα υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους στις 20 Οκτωβρίου.
Αδύναμα τα αποτελέσματα εξαμήνου της ΕΥΔΑΠ, λόγω της υποχώρησης των λειτουργικών κερδών (EBITDA) κατά 22% και της μείωσης των καθαρών κερδών κατά 43%, παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών (4%). Η υποχώρηση της κερδοφορίας οφείλεται στην πρόβλεψη απομείωσης απαιτήσεων ύψους €17,2 εκατ. Επιπλέον, οι ελεύθερες ταμειακές ροές μειώθηκαν κατά 41% σε ετήσια βάση, λόγω της μείωσης των λειτουργικών ταμειακών ροών (-28%) και της αύξησης των επενδύσεων (51%). Ωστόσο, το καθαρό ταμείο αυξήθηκε κατά €28,9 εκατ. από την αρχή του χρόνου και διαμορφώθηκε στα €453,9 εκατ. (€4,26/μετοχή). Η ΕΥΔΑΠ παραμένει μία από τις καλύτερες ιδέες μας για αγορά, σε αυτό το μακροοικονομικό περιβάλλον.
Αδύναμα τα αποτελέσματα εξαμήνου της ΕΥΑΘ, λόγω της μείωσης των μεγεθών σε όλες τις γραμμές. Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 3%, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) κατά 19% και τα καθαρά κέρδη κατά 27% αντίστοιχα. Η μείωση οφείλεται στην αύξηση του κόστους πωλήσεων (+2%) και του λειτουργικού κόστους (+22%). Επιπλέον, οι ελεύθερες ταμειακές ροές υποχώρησαν κατά 27% σε ετήσια βάση λόγω της μείωσης των λειτουργικών ταμειακών ροών (-23%) και της αύξησης των επενδύσεων (+22%). Ωστόσο, το καθαρό ταμείο αυξήθηκε κατά €8,9 εκατ. από την αρχή του χρόνου και διαμορφώθηκε στα €83,9 εκατ. (€2,31/μετοχή). Η ΕΥΑΘ παραμένει μία από τις καλύτερες ιδέες μας για αγορά, σε αυτό το μακροοικονομικό περιβάλλον”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ:
“Αυτό που παρατηρούμε και είναι και σπάνιο, είναι ότι ενώ ο Δείκτης καταγράφει χαμηλές τιμές, υπάρχουν αρκετοί τίτλοι που διατηρούν τα αγοραστικά τους σήματα και παράλληλα τα κέρδη τους.
Κρίσιμες μέρες τόσο στο μέτωπο με την Τουρκία, όσο και στο μέτωπο με τον COVID, μιας και είναι διάχυτος ο φόβος για ένα νέο lockdown, με την Κυβέρνηση να προσπαθεί με κάθε τρόπο να το αποφύγει.
Από την άλλη ο φόβος για το τι θα συμβεί μετά της Αμερικάνικες εκλογές, κάνει τους αγοραστές να είναι πολύ προσεχτικοί.
Η Αγορά μέρα με την μέρα, μας δείχνει ότι οι σωστές επιλογές κάνουν και την διαφορά στην απόδοσή μας.
Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε συνηθίσει “τα χλωρά να καίγονται με τα ξερά” και πλέον βιώνουμε μία περίοδο που μπορεί να μην έχουμε καλή εικόνα στο σύνολο της Αγοράς, παρόλα αυτά οι Μέτοχοι των καλών Εταιρειών ανταμείβονται.
Επιμένουμε πως η Αγορά θα αλλάξει εικόνα, από την στιγμή που ο Τραπεζικός κλάδος εξυγιανθεί και θα καταφέρει να λειτουργήσει ομαλά, για τον λόγο που έχει δημιουργηθεί”.
Σήμερα
Οι περισσότερες ασιατικές αγορές άνοιξαν υψηλότερα την Τρίτη, βασιζόμενες σε νέα ανοδική δυναμική, αφού οι επενδυτές που τους παρακινούν οι επιχειρηματικές κινήσεις βοήθησαν την ανάκαμψη στις αγορές των ΗΠΑ μετά το ξεπούλημα της περασμένης εβδομάδας.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,2%, αλλά στις 8:40 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,54%. Ενώ οι κινεζικές μετοχές άνοιξαν υψηλότερα με τον δείκτη blue-chip CSI 300 να αυξάνεται 0,41%. αλλά στις 8:40 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,29%.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,39% στις 555,01 μονάδες αλλά στις 8:40 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,07%.
Ο μέσος όρος αναφοράς της Ιαπωνίας Nikkei, ωστόσο, μειώθηκε 0,61% αν και στις 8:40 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,27%. Οι μετοχές που είχαν αποκοπή μερίσματος αναμενόταν επίσης να επιβαρύνουν το κλίμα της αγοράς.
Ο δείκτης S & P / ASX 200 της Αυστραλίας αυξήθηκε 0,22%, ενώ στις 8:45 υποχωρούσε οριακά -0,04% ο δείκτης S & P / NZX 50 της Νέας Ζηλανδίας σημείωσε άνοδο 0,27% αλλά αργότερα πέρασε σε απώλειες -0,50%.
Οι ασιατικές αγορές έχουν ενισχυθεί από θετικά σημάδια γύρω από την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας, αν και η πανδημία του κοροναϊού συνεχίζει να προκαλεί οικονομικό χάος παγκοσμίως και να προκαλεί ανησυχία για υψηλές αποτιμήσεις.
Οι επενδυτές θα παραμείνουν επιφυλακτικοί εν όψει της πρώτης τηλεοπτικής αναμέτρησης των υποψήφιων για την προεδρία των ΗΠΑ αργότερα μέσα στην ημέρα, και καθώς οι νομοθέτες συνεχίζουν τις προσπάθειες για να συμφωνήσουν μαζί ένα επιπλέον οικονομικό κίνητρο.
Τα δεδομένα επί της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των τιμών της κατοικίας στις ΗΠΑ αναμένονται επίσης αργότερα. Τα επερχόμενα οικονομικά δεδομένα των Η.Π.Α. θα βοηθήσουν να αντιληφθούν οι θεσμικοί σε πόσο θετική κατάσταση βρίσκεται η χώρα ώστε να ανακάμψει από τα λουκέτα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και πόσο απαραίτητο πιθανά είναι η νομοθέτηση περισσότερων κινήτρων.