Skip to main content

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσιεύματα των πρακτορείων Reuters και Bloomberg.

Συγκεκριμένα, η απόδοση των 10ετών ελληνικών τίτλων μειώθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 8,25%, ενώ των 3ετών τίτλων, που λήγουν τον Ιούλιο του 2017, υποχώρησε στο 10,63% από 10,81% που ήταν την Παρασκευή.

Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών βελτίωσε όμως και τη διάθεση των επενδυτών για αγορές ομολόγων άλλων χωρών της Ευρωζώνης με χαμηλότερο αξιόχρεο, όπως των ισπανικών και των ιταλικών.

Ο Ντιέγκο Φέρο της Greylock Capital Management δήλωσε ότι μπορεί να αυξήσει τους ελληνικούς τίτλους που έχει στο χαρτοφυλάκιό του, μετά την εντολή που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας να εφαρμόσει τις πολιτικές που έχει συμφωνήσει με το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. «Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι το καλύτερο από την πλευρά της αγοράς. Δείχνει ότι η ίδια κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις πολιτικές, για τις οποίες έχει δεσμευθεί», δήλωσε ο Φέρο.

Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου είχαν την καλύτερη επίδοση φέτος μεταξύ 29 αγορών κρατικών τίτλων, που παρακολουθούνται από τους δείκτες του Bloomberg. Συγκεκριμένα, απέφεραν κέρδη 19% έως τις 18 Σεπτεμβρίου, έναντι 0,9% που ήταν κατά μέσο όρο το κέρδος των κρατικών ομολόγων άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών τίτλων υποχώρησε έως και το 8,10% στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Έχοντας κινηθεί κάτω από το 10% στο μεγαλύτερο διάστημα του 2014, φέτος τον Ιούλιο εκτινάχθηκε στο 19,58%, καθώς διαγραφόταν τότε ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Πηγή: ΑΜΠΕ