Skip to main content

Talk of the market: Επιφυλακτικοί οι επενδυτές σε περιβάλλον μεταβλητότητας

Αυξάνεται ο μικτός κατώτατος μισθός από την 1η Ιανουαρίου του 2022 στα 663 ευρώ από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, κάτι που οδηγεί σε καθαρές αποδοχές 569 ευρώ έναντι 558 ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης, διαπιστώνεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 12,22 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 12,95 δισ. ευρώ και έναντι ελλείμματος 9,23 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 9,09 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 9,92 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 6,1 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών αναμένεται να δώσουν τόνο στη συνεδρίαση του Χ.Α., σε συνέχεια της μικρού εύρους αντίδρασης χθες, καθώς σε περιβάλλον επενδυτικής επιφυλακτικότητας για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας ο Γενικός Δείκτης χθες έκλεισε μια ανάσα πριν τις 870 μονάδες με άνοδο της τάξης του 0,63%, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται κατά 0,59% και με την αξία των συναλλαγών να παραμένει κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Προς νέο ιστορικό υψηλό κερδοφορίας οδεύει η Mytilineos. Εμφάνισε καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας 77 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο με αύξηση 11% σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2020, ενώ αν εξαιρεθούν οι επιδράσεις των μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων (one-off) η αύξηση των καθαρών κερδών θα ανέρχονταν σε 51% στα 81 εκατ. ευρώ έναντι 53 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. 

O κύκλος εργασιών του ομίλου Mytilineos και τα EBITDA ανήλθαν σε 994 εκατ. ευρώ και 156 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, επίσης αυξημένα κατά 7%. Αντίστοιχα με τα καθαρά κέρδη, αν εξαιρεθούν οι επιδράσεις των μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων (one off) η αύξηση του EBITDA θα ανέρχονταν σε +29% στα 161 εκατ. ευρώ έναντι 125 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 652 εκατ. ευρώ, με το δείκτη μόχλευσης (καθαρός δανεισμός / EBITDA) να διαμορφώνεται στο 2,00, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Την Πέμπτη στις 29 Ιουλίου ανακοινώσει αποτελέσματα η ΤΙΤΑΝ.

Σε 18,41 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΕΧΑΕ στο α΄ εξάμηνο του 2021 έναντι 15,18 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση κατά 21,3%. Σημειώνεται ότι το 50% του κύκλου εργασιών προέρχεται από έσοδα διαπραγμάτευσης, εκκαθάρισης και διακανονισμού των συναλλαγών, με μεταβολή 354 χιλ. ευρώ σε σχέση με τη αντίστοιχη περίοδο του 2020, ήτοι αύξηση 4%. Ποσοστό 22% του τζίρου αφορά έσοδα σε συνάρτηση με το ύψος της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, τα οποία σημείωσαν αύξηση κατά 1,23 εκατ. ευρώ ή 44,8%, κυρίως λόγω της αύξησης του μεγέθους της αγοράς αλλά και νέων εκδόσεων. Επίσης το 28% αφορά υπηρεσίες και δεδομένα που παρέχει ο όμιλος, σημειώνοντας άνοδο 1,65 εκατ. ευρώ (+46,4%).

Σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, είπε μεταξύ άλλων ότι αναμένει από τις ελληνικές τράπεζες την επόμενη πενταετία θα χορηγήσουν στις επιχειρήσεις καθαρές νέες πιστώσεις 33 δισ. ευρώ για έργα που συνδέονται με το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για το οποίο είπε ότι αποτελεί πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και μια καλή ευκαιρία για τη χώρα, καθώς μπορεί να επιτρέψει στην οικονομία να καλύψει το επενδυτικό χάσμα της προηγούμενης δεκαετίας. 

Η oυκρανική εταιρεία Rocket εισήλθε στην ελληνική αγορά food delivery. Η εταιρεία εγκαινιάζει δραστηριότητα στην Αθήνα έχοντας διενεργήσει έρευνα μέσω της PwC πριν οριστικοποιήσει τα σχέδιά της. Σήμερα έχει ήδη παρουσία σε Ουκρανία, Ολλανδία, Κύπρο και Γαλλία.

naftemporiki.gr