Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στόχος η ανάκτηση των 560 μονάδων

Θετικά πρόσημα εμφανίζει στην εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με άμεσο στόχο την ανάκτηση του τεχνικού και ψυχολογικού ορίου των 560 μονάδων.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,41% στις 559,25 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει κέρδη κατά 0,56% στις 1.496,07 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 2,96 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 14 ενισχύονται, 18 υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά ανοδικά κατά 0,11% στις 501,21 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 1,06% ενώ η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί κατά 0,67%. Alpha Bank και Eurobank διατηρούνται σταθερές στα 1,65 και 0,51 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ και Μυτιληναίου εμφανίζουν απώλειες άνω του 1% ενώ αντίθετα, κέρδη της τάξης του 0,80% σημειώνει η μετοχή της ΔΕΗ.

«Στο ίδιο έργο θεατές συνεχίζουμε να είμαστε στο ελληνικό χρηματιστήριο, με υποτονικές συναλλαγές και τραπεζικές ρευστοποιήσεις» σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, επικεφαλής αναλυτής της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, αποδίδοντας τα αίτια της προβληματικής «εικόνας» του Χ.Α. στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση προαπαιτούμενων.

«Η κυβερνητική στροφή προς τον αναγκαίο ρεαλισμό σε σχέση με την υιοθέτηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις, προωθείται μόνο όταν τα χρονικά περιθώρια γίνονται ασφυκτικά για την ελληνική οικονομία! Υπό αυτή την έννοια, θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος για τη λήψη αποφάσεων» προσθέτει ο κ. Τζάνας.

Ευλόγως – καταλήγει – «το ελληνικό χρηματιστήριο βιώνει συνθήκες ομηρίας, με τους ξένους επενδυτές να μην επιθυμούν τη δραστηριοποίησή τους ενόσω η ορατότητα γύρω από την προοπτική της δεύτερης αξιολόγησης, που θα ανοίξει την προοπτική για αγορές και ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ αλλά και τη συζήτηση αναδιάρθρωσης του χρέους, παραμένει χαμηλή».

Στα της διαπραγμάτευσης, «στοπ» στα σχέδια της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση ενός ακατάσχετου «ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού», μέσω του οποίου κάθε επιχείρηση με παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο θα μπορεί να εκπληρώνει απρόσκοπτα τις τρέχουσες υποχρεώσεις της προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τις φορολογικές αρχές, τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές της, είπαν οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τις χθεσινές επαφές τους με την πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, εξι funds έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής, αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), προκειμένου να λάβουν άδεια για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ανώτερο τραπεζικό στέλεχος, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Το ίδιο στέλεχος τόνισε παράλληλα, την ανάγκη άμεσης νομοθέτησης της δυνατότητας αποβολής από τις επιχειρήσεις των μη συνεργαζόμενων μετόχων, ενώ επισήμανε ότι πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία νομικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών, κατά τη διάρκεια των αναδιαρθρώσεων των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, τα επενδυτικά σχέδια της κινεζικής Alibaba στην Ελλάδα, αλλά και η προώθηση ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα,βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας με τη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), παρουσία αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με πρωτοβουλία του υφυπουργού, Δημήτρη Μάρδα.

naftemporiki.gr