Skip to main content

Στο σχήμα APS και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Τη διαβεβαίωση ότι θα εισέλθουν και οι 4 τράπεζες στο σχήμα APS για τα κόκκινα δάνεια φαίνεται να διαβεβαίωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τους θεσμούς, στη χθεσινή συνάντηση η οποία προηγήθηκε της συνάντησης των θεσμών με τις τράπεζες. 

Η χρησιμότητα μιας τέτοιας εξέλιξης είναι προφανής αφού τούτο μεταφράζεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ λιγότερα κόκκινα δάνεια για τις συστημικές τράπεζες, στοιχείο που αποτελεί ένα μεγάλο και ισχυρό κίνητρο για τους θεσμούς να πιέσουν προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες. Άλλωστε η έγκριση από την DG Comp έχει χαρακτήρα ουσιαστικό και τυπικό, όμως το σημαντικότερο κομμάτι είναι η έγκριση από το κολλέγιο των Επιτρόπων. Τη διαχείριση του θέματος έχει αναλάβει ο υφυπουργός χρηματοπιστωτικών θεμάτων Γιώργος Ζαββός. 

 Η δέσμευση αυτή, λοιπόν, αναμένεται να οδηγήσει ταχύτερα τις διαδικασίες. Όπως όμως σημειώνουν πληροφορημένες πηγές η δέσμευση  σημαίνει πως οι τράπεζες έχουν ήδη μια εικόνα και της τιμολόγησης αφού αυτό είναι το σημαντικότερο θέμα για τη συμμετοχή τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για τα πιστωτικά ιδρύματα υπάρχει το δέλεαρ των κρατικών εγγυήσεων.

Πολύ θετικό χαρακτήριζαν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που συμμετείχαν στη συνάντηση με τους θεσμούς το κλίμα από την πλευρά των κλιμακίων, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τις τράπεζες. Οι θεσμοί όπως έλεγαν φαίνεται να κατανοούν πλέον απόλυτα τα προβλήματα τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για την κυβέρνηση.

Κερδοφορία, κόστη, capital controls

Πέρα από το APS, για το οποίο ο χρονικός ορίζοντας προσδιορίζεται για τις αρχές του ερχόμενου μήνα, τα θέματα αφορούσαν την κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα κόστη, την πιστωτική επέκταση και την επίδραση των capital controls.

Η άποψη των θεσμών αλλά και των ξένων επενδυτών είναι πως η χώρα και κατ’ επέκταση οι τράπεζες εισέρχονται σταδιακά σε μία περίοδο κανονικότητας. Οι τράπεζες δέχθηκαν από τους θεσμούς πλήθος ερωτήσεων για την υγεία του ισολογισμού τους, για το ύψος των προμηθειών, για το ύψος της κερδοφορίας, για την πιστωτική επέκταση. Οι θεσμοί ρωτούν τι δάνεια χορηγούνται και σε ποιους κλάδους και πώς μπορεί να τονωθεί περαιτέρω η ζήτηση, διατηρώντας ωστόσο τους δείκτες ασφαλείας.

Οι θεσμοί βρίσκονται σε φάση καταγραφής της κατανομής της νέας πιστωτικής επέκτασης, η οποία αναμένεται να αποτελέσει πηγή κερδοφορίας για τις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τους κεφαλαιακούς περιορισμούς οι τράπεζες διαβεβαίωσαν τους θεσμούς πως δεν υπάρχουν επιδράσεις αρνητικές από την απελευθέρωση, αντιθέτως παρατηρούν κάποιες περιορισμένες εισροές από το εξωτερικό.

Οι κίνδυνοι στην ατζέντα του ΔΝΤ

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα θα είναι η σειρά του ΔΝΤ να δει τις τέσσερις τράπεζες έχοντας ορίσει μια ατζέντα που αφορά εγχώριους και διεθνείς κινδύνους, καθώς και το Ταμείο διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιεί ελέγχους στη χώρα για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Επιμέρους θέματα που θα εξετάσει το Ταμείο είναι το μαξιλάρι ρευστότητας, η κερδοφορία, η εταιρική διακυβέρνηση, το μοντέλο ανάπτυξης εργασιών και φυσικά ένα follow up σε ό,τι αφορά τα capital controls, εστιάζοντας κυρίως στο κατά πόσον επηρεάζουν ή όχι τη σημερινή πραγματικότητα των ελληνικών τραπεζών.

Τα κόκκινα δάνεια και οι εξελίξεις πέριξ αυτών θα αποτελέσουν και σε αυτήν τη συνάντηση μοιραία διμερές θέμα συζήτησης.