Του Κώστα Ιωαννίδη
Ο δείκτης ACWI της MSCI, ένας δείκτης που καλύπτει τις 47 αγορές του κόσμου, κινήθηκε ανοδικά κατά +0,15%, πλησιάζοντας το υψηλό 5 ½ μηνών που έγραψε στα τέλη Αυγούστου, έχοντας κερδίσει +1,5% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα.
Σε αυτό συνέβαλλαν οι ανεπτυγμένες αγορές εκτός των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 2,3% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα. Η αδυναμία του δολαρίου και οι αιχμές στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα οδηγούν αυτήν την εβδομάδα σε υποψίες ότι ορισμένοι κυρίαρχοι παίκτες μπορεί να πουλούν το δολάριο που κατέχουν στα συναλλαγματικά αποθέματά τους για να αγοράσουν άλλα νομίσματα. Ωστόσο, ο Simon Derrick, της BNY Mellon στο Λονδίνο, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη πειστική ένδειξη για μια τόσο μεγάλη μετατόπιση συναλλαγματικών διαθεσίμων, προσθέτοντας ότι η άνοδος του ευρώ θα μπορούσε να σχετίζεται περισσότερο με την ελάφρυνση των πιέσεων στα ιταλικά ομόλογα.
Ούτε αισθητικά «κολλάει» η τάση στο ΧΑ, με όσα συμβαίνουν στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία. Το κλίμα συννέφιασε διεθνώς στην αρχή της βδομάδας αφού ΗΠΑ και Κίνα συνέχισαν να επιβάλλουν δασμούς ο ένας στα εισαγόμενα προϊόντα του άλλου. Αλλά το γεγονός πως το ύψος των δασμών ήταν χαμηλότερο από το ανώτερο όριο που έχει τεθεί και από τις δύο πλευρές ερμηνεύθηκε αρχικά ως λιγότερο επιβραδυντικό στην παγκόσμια ανάπτυξη. Στη συνέχεια θεωρήθηκε ένδειξη πως υπάρχει διάθεση για ένα συμβιβασμό τελικά. Με αποτέλεσμα από τη Δευτέρα κιόλας για αρκετά χρηματιστήρια και από την Τρίτη για όλα σχεδόν να σημειωθούν ανοδικά κλεισίματα στη σειρά. Τα ασιατικά χρηματιστήρια επέκτειναν τα κέρδη τους σήμερα, Παρασκευή 21/9, μετά το νέο υψηλό όλων των εποχών του S&P 500 της Wall Street, ενώ το δολάριο υποχώρησε καθώς η νέα ανταλλαγή δασμών από την πλευρά του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον μπορεί να είναι λιγότερο επιζήμια από ό, τι αρχικά φοβόταν οι επενδυτές.
Στο ΧΑ ωστόσο, τα κέρδη που χάρισαν σε μονάδες του μέσου όρου στο ανοδικό τριήμερο της βδομάδας εκπνοής, το εξάτμισε η χθεσινή πτώση. Τη Δευτέρα ο ΓΔ άνοιξε στις 681 και χθες, με τη συνήθη «βοήθεια» κατά την εξέλιξη των δημοπρασιών από τις 682,33, που βρέθηκε στις 17:00, κατέληξε στις 681,03. Ούτε αλφάδι να χρησιμοποιούσαν οι θεσμικοί δεν θα πετύχαιναν καλύτερη ταύτιση με το ξεκίνημα της βδομάδας, που για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές αποδείχθηκε ανοδική. Ακόμα και η εικόνα των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δεν δικαιολογεί αυτή την, κόντρα στο ρεύμα, κίνηση. Την δικαιολογεί ωστόσο η ανθρωπογεωγραφία του επενδυτικού κοινού στο ΧΑ, που έχει αλλάξει σύνθεση ηλικιακά, αλλά και ποιοτικά, με βάση τον επενδυτικό ορίζοντα εντός του οποίου καλείται ο διαχειριστής να εμφανίσει κέρδη από το χαρτοφυλάκιό του.
Το να χάνει ο τραπεζικός δείκτης με τη συμπλήρωση μιας ώρας συναλλαγών -3% με τους βασικούς δείκτες στην Ευρώπη σε άνοδο, υπογραμμίζει την εντύπωση που σχημάτισαν οι fund managers στο Λονδίνο. Όλοι στη χαρά και ο ψωριάρης χώρια, λέγανε στα χωριά το 60, καθώς είναι εμφανής η δυσπιστία τους για την δυναμική και την ευρωστία της ελληνικής οικονομίας. Παλαιός φίλος και διαχειριστής κεφαλαίων, που αποκτήθηκε από την εποχή που πηγαίναμε στα πρώτα road show, μου έλεγε χαρακτηριστικά: Θα χρειαστεί νέος αλγόριθμος για να εξηγηθεί πως η μείωση της ανεργίας από το 27% στο 19%, έχει μεταφραστεί σε τόσο μικρή σχετική και απόλυτη αύξηση του ΑΕΠ. Θυμόμαστε και εμείς τους υπουργούς των πρώτων μνημονίων, που εξηγούσαν, πώς τα μέτρα που ψήφιζαν θα μείωναν την ανεργία και θα εκτίνασσαν τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκαν την Πέμπτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς η αποκλιμάκωση των εμπορικών ανησυχιών συνέβαλε στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.
Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,95% ή κατά 251 μονάδες, και σκαρφάλωσε στις 26.656,98 μονάδες, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, το πρώτο από τον περασμένο Ιανουάριο.
Την ίδια ώρα, ο τεχνολογικός Nasdaq εμφάνισε άνοδο κατά 0,98% στις 8.028,23 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,78% στις 2.930,75 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Caterpillar, η οποία επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο, παρουσίασε κέρδη άνω του 2%, ενώ κατά 1% αυξήθηκε και η μετοχή της Amazon. Νωρίτερα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε την ελπίδα η Ουάσιγκτον να προχωρήσει στα κατάλληλα «βήματα» προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της εμπορικής διένεξης, η οποία έχει προκαλέσει μείζονα προβλήματα στην επενδυτική κοινότητα.
Τις προηγούμενες ημέρες, οι δύο χώρες είχαν ανακοινώσει την επιβολή νέων δασμών, συνολικού ύψους 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων (200 δισ. δολ. από τις ΗΠΑ, 60 δισ. δολ. από την Κίνα), οι οποίοι ωστόσο, αποδείχθηκαν λιγότερο ζημιογόνοι από ό,τι αρχικώς φοβούνταν οι αναλυτές. Την ίδια ώρα, βέβαια, η μετοχή της General Electric υποχώρησε κατά 3,1%, καθώς η JP Morgan περιέκοψε την τιμή-στόχο στα 10 δολάρια από 11 δολάρια προηγουμένως, επικαλούμενη τα αδύναμα εταιρικά μεγέθη.
Πτώση κατά 2,1% εμφάνισε και η μετοχή της Nvidia, στον απόηχο των ανησυχητικών μηνυμάτων από τις πρώτες εντυπώσεις των νέων προϊόντων. Αντίθετα, η μετοχή της Disney σημείωσε αύξηση κατά 1,7% χάρη στις θετικές επιδόσεις της νέας υπηρεσίας streaming.
ΕΥΡΩΠΗ
Υψηλότερα κινήθηκαν οι αγορές του ευρώ αφού οι ανησυχίες, για τον αντίκτυπο που θα προκαλέσει η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας, υποχώρησαν υπολογίσιμα. Παρά την κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών οι αναλυτές εκτιμούν ότι τελικά δεν θα επιβεβαιωθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η άτυπη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στην Αυστρία. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν το Brexit και το μεταναστευτικό. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επιβεβαίωσε σήμερα πως θα παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια νέα πρόταση στην προσπάθεια να εξευρεθεί συμφωνία που θα διασφαλίζει ανοικτά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν ότι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για το Brexit.
Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, τούτη τη φορά κατά 0,7% στις 382 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,49% στις 7.367,32 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,88% στις 12.326,48 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,07% στις 5.451,59 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,01% στις 9.583,70 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε κέρδη 0,51% στις 21.388,38 μονάδες.
Ο αρχηγός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, απείλησε την Πέμπτη ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του σχετικά με τις δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2019.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη σημείωσε μεγάλη πτώση το Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στο -2,9 από -1,9 τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο -2.
ΧΑ
Με διαφορετική των ευρωπαϊκών κίνηση, εξαφανίστηκε η άνοδος του τριημέρου
Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πτωτική τάση, με κίνηση σχεδόν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Από τα πρώτα λεπτά οι πωλητές κυριάρχησαν και έτσι στο πρώτο ημίωρο σημειώθηκε το ανώτερο μέρας. Ήρθε στις 10:52 και από τότε ουσιαστικά ξεκίνησε σταθερή υπεροχή της προσφοράς που πέρασε τον μέσο όρο σε επίπεδα κάτω από τις 682 μονάδες. Στο πρώτο μέρος βρέθηκε σε χαμηλό μέρας στις 13:30. Ο ΓΔ στις 17:00 ήταν στις 682,33 μονάδες και τον έκλεισαν στις 681,03, με πτωτική ώθηση περίπου 1,3 της μονάδας. Έκλεισε αρκετά πλησίον του κατώτερου μέρας (0,30 περίπου μονάδες ψηλότερα).
Σήμερα, οι θεσμικοί επέτυχαν την μέγιστη θετική μεταβολή (+0,18%) ακριβώς στις 10:52, που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 690,82 από 698,27 την Τετάρτη. Ενώ το ελάχιστο προσεγγίστηκε πριν τη συμπλήρωση του πρώτου μέρους, αφού σημειώθηκε στις 13:30, όταν ο ΓΔ βρέθηκε στις 680,36 από 687,85 μονάδες την προηγούμενη.
Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και ορίστηκε μέσα στη σύνοδο, με τον ΓΔ στο μεγαλύτερο διάστημα από τις 13:20 ως τις 15:36 με κίνηση από τις 680 μονάδες ως τις 683,00. Οι θεσμικοί δεν θέλησαν να κάνουν προσπάθεια για άνοδο και οδήγησαν σε κέρδη στο αρχικό διάστημα του πρώτου μέρους των συναλλαγών, και παρέμεινε ο ΓΔ σε πτώση από την πρώτη συναλλαγή του πρώτου μέρους μετά το μέγιστο, ήτοι από τις 10:54. Ήταν συνεπώς ισχυροί οι θεσμικοί που πίεζαν επίμονα μετοχές του τραπεζικού μπλοκ κύρια. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος και λίγα λεπτά πριν κυριάρχησαν οι εντολές πώλησης και υπήρξε διεύρυνση στο πτωτικό αποτέλεσμα.
Οι θεσμικοί που ενδιαφέρθηκαν, οδήγησαν τον ΓΔ στην αρχή σε αρνητικό πεδίο, αφού άνοιξε στις 688,32 με προηγούμενο κλείσιμο στις 689,59 ήτοι με καθοδικό οριακό χάσμα 1,3 μονάδες. Μετά ακολούθησε περίοδος ανόδου που έφερε τιμές αρκετά κάτω από το μέγιστο της Τετάρτης χάρη στο ενδιαφέρον για πωλήσεις των περισσότερων μετοχών του 25άρη. Το αντίθετο συνέβη στις αγορές της ευρωζώνης, με σπάνιες εναλλαγές πρόσημου μεταβολής και εμφανίστηκε άνοδος όσο λειτουργούσε το ΧΑ και τελικά ο DAX και το Παρίσι έκλεισαν με σημαντικά κέρδη.
Τη σύνοδο σφράγισε το χαμηλότερο, από της προηγούμενης συνόδου, συναλλακτικό ενδιαφέρον που όμως αφορούσε κατά 0,644 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, δεν ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αφού η απόδοση μειώθηκε 3 μονάδες βάσης και πέρασε μέσα στη μέρα κάτω από το 4,05%.
Ήταν σύνοδος με λιγότερες αλλά καίριες εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 680,36 ήταν 4,6 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους από τη σύνοδο της 13/9 στις 675,77. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ξεκάθαρη ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που διατηρήθηκε σε επίπεδο μεταβολών, καθώς οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν ανοδικό άνοιγμα και νευρική ανοδική κίνηση κατόπιν. Έξω όπως και εδώ, πάντα υπολογίζανε το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 681,03 που ήταν 0,33 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 9,8 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Ήταν μια σύνοδος με ίδιο (10,1 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 10,4 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 49,623 από 49,936 δις ευρώ. Ένδεκα blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, τα ΣΑΡ +2,20%, ΑΔΜΗΕ +1,12%, ΟΛΠ +1,01%, ΕΥΔΑΠ +0,97%, ΤΕΝΕΡΓ +0,96%, ΕΕΕ +0,73%, ΟΤΕ +0,58%, ΕΛΠΕ +0,53%, ΤΙΤΚ +0,49%, ΜΥΤΙΛ +0,47%, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,42%, και 14 μετοχές του 25άρη ήταν πτωτικά.
Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-5,89% από -0,64%, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -7,73% από -0,49%, την ΕΤΕ στο -4,49% από -0,39%, ΕΥΡΩΒ -4,23% από +0,38% και την ΠΕΙΡ στο -6,05% από -3,52%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -0,47% από -0,28%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε σημαντικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από 16) blue chip έναντι των καθοδικών (14 από 8) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,24% και έφθασε στις 681,03 από 689,59 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1789,86 από 1811,80 μονάδες με μεταβολή -1,21%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και χαμηλότερα τον 25άρη, με το κλείσιμο πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,195 από 37,472 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,644 από 2,538 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 30,901 από 32,659 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,364 από 1,690 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 41 από 43 των καθοδικών 52 από 48 και 24 από 31 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Ολοκληρώθηκε σχεδόν η μετακύληση θέσεων, με ικανοποίηση όλων των «πλευρών»
Η προοπτική της μείωσης των κόκκινων δανείων μετά το 2019 απασχόλησε τους διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers) στο road show του Λονδίνου. Βλέπετε τους κακόμαθαν οι κυβερνήσεις και οι τραπεζίτες στην Κύπρο την Ισπανία την Πορτογαλία που επιλύσανε τα αντίστοιχα προβλήματα πολύ γρηγορότερα.
Αλλά δεν μπορούσε να γίνει κάτι σημαντικά καλύτερο. Με καταναλωτές που τους κακόμαθαν όσοι πολιτικοί φόρτωναν με ευκολία τα δεινά της χώρας και των πολιτών στο ληστρικό τραπεζικό σύστημα και στους διαπλεκόμενους, με αυτό και με τις αγορές, πολιτικούς τους αντιπάλους. Τράπεζα κάηκε στην πρώτη για το μνημόνιο διαμαρτυρία και πάνω στους πλειστηριασμούς χτίσανε καριέρες πολιτικοί άνδρες και γυναίκες, ως την ώρα που ανακαλύφθηκε ή μάλλον εφαρμόστηκε η εκτέλεσή τους ψηφιακά. Για να μην θυμηθούμε τα capital controls δηλωμένα και αδήλωτα.
Μάλλον από τις απαντήσεις που πήραν για τις τράπεζες πείστηκαν, πως δεν είναι δυνατό να αποφύγουν μια ακόμα ανακεφαλαιοποίηση, ή γενικότερα, να μην πονέσουν οικονομικά τους παλαιότερους μετόχους τους.
Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική στον 25άρη. Τιμή ανοίγματος ήταν οι 1808,84 μονάδες με ανοδικό χάσμα 3,0 μονάδων. Το μέγιστο μέρας στις 1813,83 ήταν η τιμή στις 10:52 και το ελάχιστο σημειώθηκε στις 13:34 και ήταν οι 1787,05 μονάδες. Οι θεσμικοί στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, τον άφησαν στις 1893,91 αλλά όρισαν κλείσιμο στις 1789,86 μονάδες με μεταβολή -1,21%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 50,632 εκατ. ευρώ.
Για την κυρίαρχη σειρά στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 3940 συμβόλαια με τελευταίες πράξεις στις 1785,25 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 3683 ΣΜΕ λήξης Οκτωβρίου με ανώτερο τις 1812,00, κατώτερο τις 1785,25 και τελευταίες πράξεις στις 1788,25 από 1811,00 μονάδες. Για τη σειρά λήξης Νοεμβρίου διακινήθηκαν 22 ΣΜΕ. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Σεπτεμβρίου, ήταν 2679 ΣΜΕ και της επόμενης σειράς ανήλθαν σε 7059 ενώ της σειράς Νοεμβρίου 65.
Οι σύγχρονοι fund managers έχουν και μπορούν να «διαβάζουν» τις εξελίξεις των μεγεθών μέσα από καλοστημένα μοντέλα και ότι πει το μοντελάκι, κάνει το παλικαράκι. Όσο για τις σκοπιμότητες των παραγώγων που εξυπηρετήθηκαν αυτές τις μέρες, ένα έχουμε να πούμε. Οπωσδήποτε δεν υπάρχει κάποιου είδους νάρκωση στην σκέψη των συναλλασσόμενων που τους κρατά σε κατάσταση ενός εφιαλτικού ονείρου για να ξεπουλάνε θέσεις μαζί με τους short sellers. Οι τελευταίοι δεν έδειξαν στο Σεπτέμβρη κάμψη στο φρόνημά τους επιμένοντας πως οι δείκτες χρωστάνε πέρασμα από χαμηλότερα των τρεχόντων επίπεδα.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νίκος Καυκάς της Merit Sec:
Η εβδομάδα κλείνει με την επικαιροποιημένη αξιολόγηση της Moody’s, την εκπνοή των Παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου και την αναδιάρθρωση δεικτών των Αναδυόμενων Αγορών του FTSE. Ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης αύξησης του όγκου συναλλαγών, ενδέχεται οι επόμενες συνεδριάσεις να αποδειχθούν καθοριστικές για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη.
Οι συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον δεν έχουν διαφοροποιηθεί, με τον MSCI Emerging Markets να συσσωρεύει μετά τις απώλειες των τελευταίων εβδομάδων, έχοντας, πλέον, οριακά υποαποδώσει σε σχέση με τον MSCI World Index από τις αρχές του 2016.
Παράλληλα, τα ζητήματα των Γειτόνων μας παραμένουν ανοιχτά, αν και το κόστος δανεισμού της Χώρας έχει, προς το παρόν, σταθεροποιηθεί με την απόδοση του 10ετους ομολόγου να κινείται στην περιοχή του 4,10% (mid yield to maturity).
Στο εσωτερικό, μετά την επίσημη έξοδό μας από το πρόγραμμα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η οργανωμένη προσπάθεια για την σταδιακή πρόσβαση στις Αγορές, κάτι για το οποίο δεν είναι πεπεισμένοι οι Επενδυτές.
Ήτοι, ακόμα και αν υπάρξει ανοδική αντίδραση στο Χ.Α., πιθανότατα προς την περιοχή των 720 – 740 μονάδων, με τα σημερινά δεδομένα απέχουμε από μια διευρυμένη ανοδική κίνηση. Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι όποιες τοποθετήσεις μετοχών πρέπει να πραγματοποιούνται με γνώμονα τα γερά θεμελιώδη και την εξωστρέφεια, οχυρώνοντας τα χαρτοφυλάκια από πιθανές συστημικές διακυμάνσεις, το μέγεθος των οποίων δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια σε αυτό το περιβάλλον.
Σήμερα
Τα ασιατικά χρηματιστήρια επέκτειναν τα κέρδη τους σήμερα, Παρασκευή 21/9, μετά το νέο υψηλό όλων των εποχών του S&P 500 της Wall Street, ενώ το δολάριο υποχώρησε καθώς η νέα ανταλλαγή δασμών από την πλευρά του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον μπορεί να είναι λιγότερο επιζήμια από ό, τι αρχικά φοβόταν οι επενδυτές.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,6%. Έχει ανακάμψει 4 τοις εκατό από το χαμηλό 14 μηνών που χτύπησε στις 12 Σεπτεμβρίου, ενισχύθηκε εν μέρει από τις προσδοκίες ότι η Κίνα θα εισάγει περισσότερα κίνητρα στην οικονομία της για να αντιμετωπίσει τον εμπορικό πόλεμο.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,82%, σημειώνοντας υψηλό για το οκτάμηνο.
Στη Wall Street, οι ευαίσθητες στο εμπόριο βιομηχανικές μετοχές οδήγησαν τα κέρδη την Πέμπτη. Το τελευταίο ράλι έρχεται μετά τα νέα αμερικανικά και κινεζικά μέτρα για τα αγαθά του άλλου που καθορίστηκαν σε χαμηλότερες τιμές, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι οι εχθροπραξίες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ενδέχεται να χαλαρώσουν.
Παρά τις αυξανόμενες ανεπίσημες αναφορές από εταιρείες και στις δύο πλευρές του Ειρηνικού ότι ο εμπορικός πόλεμος αρχίζει να επηρεάζει τις δραστηριότητές τους, οι προοπτικές για τα εταιρικά κέρδη παρέμειναν σταθερές σε πολλές αγορές, λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ανάπτυξης, διατηρώντας τις αποτιμήσεις των μετοχών σχετικά ελκυστικές.
Οι κινεζικές μετοχές, οι οποίες είχαν πληγεί περισσότερο από τον εμπορικό πόλεμο, υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα. Ο δείκτης CSI 300 των μετοχών της Σαγκάης και Shenzen, ο οποίος βρέθηκε στο χαμηλό των δύο ετών την περασμένη εβδομάδα, αυξήθηκε κατά 0,6% στις αρχές της συνόδου της Παρασκευής αλλά στη συνέχεια ανέβηκε κατά 2,12% και είναι έτοιμος για εβδομαδιαίο κέρδος πάνω από +4,0%.
Ο δείκτης ACWI της MSCI, ένας δείκτης που καλύπτει τις 47 αγορές του κόσμου, κινήθηκε ανοδικά κατά +0,15%, πλησιάζοντας το υψηλό 5 ½ μηνών που έγραψε στα τέλη Αυγούστου, έχοντας κερδίσει +1,5% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα. Σε αυτό συνέβαλλαν οι ανεπτυγμένες αγορές εκτός των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 2,3% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε στο χαμηλό τριών μηνών έναντι ενός καλαθιού μεγάλων εμπορικών αντιπάλων του, καθώς η χαλάρωση στις ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο κατέστειλε τη ζήτηση για το δολάριο.
Το ευρώ διαπραγματεύθηκε τελευταία στα 1,1781 δολάρια, λίγο χαμηλότερα από το υψηλό 2 ½ μηνών στα 1,1785 που άγγιξε την Πέμπτη.
Η αδυναμία του δολαρίου και οι πιέσεις στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, οδηγούν αυτήν την εβδομάδα σε υποψίες, ότι ορισμένοι κυρίαρχοι παίκτες μπορεί να πουλούν το δολάριο που κατέχουν στα συναλλαγματικά αποθέματά τους, για να αγοράσουν άλλα νομίσματα. Ωστόσο, ο Simon Derrick, της BNY Mellon στο Λονδίνο, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη πειστική ένδειξη για μια τόσο μεγάλη μετατόπιση συναλλαγματικών διαθεσίμων, προσθέτοντας ότι η άνοδος του ευρώ θα μπορούσε να σχετίζεται περισσότερο με την ελάφρυνση των πιέσεων στα ιταλικά ομόλογα.
Η επόμενη εβδομάδα θα αποδειχθεί κρίσιμη για τον καθορισμό των προοπτικών του ευρώ. Ειδικότερα, την επόμενη Πέμπτη θα δούμε την παρουσίαση του προϋπολογισμού της Ιταλίας. Αυτός θα πρέπει να παρέχει την πρώτη πραγματική ένδειξη της κλίμακας του προβλεπόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2019.
Η στενή παρακολούθηση της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέδειξε το ότι στο ακανθώδες ζήτημα του εμπορίου και των ιρλανδικών συνόρων πραγματοποιήθηκε μικρή πρόοδος.
Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει την βρετανική πρωθυπουργό Theresa May ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη Βρετανία έξω από το μπλοκ αν δεν συμβιβαστεί.