Του Κώστα Ιωαννίδη
Οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα, για να ξεκινήσουν την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Στην αξιολόγησή τους θα συμπεριλάβουν το κόστος από τις πρόσφατες εξαγγελθείσες φορολογικές ελαφρύνσεις.
Οι αγορές των ΗΠΑ τερμάτισαν τη βδομάδα με πτώση που επηρέασε την εβδομαδιαία τους μεταβολή, γιατί οι ειδήσεις από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων επί των εμπορικών συναλλαγών ΗΠΑ Κίνας, μαζί και τις γεωπολιτικές εντάσεις, επανέφεραν την ανησυχία στους επενδυτές.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ δημοσίευσε σύντομη δήλωση που χαρακτήριζε τις δύο ημέρες των συνομιλιών με την Κίνα ως “παραγωγικές”. Πρόσθεσε ότι μια συνάντηση βασικού επιπέδου στην Ουάσιγκτον θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο, όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, σε σύντομη δήλωση, περιέγραψε τις συνομιλίες ως «εποικοδομητικές». Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάργησαν τιμολόγια από περισσότερα από 400 κινεζικά προϊόντα, απαντώντας σε αιτήματα από εταιρείες των ΗΠΑ.
Παρά τον βελτιωμένο τόνο, οι αγορές εξακολουθούν να μην πείθονται για τη δυνατότητα επίλυσης των διαφορών σύντομα. Οι επενδυτές επηρεάστηκαν αρνητικά από νέα την Παρασκευή ότι κινέζοι αξιωματούχοι απροσδόκητα ακύρωσαν επίσκεψη σε αγροτικές καλλιέργειες των Η.Π.Α. την τρέχουσα εβδομάδα μετά τις δύο ημέρες των επίσημων διαπραγματεύσεών τους στην Ουάσινγκτον. Οι ειδήσεις ότι πέντε πολιτικοί της Υεμένης δολοφονήθηκαν σε αεροπορικές επιθέσεις από το συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, μείωσαν περαιτέρω την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο.
Να γιατί οι περισσότερες αγορές μετοχών της Ασίας υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα 23/9, καθώς οι επενδυτές περίμεναν μεγαλύτερη σαφήνεια για την εξέλιξη στις εμπορικές συνομιλίες της Κίνας και των ΗΠΑ μετά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, ενώ το πετρέλαιο κέρδισε περισσότερο από 1% καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή παρέμειναν ψηλά.
Εδώ, από τη διάσταση των προσδοκιών των εγχώριων αναλυτών για την κατεύθυνση των τιμών στην συνέχεια, θεωρούμε ότι η αγορά μας που κινήθηκε κόντρα στο διεθνές κλίμα την περασμένη βδομάδα, καλείται να ανταποκριθεί στην πρόκληση να συνεχίσει ανοδικά. Η στατιστική εικόνα των blue chip μετά την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου, αποτυπώνει την διάθεση να αποκτήσουν ανοδική ορμή ορισμένα όταν για άλλα λιγότερα αριθμητικά διακρίνουμε επιμονή των πιέσεων.
Άλλωστε η τρίτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου έφερε νέο χαμηλό μήνα και τελευταίων τριών μηνών σε ΕΕΕ και ΛΑΜΔΑ όταν ΑΛΦΑ ΑΡΑΙΓ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΜΠΕΛΑ ΟΤΕ ΠΕΙΡ ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ εμφάνισαν νέο μέγιστο τελευταίων 30 ημερών με την τελευταία να το έχει και ως νέο υψηλό σε βάθος 12 μηνών.
Η εξέλιξη των συναλλαγών στη βδομάδα εκπνοής των παράγωγων προϊόντων των οποίων τα ανοικτά συμβόλαια σχηματίστηκαν αρκετά ενωρίτερα από τις εθνικές εκλογές έδωσε θετικά μηνύματα σε εκείνους που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. Οι Θέσεις που ανοίχτηκαν τώρα για τα ΣΜΕ επί μετοχών αποτυπώνουν τα στοιχήματα για τις τιμές τους στο τέλος του 2019 και αξίζει να προσέχουν οι ιδιώτες επενδυτές πως αυτά κατανέμονται. Γιατί στα παράγωγα κυριαρχούν οι επαγγελματίες της αγοράς και συνεπώς υπάρχει στις προσδοκίες τους άρα και στα στοιχήματά τους μια σαφής απεικόνιση των υπολογισμών τους με βάση την στατιστική – τεχνική ανάλυση.
Δημιουργήθηκε, μάλλον από την ανεξαρτησία της αγοράς μας έναντι του διεθνούς κλίματος, η διάθεση σε ορισμένους εγχώριους αναλυτές να εκτιμήσουν πως πλησιάζει η μέρα που θα ξεπεράσει ο μέσος όρος τις 900 μονάδες. Θυμίζουμε πως σε αυτά τα επίπεδα που αποτελούν υψηλά τετραετίας σκάλωσε δυο φορές ο ΓΔ τον Ιούλιο ενώ στο τρέχοντα μήνα η αντίσταση που ισχύει εντοπίζεται στις 877 μονάδες. Αν κρίνουμε και από το κλείσιμο της Παρασκευής στις 876,21 που ήταν οριακά χαμηλότερα από το μέγιστο μέρας και εβδομάδας σήμερα κιόλας θα αποκαλυφθεί η αντοχή της απέναντι σε ένα σαφές αλλά επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον που “χτίστηκε” πρόσφατα.
Παραμένουμε σε περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων. Σήμερα η Prodea (πρώην Πανγαία) θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου, την Τρίτη ακολουθεί η ΔΕΗ, ενώ την Τετάρτη 25/9 ανακοινώνει μεγέθη η Ευρωπαϊκή Πίστη. Την Πέμπτη η Τράπεζα Αττικής παίρνει την σκυτάλη των εξαμηνιαίων ανακοινώσεων και η εβδομάδα κλείνει με τα μεγέθη των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και AS Company.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
Τα drones τρομάζουν και οι Κεντρικές Τράπεζες καθησυχάζουν τις αγορές
Οι χρηματιστηριακές αγορές παγκόσμια στην αρχή της εβδομάδας αποτύπωσαν τον τρόμο των επενδυτών, από τις επιθέσεις σε σαουδαραβικές πετρελαιοπηγές που εκτόξευσαν τις τιμές του πετρελαίου και διόγκωσαν τις ανησυχίες γεωπολιτικού χαρακτήρα. Όμως, τα μηνύματα για την δημιουργία περαιτέρω νομισματικών κινήτρων από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο μείωσαν τη νευρικότητα των επενδυτών, αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Την τρέχουσα, οι επενδυτές θα επηρεαστούν επίσης από οικονομικά στοιχεία για τη ζώνη του ευρώ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των προκαταρκτικών PMI και των στοιχείων για την οικονομική ανάπτυξη.
Ο Ευρωπαϊκός σκεπτικισμός
Ο σκεπτικισμός που αναπτύσσεται μεταξύ των πολιτών στα κράτη μέλη της ΕΕ, προωθείται από τις ανησυχίες για τις χειρότερες οικονομικές προοπτικές σε βάθος δεκαετίας παγκόσμια και τα εκλογικά αποτελέσματα μετά από χρόνια λιτότητας τον αποτυπώνουν.
“Οι οικονομολόγοι βλέπουν τώρα πιθανότητα 25% για ύφεση στην ευρωζώνη το επόμενο έτος. Η πιθανότητα μιας μη-συμφωνίας Brexit τις προσεχείς εβδομάδες ή μήνες θα πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε όλες τις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ.
Οι υποστηρικτές των πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης στηρίζουν τις ελπίδες τους στον Emmanuel Macron της Γαλλίας που αναδύεται ως ο επικεφαλής πολιτικός της περιοχής και ο επικεφαλής επικεφαλής της ΕΚΤ, Christian Lagarde, διπλασιάζοντας την πίεση που άσκησε ο Draghi στις αντιτιθέμενες στην αύξηση του κρατικού χρέους κυβερνήσεις.
Η ανταπόκριση της Ευρώπης στην κρίση πριν από μια δεκαετία – η παρατεταμένη λιτότητα, σε συνδυασμό με μαζικό ερέθισμα των κεντρικών τραπεζών και ακόμη ανεπαρκείς τραπεζικές μεταρρυθμίσεις – έσωσαν το ευρώ, αλλά άφησαν πολλές οικονομίες απαξιωμένες. Η ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ ήταν μόλις 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Ενώ το πρόγραμμα τόνωσης 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΚΤ ίσως βοήθησε να ξεκινήσει μια ανάκαμψη μετά την κρίση, αλλά οι βαθιές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ευθύνονται για την επιδείνωση της φτώχειας και για την καταστροφή των ευρωπαϊκών δικτύων κοινωνικής προστασίας. Τραυματισμένες από την άνοδο των αντισυστημικών κομμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο και με την γεννήτρια του πλούτου της περιοχής Γερμανίας στο χείλος της ύφεσης, οι κυβερνήσεις αρχίζουν να ενεργούν”. Σημείωναν στο Reuters σε άρθρο με τίτλο Μια μεγάλη δημοσιονομική χαλάρωση είναι ακόμα μια πολύ μελλοντική προοπτική για την Ευρώπη.
Να γιατί τα στοιχεία της ανάπτυξης θα σημάνουν πολλά όχι μόνο σε επίπεδο θεμελιωδών μεγεθών αλλά και στα δείκτης του πόσο γρήγορα θα περάσουν οι κυβερνήσεις σε αυξήσεις του δημόσιου χρέους τους για να αναθερμάνουν την οικονομική δραστηριότητα και να αποφύγουν την ύφεση. Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα του Μάριο Ντράγκι στην τελευταία του εμφάνιση ως επικεφαλής της ΕΚΤ.
Ο Ντράγκι φεύγει η Λαγκάρντ έρχεται
Ο Ντράγκι ανακοίνωσε τις εξαιρετικά φιλόδοξες τελικές του ενέργειες, εδραιώνοντας την υστεροφημία του ως πρόεδρος της ΕΚΤ, που έκανε “ο, τιδήποτε χρειάζεται” για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης. “Θυμάσαι ότι μου έλεγα … ότι όλα τα όργανα ήταν στο τραπέζι … έτοιμα να χρησιμοποιηθούν, σήμερα λοιπόν, το κάναμε», δήλωσε ο Ντράγκι.
Το πρόγραμμά του έχει σχεδιαστεί για να ωθήσει τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να δανειστούν κεφάλαια με μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια που θα δαπανήσουν για την τόνωση των οικονομιών τους. Το πακέτο περιλαμβάνει μια ανοικτή δέσμευση για αγορά ομολόγων ύψους 240 δισ. Ευρώ ετησίως από κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Με άλλα λόγια, ο Ντράγκι έθεσε το έδαφος για την εφαρμογή της Σύγχρονης Νομισματικής Θεωρίας (ΜΜΤ) στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την MMT, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δανείζονται όσο το δυνατόν περισσότερο όσο ο πληθωρισμός δεν αναζωπυρώνεται. Ακόμα καλύτερα όταν η κεντρική τράπεζα δίνει τη δυνατότητα δανεισμού, μειώνοντας τα επιτόκια και αγοράζοντας κυβερνητικά ομόλογα – και πάλι, όσο ο πληθωρισμός είναι υποτονικός. Τώρα εναπόκειται στις κυβερνήσεις να τσιμπήσουν το δόλωμα.
“Η Christine Lagarde θα διαδεχθεί τον Draghi και πιθανότατα θα συνεχίσει το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει την πρώτη της μέρα ως επικεφαλής της ΕΚΤ – αλλά για πόσο καιρό μπορεί κανείς να μαντέψει”. Σημείωσε ο Dr Ed Yardeni.
Η Lagarde θα αντιμετωπίσει αμέσως ισχυρές δυνάμεις ενάντια στην πορεία της ΕΚΤ. Σύμφωνα με άρθρο στη WSJ, “τουλάχιστον πέντε αξιωματούχοι της 25μελούς επιτροπής της ΕΚΤ αντιτάχθηκαν στην απόφαση επανεκκίνησης της QE (ποσοτικής χαλάρωσης), συμπεριλαμβανομένων των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. … Δύο μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ – Sabine Lautenschlaeger και Benoit Coeure – αντιτάχθηκαν επίσης στην κίνηση. “
Ένα πιθανό σχέδιο εξόδου από την πολιτική Draghi είναι η μείωση του στόχου για τον πληθωρισμό. Ο Ντράγκι αντιτάχθηκε στην αλλαγή του στόχου κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αλλά θα είναι ένα από τα θέματα της στρατηγικής αναθεώρησης υπό την ηγεσία της Lagarde, δήλωσε ο Draghi στη συνέντευξη Τύπου του. Άρα η ημερομηνία λήξης των πολιτικών του Draghi θα μπορούσε να είναι όποτε το επιθυμεί η ΕΚΤ της Lagarde.
Γεωπολιτικά
Ο δια αντιπροσώπων πόλεμος μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη θα μπορούσε να μετατραπεί σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των δύο. Οι τελευταίες επιθέσεις δείχνουν ότι η Σαουδική Αραβία είναι ανυπεράσπιστη ενάντια σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν είναι δυνητικά επικίνδυνη και επιζήμια για την παγκόσμια οικονομία, εάν διακόψει τις παραδόσεις πετρελαίου και ενισχύσει τις τιμές. Ωστόσο, το τελευταίο σοκ της τιμής πετρελαίου μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με την αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οτιδήποτε είναι δυνατό στη Μέση Ανατολή, όπου “το αλήθεια ή τόλμη” παίζεται με όπλα. Υπάρχει ήδη κάποια φήμη που υποδηλώνει ότι το Ιράν δεν επιτέθηκε στη Σαουδική Αραβία το Σαββατοκύριακο. Αντίθετα, κάποιο τρίτο μέρος στη γειτονιά με ενδιαφέρον για έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ των δύο έστειλε τα αεροσκάφη που έπληξαν σοβαρά την πετρελαϊκή υποδομή της Σαουδικής Αραβίας. Η πραγματικά τρομακτική εξέλιξη είναι ότι τα δύσκολα να ανιχνευθούν και δύσκολα να αναχαιτιστούν αεροσκάφη όταν είναι εφοδιασμένα με εκρηκτικά μπορεί να είναι θανατηφόρα. Η ειρωνεία στην περίπτωση αυτή είναι ότι το Ισραήλ έχει αναπτύξει τεχνολογία κατά των drone που θα μπορούσε να προστατέψει τη Σαουδική Αραβία από επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας
Η Wall Street έπεσε την Παρασκευή μετά από την είδηση πως η κινεζική γεωργική αντιπροσωπεία ακύρωσε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στη Μοντάνα, μειώνοντας την αισιοδοξία για τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας. “Οι αντιπρόσωποι, που θα επισκέπτονταν τις αμερικανικές καλλιέργειες , θα επιστρέψουν στην Κίνα νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί”, δήλωσε το Montana Farm Bureau, πιέζοντας τους μεγάλους δείκτες σε αρνητικό έδαφος.
Η ακύρωση ήρθε αφού διεξήχθησαν εμπορικές συνομιλίες στην Ουάσινγκτον και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι επιθυμούσε μια πλήρη εμπορική συμφωνία με το ασιατικό έθνος, όχι μόνο μια συμφωνία ώστε η Κίνα να αγοράσει περισσότερα γεωργικά αγαθά από τις ΗΠΑ.
Επί μήνες, η Wall Street ανεβοκατεβαίνει αντιδρώντας στα συχνά συγκρουόμενα σημάδια βελτίωσης και επιδείνωσης των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που βασίζονται κύρια σε σχόλια ή tweets από τον πρόεδρο Trump, σε ένα κύκλο που πολλοί επενδυτές φάνηκε ότι συνηθίζουν.
“Σε αυτή την περίπτωση, είναι λίγο περισσότερο ανησυχητικό γιατί η Κίνα που κάνει την απόφαση, αντί για το Trump”, δήλωσε στέλεχος του χρηματιστηρίου. Η τελευταία έκρηξη της αισιοδοξίας για την έκβαση των εμπορικών συναλλαγών πρόσφατα βοήθησε να φθάσει S&P 500 πολύ κοντά στο υψηλό βίου χτύπημά του τον Ιούλιο.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Η τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου έφερε στο 70% των δεικτών που παρακολουθούμε απώλειες. Ο S&P 500 είχε μεταβολή -0,51%, στο 2019 αποδίδει +19,36%. Ο Dow, με πτώση -1,05%, στο 2019 κερδίζει +15,47%. Ο S&P400 με μεταβολή -0,94%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +16,93%. Ο δε Nasdaq, με υποχώρηση -0,72%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2019 +22,34%, ενώ ο Russell 2000 χάνοντας -1,16% απόκτησε ετήσια μεταβολή +15,66%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -0,31% στη βδομάδα, ενώ στο 2019 απέδωσε +9,17%. Ο DAX αμετάβλητος 0,00%, ενώ στο 2019 κέρδισε +18,08%, ο CAC είχε μεταβολή +0,62%, ενώ στο 2019 αποδίδει +20,29%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +0,95%, στο έτος κερδίζει +7,48%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με πτώση -0,26%, στο έτος κερδίζει +20,73%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +1,27%, με +19,26% επίδοση φέτος, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +1,68%, κερδίζει +4,61% φέτος. Ο χρυσός με κέρδη +2,03%, στα 1524,40 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +18,97%. Ενισχύθηκε κατά +5,91%, το πετρέλαιο Crude έκλεισε στα 58,09 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος γράφει κέρδη +27,92%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,41%, στο έτος κερδίζει +10,31%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +2,07%, με επίδοση στο έτος +2,47%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα +1,68%, και αποδίδει στο έτος +5,40%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έπεσε -3,35%, στο έτος αποδίδει +2,28%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -0,82% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο έτος +20,55%.
ΧΑ
Εβδομάδα κυριαρχίας επιλεκτικού ενδιαφέροντος
Η εβδομάδα που περιλάμβανε τη λήξη των σειρών Σεπτεμβρίου είχε για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά σημαντική σημασία, γιατί εκτός του triple witching στην αγορά παραγώγων, ήταν εκείνη που θα γνωστοποιούσε η Fed μια ακόμα μείωση των βασικών της επιτοκίων.
Η λήξη των σειρών Σεπτεμβρίου αποτελεί και την αφετηρία των στοιχημάτων για το πώς θα κλείσει η χρονιά, με τους διαχειριστές να γνωρίζουν πλέον τις επιδόσεις των εταιριών για το μεγαλύτερο διάστημα του έτους. Οι διεθνείς δείκτες αποτύπωσαν τη στάση αναμονής των θεσμικών με μεταβολές μικρές και ως επί το πλείστον με αρνητικό πρόσημο που προκλήθηκε από τα προβλήματα γεωπολιτικού τύπου, με αναζωπύρωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή αλλά κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου ήταν το πιο εμφανές αποτέλεσμα από αυτό. Ωστόσο και στην υπόθεση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ Κίνας δεν προέκυψαν μόνο ελπίδες για την ανεύρεση μιας λύσης πριν τις προεδρικές εκλογές του 2020 αλλά και ανησυχία πως μπορεί η Κινεζική πλευρά αυτή τη φορά να δυσκολέψει τα πράγματα.
Στην Αθήνα ωστόσο, κεντρικό ζητούμενο ήταν η απομάκρυνση από τις 850 (ισχυρή στήριξη) με αυξημένο τζίρο. Μετά από σειρά συνεδριάσεων στη δεύτερη βδομάδα του Σεπτεμβρίου που ο μέσος όρος κινήθηκε γύρω από τις 850 μονάδες και κατέληξε στις 856 χονδρικά, έχοντας περάσει και από τις 844 μονάδες, με μέσο τζίρο 53,4 εκατ. ευρώ.
Για το ΧΑ σημαντική θεωρήθηκε η εκδήλωση της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο όπου εκπρόσωποι εισηγμένων συναντήθηκαν με ξένους θεσμικούς για να τους πείσουν για την αποδοτικότητα μιας πιθανής τοποθέτησης κεφαλαίων στις εταιρίες τους μέσω του χρηματιστηρίου. Επίσης οι αγοραίοι ανέμεναν με αγωνία τις κινήσεις που θα προκαλούσαν οι αλλαγές στους διεθνείς δείκτες FTSE.
Από τη Δευτέρα λοιπόν με τα χρηματιστήρια της Ευρώπης πτωτικά η ελληνική αγορά όρισε χαμηλό ημέρας στο πρώτο ημίωρο και ανώτερο στο τελευταίο. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,74%) και ο ΓΔ με μεταβολή +1,28% οδηγήθηκε στις 867,94 από 856,99 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2147,91 από 2117,11 με μεταβολή +1,45%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 77,061 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 9,432 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 59,465 δις ευρώ.
Την Τρίτη η εικόνα της αγοράς ήταν καθοδική. Οι Τράπεζες (-1,34%), ήταν στο επίκεντρο της προσφοράς με τον Δείκτη τους σε αρνητικό πεδίο διαρκώς μετά το άνοιγμα με καθοδικό χάσμα 5 μονάδων. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,69% οδηγήθηκε στις 861,91 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2132,20 με μεταβολή -0,73%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,135 και τα πακέτα είχαν αξία 7,379 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 59,171 δις ευρώ.
Την Τετάρτη οι θεσμικοί έδωσαν στον Τραπεζικό Δείκτη μεταβολή +1,01%. Συνέβαλαν ανοδικά, με βάση τη μεταβολή, οι ΔΕΗ +5,19%, ΑΡΑΙΓ +3,31%, ΜΥΤΙΛ +2,33%, ΕΕΕ +2,17% και ΟΛΠ +2,14%. Ο ΓΔ με μεταβολή +1,24% οδηγήθηκε στις 872,58 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2160,23 με μεταβολή +1,31%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 78,449 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 6,545 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 59,875 δις ευρώ.
Την Πέμπτη με μια συνεδρία συσσώρευσης των τιμών συνεχίστηκε η πορεία απομάκρυνσης από τα χαμηλά δευτέρου εξαμήνου (792 μονάδες) που σημειώθηκαν στις πτωτικές συνόδους του Αυγούστου στην Αθήνα. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,40%) και ο ΓΔ με μεταβολή +0,15% οδηγήθηκε στις 873,93 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2167,71 με μεταβολή +0,35%. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς πέρασε τα 60 δις ευρώ. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,993 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 13,255.
Την Παρασκευή διεξήχθη μια συνεδρίαση με άνοδο του τζίρου με διατήρηση των κεκτημένων για τους βασικούς δείκτες. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,26% οδηγήθηκε στις 876,17 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2170,86 με μεταβολή +0,15%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 129,795 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο μέσος ημερήσιος στη βδομάδα να πιάσει τα 80,3 εκατ. με πακέτα αξίας 15,238 εκατ. με μέσο τζίρο ανά σύνοδο τα 10,37. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 60,129 δις ευρώ έχοντας στη βδομάδα περάσει από τα 59,171.
Η εβδομαδιαία μεταβολή του ΓΔ κατέληξε στο +2,24%, αλλά ήταν +2,54% για τον 25άρη και μικρότερη σχετικά +0,64% στον FTSEM. Με αποτέλεσμα η επίδοση του Σεπτεμβρίου να διαμορφωθεί στο +0,93% για τον μέσο όρο, όταν ο 25άρης ενισχύεται +1,29% και ο FTSEM χάνει -0,84%. Έτσι η απόδοση έτους διαμορφώθηκε στο +42,87%, +34,97% και +38,53% αντίστοιχα.
Η εικόνα της μεταβολής των blue chip αποτυπώνει επιλεκτικότητα στις πιέσεις αλλά και στο αγοραστικό ενδιαφέρον. Τα καθοδικά (8) σε ανοδική εβδομάδα είναι: ΛΑΜΔΑ -6,10%, ΠΕΙΡ -2,65%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,07%, ΣΕΝΕΡ -1,84%, ΑΔΜΗΕ -0,94%, ΣΑΡ -0,74%, ΜΠΕΛΑ -0,34% και ΟΠΑΠ -0,31%.
Ένα ο ΟΛΠ εμφάνισε άνοδο +2,59% κοντά σε αυτή του 25άρη, όταν κέρδη, αλλά ως +1,9%, σημείωσαν 6 από τα 17 ανοδικά ήτοι: ΕΕΕ +1,87%, ΕΛΠΕ +1,52%, ΤΕΝΕΡΓ +1,08%, ΕΧΑΕ +1,05%, ΒΙΟ +0,90%, και ΦΡΛΚ +0,38%.
Ενώ ενισχύθηκαν από +3% ως +7,2% 10 blue chip: ΜΟΗ +7,16%, ΕΤΕ +6,43%, ΕΥΡΩΒ +5,70%, ΔΕΗ +4,61%, ΤΙΤC +4,24%, ΟΤΕ +3,96%, ΑΛΦΑ +3,49%, ΜΥΤΙΛ +3,14%, ΑΡΑΙΓ +3,14%, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,01%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Στην τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, είχαμε την εκπνοή των προϊόντων κάθε τύπου στα παράγωγα. Στα options του, με το δείκτη στη βδομάδα ψηλότερα +2,54%, αυξήθηκε σημαντικά ο όγκος των calls. Την άνοδο του συνολικού όγκου, στα ΣΜΕ του, συνόδευσε η συνήθης μικρή ελάττωση -9,5% των ανοικτών θέσεων. Τα ανοικτά ΣΜΕ της νέας κυρίαρχης σειράς πλησίασαν τα 15.850. Ο 25άρης σταμάτησε στις 2170,86 μονάδες. Ορίστηκε προήγηση του ΣΜΕ Οκτωβρίου έναντι του δείκτη 6 μονάδων.
Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ανήλθαν σε 35.754 συμβόλαια, καταλήγοντας με 15.971 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς που κυριαρχεί πλέον ανήλθε στα 3571 ΣΜΕ, ενώ στα futures λήξης Νοεμβρίου διαμορφώθηκε σε 122. Οι ανοικτές θέσεις της σειράς Οκτωβρίου κατέληξαν σε 15.823 ΣΜΕ και της επόμενης σε 148.
Στα options του ίδιου δείκτη, το συνολικό ενδιαφέρον αυξήθηκε κατά 62%, καθώς στα calls είχαμε μέσο όγκο 142 συμβολαίων από 37 την προηγούμενη βδομάδα, αλλά στα puts περιορίστηκε στα 82 από 106, οδηγώντας τη σχέση calls/puts στο 7/5. Οι όγκοι των ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών, παρέμειναν στις πρώτες θέσεις για τις σειρές Σεπτεμβρίου Δεκεμβρίου.
“Η διατήρηση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις από την ολοκλήρωση του roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο, διατηρούν το θετικό κλίμα για τις Ελληνικές μετοχές”, αναφέρει η Beta Sec.
“Ο ΓΔ έκλεισε και πάλι οριακά κάτω από την αντίσταση στις 877 μονάδες, ενώ ο όγκος συναλλαγών, ήταν αυξημένος. Βοήθεια είχαμε και από τον Τραπεζικό δείκτη, που κινείται σε βραχυπρόθεσμα υψηλά, με επόμενο στόχο τις 831 μονάδες. Σε αυτά τα επίπεδα, οι αντιστάσεις είναι ιδιαίτερα ισχυρές και θα χρειαστεί αυξημένη προσπάθεια για την ανοδική συνέχεια. Αντιστάσεις 877 – 882 και στηρίξεις 864 – 856, για τον ΓΔ. Κλείσιμο σήμερα των Παραγώγων Σεπτεμβρίου”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
“Καμία διαφοροποίηση δεν έχουμε για τον ΓΔ και στο μοτίβο της κίνησης που ακολουθεί. Το νέο εκτιμώμενο εύρος τιμών, το οποίο ενδέχεται να ισχύσει για όλη την επόμενη εβδομάδα, είναι οι 850 με 900 μονάδες. Από την άλλη, η ανησυχία για την Παγκόσμια Οικονομία αποδεικνύεται και με την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την Παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,9%, από 3,2% από OECD, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η συρρίκνωση των προβλέψεων αφορά σχεδόν όλες τις μεγάλες Οικονομίες (πλην Ιαπωνίας). Στο προσκήνιο αναμένεται να επανέλθουν οι συνομιλίες ΗΠΑ με Κίνα το επόμενο διάστημα”, τονίζει η Leon Depolas Sec.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ
Παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται στις δημοσκοπήσεις και στα spreads των ομολόγων, οι τιμές στο Χρηματιστήριο ‘λένε’ ότι οι Επενδυτές είναι επιφυλακτικοί. Φυσικά κινούμαστε σε επίπεδα τιμών που θεωρούνται υψηλά, αν τα συγκρίνουμε με την πορεία των τελευταίων πέντε ετών.
Όμως οι Τράπεζες από “ατμομηχανή” του Χρηματιστηρίου παραμένουν το “βαρίδι” του Δείκτη, ο τζίρος δεν δικαιολογεί αισιοδοξία και οι περισσότερες μετοχές παλινδρομούν.
Επίσης δεν έχει βρεθεί ο κλάδος που θα διεγείρει το Χρηματιστήριο και θα δημιουργήσει ενδιαφέρον.
Με το κλείσιμο του triple witching στα Παράγωγα, η Ελλάδα μπαίνει σε ένα νέο κύκλο. Ότι θέσεις είχαν δημιουργηθεί προ των εκλογών εξέπνευσαν και οι θέσεις που παραμένουν εκφράζουν τις προσδοκίες για το μέλλον.
Στο εξωτερικό επίσης ισχύει το γεγονός ότι το κλείσιμο του triple witching ανοίγει το δρόμο για νέες θέσεις, ενόψει του τέλους του έτους. Κάποιοι Αναλυτές παραμένουν εξαιρετικά απαισιόδοξοι, αλλά μέχρι τώρα οι Αγορές τους διαψεύδουν και κινούνται ανοδικά.
Στην Ελλάδα, από ότι φαίνεται θα χρειαστεί καιρός για να δούμε ουσιαστικές κινήσεις. Οι κινήσεις μέχρι τώρα, θυμίζουν συσσώρευση, χωρίς ιδιαίτερη βιασύνη των αγοραστών να ανεβάσουν τις τιμές.
Η υλοποίηση του Ελληνικού απαιτεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τη LAMDA και όσο δεν ανακοινώνεται η τιμή της αύξησης, όλοι περιμένουν να πάρουν μετοχές φθηνά. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει για πολλές άλλες μετοχές, καθόσον όσοι θέλουν να υλοποιήσουν τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, θα χρειαστούν λεφτά, δηλαδή αυξήσεις, δηλαδή προνομιακές τιμές σε σχέση με τις τιμές διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο.
Στον τομέα των νέων εισαγωγών στο Χρηματιστήριο, κανείς δεν θέλει να κάνει το πρώτο βήμα, καθόσον οι τζίροι δεν ενθουσιάζουν. Τεχνικά μια κίνηση πάνω από τις 880 μονάδες του Δείκτη, θα δοκιμάσει τα μέχρι τώρα απαράβατα επίπεδα των 900 μονάδων και θα δημιουργήσει αισιοδοξία για καλύτερες μέρες. Στηρίξεις παραμένουν οι 865 μονάδες, οι 850, οι 835 και πάει λέγοντας.
Ο Κωνσταντίνος Καρλής της XSpot Markets
Δύσκολη άσκηση η εκτίμηση της πορείας της Ελληνικής Αγοράς μετοχών, για το υπόλοιπο του 2019, κυρίως λόγω της επιτευχθείσας υπεραπόδοσης του Γενικού Δείκτη μέχρι σήμερα, η οποία όχι μόνο υπερκάλυψε το αρνητικό πρόσημο του 2018, αλλά σημείωσε και νέα υψηλά τετραετίας πριν από λίγες εβδομάδες (901,57 μονάδες τον Ιούλιο 2019).
Οδηγό μπορεί να αποτελέσει η απόδοση του 10ετους ομολόγου, η οποία ευρισκόμενη κάτω από το 1,4%, δείχνει να έχει ενσωματώσει πολλά από τα θετικά που συμβαίνουν σε επίπεδο πραγματικής Οικονομίας. Περαιτέρω, αυτό το ύψος επιτοκίου του ομολόγου αναφοράς, διαμορφώνεται πλέον σε τιμές που δικαιολογούν καλύτερη βαθμολογία κινδύνου Χώρας από την τρέχουσα, από τους Διεθνείς Οίκους αξιολόγησης για την Ελλάδα.
Υπενθυμίζουμε ότι στα μοντέλα αποτίμησης μετοχικών τίτλων, χαμηλό επιτόκιο ομολόγου αναφοράς “δίνει” υψηλή παρούσα αξία μελλοντικών ταμειακών ροών, άρα εξ’ ορισμού διαμόρφωση προσδοκίας βελτίωσης των χρηματιστηριακών τιμών.
Συνεπώς, ένα χαρτοφυλάκιο Ελληνικών μετοχών στην παρούσα συγκυρία, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από κάπως ισορροπημένο ποσοστό έκθεσης σε κίνδυνο, χωρίς αυξημένες θέσεις και να έχει κυρίως τίτλους Εταιρειών που χαρακτηρίζονται από αυξημένη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων τους, μαζί με τίτλους Εταιρειών, που κατέχουν ηγετική θέση στον κλάδο τους εντός Ελλάδος.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Η καλή συνολικά εικόνα των Εισηγμένων Εταιρειών στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, ήταν υποστηρικτική για το Χρηματιστήριο, δίνοντας το έναυσμα για την επαναπροσέγγιση των φετινών υψηλών. Η βελτίωση του κλίματος, αν και δεν είχε ενθουσιασμούς και υπερβολές, εστιάζεται στην ικανοποιητική παρουσία των Τραπεζών και στην αίσθηση μείωσης των κινδύνων, που σε άλλες περιόδους δημιουργούσαν ευρύτερες επενδυτικές αναστολές οι οποίες επηρέαζαν καθολικά την Ελληνική Αγορά.
Οι ειδήσεις που αφορούσαν το πλάνο τιτλοποίησης του ΤΧΣ, αλλά και η ανακοίνωση της ΑΜΚ της Lamda Development ενίσχυσαν την πεποίθηση ότι βασικές συνθήκες για σημαντική μεταστροφή του κλίματος στην Οικονομία, προχωρούν προς την σωστή κατεύθυνση.
Την ίδια στιγμή οι αποδόσεις των Ελληνικών τίτλων σταθερού εισοδήματος φαίνεται να βρίσκονται σε κάθετη πτώση, ξεκινώντας από τις αποδόσεις των Κρατικών ομολόγων, έως τις αποδόσεις των Εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων. Η συγκυρία είναι εξαιρετική για όσες Εταιρείες έχουν πρόσβαση σε Αγορές, καθώς οι αρνητικές αποδόσεις των αξιόγραφων της επενδυτικής βαθμίδας, έχουν στρέψει την ρευστότητα σε εκδόσεις που έχουν έστω και οριακές ετήσιες αποδόσεις.
Για τις Ελληνικές Εταιρείες αυτό σημαίνει: α) χαμηλότερο επιτόκιο αναφοράς στις αποτιμήσεις β) πρόσβαση σε μεγαλύτερη ρευστότητα με χαμηλότερο κόστος γ) επενδύσεις με υψηλότερο βαθμό απόδοσης δ) υψηλότερα κέρδη προ φόρων ε) δυνητικά υψηλότερες μερισματικές απολαβές για τους Μετόχους τους.
Ήδη ο ΟΤΕ αποτελεί μια πετυχημένη περίπτωση άντλησης με φθηνότερο κόστος και από ότι φαίνεται στην “ουρά” έως το τέλος της χρονιάς, βρίσκονται τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Alpha Bank, η Τέρνα Ενεργειακή κλπ.
Μια δεύτερη ανάγνωση αυτής της συγκυρίας έχει να κάνει και με τις δυνητικές εισροές στην Εγχώρια Αγορά σε μετοχές που έχουν ισχυρές και συστηματικές μερισματικές αποδόσεις. Όσες Εταιρείες έχουν την δυνατότητα να δίνουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ρευστότητάς τους σε μέρισμα, θα βρεθούν πολύ σύντομα στο επίκεντρο όσων θα αναζητούν μια σταθερή απόδοση ως κόστος ευκαιρίας, για τα κεφάλαιά τους.
Η λίστα όσων Εταιρειών πληρούν τα κριτήρια αυτά είναι πολύ συγκεκριμένη: ΟΠΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου, Motor Oil, ΟΤΕ, Autohellas, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Jumbo, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Τράπεζα Ελλάδος, είναι κάποιες από τις Εταιρείες που σε κάθε χρήση, τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουν μοιράσει μερίσματα με υψηλότερη απόδοση από μια τυπική Τραπεζική κατάθεση.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον σε απόσταση βολής από τα φετινά υψηλά και τις “δίδυμες” κορυφές των 900 μονάδων (8 και 31 Ιουλίου). Η αντίσταση των 900 μονάδων αποτελεί το βασικό εμπόδιο υπέρβασης της Αγοράς προς τις 1000 μονάδες και παρά το γεγονός ότι οι συναλλαγές δεν ευνοούν το σενάριο της διαφυγής προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, η αργή και συστηματική δομή της ανόδου από τις 792 μονάδες, έχει πολύ πιο συνεκτική μορφή από τις δύο πρόσφατες απόπειρες του Γενικού Δείκτη.
Μετά την υπέρβαση των 850 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον όλες τις τεχνικές προδιαγραφές και προϋποθέσεις να κινηθεί υψηλότερα, με όλο το σετ των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων κινητών μέσων αγορασμένο. Το δυνητικό περιθώριο έχει αναπροσαρμοστεί υψηλότερα των 900 μονάδων, με βάση την θέση των ταλαντωτών και φαίνεται ότι πολύ σύντομα η Αγορά θα έρθει εκ νέου σε “σύγκρουση”, με το βασικό “ανάχωμα” των πωλητών στην εν λόγω ζώνη, οι οποίοι δεν κατάφεραν να χαλάσουν το μοτίβο ανόδου κατά τις προηγούμενες διορθωτικές κινήσεις της Αγοράς.
Το “ραντεβού” με το επίπεδο των 900 μονάδων θα πρέπει να αναμένεται σύντομα, καθώς είναι φανερή η διάθεση των αγοραστών, ακόμα και σε συνεδριάσεις όπου υπάρχει προσφορά, να μετριάσουν προς το θετικότερο την τελική εικόνα των κλεισιμάτων της Αγοράς.
Σήμερα
Οι περισσότερες μετοχικές αγορές της Ασίας υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα 23/9, καθώς οι επενδυτές περίμεναν μεγαλύτερη σαφήνεια στις εμπορικές συνομιλίες της Κίνας και των ΗΠΑ μετά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, ενώ το πετρέλαιο κέρδισε περισσότερο από 1% καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή παρέμειναν ψηλά.
Οι αναλυτές ανέφεραν ότι το κλίμα των επενδυτών ήταν εύθραυστο με τις αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ, τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τις ανησυχίες για το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα συνάψουν σύντομα μια εμπορική συμφωνία. Οι κινήσεις ρευστοποίησης ενισχύθηκαν περαιτέρω από τους χαμηλούς όγκους για την περιοχή καθώς οι ιαπωνικές αγορές έκλεισαν για δημόσιες αργίες.
Οι κινεζικές μετοχές άνοιξαν σε αρνητικό έδαφος, με τον δείκτη blue-chip CSI300 να μειώνεται κατά 1,5%. Ο δείκτης HSI του Χονγκ Κονγκ ήταν 0,8% χαμηλότερα μετά από ένα σαββατοκύριακο με βίαιες διαδηλώσεις που ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας βανδάλισαν έναν σιδηροδρομικό σταθμό και ένα εμπορικό κέντρο. Ο Kospi της Νότιας Κορέας ήταν οριακά πιο αδύναμος μετά από απογοητευτικά στοιχεία για το εμπόριο, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας κινήθηκαν κόντρα στην τάση και ήταν υψηλότερα κατά 0,3%.
Αυτά οδήγησαν τον ευρύτερο δείκτη των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας σε πτώση κατά 0,3% στις 509,94 μονάδες. Εξακολουθεί να είναι πάνω από +3% μέχρι στιγμής το Σεπτέμβριο. Τα συμβόλαια E-mini για τον αμερικανικό S & P 500 και τον Dow, ωστόσο, ανέβηκαν σχεδόν +0,4% το καθένα.
“Υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες για τον αντίκτυπο στις οικονομίες από την εμπορική διαφορά”, δήλωσε ο Michael McCarthy, της CMC Markets στο Sydney. “Οι άνθρωποι παίρνουν πιθανώς μια ιδέα ότι η επίλυση των εμπορικών διαφορών θα προκύψει από μακρά διαπραγμάτευση. Και όσο περισσότερο μένει, τόσο περισσότερο οικονομικό αντίκτυπο θα έχει».