Skip to main content

Με το βλέμμα σε ΕΚΤ και Eurogroup το Χρηματιστήριο Αθηνών

Μικρές απώλειες καταγράφει στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν όψει τόσο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσο και της αυριανής συνεδρίασης του άτυπου Eurogroup.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,33% στις 573,16 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει απώλειες κατά 0,36% στις 1.544,63 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 2,87 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 23 ενισχύονται, 15 υποχωρούν και 13 παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 1,72% στις 533,46 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 1,01%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,68%, η Eurobank κατά 2,31% και η Alpha Bank κατά 2,34%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Viohalco και Τέρνα Ενεργειακή διολισθαίνουν κατά 1,50% ενώ στο 1,85% διαμορφώνεται η πτώση για τη μετοχή της Coca – Cola HBC. Πιέσεις της τάξης του 1% δέχονται και οι μετοχές των Lamda Development, Μυτιληναίου και Τιτάνα. Στον αντίποδα, πέραν της ανοδικής αντίδρασης των τραπεζών, θετικά πρόσημα εμφανίζει και η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία ενισχύεται κατά 1,20%.

Το μεσημέρι στις 14.45 (ώρα Ελλάδος) η ΕΚΤ, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων πέραν του Μαρτίου του 2017, αλλά και τη διεύρυνση των κριτηρίων επιλογής των ομολόγων που η ίδια μπορεί να αγοράσει. Ας σημειωθεί ότι θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι, στις 15.30, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να αναφερθεί και στη χώρα μας.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων του προέδρου διοικητικού συμβουλίου, του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου και των μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου, δημοσίευσε η Εθνική Τράπεζα,  στο πλαίσιο της διαδικασίας ανασύνθεσης του διοικητικού της σχήματος. Ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων έχει οριστεί η Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016. 

Από την πλευρά του, τον Γεράσιμο Σαπουντζόγλου για τη θέση του προέδρου και τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) προτείνει το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank, εν όψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Την ίδια ώρα, αύξηση της τάξης του 30,46% εμφάνισαν τα μετα-φόρων κέρδη του Ομίλου Flexopack, καθώς στο α΄ εξάμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν σε 2,206 εκατ. ευρώ έναντι 1,691 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Παράλληλα, τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 2,215 εκατ. ευρώ, έναντι 1,695 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 30,68%.

Συγχρόνως, επιστολή προς τις τράπεζες έστειλε η εταιρεία Τηλέτυπος Α.Ε., προκειμένου να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί του τηλεοπτικού σταθμού MEGA και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι επί πέντε μήνες. Στην επιστολή προς τις τράπεζες η εταιρεία, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι έχει εκπληρώσει σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών της και είναι ουσιαστικώς τραπεζικά ενήμερη.

Τέλος, την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών, ως προς τον όγκο των συναλλαγών, κατέλαβε η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, διαθέτοντας τον Αύγουστο μερίδιο αγοράς 39,34%. Ακολούθησαν η Euroxx ΑΕΠΕΥ με ποσοστό 11,43%, η Eurobank Equities με 8,66%, η Εθνική Χρηματιστηριακή με 4,77% και η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος με 4,25%. Από την αρχή του έτους (Ιανουάριος – Αύγουστος), στην «κορυφή» βρέθηκε η Eurobank Equities με ποσοστό 15,35% και ακολούθησαν η Euroxx με 15,09%, η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ με 9,78%, η Εθνική Χρηματιστηριακή με 9,57% και η Citigroup με 6,33%.

naftemporiki.gr