Skip to main content

Στην υποστήριξη της Λαγκάρντ ευελπιστεί η κυβέρνηση

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Η ολομέλεια της Ευρωβουλής ενέκρινε χθες με μεγάλη πλειοψηφία (394 υπέρ, 206 κατά, και 49 αποχές) τον διορισμό της Κριστίν Λαγκάρντ ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Σε υποστήριξή της σε βασικά αιτήματα ευελπιστεί η ελληνική κυβέρνηση.

Η χθεσινή εξέλιξη ήταν το προτελευταίο στάδιο πριν από τον διορισμό, δεδομένου ότι απομένει πλέον και η τυπική επικύρωση από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην προσεχή σύνοδο κορυφής (17-18 Οκτωβρίου). Θεωρείται τυπική η έγκρισή της γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες την επέλεξαν για τη θέση αυτή τον περασμένο Ιούνιο.

Η 63χρονη κεντροδεξιά Γαλλίδα πολιτικός, που παραιτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου από επικεφαλής του ΔΝΤ, θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου για οκτώ χρόνια. Η κ. Λαγκάρντ θα αναλάβει τα καθήκοντά της σε μια δύσκολη συγκυρία, δεδομένου ότι η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας επιταχύνεται εξαιτίας των εμπορικών διενέξεων και του κινδύνου σκληρού Brexit, κάτι που υποχρέωσε την ΕΚΤ να λάβει την περασμένη εβδομάδα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Οι κινήσεις που θα κάνει από εδώ και πέρα η νέα πρόεδρος θα πρέπει να είναι πολύ καλά μελετημένες γιατί τα εργαλεία της ΕΚΤ έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα.
Ελληνικό ενδιαφέρον

Και η Ελλάδα περιμένει τη στήριξη της κ. Λαγκάρντ, τόσο στο ζήτημα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, που επιδιώκει η κυβέρνηση, όσο και σχετικά με τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, η κ. Λαγκάρντ, μιλώντας στις 4 Σεπτεμβρίου με την ιδιότητα της επικεφαλής του ΔΝΤ, είχε πει ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ είναι υπερβολικός και ασκεί πολύ μεγάλη πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που αποτελεί στόχο όλων των δανειστών. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης, είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή, είχε τονίσει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αποκλειστικά αρμόδιο για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι το Εurogroup, ωστόσο εάν η κ. Λαγκάρντ και η νέα Κομισιόν υποστηρίξουν το ελληνικό αίτημα, θα του δώσουν μεγαλύτερο πολιτικό βάρος αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ικανοποίησής του. Σε σχέση με τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η κ. Λαγκάρντ μπορεί να βοηθήσει μαζί με την Κομισιόν στο πλαίσιο της διευθέτησης του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων, ώστε η χώρα να αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης και να γίνει επιλέξιμη από την ΕΚΤ.