Skip to main content

Market beat: Με ευνοϊκό, για τους αισιόδοξους, διεθνές κλίμα, συνεχίζονται οι μάχες για την τάση

Του Κώστα Ιωαννίδη

Το διεθνές κλίμα είναι ευνοϊκό για τις μετοχικές αξίες των αναπτυσσόμενων αγορών αφού οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων της Fed  τον Σεπτέμβριο βάσει των τιμών των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επί του επιτοκίου της  Fed, έχει δείξει πιθανότητες μόνο 15% για αύξηση των επιτοκίων αυτό το μήνα και μόλις πάνω από 50%, ακόμη και τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με το πάνω από 20% και 60%, αντίστοιχα, πριν κυκλοφορήσουν τα δεδομένα του ISM . Ο δείκτης υπηρεσιών ISM κατρακύλησε στις 51,4 μονάδες τον Αύγουστο, έναντι 55,5 μονάδων τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή πτώση στις 55 μονάδες.  «Η Fed φαίνεται πλέον βέβαιο ότι θα κρατήσει τα επιτόκια σε αναμονή αυτό το μήνα», δήλωσε ο Shuji Shirota, της HSBC στο Τόκιο.

Υπέρ των μετοχών γενικά ωθούν τα αρνητικά επιτόκια. Οι επενδυτές πληρώνουν τώρα για το προνόμιο του δανεισμού των χρημάτων τους σε εταιρείες, μια νέα ένδειξη του πόσο ανατρεπτική των συμβατικών προτύπων στον τομέα των οικονομικών είναι η επιθετική πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Η Γερμανική εταιρία καταναλωτικών προϊόντων Henkel AG και τη Γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi SA πώλησαν ομόλογα χωρίς απόδοση την Τρίτη. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν περισσότερα για τα ομόλογα από ό, τι θα πάρουν πίσω, όταν τα ομόλογα λήξουν κατά τα προσεχή έτη.

Η κίνηση αυτή έχει προκύψει από την επέκταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτό το καλοκαίρι μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων της από κρατικό χρέος των οικονομιών της ευρωζώνης.

Με τζίρο κατώτερο της περασμένης Παρασκευής, αλλά καλύτερο της Δευτέρας, οι θεσμικοί έκλεισαν τον ΓΔ πέντε μονάδες χαμηλότερα, από τα πρόσφατα υψηλά του και πέντε ψηλότερα από τα χαμηλά εβδομάδας. Εκτός των μετοχών προς πώληση και των κεφαλαίων για αγορές, οι «ταύροι» και οι «αρκούδες» στην αγορά έχουν και επιχειρήματα που διαφέρουν αναλόγως της οπτικής του παρατηρητή. Η λύση στο Γόρδιο δεσμό μάλλον θα αργήσει λίγο.

Αρκετοί θα επιχειρήσουν, να δικαιολογήσουν με άλλο τρόπο αυτά που αποτυπώθηκαν στο ταμπλό, ωστόσο η στήλη θεωρεί πως δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα η σύνθεση της ομάδας των ενεργών θεσμικών επενδυτών κάθε τύπου, που συναλλάσσονται στο ΧΑ. Αυτό που θέλουν να καθορίσουν αυτές τις μέρες είναι την τάση, που για όλους παρατράβηξε να εμφανίζει συσωρευτική πλάγια πορεία.

Ως μονόδρομο βλέπουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές τη δυναμική συσσώρευσης που επικρατεί στην αγορά της Αθήνας που παραμένει σε κατάσταση «αγνώστου» κατεύθυνσης. Η στήλη παρακολουθώντας τις συναλλαγές διαπίστωσε πως τα «στρατόπεδα» έχουν οργανωθεί περισσότερο αλλά αξίζει να τονίσουμε ότι μπορεί οι τράπεζες να εξακολουθούν να καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό την πορεία των βασικών δεικτών αλλά το ποσοστό τους στο συνολικό τζίρο μειώθηκε. Υπέρ των «πρωτοκλασάτων» blue chip όπως οι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ που  ενισχύθηκαν +3,20% και +1,47% αντίστοιχα αλλά και των ΔΕΗ και ΜΕΤΚ που για Τρίτη μέρα στη σειρά εμφάνισαν απώλειες -2,65% και -2,79% αντίστοιχα.

Χθες είχαν την δική τους νίκη οι «ταύροι» της αγοράς που άφησαν τις εντολές πώλησης από το στρατόπεδο των «αρκούδων» να ορίσουν, μέσα από τέσσερα πτωτικά βήματα, το ελάχιστο μέρας, μετά από 3 ώρες ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Φυσικά τον χρονισμό της εγγραφής του κατώτερου μέρας όρισαν οι πιέσεις που άσκησαν στα τραπεζικά blue chip, τις οποίες κάποιοι απέδωσαν σε ρευστοποιήσεις για ενθυλάκωση κερδών, μέσω βραχυπρόθεσμων επιλογών. Οι «ταύροι» ωστόσο, δεν είχαν εξαντλήσει τις δυνάμεις τους και μετά τις 13:37, άρχισαν να μαζεύουν την προσφορά.

Κατάφεραν με δυο ανοδικά βήματα ένα υπολογίσιμο αποτέλεσμα, αφού στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης από το ελάχιστο στις 573,35 (-0,85%), ο ΓΔ είχε οδηγηθεί στις 578 (-0,04%). Κατόπιν με τον κλασικό τρόπο, δηλαδή «οργάνωση» δυνάμεων και κατεύθυνση στα κατάλληλα για τη συγκεκριμένη μέρα blue chip, του έδωσαν στις δημοπρασίες, οριακή άνοδο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Ήπια ανοδικά τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Τρίτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, παρά τα αδύναμα μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 18.538 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο κατά 0,30% στις 2.186 μονάδες και ο τεχνολογικόςNasdaq σημείωσε κέρδη κατά 0,50% στις 5.275 μονάδες, τερματίζοντας στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Monsanto διολίσθησε κατά 0,83% μετά τη βελτιωμένη πρόταση εξαγοράς από την Bayer. Αντίθετα, η μετοχή της Spectra Energy εκτινάχθηκε στο +16% χάρη στο deal με την Enbridge.

Ο δείκτης ΙSM του τομέα υπηρεσιών κατρακύλησε στις 51,4 μονάδες τον Αύγουστο, έναντι 55,5 μονάδων τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή πτώση στις 55 μονάδες. «Είμαι εντυπωσιασμένη από την “αντοχή” της αγοράς» σχολίασε η Κέιτ Γουάρνε, αναλύτρια στην Edward Jones.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά, καθώς τα συμβόλαια WTI κατέγραψαν πτώση κατά 0,16% στα 44,46 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,36% στα 46,98 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, ενισχύθηκε κατά 2,03% στα 1.353,60 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα εμφάνισε άνοδο κατά 0,99% στα 1,3432 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε κέρδη κατά 0,95% στα 1,1250 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε κατά 1,28% στα 102,10 γεν/δολάριο.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την αύξηση της προσφοράς της για την εξαγορά της Monsanto Co. ανακοίνωσε η Bayer AG, με τις δύο εταιρείες να βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις από τα μέσα Μαΐου. Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία γνωστοποίησε ότι το προσφερόμενο τίμημα διαμορφώνεται πλέον, στα 127,50 δολάρια ανά μετοχή της αμερικανικής εταιρείας, έναντι 125 δολαρίων/μετοχή της αρχικής προσφοράς.

Συγχρόνως, στην απόκτηση του 19,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Navistar International στοχεύει να προχωρήσει η Volkswagen, εισχωρώντας στον κλάδο των αμερικανικών φορτηγών. Σύμφωνα με το σχέδιο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, το οποίο θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας, η VW θα καταβάλει 16 δολάρια για κάθε μετοχή της Navistar – ποσό, αυξημένο κατά 14% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής.

Παράλληλα, συμφωνία με την PayPal Holding για τη χρήση των υπηρεσιών πληρωμών υπέγραψε σήμερα η MasterCard Inc. Σημειώνεται ότι ανάλογο deal επιτεύχθηκε τον Ιούλιο και μεταξύ των PayPal και Visa Inc. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η PayPal θα έχει πρόσβαση στο δίκτυο πελατών της MasterCard, η οποία ως αντάλλαγμα, θα τυγχάνει χαμηλότερων χρεώσεων για τη χρήση των υπηρεσιών πληρωμής της Paypal.

Τέλος, τη συγχώνευσή τους ανακοίνωσαν σήμερα οι Enbridge Inc. και Spectra Energy Corp., συγκροτώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία ενεργειακών υποδομών στη βόρεια Αμερική. Το deal έχει λάβει το πράσινο φως των διοικητικών συμβουλίων των δύο εταιρειών και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο α’ τρίμηνο του 2017. Η αξίας της συμφωνίας ανέρχεται στα 28 δισ. δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στην τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,78% στις 6.826 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 10.687 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση κατά 0,24% στις 4.529 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,60% στις 8.899 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,80% στις 17.052 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε απώλειες κατά 0,33% στις 349,46 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Statoil διολίσθησε κατά 0,74% παρά την αύξηση του μεριδίου της στα πετρελαϊκά οικόπεδα της Νορβηγίας. Αντίθετα, η EasyJet ενισχύθηκε κατά 1,68% χάρη στην αύξηση της επιβατικής κίνησης, ενώ η Ingenico «βούλιαξε» κατά 13,6% εξαιτίας της μείωσης των οικονομικών στόχων του 2016.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, επιβράδυνση εμφάνισε στο β’ τρίμηνο του 2016, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι του α’ τριμήνου του 2016 και κατά 1,6% έναντι του β’ τριμήνου του 2015. Στο α’ τρίμηνο, η ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 0,5% σε τριμηνιαία βάση και στο 1,7% σε ετήσια βάση.

Την ίδια ώρα, την αύξηση της προσφοράς της για την εξαγορά της Monsanto Co. ανακοίνωσε η Bayer AG, με τις δύο εταιρείες να βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις από τα μέσα Μαΐου. Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία γνωστοποίησε ότι το προσφερόμενο τίμημα διαμορφώνεται πλέον, στα 127,50 δολάρια ανά μετοχή της αμερικανικής εταιρείας, έναντι 125 δολαρίων/μετοχή της αρχικής προσφοράς.

Παράλληλα, πτώση εμφάνισαν τον Αύγουστο οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία, καθώς υποχώρησαν κατά 0,9% έναντι αύξησης 1,1% τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, οι επιδόσεις του προηγούμενου μήνα ήταν οι χειρότερες από τον Σεπτέμβριο του 2014. 

Τέλος, καλύτερα του αναμενομένου αποδείχθηκαν τα στοιχεία για την ελβετική οικονομία, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% έναντι του α’ τριμήνου ου 2016 και κατά 2% έναντι του β’ τριμήνου του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν ετήσια ανάπτυξη μόλις 0,9%.

ΧΑ

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με αύξηση στο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν, με μάχες διαρκείας μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων», ότι η αγορά θα σταματούσε τη πτώση. Οι τράπεζες τέθηκαν από τους θεσμικούς στο τιμόνι της πορείας των βασικών δεικτών όπως και στη  συνεδρία της προηγούμενης μέρας αλλά δεν τις πέρασαν σαν κλάδο στους ανοδικούς. Η άνοδος της μέρας για τον ΓΔ ήταν +0,04%, για τον 25άρη +0,19% αλλά για τον FTSEM +0,24%.

Σήμερα οι βασικοί δείκτες απέκτησαν την πορεία του δείκτη των τραπεζών αλλά με κλονισμό έναντι του τραπεζικού μερικά κλικ ψηλότερα καθώς αυτός υποχωρούσε μετά τις νευρικότητες της έναρξης ως το -2,91% από το κλείσιμο της Δευτέρας στις 13:35. Μετά το ελάχιστο μέρας στις 694,25 μονάδες κύματα εντολών αγοράς τον ανέβασαν σε επίπεδα με απώλειες -2,2% και οι «ταύροι» της αγοράς κρίνοντας πως δεν υπάρχουν αντιστάσεις τους έδωσαν ακόμα μια σπρωξιά και του μείωσαν την πτώση με μεταβολή της τάξης του -1,4%. Συνεπώς, οι θεσμικοί τοποθέτησαν στην ομάδα των κλάδων που ωθούσανε ανοδικά τις Τράπεζες και μαζί τους, πολλούς κλάδους χωρίς οι δείκτες να εμφανίσουν άνοδο. Αλλά, εκτός των εταιριών Τηλεφωνίας και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, που κέρδισαν πάνω από +1,7%, οι υπόλοιποι ανοδικοί είχαν αξιόλογες επιδόσεις.

Στην έναρξη των συναλλαγών, όρισαν το μέγιστο  για το ΓΔ και τον δείκτη των blue chip  ως τις 16:55 (583,50 με μεταβολή +0,03%) και κατόπιν τον ανάγκασαν σε κλιμακούμενη καθοδικά κίνηση διαρκώς επί τρεις ώρες.  Η δυναμική αυτή τον έφερε στο ελάχιστο μέρας ως τις 573,35 από 577,09 μονάδες χθες, με απώλειες -0,85%. Με τις μετοχές των ελάχιστων ανοδικών κλάδων με υπολογίσιμα κέρδη κατάφεραν να οδηγήσουν τις τιμές των ΓΔ και 25άρη στο φινάλε σε θετικό πεδίο ενώ το εγκατέλειψαν οριστικά μετά το πρώτο λεπτό. Με φινάλε μέσω δημοπρασιών με κλείσιμο πάνω από τις 578 μονάδες το «οχυρό» των 580 μονάδων που κατακτήθηκε τη Παρασκευή σήμερα φάνηκε κοντινότερο.

Σήμερα ο μέσος όρος οδηγήθηκε στο τέλος σε  τιμές οριακά πάνω από τις 578 μονάδες και είχε μεταβολή της τάξης του +0,04% στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Στις δημοπρασίες ωστόσο, εντολές αγοράς βελτίωσαν ελαφρώς την τιμή κλεισίματος.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε ελαφρώς, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 8) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 15) με τέσσερα αμετάβλητα τις, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΤΕ και ΟΛΠ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν άνοδο οι 16 από 9 τη Δευτέρα 5/9, και 5 από 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 19 από 27, ήταν πτωτικές. Στα 27,681 από 18,300 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 10,562 από 13,24 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος απομακρύνθηκε από τα «κανονικά» επίπεδα αφού έφθασε, οι τράπεζες να αποτελούν το 38,16% από 72,34% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, αρχικά σήμερα εμφάνισαν ανοδική εικόνα και πτωτική στη συνέχεια μια μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου συναρτήθηκε με τη δυναμική στη Wall Street την επόμενη της αργίας για την Ημέρα της μισθωτής Εργασίας.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,05%, ο CAC είχε μεταβολή -0,29%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,65%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ήταν ανοδικές αρχικά και γρήγορα πέρασαν σε απώλειες της τάξης του -0,12% για τον S&P500 και -0,17% για τον DOW JONES.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,04% και έφθασε στις 578,49 από 578,27 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1557,67 από 1555,53 με μεταβολή +0,19%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,5 της μονάδας ψηλότερα και στον 25άρη προς τα πάνω κατά 3,3 μονάδες, φέρνοντας τους οριακά κάτω  από το μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης με αντίθετη κατεύθυνση στην πορεία των ξένων αγορών εκείνη την ώρα αρνητική μεταβολή.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των εταιριών Μέσων Ενημέρωσης +9,72% από +5,88% Τηλεπικοινωνιών +3,20% από -1,63% Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,76% από -1,00% Εμπορίου +1,43% από -0,05% Ταξίδια Αναψυχή +1,26% από -0,21% Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,23% από +0,26% Ακίνητης Περιουσίας +0,86% από -0,17% ο 25άρης +0,19% από -0,98%, Πετρελαίου Αερίου +0,07% από +0,09% ο ΓΔ +0,04% από -0,66% και Τεχνολογίας +0,04% από -0,24%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Χημικών -2,53% από +3,95%, Κοινής Ωφέλειας -1,73% από -0,49%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,55% από -0,08%, Τραπεζών -0,96% από -2,74%, Κατασκευές Υλικά -0,75% από +0,47%, Πρώτων Υλών -0,52% από +0,26%, Τροφίμων Ποτών -0,30% από -0,20%, και ο FTSEM -0,24% από -0,48%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,681 από 18,300 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,853 από 1,165 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 23,895 από 16,673 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,401 από 0,141 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,450 από 41,390 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 30,408 από 36,708 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 36 από 32 των καθοδικών σε 44 από 49 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 18 από 19.

Τεχνική ανάλυση

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας πριν από την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη πορεία σχήματος V με την εμφάνιση του μέγιστου μέρας στις δημοπρασίες. Ήταν οι 1560,10 μονάδες δηλαδή πολύ κοντά στο πρώτο μέγιστο που ήταν η τιμή ανοίγματος που ήταν οριακά πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας. Η αναζήτηση του ελάχιστου μέρας κράτησε 3 ώρες ορίστηκε στις 13:35 και ήταν στις 1539,59 μονάδες, με μεταβολή -0,98%. Το κλείσιμο έγινε στις 1557,67, με μεταβολή +0,19%. Ο τζίρος στα παράγωγα πετάχτηκε στα 15,627 εκατ. ευρώ. Από τη μεταβολή των ανοικτών θέσεων  στα ΣΜΕ του 25άρη για τις σειρές Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, φαίνεται πως η κίνηση της μορφής V του υποκείμενου δείκτη προκάλεσε τη βιασύνη για μετακύληση με χαμηλότερο του μελλοντικού κόστος.

Για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 2253 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1556,00 μονάδες και κατώτερο στις 1538,25. Διακινήθηκαν επίσης 1761 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1557, 67 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Σεπτεμβρίου ορίστηκε στις 1556,25 και της επόμενης στις 1556,00, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Σεπτεμβρίου στα 3478 από 4695 ενώ για τη σειρά Οκτωβρίου εκτοξεύτηκαν σε 2195 από 848. Η προπορεία του 25άρη έναντι των ΣΜΕ που έχουν συναλλαγές είναι οριακή.

Οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές εκτιμούν πως το πιθανότερο είναι να περάσουν σε στάση αναμονής μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής οι συναλλασσόμενοι καθώς οι επενδυτές θα εστιάσουν στις εξελίξεις γύρω από τη συνάντηση αυτή και στα σχετικά νέα που θα προκύπτουν μέχρι τότε. Όλοι τονίζουν την απουσία ειδήσεων καταλυτικού χαρακτήρα, ικανών να τραβήξουν από τη μιζέρια το Ελληνικό Χρηματιστήριο και το ενδιαφέρον έχει στραφεί ξανά γύρω από την Οικονομία και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση με το τρίτο μνημόνιο.

Βέβαια δεν λησμόνησαν όλοι πως είμαστε στην εβδομάδα του Μάριο Ντράγκι και η πλειονοψηφία των διεθνών αναλυτών δεν αναμένει περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ECB πριν το τέλος του 2016, όμως υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι λόγω “Brexit” και αδύναμων οικονομικών στοιχείων στην Ευρωζώνη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν αποκλείεται να εξαγγείλει νέα μέτρα.

Συνεπώς το κλίμα στο ΧΑ σε μεγάλο ποσοστό θα συνεχίσει να επηρεάζεται από το διεθνές όσο στο εσωτερικό δεν παράγονται σημαντικές ειδήσεις.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Αν και ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, οι Καλοκαιρινές ημέρες παραμένουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς οι ημερήσιες συναλλαγές είναι από τις χαμηλότερες των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Με δεδομένη τη διατήρηση της Τραπεζοκεντρικής φυσιογνωμίας του και της στασιμότητας των εξελίξεων γύρω από τα καυτά θέματα των συστημικών Τραπεζών, η συναλλακτική υποτονικότητα δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί: οι διοικήσεις κάποιων Τραπεζών και του ΤΧΣ, αλλά και τα μέλη των Δ.Σ. δεν έχουν ακόμη οριστεί. Οι εξελίξεις περί τα “κόκκινα” δάνεια δεν έχουν ακόμη δρομολογηθεί. Παράλληλα, η ολοκλήρωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων επιδέχεται διπλή ανάγνωση: θετική αξιολόγηση λόγω της οριακής έστω κερδοφορίας και σταθεροποίησης των NPLs στο σύνολο των δανείων. Αλλά και σκεπτικισμό αφού η συνέχιση της αναβλητικότητας στη λήψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών σε συνδυασμό με τη διατήρηση της ύφεσης, θα οξύνουν νομοτελειακά το πρόβλημα σε επόμενο χρόνο.

Έτσι, η ανακοίνωση των νέων τιμών – στόχων από την Bank Of America, για τις συστημικές Τράπεζες με discount από 11% (περίπτωση Alpha Bank) μέχρι 49,7% (περίπτωση Εθνικής) σε σχέση με τις τιμές των τελευταίων ΑΜΚ, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ενόψει των συντηρούμενων χαμηλών ταχυτήτων στις Κυβερνητικές δράσεις και της συνακόλουθης διοικητικής εσωστρέφειας των Τραπεζών. Παράλληλα, ο χαμηλός βαθμός εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων για την υποδόση μεταθέτει χρονικά την εκταμίευσή της, στο βαθμό που η έκθεση των Θεσμών μετά την 12η Σεπτεμβρίου έχει θετική εισήγηση.

Τα παραπάνω οδηγούν το απαξιωμένο, συναλλακτικά, Χρηματιστήριο σε διακυμάνσεις, με εμφανή την αδυναμία του να ξεπεράσει τις 580 μονάδες και με την εναλλαγή στην υποβοήθηση από τις μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές για να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Η συντήρηση ενός τέτοιου σκηνικού δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί με την εμφανή διάθεση πλαγιοκαθοδικής κίνησης, στο βαθμό που οι εξελίξεις στα διάφορα πεδία (μακροοικονομικές εξελίξεις – Τραπεζικές εξελίξεις, διαρθρωτικές αλλαγές με αιχμή τις Ιδιωτικοποιήσεις) δεν αλλάξουν τα δεδομένα.

Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας στις ΗΠΑ μετέθεσαν, πρακτικά, για το Δεκέμβριο, το ενδεχόμενο αύξησης των Αμερικανικών παρεμβατικών επιτοκίων.

Στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, ωστόσο, το ενδεχόμενο μια νέας ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει ανοικτό, όπως άφησε να εννοηθεί ο Ιάπωνας Κεντρικός Τραπεζίτης Κουρόντα, ενώ ο Μάριο Ντράγκι θα αναφερθεί την Πέμπτη επί του θέματος.

Παράλληλα, το G20 διαμήνυσε ότι συμφώνησε στη διενέργεια περισσότερης προσπάθειας για τον περιορισμό της φοροαποφυγής. Οψόμεθα αν όντως το εννοούν, ιδιαίτερα μετά το πρόστιμο-μαμούθ της Ε.Ε. προς την Apple.

Σήμερα

Το δολάριο πήρε την κατηφόρα και οι ασιατικές μετοχές, ανήλθαν σε υψηλά ενός έτους σήμερα Τετάρτη μετά από μια εκπληκτικά αδύναμη ανάγνωση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ που μείωσε τις ήδη ελάχιστες πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυτό το μήνα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,4%, επεκτείνοντας τα κέρδη του κατά +2,7% κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών, για να διεκδικήσει ένα επίπεδο για τελευταία φορά είχε κατακτήσει τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ωστόσο, υποχώρησε -0,5%, καθώς το γιεν κέρδισε απότομα έναντι του δολαρίου, και οι επενδυτές ασκούν μεγαλύτερη πίεση σε εξαγωγείς στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ο δείκτης υπηρεσιών ISM κατρακύλησε στις 51,4 μονάδες τον Αύγουστο, έναντι 55,5 μονάδων τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή πτώση στις 55 μονάδες.

«Η Fed φαίνεται πλέον βέβαιο ότι θα κρατήσει τα επιτόκια σε αναμονή αυτό το μήνα», δήλωσε ο Shuji Shirota, της HSBC στο Τόκιο.

Ο πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο John Williams, μιλώντας μετά τα δεδομένα του ISM, είπε ότι αναμένει η Fed να αυξήσει τα επιτόκια σταδιακά μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.

Οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν, με τις αποδόσεις στα διετή που είναι  ευαίσθητες στην νομισματική πολιτική πέφτοντας στο 0,730%,τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Αυγούστου, κάτω από το 0,853% που σημειώθηκε στις 29 Αυγούστου

Στις ΗΠΑ βάσει των τιμών των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επί του επιτοκίου της  Fed έχει δείξει μόνο 15% για αύξηση των επιτοκίων αυτό το μήνα και μόλις πάνω από 50%, ακόμη και τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με το πάνω από 20% και 60%, αντίστοιχα, πριν κυκλοφορήσουν τα δεδομένα.

Η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων ΗΠΑ υπονόμευσαν το δολάριο έναντι των άλλων νομισμάτων που υποχώρησε 1,38% έναντι του γιεν την Τρίτη, να πέσει σήμερα άλλο ένα 0,5% για να αγοράζει πλέον 101,48 γιεν.

Οι τιμές του πετρελαίου διατηρούνται σε κάποια απόσταση από τα χαμηλά τριών εβδομάδων άγγιξαν την περασμένη εβδομάδα, διατηρώντας ένα μέρος των κερδών που εμφανίστηκαν μετά τη συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας τη Δευτέρα να συνεργαστούν στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, λέγοντας ότι δεν θα ενεργήσουν αμέσως, αλλά θα μπορούσαν να περιορίσουν την παραγωγή στο μέλλον

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Πολύ μεγάλη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα αναμένεται να αποτυπώσουν τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά τον μήνα Αύγουστο. Μέσω άτυπης ενημέρωσης, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χθες στη δημοσιότητα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία και δείχνουν ότι ο Αύγουστος -αν και «άδειος» από σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις- ήταν ο δεύτερος κατά σειρά αρνητικός μήνας.

Το «μαξιλάρι» των φορολογικών εσόδων, που έφτασε στα 730 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, περιορίστηκε στα 530 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, ενώ μετά και τις επιδόσεις του Αυγούστου είναι πολύ πιθανό να έχει απομείνει ποσό της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ.

Στα 4,92 δισ. ευρώ εκτιμάται η απώλεια κρατικών εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η αντίστοιχη απώλεια το 2013 ήταν 6,34 δισ. ευρώ. 

Η απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι το 2014 ανήλθε στο ποσό των 159,5 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 162 δισ. ευρώ το 2013. Η εν λόγω έρευνα αφορά τη συνολική διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ (το λεγόμενο «έλλειμμα ΦΠΑ») στα κράτη μέλη της Ε.Ε..

Για την κάλυψη των καθυστερούμενων πληρωμών των συντάξεων και τη χρηματοδότηση της καταβολής των νέων συντάξεων θα κατευθυνθεί μέρος της δόσης των 10,3 δισ. που εγκρίθηκαν πρόσφατα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Όπως αναφέρει ο Μοσκοβισί σε απάντησή του στον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκο Χουντή, «η Επιτροπή είναι ενήμερη για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των συντάξεων», «τα προβλήματα αυτά εξετάστηκαν επισταμένως» και «αποτέλεσε μέρος των συζητήσεων με τις ελληνικές Αρχές».

Ως εξειδικευμένο σε θέματα επιχειρήσεων με μέτοχο το κράτος, αλλά και «γέννημα θρέμμα» της δημόσιας διοίκησης, παρουσιάζει η γαλλική Figaro, τον προοριζόμενο για τη θέση του επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου του ελληνικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, Ζακ Λε Παπ. Σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο «Ένας Γάλλος επικεφαλής του ελληνικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων», επισημαίνεται ότι ο Ζακ Λε Παπ, πρώην αναπληρωτής Διευθυντής του γραφείου της Κριστίν Λαγκάρντ όταν η τελευταία ηταν υπουργός οικονομικών στη χώρα της, θα αναλάβει τις μη λειτουργικές ευθύνες του ταμείου.

Συνεχίζεται η διαδικασία της συζήτησης για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου Ταμείου και της αξιολόγησης των προτάσεων, υπογραμμίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας ότι η θέση του προέδρου δεν έχει «κλειδώσει», ενώ η καταληκτική απόφαση θα ανακοινωθεί. «Δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ‘κλείδωσε’ η θέση του προέδρου ή/και  απορρίπτεται πρόταση της ελληνικής πλευράς για τη στελέχωση του  Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Τ​αμείου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.

«Η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, αλλά σε φάση στασιμότητας» διαπιστώνει μεταξύ άλλων, το ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ, στο εξαμηνιαίο δελτίο οικονομικής συγκυρίας. Όπως επισημαίνει αναλυτικά, η σχετική άρση της αβεβαιότητας της προηγούμενης περιόδου, στην οποία συνετέλεσε η ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης και η σταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος, δεν υπήρξε αρκετή για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Απόκλιση 2,3% εμφάνισε τον Αύγουστο, το σύνολο των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, καθώς διαμορφώθηκε σε 4,083 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,178 δισ. ευρώ. Η υστέρηση κατά 95 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αποδίδεται στο γεγονός ότι ο στόχος περιλάμβανε και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ύψους 738 εκατ. ευρώ, η οποία θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο.

Ζημιές ύψους 10,2 εκατ. ευρώ εμφάνισαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), κατά τη διάρκεια του 2015, έναντι κερδών 3,25 εκατ. ευρώ το 2014. Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών συρρικνώθηκε σε 364,4 εκατ. ευρώ έναντι 394,2 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, με τα μικτά κέρδη να υποχωρούν σε 18,8 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα προ-φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 5,47 εκατ. ευρώ, αισθητά μειωμένα έναντι του 2014 (15,3 εκατ. ευρώ).

Αναβλήθηκε η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, ΑΤΤ κατόπιν αιτήματος του ΤΑΠΙΛΤΑΤ, το οποίο κατέχει το 7,9% των συνολικών μετοχών. Η γ.σ. αναμένεται να επαναληφθεί την Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου.

Σε 442.610 άτομα -ποσοστό 63%- ανέρχεται ο αριθμός των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που πληρώνει κανονικά ή στο πλαίσιο των ρυθμίσεων τις οφειλές του προς το Ταμείο, ενώ το 37% των ασφαλισμένων παρουσιάζει προβλήματα αποπληρωμής είτε των παλαιών οφειλών είτε των νέων.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, ενώ ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως από τα 16,6 δισ. ευρώ που είναι τα συνολικά χρέη προς όλα τα ταμεία, το 80% των οφειλών δημιουργήθηκε μέχρι το 2009 και μόνο το 20% στη «μνημονιακή» περίοδο 2010-2016.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τα αρνητικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να διατηρηθούν τουλάχιστον έως το 2021, υποστήριξε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της JP Morgan, Κίαν Αμπουχοσέιν, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Σύμφωνα με τον ίδιο, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει «χαλαρή» για τα επόμενα πέντε χρόνια, ασκώντας πιέσεις στο περιθώριο κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Απόκλιση, ύψους 159,5 δισ. ευρώ, εμφάνισαν το 2014, τα έσοδα από τον ΦΠΑ στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Κομισιόν να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το διογκούμενο πρόβλημα του «VAT GAP».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η απόκλιση μεταξύ των προσδοκώμενων εσόδων και των τελικών εσόδων από τον ΦΠΑ καταγράφει σημαίνουσα αύξηση τα τελευταία χρόνια, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Μεταξύ των κρατών – μελών, όπως είναι φυσικό, καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις, καθώς ο ανείσπρακτος ΦΠΑ ανήλθε στο 37,9% στη Ρουμανία, ενώ στη Σουηδία περιορίστηκε μόλις στο 1,2%.

Η δημιουργία ενός ταμείου της Ευρωζώνης, το οποίο θα βοηθήσει στη θωράκισή της από χρηματοπιστωτικά σοκ, θα τεθεί προς συζήτηση την Παρασκευή στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ε.Ε., σύμφωνα με το Reuters. Η Ευρωζώνη στερείται σήμερα δύο χαρακτηριστικών, που πρέπει να έχει μία εύρυθμα λειτουργούσα νομισματική ένωση, αναφέρει η σλοβακική προεδρία της Ε.Ε. σε σημείωμά της για τις συζητήσεις που θα έχουν υπουργοί την Παρασκευή και το Σάββατο στη Μπρατισλάβα.

Συμφωνία με την PayPal Holding για τη χρήση των υπηρεσιών πληρωμών υπέγραψε σήμερα η MasterCard Inc.

Σημειώνεται ότι ανάλογο deal επιτεύχθηκε τον Ιούλιο και μεταξύ των PayPal και Visa Inc. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η PayPal θα έχει πρόσβαση στο δίκτυο πελατών της MasterCard, η οποία ως αντάλλαγμα, θα τυγχάνει χαμηλότερων χρεώσεων για τη χρήση των υπηρεσιών πληρωμής της Paypal. Η τελευταία βρίσκεται επίσης, σε συζητήσεις με διάφορες τράπεζες, προκειμένου να ερευνήσει το ενδεχόμενο λανσαρίσματος νέων προϊόντων.

Η πρόσφατη ανάκαμψη της τραπεζικής κερδοφορίας δεν είναι «τόσο καλή, όσο φαίνεται», υποστήριξε η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας (SSM), Ντανιέλ Νουί, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Eurofi Newsletter». Εκφράζοντας τον προβληματισμό της για την πορεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, εξήγησε ότι η αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται σε έκτακτα έσοδα, τα οποία είναι αβέβαιο, αν θα διατηρηθούν και στο μέλλον.