Skip to main content

Talk of the market: Πολυεθνικές και εταιρείες τροφίμων έλκουν επενδυτές

Το νέο κύμα της πανδημίας, αυτό της μετάλλαξης Δέλτα, ανησυχεί τις αγορές προκαλώντας χθες νέες απώλειες στους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες. Σήμερα παραμένει εύθραυστο το κλίμα, σε συνέχεια της έναρξης της χρηματιστηριακής εβδομάδας χθες με απώλειες 3,9% για τον Γενικό Δείκτη και με απώλειες 4,1% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 85 εκατ. ευρώ και με τις τράπεζες να αποτελούν βαρίδι, καθώς είναι ενδεικτικό ότι οι απώλειες ξεπέρασαν το 7% για τις μετοχές Εθνικής και Eurobank.

Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας κατέληξε στον υποψήφιο για την τιτλοποίηση Frontier. Είναι η κοινοπραξία DoValue, BainCapital και Fortress.

Άλλο ένα επικερδές deal με διεθνείς προεκτάσεις – μετά από αυτό της Chipita με την Mondelez – ήταν η εξαγορά της Pharmaten ΒV από το Partners Group, από την οποία βγήκαν κερδισμένοι η ΒC Partners αλλά και η επιχειρηματική οικογένεια Κάτσου που είχε τον έλεγχο του 20%. Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 1,6 δισ. ευρώ.

Koντά σε οριστικοποίηση φέρεται να είναι άλλο ένα deal στα τρόφιμα. Αφορά στην απόκτηση του 43% της Μεβγάλ που κατέχει η Vivartia, η οποία έχει περάσει στον έλεγχο της CVC Capital Partners. Η Μαίρη Χατζάκου, βασική μέτοχος και επικεφαλής της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας Μεβγάλ έχει συμφωνήσει με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο να αγοράσουν από κοινού και εξ ημισείας το ποσοστό.

Πτώση 70% σημείωσαν το 2020 τα έσοδα των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) ενώ η εταιρεία γύρισε σε αρνητικό αποτέλεσμα μετά από φόρους λόγω της κρίσης στο ταξιδιωτικό λιανεμπόριο και των περιορισμών στα ταξίδια. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ο κύκλος εργασιών σε ενοποιημένη βάση διαμορφώθηκε σε 86,7 εκατ. ευρώ από 298,2 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση ενώ το αποτέλεσμα μετά από φόρους είναι ζημιές 15,5 εκατ. ευρώ από κέρδη 42,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η μετοχή της Jumbo διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το μέρισμα ύψους 0,47 ευρώ ανά μετοχή (πριν από την παρακράτηση του φόρου 5% και καθαρό 0,4465 ευρώ ανά μετοχή). Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή του μερίσματος θα αρχίσει στις 26 Ιουλίου.

Η Scale Gas κάνει ντεμπούτο στην ελληνική αγορά εγκαινιάζοντας συνεργασία με την BlueFuel για την κατασκευή των πρώτων πρατηρίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ως καυσίμου κίνησης στην Ελλάδα.

Η BlueFuel θα είναι σε θέση, μέσα από το δίκτυο πρατηρίων «ελίν», να αρχίσει τους ανεφοδιασμούς με φυσικό αέριο, τόσο σε υγροποιημένη μορφή (LNG), όσο και σε συμπιεσμένη μορφή (CNG) στις αρχές του 2022 προσφέροντας – όπως δεσμεύεται – στους πελάτες της πανελλαδική κάλυψη από την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σταθμών της.

Το νέο επταετές εταιρικό ομόλογο της Prodea, ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα κάνει ντεμπούτο στο ΧΑ αύριο με αρχική τιμή 1.000 ευρώ ανά ομολογία, δηλαδή 100% της ονομαστικής αξίας. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν εν μέρη για τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων σε ακίνητα.

Η Reggeborgh invest B.V. εξειδικεύει την πρόθεση συμμετοχής της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ και δηλώνει ότι έχει κινηθεί η διαδικασία προκειμένου να εξασκηθούν πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης. Διακρατεί 59.930.339 δικαιώματα (και αντίστοιχο αριθμό μετοχών) τα οποία δίνουν το δικαίωμα αγοράς 37.456.461 νέων μετοχών στην Ελλάκτωρ στην τιμή έκδοσης 0,90 ευρώ ανά μετοχή, επένδυση ποσού 33,7 εκατ. ευρώ.

H γενική συνέλευση της Paperpack ενέκρινε τη διαγραφή από το Χρηματιστήριο Αθηνών του συνόλου (100%) των μετοχών της εταιρείας καθώς και την υποβολή εκ μέρους της εταιρείας αιτήσεως προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με τη διαγραφή του συνόλου των μετοχών της.

naftemporiki.gr