Skip to main content

Talk of the market: Αναζητείται καταλύτης για βιώσιμη άνοδο μετά την αντίδραση

Αντιδρούν θετικά σήμερα οι αγορές ευνοώντας και το ελληνικό χρηματιστήριο όπου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο κόκκινο χθες εν μέσω διεθνούς κλίματος αμφιβολιών για ταχεία έξοδο από την υγειονομική κρίση όσο απειλούν την επιστροφή στην κανονικότητα οι μεταλλάξεις του επικίνδυνου ιού. Ο Γ.Δ. έκλεισε με απώλειες 0,8% και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 46 εκατ. ευρώ.

Σε επενδυτικό ενημερωτικό event χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους οι προπωλήσεις θα φτάσουν το 1,2 δισ. ευρώ ενώ ήδη ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε, η εκτιμώμενη μέση ετήσια αύξηση της καθαρής εσωτερικής αξίας ανά μετοχή στην πρώτη φάση του έργου του Ελληνικού, μέχρι το 2025, θα ανέλθει στο 25%. 

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) παρέλαβε δύο δεσμευτικές προσφορές για την από κοινού πώληση με την Ελληνικά Πετρέλαια του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών. Δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι EP Investment Advisors και Italgas SpA. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών. Η διαδικασία αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών θα εκκινήσει άμεσα, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών.

Εντωμεταξύ το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατά την χθεσινή του συνεδρίαση προχώρησε στην αποσφράγιση των φακέλων των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της, για χρονική περίοδο 35 ετών. Πρόκειται για τις υποψήφιες κοινοπραξίες Vinci HighWays – Vinci Concesiones – Μυτιληναίος Α.Ε. – ΑΒΑΞ και ΓΕΚ Τέρνα – Egis Projects.

Ο όμιλος Sani-Ikos βγήκε στις διεθνείς αγορές για άντληση 300 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης και διάθεσης ομολογιών διάρκειας 5,5 ετών, με στόχο να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις. Το βιβλίο προσφορών για τον τίτλο λήξης το Δεκέμβριο του 2026 έκλεισε με κουπόνι 5,625%. Συντονιστής της έκδοσης ήταν η Morgan Stanley ενώ συνδιαχειριστές οι Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank.

Η Alpha Services and Holdings ανακοίνωσε ότι το ποσοστό του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας διαμορφώθηκε σε 9%, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ.

Στο 75% των επιδόσεων του 2019 ανέρχονται το διάστημα Ιουνίου Ιουλίου οι πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων για την Aegean Airlines, που παρέμεινε ζημιογόνος στο α’ εξάμηνο αν και με μικρότερες απώλειες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα στοιχεία παρουσίασε χθες κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ο επικεφαλής του ομίλου Ευτύχης Βασιλάκης. Σημείωσε ότι παραμένει η αβεβαιότητα καθώς η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί απειλή. 

 Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε την ακύρωση 3.469.500 ιδίων μετοχών (0,75% του συνόλου των μετοχών) και τη διαγραφή τους από το ΧΑ στις 19 Ιουλίου. Μετά την ακύρωση, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα αποτελείται από 456.739.120 μετοχές, εκ των οποίων η Deutsche Telekom θα κατέχει το 48,30%.

Η Σαράντης που έχει προγραμματίσει για σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση για την έγκριση της πολιτικής καταλληλότητας των μελών του ΔΣ γνωστοποίησε ότι ο Κυριάκος Σαράντης (διευθύνων σύμβουλος του ομίλου) αγόρασε 24.934 μετοχές μέσω μιας συνδεδεμένης νομικής οντότητας με μέση τιμή 8,74 ευρώ ανά μετοχή. Η αγορά των μετοχών πραγματοποιήθηκε στις 12, 13 και 14 Ιουλίου 2021.

Ένα νέο έργο ύψους 19,6 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία ανέλαβε Intrakat που υπέγραψε τη σχετική σύμβαση με τον περιφερειακό φορέα της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης της κομητείας Ilfov “Apa-Canal Ilfov SA”. Ο πρόεδρος της εταιρείας Δημήτρης Κούτρας δήλωσε με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης ότι πρόκειται για το πρώτο μιας σειράς έργων που αναμένεται να υπογραφούν στη χώρα.

Η τακτική γενική συνέλευση του ΟΛΠ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή. Ως ημερομηνία αποκοπής ορίσθηκε η Δευτέρα 26 Ιουλίου, ως ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων του μερίσματος (record date) η Τρίτη 27 Ιουλίου ενώ η πληρωμή του θα αρχίσει 30 Ιουλίου από την Eurobank.

H Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ, η οποία είχε διατελέσει χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Folli Follie αναλαμβάνει και την MLS. Σχετική ανακοίνωση για τον διορισμό της εξέδωσε η εισηγμένη εταιρεία σημειώνοντας ότι η Whitetip Investments αναλαμβάνει την οικονομική αναδιάρθρωση και την άντληση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του επιχειρηματικού σχεδίου της.

naftemporiki.gr