Skip to main content

Επί τάπητος τα «κόκκινα» δάνεια στη συνάντηση τραπεζών – θεσμών

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Σε όλες τις πτυχές του σημαντικού για τις τράπεζες κεφαλαίου των «κόκκινων» δανείων εστίασαν οι θεσμοί στη συνάντησή τους με τις τράπεζες.

Oι τραπεζίτες απέρριψαν τις ανησυχίες των θεσμών για τυχόν απόκλιση από τους στόχους των NPE’s, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις -σε ό,τι αφορά το 2018- είναι ήδη ξεπερασμένοι.

Σημείωσαν πως θα υπάρξει αναθεώρηση των στόχων μέχρι το 2021 μέσα στον Σεπτέμβριο, οι νέοι όμως στόχοι θα καθοριστούν κατ’ αρχήν με τα τεχνικά κλιμάκια.

Συγχρόνως συζήτησαν με τους θεσμούς τα θέματα των πλειστηριασμών και του νόμου Κατσέλη όπως και την πτυχή του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Οι θεσμοί ζητούν να πέσει το βάρος και στην ανάκτηση «κόκκινων» δανείων.

Συγχρόνως οι τραπεζίτες έθεσαν θέμα αλλαγής του νόμου για τις διοικήσεις των τραπεζών ώστε το θεσμικό πλαίσιο να εξομοιωθεί με εκείνο που ισχύει για τις λοιπές τράπεζες στην Ευρώπη.

Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, τα μέλη των δ.σ. στις τράπεζες πρέπει αν είναι Έλληνες να έχουν τραπεζική εμπειρία δέκα ετών και αν είναι ξένοι τριών ετών. Οι συγκεκριμένες διατάξεις δημιουργούν στρεβλώσεις και συνθήκες ομηρίας στις διοικήσεις των τραπεζών. Το μοντέλο για τη σύνθεση των δ.σ. των τραπεζών επιβλήθηκε στη συμφωνία με τους δανειστές του 2015.

Από την πλευρά τους οι θεσμοί δεν συναίνεσαν αλλά ούτε απέρριψαν το αίτημα, αναμένοντας να συζητήσουν με την κυβέρνηση πλέον μια συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία.