Skip to main content

Talk of the market: Aποφάσεις και μέτρα στον αστερισμό της «Δέλτα»

μετάλλαξη Δέλτα, η οποία συζητήθηκε χθες στο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, δημιουργεί νέα δεδομένα ως προς το χρονοδιάγραμμα του πλέγματος μέτρων στήριξης πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Την εξειδίκευση των μέτρων για τη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης αναμένουν σήμερα οι επιχειρηματίες από τους αρμόδιους υπουργούς.  

Διατηρείται η επιφυλακτικότητα στις αγορές κι αυτό είναι αιτία που δεν αποτυπώθηκε στην επίδοση του Γενικού Δείκτη η χθεσινή βελτίωση της ψυχολογίας στον κλάδο των τραπεζών. Παρά τα αρχικά κέρδη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,04%, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να κλείνει ενισχυμένος κατά 0,2%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 110 εκατ. ευρώ λόγω των εισροών στην Alpha Bank ενόψει της ένταξή της στο MSCI Greece Standard. 

Σήμερα 13 Ιουλίου εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο XA 800 εκατ. νέες μετοχές της Alpha Bank οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ στην τιμή του 1 ευρώ ανά μετοχή. Εντωμεταξύ, αύριο, 14 Ιουλίου, η Alpha Bank θα ενταχθεί στον δείκτη Morgan Stanley Capital International – MSCI Standard με τις εκτιμώμενες εισροές να κυμαίνονται στα 180 εκατ. ευρώ, ήτοι 140 εκατ. ευρώ στον δείκτη MSCI και 40 εκατ. ευρώ στον FTSE.

Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή η σύμβαση για τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος (Ε65). Αφορά στο βόρειο τμήμα, μήκους 70,5 χλμ. που καταλήγει στην Εγνατία Οδό, δυτικά των Γρεβενών, με ορίζοντα ολοκλήρωσης κατασκευής σε τρία χρόνια. Το έργο, προϋπολογισμού 442,1 εκατ. ευρώ, θα συνεισφέρει περίπου 0,5% στο ΑΕΠ της χώρας, καθώς και περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την Ελλ.Στατ. η συνολική οικοδομική δραστηριότητα, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπως μετράται από τον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν, υπερδιπλασιάστηκε (+124,5% σε ετήσια βάση) τον Απρίλιο του 2021. Όσον αφορά την επιφάνεια και τον όγκο, η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 162% και 118% αντίστοιχα.

Άνοιξε χθες το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο 350 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ, χωρίς εξασφαλίσεις, που συνδέονται με ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds) και λήγει το 2028. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο η ΔΕΗ συγκέντρωσε από τις αγορές 775 εκατ. ευρώ μέσω ομολογιακής έκδοσης με ρήτρα αειφορίας και λήξη το 2026, με κουπόνι 3,875% και προϋπόθεση η εταιρεία να πληρώσει πρόστιμο 50 bps εάν αποτύχει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 40% έως το 2022 συγκριτικά με το 2019. Εντωμεταξύ, τα έσοδα από τη νέα προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της προσφοράς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας. 

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η σύσταση της Trade Estates Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (Trade Estates ΑΕΕΑΠ), θυγατρικής της Fourlis. Όπως ανακοίνωσε η τελευταία, το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 173.527.378 ευρώ ενώ στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Trade Estates ΑΕΕΑΠ συμπεριλαμβάνονται όλα τα υφιστάμενα ιδιόκτητα ακίνητα του ομίλου Fourlis τα οποία χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία του δικτύου ΙΚΕΑ, τα κέντρα εφοδιαστικής αλυσίδας στο Σχηματάρι και τα Οινόφυτα, καθώς και επενδυτικό ακίνητο λιανικής του ομίλου στην Ελλάδα. 

Η Intracom γνωστοποίησε ότι πραγματοποιήθηκε εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση 18.146.780 μετοχών από την μερίδα του Σωκράτη Π. Κόκκαλη στη μερίδα της κυπριακής εταιρείας Cleardrop Holdings Limited, η οποία έχει μοναδική μέτοχο την Κ-General Investments and Systems Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, του Σωκράτη Π. Κόκκαλη. Σε συνέχεια της συναλλαγής το ποσοστό του κ. Κόκκαλη στο μετοχικό κεφάλαιο της Intracom διαμορφώνεται σε 23,877%.

Η Εθνική ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 30 Ιουλίου. Μεταξύ άλλων, οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν ένα νέο stock option plan.

Ο ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το μέρισμα ύψους 0,55 ευρώ ανά μετοχή. Το καθαρό ποσό είναι 0,5225 ευρώ ανά μετοχή, ενώ οι δικαιούχοι μέτοχοι έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μετοχές αντί για μετρητά. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος επανεπένδυσης του μερίσματος είναι 15-28 Ιουλίου. Η πληρωμή του μερίσματος και η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα αρχίσει στις 3 Αυγούστου.

Η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου κινήθηκε θετικά σε αξία, στο +1,1% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 (στοιχεία YTD έως 27 Ιουνίου 2021), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, ενώ τα FMCGs στο σύνολό τους παρουσιάζουν παρόμοια τάση, στο +1,0%. Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, όσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων, τα Τρόφιμα & Ποτά είναι η μοναδική μεγάλη κατηγορία, που αναπτύσσεται με +2,3%, ενώ οι κατηγορίες προϊόντων προσωπικής περιποίησης και τα προϊόντα οικιακής χρήσης παρουσιάζουν μείωση πωλήσεων σε αξία, σε σχέση με το 2020, κατά -3,5% και -2,1% αντίστοιχα.

naftemporiki.gr