Skip to main content

Αργεντινή: Kλείνουν τις στρόφιγγες οι τράπεζες, παγώνουν οι κατασκευές

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Αργεντινή, με την κυβέρνηση να επιδιώκει τη βελτίωση της συμφωνίας με το ΔΝΤ, που όμως επιμένει στην απαίτηση των σκληρών περικοπών και το τοπικό νόμισμα να διατηρείται υπό πίεση. Κραυγή αγωνίας ακούγεται από διάφορους κλάδους, με την πιο πρόσφατη να έρχεται από εκείνον των κατασκευών, που φοβάται μεγάλη αιμορραγία θέσεων εργασίας. 

Οι φορείς της αγοράς κάνουν λόγο απώλεια 40.000 θέσεων εργασίας, καθώς η αύξηση των επιτοκίων από την τράπεζα στο 60%- σε μία δραματική κίνηση για τη στήριξη του πέσο- έχει παγώσει κάθε δραστηριότητα στις κατασκευές. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση ούτε για τα δημόσια έργα, που είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι. 

«Οι τράπεζες αποσύρουν χρηματοδότηση από τις εταιρείες, που έχουν αναλάβει δημόσια έργα» δήλωσε στο Reuters o πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κατασκευών, Γκουστάβο Βάις. 

Σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο πέσο, που έχει χάσει το 52% της αξίας του φέτος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών, αύξηση φόρων και επιβολή ειδικού φόρου στις εξαγωγές. Ωστόσο προς το παρόν οι πιέσεις δεν αμβλύνονται. Αρκετοί επενδυτές φαίνεται να φοβούνται περισσότερο τη βαθιά ύφεση, που θα προκαλέσει η λιτότητα. 

naftemporiki.gr