Skip to main content

Talk of the market: Το ειδικό βάρος της αναχρηματοδότησης των επιχειρήσεων

Σημαντική συνάντηση για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, επιχειρηματικών φορέων και επιμελητηρίων.

Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,2% το 2021 σύμφωνα με την έκθεση νομισματικής πολιτικής 2020-2021 της Τράπεζας της Ελλάδος. Αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών η έκθεση αναφέρει ότι στο α΄ τρίμηνο του 2021 τόσο ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών (Common Equity Tier 1 – CET1) όσο και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε ενοποιημένη βάση υποχώρησαν ελαφρώς σε σύγκριση με το 2020, αλλά παρέμειναν σε ικανοποιητικό επίπεδο (13,6% και 15,6% αντίστοιχα στο τέλος Μαρτίου του 2021). Ωστόσο, υπολείπονται πλέον του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Οι τράπεζες οφείλουν να ενισχύσουν ποιοτικά και ποσοτικά τα κεφάλαιά τους, κατεύθυνση στην οποία καταγράφονται ήδη θετικές εξελίξεις, σύμφωνα με την ΤτΕ. Επισημαίνεται επίσης ότι καθώς οι τράπεζες ακολουθούν πιο επιθετικές πολιτικές μείωσης των NPL, ο σχετικός δείκτης σε ολόκληρο το σύστημα θα μπορούσε να πέσει σε μονοψήφιο επίπεδο έως το τέλος του 2022, ωστόσο οι τράπεζες πρέπει να επανεκτιμήσουν τις προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο, ιδίως την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών που επλήγησαν από την πανδημία.

Υποτονικό κλίμα στο χρηματιστήριο με χαρακτηριστική την υποχώρηση της αξία των συναλλαγών χθες στα χαμηλότερα επίπεδα πενταμήνου, ήτοι 35 εκατ. ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση κατά 0,49% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,42%.

Η Mytilineos μέσω του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου – Protergia υπέγραψε συμφωνία με την Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP), με έδρα την Δανία, εκ μέρους του επενδυτικού σχήματος “CI New Markets Fund I” για την από κοινού συνεργασία (CIP 60% / MYTILINEOS 40%) ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.

Η Πλαστικά Θράκης ανακοίνωσε έκτακτο επενδυτικό πρόγραμμα 25,5 εκατ. ευρώ το οποίο αποτελεί επιπρόσθετη επένδυση συγκριτικά με το τρέχον επενδυτικό πλάνο του 2021. Από τα 25,5 εκατ. ευρώ 21,4 εκατ. ευρώ αφορούν στις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του ομίλου στην Ξάνθη και 4,1 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις του στη Σκωτία ενώ όλες οι επενδύσεις αφορούν στον τομέα των Τεχνικών Υφασμάτων. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση του νέου αυτού επενδυτικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί κυρίως με ίδια κεφάλαια.

Η Intralot ανακοίνωσε ότι σύναψε συμφωνία με τους μετόχους της πλειοψηφίας για την τροποποίηση και ενημέρωση ορισμένων όρων της συμφωνίας Lock-Up. Ρύθμισε το θέμα του ομολόγου των 250 εκατ. ευρώ που λήγει τον Σεπτέμβριο, έχοντας τη συναίνεση του 90%. Οι Νέες Εξασφαλισμένες Ομολογίες SSNs που θα εκδοθούν θα είναι συνολικού αρχικού κεφαλαίου ύψους 244,6 εκατ. δολ. με πληρωτέο επιτόκιο (cash interest rate) 7,09% το πρώτο και δεύτερο έτος από την έκδοση, 8,19% το τρίτο έτος από την έκδοση και 8,87% έπειτα. Η Intralot θα έχει τη δυνατότητα να κεφαλαιοποιήσει τους τόκους με επιτόκιο πληρωμής σε είδος, αντί της καταβολής τόκων μετρητών, 9,98% για τα πρώτα 3 χρόνια και 10,27% στη συνέχεια.

Οι μετοχές της Alpha Trust – Andromeda θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα 1,75 ευρώ ανά μετοχή σήμερα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΑΔΜΗΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (διασυνδεδεμένο σύστημα), η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο αυξήθηκε κατά 4,2% ενώ κατά τη διάρκεια του πενταμήνου μειώθηκε κατά 1,3%. Η ζήτηση τον Μάιο καλύφθηκε από ΑΠΕ (37%), φυσικό αέριο (32%), εισαγωγές (12%), λιγνίτη (10%) και υδροηλεκτρικές πηγές (9%).

naftemporiki.gr