Skip to main content

Γ. Παπανδρέου: Μετέωρο βήμα η έξοδος από το μνημόνιο, αν δεν αλλάξουμε πορεία

«Η έξοδος από το μνημόνιο, είναι ώρα αλήθειας και ευθύνης», όπως αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας παράλληλα πως «είναι ώρα να αναγνωρίσουμε πρωτίστως τις μεγάλες θυσίες του Ελληνικού λαού, που συνέβαλε καθοριστικά να μην χρεοκοπήσει η χώρα ή να βρεθούμε στην πόρτα της εξόδου από το Ευρώ».

Στην ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου, για την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα επιτροπείας, τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως «δεν είναι αφορμή για πανηγυρισμούς. Ίσως να βγαίνουμε από την “εντατική”, αλλά τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να κοιτάξουμε χωρίς φόβο τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση». 

Οπως αναφέρει ο κ. Παπανδρέου «η ρίζα του Ελληνικού προβλήματος, παραμένει ενεργή και συνεχίζει να ταλανίζει τον Ελληνισμό». 

«Το αναπτυξιακό πρότυπο με το οποίο οδηγηθήκαμε στην κρίση, δεν έχει αλλάξει όπως θα έπρεπε, έτσι ώστε να καταστεί αναπτυξιακά παραγωγικό και ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές», σημειώνει και προσθέτει πως με αυτά τα δεδομένα, οι θυσίες και οι κόποι του Ελληνικού λαού, επί εννέα συνεχή χρόνια, συνεχίζουν να τίθενται υπό διαρκή αίρεση και τα αποτελέσματά τους, να παραμένουν ευάλωτα σε μια νέα κρίση».

Παράλληλα, τονίζει πως «η Ελλάδα, είναι η πρώτη χώρα που μπήκε σε πρόγραμμα προσαρμογής όταν η διεθνής οικονομική κρίση του 2008-9 χτύπησε την Ευρώπη».

«Ευτυχώς, για τη χώρα, δώσαμε, με τις θυσίες του Ελληνικού λαού, μάχη και αποφύγαμε τη χρεοκοπία», πρόσθεσε.

Αναφορικά, με το γιατί η Ελλάδα, είναι η τελευταία χώρα που βγαίνει από το πρόγραμμα, μετά την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει:

  • «Γιατί τη στιγμή της κρίσης, αντί να υπάρξει κλίμα συναίνεσης και να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας σε αυτήν την εθνική δοκιμασία, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξαν τη διαίρεση και την άγονη αντιπολίτευση, που οδήγησαν στο διχασμό και το μίσος, με τα γνωστά επακόλουθα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2011. Και όλα εντέλει, στη δημιουργία περαιτέρω αστάθειας, που επέτεινε την αναξιοπιστία της χώρας. Αστάθεια, που η αλήθεια είναι, ότι τροφοδοτήθηκε και από Ευρωπαίους παράγοντες, που πότε προφήτευαν την έξοδο από το Ευρώ και πότε την επιζητούσαν και την καλλιεργούσαν.
  • Γιατί η Νέα Δημοκρατία, που με την τότε ηγεσία της διαλαλούσε πως δεν θα συναινούσε στο λάθος, ενώ ακολούθησε τις ίδιες βασικές επιλογές της κυβέρνησής μας, αλλά έχοντας στο μεταξύ προκαλέσει μεγάλα πλήγματα με τη στάση της στην εθνική προσπάθεια, όπως και καθυστερήσεις, ειδικά με τις διπλές εκλογές του 2012, έφερε πολύ πιο επώδυνα μέτρα, και το χειρότερο, ρυθμίσεις ψηφισμένες – ή όχι, από τη Βουλή, που ευνοούσαν συμφέροντα και κατεστημένα. Παράλληλα μάλιστα, αποδόμησε σειρά μεταρρυθμίσεων της περιόδου 2009-11, ενώ επιχείρησε πολλές φορές να απαξιώσει θεσμούς διαφάνειας, που με μεγάλη προσπάθεια είχαμε προωθήσει, όπως τη Διαύγεια και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Στο τέλος, δεν δίστασε να επανακάμψει στον δήθεν αντιμνημονιακό λόγο και να αφεθεί στη λογική της «αριστερής παρένθεσης». 
  • Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα, όταν κέρδισε την εξουσία πέρασε ένα εξάμηνο πειραματιζόμενος στην πλάτη του Ελληνικού λαού, νομίζοντας πως θα εκβιάσει τους Ευρωπαίους, λες και οι προεκλογικές του εξαγγελίες είχαν βάση. Μετά, βεβαίως, όλες αυτές οι υποσχέσεις, αναιρέθηκαν.  Αποτέλεσμα, να χαθούν πολλές από τις θυσίες του Ελληνικού λαού, με μια πολιτική που οδήγησε στα capital controls και ένα δημοψήφισμα – δυσφήμιση ενός δημοκρατικού θεσμού. Χάθηκαν εκατοντάδες δισ. Ευρώ, πολύτιμος χρόνος, επλήγη περαιτέρω η αξιοπιστία της χώρας και συνεχίστηκε η καταστροφική για τον τόπο αντίληψη των εύκολων λύσεων». 

«Το ότι σήμερα βγαίνουμε από το πρόγραμμα προσαρμογής, είναι ένα βήμα», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου. «Βήμα μετέωρο, που μπορεί να αποδειχθεί άλμα στο κενό ή πορεία στο άγνωστο με βάρκα μια φρούδα ελπίδα».

«Όπως είχα πει στο Καστελόριζο, τελικός μας στόχος πρέπει να είναι να απελευθερώσουμε τον Ελληνισμό από επιτηρήσεις και κηδεμονίες. Αυτός ο στόχος αποτέλεσε ιστορική πρόκληση πολλών γενεών στη σύγχρονη Ελλάδα. Μην επαναπαυόμαστε όμως, οι κίνδυνοι συνεχίζουν να ελλοχεύουν. Αυτό το βήμα, δεν θα έχει συνέχεια, αν δεν υπάρξει αλλαγή πορείας. Αυτήν την ώρα, πρωτεύει, λαμβάνοντας υπόψη τα σκληρά μαθήματα από αυτήν την εθνική δοκιμασία,

  • Να προχωρήσουμε σε μια εθνική συνεννόηση, 
  • Να προωθήσουμε άμεσα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που απαιτούνται για να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη
  • Να αγωνιστούμε ενωμένοι για τη μείωση των αδικιών που δημιουργεί η υπερφορολόγηση
  • Να αξιολογήσουμε σωστά τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις, ώστε να ενδυναμώσουμε τη θέση μας στην Ευρώπη και τον κόσμο».