Skip to main content

Ελλάδα: «Βουτιά» οκτώ θέσεων στον δείκτη αντίληψης διαφθοράς

Στην 67η θέση, υποχωρώντας κατά οκτώ θέσεις σε σύγκριση με πέρσι, βρίσκεται η Ελλάδα στον «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς» (CPI) της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2018.

Συγκεντρώνοντας μικρότερη βαθμολογία σε σχέση με το 2017 (κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερη διαφθορά), η Ελλάδα «συγκατοικεί» στην 67η θέση με το Μαυροβούνιο και τη Σενεγάλη, ενώ πέρσι βρισκόταν στην 59η θέση.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας -η οποία κατατάσσει 180 χώρες βάσει της διαφθοράς στον Δημόσιο τομέα που καταγράφηκε από εμπειρογνώμονες και επιχειρηματίες-, η Ελλάδα συγκεντρώνει βαθμολογία 45 στα 100, έναντι 48 το 2017, 44 το 2016 και 46 το 2015.

Η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην Ε.Ε., πάνω μόνο από τη Βουλγαρία.  Όπως σημειώνεται στην έκθεση, παρά τις βελτιώσεις των προηγούμενων ετών, η πρόοδος στην καταπολέμηση της διαφθοράς έχει σταματήσει στην Ελλάδα και η γραφειοκρατία καθηλώνει τη χώρα.

Κατά τη Διεθνή Διαφάνεια, «το 2018 σειρά σκανδάλων υπονόμευσε τις προσπάθειες κατά της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας φαρμάκων από την ελληνική κυβέρνηση, όπου πρώην υπουργοί και πρωθυπουργοί κατηγορήθηκαν για παρατυπίες».

«Επιπλέον, ο πρόσφατος διορισμός της επικεφαλής της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία εποπτεύει την εφαρμογή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, εγείρει ανησυχίες για συγκρούσεις συμφερόντων στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η νέα επικεφαλής (σ.σ. Βασιλική Θάνου) είναι στενή σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ο διορισμός τελικώς αμφισβητεί την ανεξαρτησία του θεσμικού οργάνου», σημειώνει η Διεθνής Διαφάνεια.

Τη μεγαλύτερη βαθμολογία, με τη λιγότερη διαφθορά, συγκεντρώνει η Δανία (88), ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Νέα Ζηλανδία, η Φινλανδία, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, ο Καναδάς και το Λουξεμβούργο.

Ουραγός της κατάταξης (180η, με την περισσότερη δηλαδή διαφθορά) είναι η Σομαλία (με βαθμολογία 10 στα 100), ενώ στις τελευταίες θέσεις συναντώνται και η Συρία, το Νότιο Σουδάν, η Βόρεια Κορέα και η Υεμένη.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των χωρών που περιλαμβάνονται στην έκθεση λαμβάνουν βαθμολογία μικρότερη από 50, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στο 43.

Από το 2012, μόλις 20 χώρες έχουν βελτιώσει σημαντικά τις βαθμολογίες τους, συμπεριλαμβανομένης της Εσθονίας και της Ακτής Ελεφαντοστού, ενώ 16 έχουν υποχωρήσει σημαντικά, μεταξύ τους η Αυστραλία, η Χιλή και η Μάλτα.

Στη φετινή έκθεση, η Ουγγαρία και η Τουρκία πραγματοποίησαν «βουτιά» οκτώ και εννέα μονάδων αντίστοιχα εμφανίζοντας περισσότερη διαφθορά, ενώ μειωμένη βαθμολογία κατά τέσσερις μονάδες (71 έναντι 75) εμφανίζουν και οι ΗΠΑ.

naftemporiki.gr