Skip to main content

Σοφόν… το ασαφές: Η στατιστική προϊστορία μετράει

Από την έντυπη έκδοση

*Με τη μιζέρια της έκφρασης αγοραστικού ενδιαφέροντος κυκλικά, η αγορά ίδρωσε χθες για να ξεπεράσει ο τζίρος τα 10 εκατ. ευρώ. Αλλά έστω και έτσι, στις 14:00 ο Γ.Δ. πλησίασε τις 619 μονάδες, με ανώτερο έως τότε τις 620,3. Η βασική πηγή αγωνίας και αρνητικών προσδοκιών για το σύνολο της αγοράς, σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση, ήταν το προχθεσινό πέρασμα του ΔΤΡ κάτω από τις 300 μονάδες. Άπαντες υποστήριζαν πως αν συνεχιζόταν και χθες, θα οδηγούσε τα τραπεζικά blue chips σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα και μαζί τους θα υποχωρούσαν οι βασικοί δείκτες. Τελικά, με τζίρο 10,4 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτα, ο Γ.Δ. έπιασε στις 14:03 τις 619,11 μονάδες με κέρδη 0,66%. Παρουσιάζοντας πάλι μια σχετική ανεξαρτησία από το κλίμα στα διεθνή ταμπλό, αφού στην Ευρώπη οι μεταβολές των βασικών δεικτών είχαν μικτή εικόνα. Πιθανά επειδή τα futures των δεικτών της Wall Street είχαν αρνητικό πρόσημο.

*Τα πολλά χρόνια παρακολούθησης των χρηματιστηρίων σε παγκόσμια βάση επιτρέπουν να κάνουμε μια διαφορετικού τύπου προσέγγιση για την ερμηνεία της συμπεριφοράς των θεσμικών εδώ, διότι ήταν εντελώς διαφορετικής κατεύθυνσης από των ευρωπαϊκών και αργότερα των αμερικανικών. Οι επαγγελματίες παγκόσμια συνειδητοποιούν ότι η απειλή της πανδημίας θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μαζί και ο φόβος της επιστροφής των lockdown. Συνεπώς θα χρειαστεί να συνυπάρξουν για καιρό με μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τους διαχειριστές κεφαλαίου, τη χαμηλή ορατότητα για το μέλλον της οικονομικής δραστηριότητας. Γι’ αυτό σχεδόν όλοι, λες και υπέγραψαν ένα άτυπο συμφωνητικό, αρχίζουν να αντιδρούν με βάση τη ροή ειδήσεων που περιλαμβάνουν αριθμητικά δεδομένα.

*Προχθές, λοιπόν, καθόρισαν τις απαραίτητες μόνο κινήσεις τους, με βάση την εντύπωση που προκάλεσαν οι έρευνες σε όλο τον κόσμο για τον δείκτη ΡΜΙ της μεταποίησης. Ενισχύθηκε για τις χώρες του ευρώ, αν και ήταν ήδη άνω του 50, επιπέδου που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας. Αντίθετα, εδώ ήταν κάτω του 50 και μειώθηκε. Η άποψή μας προέκυψε, αφού πρώτα διαπιστώσαμε ότι οι διεθνείς αναλυτές υποστήριξαν πως την άνοδο διεθνώς την προκάλεσε η έκπληξη από τις καλύτερες του αναμενομένου τιμές για τον ΡΜΙ σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα τραπεζικά blue chips, ωστόσο, δεν μειώθηκε χθες, με αποτέλεσμα μετά τις 14:30 η αγορά να δείξει πως με τις τράπεζες αναζητεί νέο υψηλό ημέρας.

*Η στατιστική δεν είχε παραπλανήσει όσους την υπολόγιζαν, καθώς σε αγορά χωρίς ειδήσεις, η οποία μάλιστα δεν συντονίζεται με την τάση στα διεθνή χρηματιστήρια, η στατιστική προϊστορία μετράει. Για να το διατυπώσουμε διαφορετικά, περίπου οι ίδιοι διαχειριστές είχαν οδηγήσει στα επίπεδα των 610 μονάδων τον μέσο όρο στο άμεσο παρελθόν, κατά την ανοδική κίνησή του από τον πυθμένα του Μαρτίου. Από τότε έως προχθές τίποτε δεν είχε αλλάξει τόσο προς το χειρότερο, ενώ στο βάθος του τούνελ υπάρχει πλέον το πρόγραμμα στήριξης της Ε.Ε., που εκείνες θα διαχειριστούν, ως καρδιαγγειακό σύστημα της οικονομίας. Οι 300 μονάδες για τον ΔΤΡ έγιναν 320,23 και η Αθήνα, με καθυστέρηση μίας μέρας, λειτούργησε όπως ταίριαζε στα στατιστικά της. Τελευταία στην Αθήνα οι στηρίξεις δείχνουν πως παραβιάζονται σε όρους κλεισίματος και η αντίδραση εμφανίζεται όταν οι περισσότεροι κουράζονται να περιμένουν χωρίς επαλήθευση των προσδοκιών. Γιατί μάλλον θεσμικοί ξεγελούν… θεσμικούς.   

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

*Μάλλον ο καύσωνας προκαλεί σημαντικές αλλαγές στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων και πιθανά γι’ αυτό δικαιολογούνται τα ξεσπάσματα θυμού που εμφανίζουν αρκετοί εκ των συστηματικά συμμετεχόντων δημοσιογράφων στα πάνελ των ενημερωτικών εκπομπών. Ίσως αυτές, για να εξασφαλίζουν υψηλή τηλεθέαση, να μην είναι παράλληλα… εξημερωτικές. Όταν, όμως, αγριεύουν τα πράγματα, η απουσία εξειδικευμένων γνώσεων θηριοδαμαστή στους παρουσιαστές εξαφανίζει την αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Η ευκολία με την οποία γίνονται «θηρία» οι σχεδόν μόνιμοι συμμέτοχοι της «πρωινής ζώνης», πηγαίνοντας από κανάλι σε κανάλι, υπογραμμίζει το φαινόμενο η πολιτική στράτευση, των υποτιθέμενα αντικειμενικών παρατηρητών των εξελίξεων, να ξεπερνά κάθε άλλη ιδιότητά τους. Να γιατί οι πολίτες που ενημερώνονται από την τηλεόραση, για να ζυγίσουν κάποιον που δηλώνει πως ασκεί δημοσιογραφικό έργο, ρωτάνε σε ποιο κανάλι ή έντυπο εργάζεται. Κατόπιν, με βάση αυτή την πληροφορία, του προσδίδουν αυτόματα πολιτική ταυτότητα. Όποιος ψελλίσει πως οι πολιτικές πεποιθήσεις του δεν συνδέονται με του εργοδότη, αντιμετωπίζεται σαν έφηβος που θέλει να γίνει… αστροναύτης.

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης