Skip to main content

Talk of the market: Προσδοκίες καθώς ανοίγουν οι δουλειές στο Ελληνικό

Προσπάθεια αντίδρασης στο χρηματιστήριο μετά τις απώλειες 0,92% που έγραψε χθες ο Γενικός Δείκτης. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,10%, με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στα 64 εκατ. ευρώ από τα 71 εκατ. ευρώ της προηγούμενης συνεδρίασης.

Η Lamda Development ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. καθώς εκδόθηκαν οι τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ και διευθετήθηκαν με το ΤΑΙΠΕΔ τα θέματα που σχετίζονται με την αναβλητική αίρεση που αφορά την άδεια λειτουργίας του Καζίνο. Στις 25 Ιουνίου θα καταβληθεί στο Ελληνικό Δημόσιο η πρώτη δόση του τιμήματος, ποσού 300 εκατ. ευρώ και θα παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ η Εγγυητική Επιστολή, ποσού 347 εκατ. ευρώ.

Το περιθώριο διύλισης της Motor Oil στο β’ τρίμηνο κινήθηκε σε ένα εύρος 8-9 δολ. / bbl σε σύγκριση με 6 δολ. / bbl στο α’ τρίμηνο του 2021. Μετά τη χαλάρωση των περιορισμών στην κινητικότητα τον Μάιο, η εγχώρια ζήτηση καυσίμων αυτοκινήτων έχει δείξει μια ισχυρή ανάκαμψη και τα δεδομένα τον Ιούνιο φαίνονται συγκρίσιμα με του Ιουνίου του 2019. Από την άλλη μεριά η ζήτηση στις αερομεταφορές είναι ακόμα μέτρια, με την πλήρη αποκατάσταση της ζήτησης να προβλέπεται από το 2023-2024. Το νέο έργο CCGT 877 MW που θα αναπτυχθεί από κοινού με την ΓΕΚ Τέρνα έως το 2024 θα χρηματοδοτηθεί κατά 25% με ίδια κεφάλαια και 75% δανεισμό που έχει ήδη συμφωνηθεί με τις τράπεζες. Η εγκατεστημένη χωρητικότητα ΑΠΕ το 2022 αναμένεται να φτάσει τα 364 MW, με μεσοπρόθεσμο στόχο 0,5-0,6 GW.

Ο ΟΠΑΠ πραγματοποιεί σήμερα γενική συνέλευση. Οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν το προτεινόμενο μέρισμα 0,55 ευρώ ανά μετοχή.

Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 75 εκατ. ευρώ της Premia Properties η οποία θα πραγματοποιηθεί τόσο με την καταβολή μετρητών όσο και με εισφορά ακινήτων. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Κώστα Μαρκάζο, εξετάζονται διάφορα σενάρια για την υλοποίηση των επενδύσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία ενώ δεν απέκλεισε και νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εντός του έτους.

Στο θέμα της επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών επανήλθε χθες με ανακοίνωσή της η Folli Follie. Αφορμή στάθηκε η χθεσινή συζήτηση ενώπιον του Πτωχευτικού Δικαστηρίου της αίτησης για τον διορισμό ειδικού εντολοδόχου. Υπενθυμίζει ότι το Πτωχευτικό Δικαστήριο ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης της Folli Follie δίνοντας στη διοίκηση της εταιρείας τετράμηνη προθεσμία για να προσκομίσει τροποποιημένη συμφωνία, με απαλοιφή των όρων για την άρση των δεσμεύσεων περιουσιακών της στοιχείων της από την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την συμμόρφωσή της με την Προδικαστική Απόφαση.

Μία στις τρεις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που έχουν διαπιστώσει μείωση κερδών, εκτιμούν ότι θα επιστρέψουν στην κανονικότητα το 2022 ή το 2023, οι έξι στις δέκα (61%) λόγω της αβεβαιότητας αναγκάστηκαν να επεκτείνουν τους χρόνους πληρωμής στους προμηθευτές τους κατά το προηγούμενο έτος και σχεδόν οι μισές (48%) έχουν αποδεχτεί πληρωμές σε μεγαλύτερο χρόνο για να μη χάσουν πελάτες. Πρόκειται για στοιχεία του European Payment Report για το 2021 από την Intrum.

Πτώση 6% σημείωσαν οι πωλήσεις στα supermarket τον Μάιο σύμφωνα με στοιχεία της IRI που παρουσίασε στην ψηφιακή Food Expo ο Παναγιώτης Μπορέτος, Διευθύνων Σύμβουλος της IRI Hellas. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας η πτώση φέτος θα είναι τουλάχιστον 2% ενώ ανάλογα με την έκβαση των εμβολιασμών και την εξέλιξη της πανδημίας μπορεί να αγγίξει το 5%.

naftemporiki.gr