Του Κώστα Ιωαννίδη
Η αγορά μας έχει δώσει δείγματα συνάρθρωσης με την κατεύθυνση των Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία χθες, εμφάνισαν τελικά μικρές απώλειες, που απέκτησαν μετά το πέρας της συνόδου στην Αθήνα. Τα χρηματιστήρια του φάρου της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς στη Wall Street εμφάνισαν μικρή άνοδο, που ήταν ωστόσο αρκετή για να εγγράψουν νέα ρεκόρ υψηλών βίου οι Dow Industrial Average και S&P500, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης NASDAQ είχε πτώση. Σήμερα, οι επενδυτές στην Ασία, προσδοκώντας σε μια κίνηση υπέρ της χαλάρωσης των συνθηκών ρευστότητας στη Βρετανία από την Κεντρική της Τράπεζα, κίνησαν τους δείκτες έτσι ώστε, με μικρές (πτωτικές ή ανοδικές) μεταβολές, να κρατηθούν σε επίπεδα τιμών που αντιστοιχούν στο υψηλό τετραμήνου.
Η δυναμική της ελληνικής αγοράς, έναντι των υπολοίπων αγορών μετοχών στην Ευρώπη και τον κόσμο σε μεγάλο ποσοστό, παρουσιάζει υστέρηση, αναφορικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης της βουτιάς λόγω Brexit. Για να γίνει κατανοητή η κατάσταση, σημειώνουμε ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη την Ασία και τις ΗΠΑ έχουν επιστρέψει σε επίπεδα τιμών που κατείχαν πριν την βουτιά, εξαιτίας της απόφασης των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ.
Ο ΓΔ όμως στις 23 Ιουνίου έκλεισε στις 617,69 μονάδες, με μέγιστο μέρας τις 620 και μετά από δυο συνόδους, είχε πιάσει ελάχιστο στις 517 και έκλεισε στις 519,33. Έπεσε χονδρικά 100 μονάδες και μετά από 12 συνεδριάσεις, με τις τελευταίες έξη ανοδικές στη σειρά, βρίσκεται στις 560. Απέχοντας 57 μονάδες από το κλείσιμο πριν τη γνωστοποίηση του Brexit. Σε μορφή ποσοστών ισχύει ότι ο ΓΔ έπεσε -15,92% και από τον πυθμένα του στις 519,33 αντέδρασε ανοδικά κατά 7,78%. Στις έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης αθροίζει κέρδη 6,18% και ο Τραπεζικός δείκτης εμφανίζει άνοδο 31,78%.
Άρα, απομένει πάνω από το μισό της πτώσης για να ανακτηθεί και πιθανά, αυτές οι σκέψεις να αποτελέσουν κίνητρο για διαχειριστές κεφαλαίων σε ευρώ, που αν θεωρήσουν ότι είναι νομοτέλεια να αποδιώξουν τις ζημιές από το Brexit οι τιμές και στο ΧΑ, ίσως θελήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την προσωρινή διαφοροποίηση. Αυτό επισήμαναν εγχώριοι αναλυτές όπως ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ που υπογράμμιζε: «Το περιβάλλον ανεξάντλητης ρευστότητας “σπρώχνει” τους Θεσμικούς επενδυτές στην ανάληψη ολοένα και μεγαλύτερου ρίσκου, το οποίο βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζεται στις προσφερόμενες αποδόσεις. Μάλιστα το περιβάλλον αυτό αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από την Τράπεζα της Αγγλίας (στην σημερινή συνεδρίαση ενδέχεται να προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων μετά τις 05/03/2009), αλλά και από την Ιαπωνική Κυβέρνηση, η οποία στον “πόλεμο” κατά του αποπληθωρισμού, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μείγμα διαρθρωτικών αλλαγών και περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Με τη συμπλήρωση δύο ωρών ο τζίρος ήταν χθες, στα 23,5 εκατ. ευρώ και οι δείκτες είχαν κέρδη της τάξης του +0,5% ως +0,9%. Οι αγορές στην Ευρώπη τότε, είχανε κέρδη εκτός Μιλάνου και Φρανκφούρτης που είχανε πια οριακές απώλειες, ο ΓΔ πέρασε τις 555 μονάδες και τις 1500 ο 25άρης. Οι ενδείξεις για σταθεροποίηση της ανοδικής δυναμικής είχαν αυξηθεί, με κυρίαρχο το φαινόμενο να είχε πιάσει ο τζίρος επίπεδα που συνήθως έφθανε μετά από δύο ώρες. Μετά από τρεις ώρες, οι δείκτες κέρδιζαν κοντά στο +2% και ο τζίρος ήταν πάνω από τα 34 εκατ. με τον μέσο τζίρο ανά ώρα μεγαλύτερο από 10 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, διπλάσιος των προηγούμενων ημερών. Κανένας δεν αμφέβαλλε πλέον για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει.
Σύμφωνα με τις αρκούδες της αγοράς, είχε στηθεί με απλά λόγια, μια ακόμα παγίδα για τους αισιόδοξους – κοροΐδα. Ενώ οι ταύροι υπογράμμιζαν την υπέρβαση και ενδοσυνεδριακά μια οροφής πολύ ισχυρής. Οι δείκτες δεν έκλεισαν στο μέγιστο, αλλά κατηφόρισαν μετά τις 15:24 και από το +2,43% ο ΓΔ κατέληξε στο +1% περίπου. Καθώς τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών, στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, ήταν κάτω από το μισό όσων εμφάνισαν στο ενδοσυνεδριακό τους μέγιστο. Οι δε δημοπρασίες τα έφθασαν στο 50%. Η ουσία είναι ότι ξοδεύτηκαν για την «βελτίωση» 7 εκατ. ευρώ επιπλέον των 71 του τζίρου ως τις 17:00 και οι δείκτες έκλεισαν πάνω από τις 555 και τις 1510 μονάδες αντίστοιχα. Απάντηση ωστόσο, για την τάση σήμερα, δεν είχε δοθεί.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ανοδικά – έστω και οριακά – για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση τερμάτισαν την Τετάρτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, «σκαρφαλώνοντας» σε νέο ιστορικό υψηλό.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 18.372 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο κατά 0,01% στις 2.152 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,34% στις 5.005 μονάδες.
«Πρόκειται για μία ανοδική κίνηση, η οποία θα έχει περιορισμένη διάρκεια» σχολιάζει η Wunderlich Securities, ενώ από την πλευρά της, η The Lindsey Group εκτιμά ότι η μεσοπρόθεσμη πορεία των μετοχών θα καθοριστεί εν πολλοίς, από τα εταιρικά αποτελέσματα του Αυγούστου.
Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα κινήθηκε πτωτικά κατά 0,78% στα 1,3139 δολάρια, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,31% στα 1,1091 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν κατέγραψε άνοδο κατά 0,26% στα 104,42 γεν/δολάριο.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σημαντικά, καθώς τα συμβόλαια WTI διολίσθησαν κατά 3,85% στα 45,00 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 4,15% στα 46,46 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, ενισχύθηκε κατά 0,65% στα 1.344,00 δολάρια ανά ουγγιά.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αύξηση της τάξης του 0,2% σημείωσαν τον Ιούνιο οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ, λόγω του υψηλότερου κόστους των καυσίμων. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα αύξησης. Εξαιρουμένων των καυσίμων, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν κατά 0,3%.
Παράλληλα, την εξαγορά της Imprivata, έναντι 544 εκατ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Τhoma Bravo. Το αμερικανικό fund θα καταβάλλει 19,25 δολάρια ανά μετοχή της Imprivata – ποσό αυξημένο κατά 33% από το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής της, στη Wall Street.
ΕΥΡΩΠΗ
Οριακά πτωτικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, εν μέσω των προσδοκιών περί περαιτέρω χαλάρωσης των νομισματικών πολιτικών.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,15% στις 6.670 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 0,33% στις 9.930 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,09% στις 4.335 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,38% στις 8.473 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,15% στις 16.527 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε απώλειες κατά 0,13% στις 335,83 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Monte dei Paschi ενισχύθηκε άνω του 5% μετά τα δημοσιεύματα περί επικείμενης πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικής αξίας 10 δισ. ευρώ. Κέρδη άνω του 3% σημείωσαν και οι μετοχές της Antofagasta, λόγω της αύξησης της τιμής του χαλκού στα 2,25 δολάρια.
Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα υποχωρούσε κατά 0,45% στα 1,3183 δολάρια, ενώ το ευρώ ενισχύεται κατά 0,47% στα 1,1109 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν καταγράφει άνοδο κατά 0,53% στα 104,13 γεν/δολάριο.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου διολισθαίνει σημαντικά, καθώς τα συμβόλαια WTI σημειώνουν απώλειες κατά 3,78% στα 45,03 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 3,98% στα 46,54 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, ενισχύεται κατά 0,55% στα 1.342,60 δολάρια ανά ουγγιά.
Βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα των ιταλικών τραπεζών εμφανίστηκε σήμερα το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντόαν, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο CNBC. «Εργαζόμαστε σκληρά με την Κομισιόν και είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα θα έχουμε συμφωνία» σημείωσε ο Ιταλός υπουργός.
Από την πλευρά του, το ενδεχόμενο επιβολής μηδενικών προστίμων στην Ισπανία και την Πορτογαλία άφησε ανοιχτό ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Europe 1». «Εάν οι δύο χώρες παράσχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι θα περιορίσουν τις δαπάνες τους, τότε η Κομισιόν θα μπορούσε να επιβάλει μηδενικά πρόστιμα» δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του Ecofin για την έναρξη της διαδικασίας κυρώσεων.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας, την εξαγορά της βρετανικής Poundland, έναντι 597 εκατ. στερλινών (794 εκατ. δολαρίων) ανακοίνωσε η Steinhoff, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία της στο βρετανικό λιανεμπόριο. Η εξαγορά της βρετανικής εταιρείας έρχεται μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της Steinhoff να αποκτήσει τη Home Retail και την Darty.
Συγχρόνως, σημαντική πτώση εμφάνισε τον Μάιο, η βιομηχανική παραγωγή στις χώρες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, έναντι του Απριλίου, παρουσίασε πτώση κατά 1,2% στην Ευρωζώνη και κατά 1,1% στην Ε.Ε. Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015 ωστόσο, κατεγράφη αύξηση κατά 0,5% και 1,1% αντίστοιχα. Τέλος, την εξαγορά της Best Gaming Technology (BGT), έναντι 138 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Playtech PLC, ενισχύοντας τη θέση της στην αγορά του αθλητικού στοιχηματισμού. H BGT δραστηριοποιείται στον κλάδο παροχής software και συνεργάζεται με στοιχηματικές πλατφόρμες, όπως η William Hill PLC και η Landbrokes.
ΑΣΙΑ
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε χθες κατά 0,84% στις 16.231 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε άνοδο κατά 0,72% στις 2.005 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε κέρδη κατά 0,70% στις 5.390 μονάδες.
Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κινήθηκε ανοδικά κατά 0,40% στις 3.061 μονάδες και της Σένζεν κατά 0,54% στις 528 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ εμφάνισε άνοδο κατά 0,51% στις 21.332 μονάδες.
ΧΑ
Στην τρίτη σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί με σημαντική βελτίωση στο συναλλακτικό ενδιαφέρον, ανέβασαν το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις Τράπεζες του 25άρη, αλλά για άλλη μια μέρα, η πορεία των μετοχών τους σφραγίστηκε από μεγάλες διαταράξεις. Το θετικό κλίμα στην Ευρώπη είχε αλλάξει και τα κέρδη στους βασικούς δείκτες, αυξομειωνότανε, ενώ με την πάροδο του χρόνου οι θετικές μεταβολές αδυνάτιζαν. Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου που αρχικά ενισχύθηκε από την προσδοκία ότι η απάντηση στην ανησυχία για το Brexit θα δοθεί με μέτρα χαλάρωσης από τους φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής παγκόσμια ξέφτισε, καθώς άνοιξαν πάνω και κινήθηκαν αμέσως καθοδικά οι αγορές των ΗΠΑ.
Οι θεσμικοί στο ΧΑ επέλεξαν το κυνήγι των ευκαιριών και σήμερα εμφάνισαν επιφυλάξεις για τις εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης -5,83% και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών -0,39%. Ώθησε επίσης πλάγια τις μετοχές η εμφάνιση πολλών ιθυνόντων της Ευρωζώνης και της ΕΕ που αναφέρθηκαν με αντικρουόμενα επιχειρήματα για τις Ιταλικές Τράπεζες. Ενώ τα παραπατήματα των μετοχών στην αγορά στις ΗΠΑ, μετά τα ρεκόρ για S&P500 και για τον DOW Ind. Av, έδειξαν να επηρεάζουν αρνητικά όσους χθες θεωρούσαν πως η παγκόσμια ανάπτυξη δεν θα περάσει σε ύφεση γιατί θα την στηρίξει η ανάπτυξη στις ΗΠΑ.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ όμως άλλαξε προς το καλύτερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 12) blue chip έναντι των καθοδικών (7 από 9) με ένα αμετάβλητο τη ΔΕΗ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, οι 9 είχαν πτώση και 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 27 από τις 40 ήταν ανοδικές. Στα 78,260 από 44,358 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 51,62 από 25,16 την Τρίτη, κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος αυξήθηκε υπολογίσιμα, με τις τράπεζες να αποτελούν το 66% από 56,72% του συνολικού τζίρου.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,07%, ο CAC είχε άνοδο +0,34%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,45%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδικό ξεκίνημα και συνέχισαν πτωτικά με αποτέλεσμα ο S&P500 και ο DOW Ind. Av να εμφανίζουν μεταβολές -0,01% και -0,04% αντίστοιχα.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +1,41% και έφθασε στις 559,72 από 551,92 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1517,03 από 1489,22 με μεταβολή +1,87%. Οι δημοπρασίες επέφεραν ανοδική αλλαγή των τιμών κατά 2 μονάδες στον ΓΔ και κατά 6 στον 25άρη, αφήνοντας τους τελικά πιο κοντά στο ανώτερο επίπεδο της ημερήσιας διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των Εμπορίου +4,41% από +0,99%, Τραπεζών +3,23% από +2,70%, Κατασκευές Υλικά +2,72% από +1,66%, Ταξίδια Αναψυχή +2,67% από +1,19%, Τηλεπικοινωνιών +1,92% από +0,85%, ο 25άρης +1,87% από +1,12%, Πρώτων Υλών +1,83% από -1,29%, ο ΓΔ +1,41% από +0,70%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,86% από -1,02%, Ακίνητης Περιουσίας +0,79% από -1,72%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,79% από -0,51%, Πετρελαίου Αερίου +0,79% από -0,09%, ο FTSEM +0,61% από +0,78%, Τεχνολογίας +0,58% από +0,71%, Κοινής Ωφέλειας +0,37% από +1,23%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης -5,83% από -2,83%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,39% από +0,94% και Τροφίμων Ποτών -0,05% από +0,60%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών +0,00% από +0,72% και Υγείας +0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 78,260 από 44,358 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,713 από 5,909 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 70,483 από 36,132 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,772 από 1,188 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,142 από 39,721 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 161,073 από 97,233 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 57 από 49 των καθοδικών σε 33 από 42 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 15 από 25.
Τεχνική ανάλυση
Οι θεσμικοί χθες έδωσαν πορεία σχήματος Λ στον 25άρη, με τη δεξιά γραμμή πιο κοντή από την αριστερή. Ήτοι, από το ελάχιστο μέρας στις 1484,81 μονάδες στις 10:38, τον κίνησαν ανοδικά ως τις 15:23. Τότε, σημειώθηκε το μέγιστο μέρας στις 1538,89 μονάδες (+3,34%) και κατόπιν πτωτικά, με σταθερή κλίση, ως τις 1508. Με τις δημοπρασίες το κλείσιμο έγινε με άνοδο +1,87%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 28,939 εκατ. ευρώ.
Διακινήθηκαν 3813 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου. Για τη σειρά Αυγούστου διακινήθηκαν 2353 ΣΜΕ με ανώτερο στις 1538,00 μονάδες και κατώτερο τις 1485,00. Για τη σειρά Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 258 ΣΜΕ. Ο δείκτης έκλεισε στις 1517,03 μονάδες. Η τιμή εκκαθάρισης για την σειρά Ιουλίου ορίστηκε στις 1505,25 μονάδες. Για την επόμενη σειρά στις 1510,25, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιουλίου στα 1854 ενώ για τη σειρά Αυγούστου ανήλθαν σε 3377 και για τη σειρά Σεπτεμβρίου ήταν 148.
Η διατήρηση της υστέρησης της τιμής του ΣΜΕ Αυγούστου κατά 6,75 μονάδες έναντι του 25άρη, ενώ αυτός είχε έξη ανοδικά κλεισίματα στη σειρά, σε συνδυασμό με τις 11,75 μονάδες χαμηλότερα στην εκκαθάριση της τρέχουσας σειράς αποκαλύπτει την επιμονή των επενδυτών για πτώση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης σήμερα.
Για τη δυναμική του ΧΑ το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωνε, πριν το κλείσιμο της Τετάρτης:
«Για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και τον Γενικό Δείκτη, με την υπέρβαση της αντίστασης των 548 μονάδων, ακυρώθηκε το σενάριο σχηματισμού ‘bearish pennant’, αλλά ο κίνδυνος σχηματισμού ‘bearish flag’ παραμένει πιο ορατός από ποτέ. Θα αποτραπεί μόνο με κλείσιμο του άνω ορίου της πιθανολογούμενης ‘σημαίας’ , δηλαδή των 556,5 μονάδων. Ο κίνδυνος θα αυξηθεί υπέρμετρα αν την αποτυχημένη απόπειρα υπέρβασής των, την ακολουθήσει παραβίαση της στήριξης των 540 μονάδων. Αν αντέξει, θα δοθεί και νέα ευκαιρία στον Δείκτη να απειλήσει το άνω όριο της προαναφερόμενης ‘σημαίας’, με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας αυτήν την φορά και με στόχο τις 571 μονάδες. Εν κατακλείδι θα λέγαμε ότι από την υπέρβαση των 556 μονάδων, ή την παραβίαση των 540 μονάδων, θα κριθεί, μάλλον, η βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη.
Για την περίπτωση του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών από τις 725 μονάδες διέρχεται η πλησιέστερη αντίσταση και αποτελεί το κάτω όριο ‘διακεκαυμένης ζώνης’ που εκτείνεται μέχρι την άνω γραμμή του ‘δίκρανου του Andrew’ στις 791 μονάδες. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι, η υπέρβασή της άνω γραμμής, υπό τις παρούσες συνθήκες και αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά στο γνωστό, καυτό πρόβλημα που ταλανίζει τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές Τράπεζες, είναι μάλλον απίθανη. Από την αντοχή της στήριξης των 665 μονάδων θα κριθεί το ανοδικό momentum. Είναι απλά ζήτημα χρόνου η δοκιμασία της».
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ
Νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P 500 καταγράφηκε την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, η ενίσχυση του κόμματος του Abe και των Συμμάχων του στις εκλογές της Άνω Βουλής στην Ιαπωνία και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα (Alcoa), έθεσαν στο περιθώριο τις ανησυχίες των επενδυτών για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη.
Άλλωστε το περιβάλλον ανεξάντλητης ρευστότητας “σπρώχνει” τους Θεσμικούς επενδυτές στην ανάληψη ολοένα και μεγαλύτερου ρίσκου, το οποίο βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζεται στις προσφερόμενες αποδόσεις. Μάλιστα το περιβάλλον αυτό αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από την Τράπεζα της Αγγλίας (στην αυριανή συνεδρίαση ενδέχεται να προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων μετά τις 05/03/2009), αλλά και από την Ιαπωνική Κυβέρνηση, η οποία στον “πόλεμο” κατά του αποπληθωρισμού, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μείγμα διαρθρωτικών αλλαγών και περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Στο εσωτερικό, η πρόθεση της Κυβέρνησης να επιταχύνει τις εξελίξεις στις Ιδιωτικοποιήσεις (προκήρυξη της διάθεσης του 24% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ) επιδοκιμάσθηκε από την Αγορά, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αυξήσει το συσχετισμό της με την πορεία των Ξένων Αγορών, λόγω των εξελίξεων στην Ευρώπη.
Ως επόμενο εγχώριο σημείο αναφοράς προβάλλει η ψηφοφορία στη Βουλή για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την προώθηση της απλής αναλογικής.
Με το αποτέλεσμα των “stress tests” των Ευρωπαϊκών Τραπεζών να απέχει πλέον των δύο εβδομάδων από τη γνωστοποίησή του (ενδιαφέρον πλην των κεφαλαιακών αναγκών των Ιταλικών τραπεζών θα έχουν και αυτές των Πορτογαλικών), διάστημα κατά το οποίο ενδέχεται να γνωστοποιηθούν οι κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία για το υπερβολικό έλλειμμα, οι Αγορές θα συνεχίσουν να έχουν ως σημεία αναφοράς τα αποτελέσματα του β΄ 3μήνου στις ΗΠΑ και τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες.
“Κλείνοντας αξίζει να αναφερθεί, ότι η Γερμανία εξέδωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της 10ετείς τίτλους με αρνητική απόδοση (διαμορφώθηκε στο -0,05%).
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές παρέμειναν κοντά σε ένα υψηλό οκτώ μηνών, σήμερα Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια για να αποκρούσει την ύφεση στην οικονομία μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στο πρώτο μέρος των συναλλαγών αυξήθηκε 0,1%, ευρισκόμενος κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο που έφθασε την Τετάρτη. Ο Nikkei της Ιαπωνίας κερδίζει 1,01%. Οι Κινεζικές μετοχές, ωστόσο, ήταν χαμηλότερα, και ο δείκτης CSI300 είχε ολίσθηση -0,3% ενώ ο Shanghai Composite βρισκόταν κάτω κατα -0,43%. Όταν στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ήταν πρακτικά αμετάβλητος +0,02%.
Τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ είχαν οριακές μεταβολές την Τετάρτη, αρκετές για να ορίσουν νέα επίπεδα ρεκόρ για τον S & P 500 και τον Dow, με τους επενδυτές να αναμένουν αισιόδοξα μηνύματα από τα εταιρικά κέρδη, που αρχίζουν να ανακοινώνονται για το β τρίμηνο, για να διαρκέσει το ράλι.
«”Brexit δεν σημαίνει, πρώτα από όλα, κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ούτε σημαντική επιβράδυνση στις οικονομίες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Koichi Yoshikawa, της Standard Chartered Bank στο Τόκιο. «Η δραστηριότητα των επενδυτών επιβραδύνεται μετά από 24 Ιούνιο, αλλά η αβεβαιότητα σταδιακά μειώνεται».
Επιπλέον, οι ανησυχίες ότι Brexit θα μπορούσε να διαταράξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες πήρε απέκλεισε από την ημερήσια διάταξη στο εγγύς μέλλον μια αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve, και ενίσχυσε τις προσδοκίες για περισσότερα μέτρα νομισματικής τόνωσης από τις κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας να ανακοινώσει μια μείωση των επιτοκίων αργότερα σήμερα. Ο επικεφαλής της Mark Carney έχει υπαινιχθεί ότι μπορεί να επιλέξει πολιτική υπέρ χαλάρωσης για να προστατεύσει την οικονομία από το σοκ Brexit.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, ορίζεται τριμελής επιτροπή η οποία θα έχει ως έργο την καταλληλότητα των σκύλων που θα αναλάβουν να ανιχνεύουν «ρευστά διαθέσιμα». Προφανώς το υπουργείο Οικονομικών θέλει να θωρακιστεί ενόσω διαρκούν τα capital controls και θέτει αναλυτικά, μέσω της απόφασης, τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο κατάλληλος σκύλος προκειμένου να αναλάβει το έργο.
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, κατά τις εργασίες του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) την Τετάρτη. Ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το β’ εξάμηνο του έτους, (με το 2016 πάντως να κλείνει αρνητικά στο 0,3%) και ανάπτυξη 2,5% και 3% για το 2017 και 2018 αντίστοιχα.
Ας το παραδεχτούμε, η Ελλάδα δεν ήταν μία επιτυχημένη εμπειρία για κανέναν, ιδιαίτερα για τους ίδιους του Έλληνες πολίτες, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ είναι απλά ο «βολικός αποδιοπομπαίος τράγος» στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Financial Times είπε ότι ο ρόλος του αποδιοπομπαίου τράγου αποδίδεται ιδιαίτερα καθώς υποστηρίζει σθεναρά την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές.
Τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), η οποία θα επεξεργάζεται τα δεδομένα και θα προτείνει βελτιωτικές παρεμβάσεις προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΚΥΣΔΙΧ), ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Η ΕΓΔΙΧ, η οποία συστήνεται με τον Νόμο 4389/2016, θα κινείται στην κατεύθυνση της ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των δανειοληπτών.
Στα 87,2 δισ. ευρώ μειώθηκε κατά τον μήνα Ιούνιο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα που παρέχει το Ευρωσύστημα, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά και του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), από τα 95,7 δισ. ευρώ τον Μάιο. Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση της Τραπέζης της Ελλάδος, ο δανεισμός των τραπεζών από τον ELA μειώθηκε, στο τέλος Ιουνίου, στα 54,4 δισ. ευρώ από 64,8 δισ. ευρώ τον Μάιο.
Δημιουργία ενιαίου κεντρικού μητρώου για όλη την αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης καπνού που τηρείται στο ηλεκτρονικό σύστημα των τελωνείων (ICISnet) και πλήρη καταγραφή της εφοδιαστικής αλυσίδας με την καθιέρωση μοναδικού αναγνωριστικού κωδικού για κάθε προϊόν καπνού, προβλέπει το νομοσχέδιο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καπνού. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνει σειρά διατάξεων, με τις οποίες, μεταξύ άλλων, καθίσταται υποχρεωτική η δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των οφειλών προς το Δημόσιο από φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον η κάθε μία από αυτές τις δύο κατηγορίες οφειλών υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.
Νέος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Τεχνολογίας και Καινοτομίας Έξυπνα Δίκτυα για την Ενεργειακή Μετάβαση (ETIP SNET-European Technology and Innovation Platform Smart Networks for Energy Transition) ανέλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Χατζηαργυρίου. Με αφορμή την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, ο κ. Χατζηαργυρίου δήλωσε ότι «η πλατφόρμα ETIP SNET αποτελεί μια ευρωπαϊκή δραστηριότητα καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη των Ηλεκτρικών Δικτύων και τη μετάβασή τους σε μια νέα εποχή.
Τη στρατηγική ανακαινίσεων των καταστημάτων της ακολουθεί η Κωτσόβολος, με στόχο τη βελτίωση της αγοραστικής εμπειρίας των καταναλωτών πελατών της. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, το επενδυτικό πλάνο της Κωτσόβολος για τη φετινή οικονομική χρήση ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ αφορούν την ανακαίνιση του δικτύου της.
Την εξαγορά 11 κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος από τη γερμανική Deutsche Alternative Asset Management και την αμερικανική Goldman Sachs Asset Management, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των Βρυξελλών, η προτεινόμενη συναλλαγή δεν εγείρει ανησυχίες για θέματα ανταγωνισμού, δεδομένου, ότι, οι επικαλύψεις μεταξύ των δραστηριοτήτων των δύο πλευρών, είναι πολύ «περιορισμένες».
Ως τον κρισιμότερο παράγοντα για το «σωστό» άνοιγμα της αγοράς χαρακτηρίζει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) το ύψος της τιμής εκκίνησης για τις δημοπρασίες ενέργειας από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πηγές της Επιχείρησης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση, ανέφερε σχετικά ότι «η δεύτερη σημαντική νομοθετική ρύθμιση αφορά στην υποχρεωτική σταδιακή μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας, από 91% που είναι σήμερα σε κάτω του 50%, στο τέλος του 2019 – ρύθμιση, ίσως πρωτοφανής, στα παγκόσμια χρονικά».
Στον διαγωνισμό του υπουργείου Ναυτιλίας για την εξυπηρέτηση ακτοπλοϊκών γραμμών προτίθεται να συμμετάσχει η ΣΑΟΣ Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Σαμοθράκης. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μειοδοτικό διαγωνισμό του υπουργείου Ναυτιλίας, με θέμα την εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών με σύναψη σύμβασης ή συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, διάρκειας από 1η Νοεμβρίου του 2016 έως 31 Οκτωβρίου του 2017.
Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ιατρικό Αθηνών ΕΑΕ, με τον Γιώργο Αποστολόπουλο να παραμείνει στο «τιμόνι» της εταιρείας. Η σύνθεση του νέου δ.σ.: Γεώργιος Αποστολόπουλος του Βασιλείου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, εκτελεστικό Μέλος. Χρήστος Αποστολόπουλος του Γεωργίου, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, εκτελεστικό Μέλος. Βασίλειος Αποστολόπουλος του Γεωργίου, Δ/νων Σύμβουλος, εκτελεστικό Μέλος. Κωνσταντίνος Παμπούκης του Γεωργίου, Μέλος ανεξάρτητο μη εκτελεστικό. Βασίλειος Τουντόπουλος του Δημητρίου, Μέλος ανεξάρτητο μη εκτελεστικό. Jan Liersch του Ruediger, Μέλος μη εκτελεστικό. Νικόλαος Κορίτσας του Χρήστου, Μέλος ανεξάρτητο μη εκτελεστικό. Η θητεία των μελών του δ.σ. ολοκληρώνεται στις 23 Ιουλίου του 2019.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Στην άντληση 4,038 δισ. ευρώ, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, προχώρησε το γερμανικό δημόσιο, με το επιτόκιο δανεισμού, για πρώτη φορά, να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος. Συγκεκριμένα, το ομοσπονδιακό γραφείο διαχείρισης χρέους (GFA) ανακοίνωσε ότι η απόδοση της δημοπρασίας διαμορφώθηκε στο -0,05% και ο δείκτης κάλυψης στο 1,2. «Είναι η πρώτη φορά που το επιτόκιο 10ετούς ομολόγου υποχωρεί σε αρνητικά επίπεδα, κατά τη διάρκεια μίας δημοπρασίας» τόνισε ο εκπρόσωπος του GFA.
Αύξηση της τάξης του 0,2% σημείωσαν τον Ιούνιο οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ, λόγω του υψηλότερου κόστους των καυσίμων.
Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα αύξησης. Εξαιρουμένων των καυσίμων, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν κατά 0,3%. Σε ετήσιο επίπεδο βέβαια, οι τιμές παραμένουν χαμηλότερες κατά 4,8%. Οι τιμές εξαγωγών αντίθετα, αυξήθηκαν κατά 0,8% σε μηνιαίο επίπεδο, ενώ υποχώρησαν κατά 3,5% σε ετήσιο επίπεδο.
Οικονομικές συμφωνίες, ύψους 845 εκατ. δολαρίων, με την Παγκόσμια Τράπεζα, ενέκρινε η κυβέρνηση της Αργεντινής, προωθώντας την υλοποίηση τριών νέων δράσεων. Συγκεκριμένα, το Μπουένος Άιρες επιδιώκει να δημιουργήσει το «Ολοκληρωμένο Δικτυακό Πρόγραμμα» για την Προστασία Παιδιών και Νέων, διοχετεύοντας 600 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.
Την εξαγορά της Best Gaming Technology (BGT), έναντι 138 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Playtech PLC, ενισχύοντας τη θέση της στην αγορά του αθλητικού στοιχηματισμού. H BGT δραστηριοποιείται στον κλάδο παροχής software και συνεργάζεται με στοιχηματικές πλατφόρμες, όπως η William Hill PLC και η Landbrokes. Xάρη στη συναλλαγή, η Playtech θα κατορθώσει να ενισχύσει τα μεγέθη της σε μία σειρά ευρωπαϊκών αγορών, όπως η Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία.
«Μάχη» προκειμένου οι βρετανικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. δεσμεύτηκε να δώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ. Κατά τη διάρκεια τραπεζικής εκδήλωσης στο Λονδίνο, ο Χάμοντ παραδέχθηκε ότι οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι «ο κλάδος που επηρεάζεται πιο άμεσα από την πολιτική αναταραχή».