Skip to main content

Talk of the market: Τράπεζες και ενεργειακός κλάδος στο επίκεντρο

Πλώρη για τις 900 μονάδες έχει βάλει ο Γενικός Δείκτης αλλά η ισορροπία είναι εύθραυστη στην περιοχή. Οι μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισαν χθες ανοδικά και ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,71%, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να κλείνει με κέρδη 0,81% και την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 93 εκατ. ευρώ από 71 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Ανάπτυξη 3,3% φέτος και 5,4% το 2022 βλέπει για την Ελλάδα το ΔΝΤ, που σχολίασε την αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία γρήγορη και προορατική σημειώνοντας ότι παρά τις αυξημένες αβεβαιότητες που οφείλονται στην πανδημία της νόσου Covid-19, υπάρχουν θετικά νέα από την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων. Ειδικότερα για τις τράπεζες, το ΔΝΤ χαιρέτισε την επέκταση των πρόσθετων κρατικών εγγυήσεων για τιτλοποιήσεις NPE, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ηρακλής ΙΙ”, υποστηρίζοντας ότι οι αρχές πρέπει να συνεργαστούν με Ευρωπαίους εταίρους σε μια λύση για την ποιότητα κεφαλαίων, δεδομένου του κινδύνου απίσχνασης από το υψηλό και αυξανόμενο μερίδιο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στο κεφάλαιο των τραπεζών.

Στην 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την ελληνική οικονομία, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σημείωσαν ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προχώρησε καλά σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων του νέου πτωχευτικού και της επέκτασης του συστήματος κρατικών εγγυήσεων “Ηρακλής”. Στην νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ κινείται πτωτικά ενώ η έκθεση ανοίγει το δρόμο για την απόφαση εκταμίευσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες ύψους 748 εκατ. ευρώ.

Το Ελληνικό Δημόσιο συγκέντρωσε χθες 812,5 εκατ. ευρώ από την δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων. Το συνολικό ποσό που δημοπρατήθηκε ήταν 625 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές προσφορές έφτασαν τα 1,431 δισ. ευρώ, με λόγο κάλυψης 2,29 φορές έναντι 2,11 φορές τον Απρίλιο, με επιτόκιο -0,36%, έναντι -0,32% στην προηγούμενη δημοπρασία. Ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να δεχτεί μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ αυξάνοντας το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε σε 1 δισ. ευρώ.

Άδειες μονάδων αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος πάνω από 1,7 γιγαβάτ ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με 8 από αυτές να φορούν τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, συνολικής ισχύος 950 MW.

Η Mytilineos είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που εντάχθηκε στην επίσημη λίστα των υποστηρικτών της πρωτοβουλίας για το Κλίμα “Task Force on Climate-related Financial Disclosures” (TCFD), στο πλαίσιο της δέσμευσής του στα κριτήρια ESG, τις οποίες έχει αναλάβει για την προστασία από την κλιματική αλλαγή και για τη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού χρηματοοικονομικού συστήματος.

Αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπέβαλε η εταιρεία Orlando-Equity Holding Limited για την άσκηση δικαιώματος εξαγοράς των μετοχών της Paperpack που δεν κατέχει. Στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, που ολοκληρώθηκε 7 Απριλίου, απέκτησε περίπου 96,598% των μετοχών και από τις 6 Απριλίου μέχρι και την 1.6.2021 έχει περαιτέρω αποκτήσει 49.579 μετοχές ή περίπου 1,254% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης εταιρείας έναντι τιμήματος 6,70 ευρώ ανά μετοχή.

Η Cenergy Holdings SA ανακοίνωσε ότι το τμήμα σωλήνων της, η Σωληνουργεία Κορίνθου, σε συνεργασία με τη Snam, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταφοράς ενέργειας στον κόσμο, εκτελεί μια παραγγελία σωλήνων 440 χλμ. που αποτελούν τους πρώτους σωλήνες που κατασκευάστηκαν για δίκτυο υψηλής πίεσης μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με πιστοποίηση και για τη μεταφορά έως 100% υδρογόνου. Ακολουθώντας τις απαιτήσεις του προτύπου ASME B31.12 option Β, η συνεργασία της Σωληνουργεία Κορίνθου και της Snam προσφέρει, σύμφωνα με την εταιρεία, μια τεχνικά άρτια και οικονομικά εφικτή λύση για την ασφαλή μεταφορά υδρογόνου σε υψηλές πιέσεις μέσω αγωγών χάλυβα μεγάλης διαμέτρου και υψηλής αντοχής. 

naftemporiki.gr