Skip to main content

Talk of the market: Επενδύσεις και σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση

Στην Αστυπάλαια μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης για να παραστεί στην παράδοση των πρώτων ηλεκτρικών οχημάτων στο Δήμο Αστυπάλαιας, στο πλαίσιο του προγράμματος “Smart & Sustainable Island” που υλοποιείται από την Volkswagen. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Volkswagen Dr. Herbert Diess θα κάνουν δηλώσεις με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου. Αναμένονται επίσης ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα του προγράμματος και την ανάπτυξη ανάλογων δράσεων σε άλλα νησιά στη χώρα μας.

Κοινή ομάδα εργασίας συστήνεται με συμμετοχή στελεχών από τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στόχος είναι η αξιολόγηση και ο εξορθολογισμός των διοικητικών διαδικασιών και συγκεκριμένα 272 διαδικασιών του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να προωθηθεί η ουσιαστική διοικητική ενοποίηση του φορέα και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. 

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δημοπρατεί σήμερα έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έως 1 δισ. ευρώ.

Με θετικό πρόσημο άνοιξε το Χρηματιστήριο, μετά τη χθεσινή νευρικότητα. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με απώλειες 0,08% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 0,05% σε μια συνεδρίαση με αξία συναλλαγών στα 71 εκατ. ευρώ από τα 45 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Χαρακτηριστική η πτώση της μετοχής της Άβαξ υπό το “βάρος” φημών για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που διαψεύσθηκαν ωστόσο με ανακοίνωση της εταιρείας.

Ισχυρή ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής. Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής PMI της Markit διαμορφώθηκε σε 58 μονάδες τον Μάϊο από 54,4 τον Απρίλιο. Τα στοιχεία του Μαΐου έδειξαν μια απότομη αύξηση της παραγωγής που αποδίδεται από την αγορά στις νέες παραγγελίες ως αποτέλεσμα και της επανεκκίνησης του τουρισμού. 

Το IOBE, στο πλαίσιο της μηνιαίας του έρευνας για τον Μάιο του 2021, ανέδειξε τη βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) αυξήθηκε σε 108,6 μονάδες από 97,9 μονάδες τον Απρίλιο. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες εμφανίστηκαν αρκετά βελτιωμένες σε βιομηχανία (ESI αύξηση 10% σε μηνιαία βάση), κατασκευές (+13%) και υπηρεσίες (+34%). Από την άλλη πλευρά ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε σε -22,2 μον. το Μάιο από -34,6 τον προηγούμενο μήνα.

Την Ελληνική Πρωτοβουλία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΠΣΑΗΕ) δημιουργούν το Ινστιτούτο Ενέργειας Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την EDF, την Enel Green Power, την MYTILINEOS, τη Siemens Gamesa και τη Vestas.

Πτώση πάνω από 40% σημείωσαν αθροιστικά οι πωλήσεις των θυγατρικών του ισπανικού ομίλου Inditex στην Ελλάδα το 2020. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής αναδιάρθρωσης του ομίλου προχωρά και στην τοπική αγορά συγχώνευση των οκτώ θυγατρικών εταιρειών του με απορρόφηση από την ναυαρχίδα του, τη Zara Hellas. Οι υπόλοιπες επτά εταιρείες που συγχωνεύονται αναπτύσσουν τα σήματα: Massimo Dutti, Bershka, Oyshο, Pull & Bear, Stradivarius, Zara Home και Uterque. 

Σε συνέχεια της προαιρετικής δημόσιας πρότασης από την OCM Luxembourg Healthcare Greece S.a r.l. για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της ΙΑΣΩ, μαζί με τα πρόσωπα που λειτουργεί συντονισμένα απέκτησε επιπλέον μετοχές της εισηγμένης εταιρείας και πλέον ελέγχει το 92,08% των δικαιωμάτων ψήφου της.

Στην περίπτωση της Newsphone, έπειτα από την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης από την εταιρία Ancostar για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της, η τελευταία μαζί με τα πρόσωπα με τα οποία λειτουργεί συντονισμένα έχει αποκτήσει το 92,84% των μετοχών.

Άνοιξε το Porto Carras Grand Resort, στη Σιθωνία της Χαλκιδικής παρέχοντας νέες και αναβαθμισμένες εμπειρίες στους επισκέπτες του, κατόπιν της πρόσφατης ανακαίνισης των χώρων του υπό την νέα διοίκηση.

Η Boutique της Breitling Hellas άνοιξε και πάλι τις πόρτες της, στον γνωστό χώρο, της Βουκουρεστίου 6, με πλήρως ανανεωμένη ταυτότητα και ακολουθώντας τα πρότυπα του brand που θέλουν όλες τις boutique παγκοσμίως να έχουν την ίδια αρχιτεκτονική σφραγίδα.

naftemporiki.gr