Του Κώστα Ιωαννίδη
Η «τάση Τραμπ» προέκυψε διεθνώς αμέσως μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ. Αλλά τις τελευταίες βδομάδες κατέρρευσε. Οι επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις της στάσης απομόνωσης του αμερικανικού παράγοντα στο παγκόσμιο εμπόριο και από την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις πολιτικές του νέου Προέδρου. Σε αυτό το κλίμα, η μιζέρια της αγοράς μας πιθανά να διογκωθεί, αν την Πέμπτη αποδειχθεί ότι κάθε προσδοκία για να μην επαναληφθεί το σενάριο του 2015 ήταν μια φούσκα.
Οι θεσμικοί του ΧΑ δήλωσαν στο ταμπλό ότι θα «περιμένουν» ως την Πέμπτη αν υπάρξει μια ομάδα θεσμικών που χάνοντας την υπομονή τους θα το ρίξουν στις ρευστοποιήσεις χωρίς μέτρο, στην ολοένα και πιο ρηχή αγορά της Αθήνας. Ο Γενικός δείκτης συνεχίζει να «ερωτοτροπεί» επικίνδυνα με την κρίσιμη στήριξη των 640 μονάδων, παρατηρούσαν από την Παρασκευή εγχώριοι αναλυτές που τους «βγαίνουν» τα επίπεδα τιμών με βάση την τεχνική ανάλυση. Δεν τους «άρεσε» που οι αγοραίοι δεν έχουν τη διάθεση να σχηματίσουν ορμή τιμών ικανή καλύψει το καθοδικό χάσμα στη γειτονιά των 650 μονάδων, γεγονός που αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας.
Χθες ο ΓΔ εμφάνισε, όχι αδικαιολόγητα, μηδενική ζωντάνια αφού δεν κατάφεραν οι συναλλασσόμενοι όταν υπερτερούσε η ζήτηση να περάσει πάνω από τις 642 μονάδες. Η ενοχοποίηση της απουσίας φωτός στο τούνελ των διαπραγματεύσεων για τους καλοκαιρινούς τζίρους είναι κοινή θέση για τους παράγοντες του ΧΑ. Όσο η κατάσταση αυτή θα μένει χωρίς εξέλιξη, οι πιθανότητες είναι υπέρ της διολίσθησης σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα.
Το μοναδικό θετικό μήνυμα από τη χθεσινή διαπραγμάτευση ήταν η απόφαση των θεσμικών να κινήσουν τον ΓΔ ανοδικά, μέσα από την εμφάνιση ενός αντιτραπεζικού μπλοκ μετοχών του 25άρη πάλι. Η προσπάθεια που έγινε από επαγγελματίες διαχειριστές που προτιμούν κέρδη από κινήσεις με βραχυπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες να μεταφέρουν στις Τραπεζικές μετοχές την ανοδική ορμή που εμφάνισαν οι νικητές του 2016 για να τραβήξουν το μέσο όρο προς την περιοχή των 700 μονάδων, έσβησε άδοξα.
Ο Πρόεδρος Donald Trump υπέγραψε επισήμως μια εκτελεστική εντολή για την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από την εμπορική συμφωνία εταιρικής σχέσης με 11 έθνη του Ειρηνικού γνωστή ως Trans-Pacific εμπορική συμφωνία, εκπληρώνοντας μια υπόσχεση από την εκστρατεία του περασμένου έτους. Οι επενδυτές αφομοιώνοντας της δηλώσεις και τις κινήσεις προστατευτισμού ρευστοποίησαν μετοχές και στράφηκαν σε ομόλογα και στο χρυσό.
Το δολάριο ήταν υπό πίεση στην Ασία σήμερα Τρίτη 24/1 καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump με τις κινήσεις του για προστατευτισμό στις εμπορικές συναλλαγές τροφοδότησε τις υποψίες τους πως θα μπορούσε η κυβέρνηση να αναζητήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω ενός πιο αδύναμου νομίσματος.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Προβληματισμός επικράτησε χθες στη Wall Street, με τους αμερικανικούς δείκτες να καταγράφουν πτωτικά πρόσημα, εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών για τις πολιτικές του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,14% στις 19.799 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,27% στις 2.265 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε μείωση κατά 0,04% στις 5.552 μονάδες.
«Έχουμε ένα νέο παράγοντα αβεβαιότητας» προειδοποίησε ο Μάικ Μπέιλι, επικεφαλής της FBB Capital Partners, αναφερόμενος στις κυβερνητικές προτάσεις του 45ου προέδρου των ΗΠΑ. «Η αγορά έχει “κατεβάσει” στροφές και περιμένει τις πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης» τόνισε από την πλευρά του, ο Ρόμπερτ Πάβλικ, αναλυτής της Boston Private Wealth. Nωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την απόφαση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Δια-Ειρηνική Συμφωνία (ΤΡΡ) – μία εμπορική συμφωνία μεταξύ 11 κρατών του Ειρηνικού – ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να προχωρήσει στην επαναδιαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό (NAFTA).
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, το 33% της μουσικής πλατφόρμας του διάσημου Αμερικανού ράπερ, Τζέι Ζι, απέκτησε η Sprint Corp. Πρόκειται για την πλατφόρμα «Tidal», την οποία ο τραγουδιστής είχε εξαγοράσει τον Μάρτιο του 2015, έναντι 56 εκατ. δολαρίων.
Την ίδια ώρα, πτώση κατά 1,3% εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 οι πωλήσεις της McDonald’s, καθώς διαμορφώθηκαν σε 6,03 δισ. δολάρια έναντι 6,34 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα καθαρά κέρδη παράλληλα, ανήλθαν σε 1,19 δισ. δολάρια ή 1,44 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 1,21 δισ. δολαρίων το δ’ τρίμηνο του 2015.
ΕΥΡΩΠΗ
Αξιοσημείωτες απώλειες εμφάνισαν στην συνεδρίαση της Δευτέρας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για τις πολιτικές του νέου Αμερικανού προέδρου. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,43% στις 361,01 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κατά 0,73% στις 11.545 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100κατέγραψε μείωση κατά 0,66% στις 7.181 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,60% στις 4.821 μονάδες, ο ισπανικόςΙΒΕΧ 35 μειώθηκε κατά 0,80% στις 9.304 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 0,98% στις 19.287 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Intesa Sanpaolo ενισχύθηκε κατά 4,40% χάρη στα δημοσιεύματα περί εξαγοράς μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της Generali. Στον αντίποδα, η μετοχή της Fingerprint Cards κατακρημνίστηκε κατα 7% στον απόηχο των κατηγοριών περί παραβίασης των συνθηκών ανταγωνισμού.
«Υπάρχει άγνοια σχετικά με τις πολιτικές του νέου Αμερικανού προέδρου» τόνισε ο Πίτερ Καρντίγιο, αναλυτής της First Standard Financial, ενώ ο Λούκμαν Οτουνούγκα, αναλυτής της FXTM, εξέφρασε την ανησυχία του για την υλοποίηση πολιτικών στην κατεύθυνση του εμπορικού προστατευτισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν πηγές του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να προχωρήσει τόσο στην επαναδιαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας, ανάμεσα σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό (NAFTA), όσο και στην αποχώρηση από τη Δια-Ειρηνική Συμφωνία (ΤΡΡ).
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τη χρονική επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, πέραν του Δεκεμβρίου του 2017, προεξοφλεί ο Standard & Poor’s, σε έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης. Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει στην παράταση του προγράμματος έως και το α’ εξάμηνο του 2018, με ταυτόχρονη ωστόσο, μείωση του μηνιαίου ρυθμού αγοράς ομολόγων.
Την ίδια ώρα, στο 90,1% του ΑΕΠ υποχώρησε στο γ’ τρίμηνο του 2016 το μέσο χρέος των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, έναντι 91,2% το β’ τρίμηνο του ίδιου έτους και 91,5% το γ’ τρίμηνο του 2015. Στις χώρες της Ε.Ε., το μέσο κρατικό χρέος διαμορφώθηκε σε 83,3% του ΑΕΠ, έναντι 83,3% και 85,9% αντίστοιχα.
ΧΑ
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας μετά την εκπνοή των σειρών Ιανουαρίου στα παράγωγα, οι θεσμικοί αποφάσισαν, σε μία συνεδρίαση με τζίρο πολύ κατώτερο της προηγούμενης, να αποτρέψουν κατά το δυνατό την επιδείνωση της τεχνικής εικόνας της αγοράς και των χαρτοφυλακίων τους. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η πορεία των τιμών των βασικών δεικτών που ξεκίνησαν με καθοδικό χάσμα και εμφάνισαν το ελάχιστο μέρας σε αρνητικό πεδίο προ της συμπλήρωσης μισής ώρας. Σημείωσαν το μέγιστο μέρας στις 12:45. Κατόπιν μετά από υποχώρηση από την κορυφή απέκτησαν επί ώρες πλάγια πορεία κοντά στο κλείσιμο της Παρασκευής με τον ΓΔ να εμφανίζει θετικό και αρνητικό πρόσημο με πάνω από 10 εναλλαγές ως τις δημοπρασίες. Οι πιέσεις στο δεύτερο μέρος δεν κατάφεραν να φέρουν τους δείκτες και πάλι σε επίπεδα πολύ κοντά στα ελάχιστα μέρας.
Αρκετά εξαρτήθηκαν από τις διαθέσεις των θεσμικών για τα Τραπεζικά blue chip που ήταν αρνητικές κάτι που δεν ανετράπη ριζικά όλη τη μέρα. Αυτό οδήγησε σε κίνηση των βασικών δεικτών και του Τραπεζικού σε αρνητικό κύρια πεδίο με μικρά χρονικά διαστήματα στο πρώτο μέρος που εμφάνισε οριακά θετική μεταβολή ως 14:58 και κατόπιν ξεκίνησε η επιστροφή των τιμών προς το επίπεδο του ελάχιστου μέρας. Αυτό για τον Τραπεζικό δείκτη ορίστηκε οριακά πάνω από τις 793 μονάδες (793,19 από 799,66 μονάδες) στις 10:59 ενώ για τον ΓΔ ήταν 637,44 από 638,13 (-0,26%) και για τον 25άρη οι 1708,58 από 1711,10 (-0,25%). Μετά από το κατώτερο μέρας ξεκίνησε για τον 25άρη και τον ΓΔ μια ανοδική κίνηση που κράτησε ως τις 11:44 και έτσι κράτησαν τους δείκτες με κέρδη από τις 11:00 ως τις 17:00. Η υπεροχή της ζήτησης για το μεγαλύτερο πλήθος των μετοχών του 25άρη έφερε κλείσιμο ψηλότερα από τα χαμηλά μέρας αλλά στο μέσο της διακύμανσης στη μέρα.
Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε εν μέρει από τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο -0,55% από -1,09% την Παρασκευή, την ΕΤΕ στο -0,84% από -1,25%, η ΠΕΙΡ -1,03% από -1,52% στις 20/1, και ΕΥΡΩΒ -1,11% από +0,64% με υψηλή μεταβλητότητα στην έκφραση αγοραστικού ενδιαφέροντος. Η αγορά ωστόσο δεν φάνηκε σήμερα ικανή να κινηθεί πάνω από τα επίπεδα των 642 μονάδων. Επίσης κρατήθηκε σχετικά μακριά από τις 622 μονάδες την πρώτη πρόσφατη στήριξή του Δεκεμβρίου. Η αγορά είχε στην πλάτη της σήμερα μια σειρά από αρνητικές παραμέτρους από το εξωτερικό αναφορικά με τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε ελαφρά προς το καλύτερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 9) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 14) με τρία την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ και την ΤΕΝΕΡΓ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 20 από 15 την προηγούμενη σύνοδο, και 6 από 5 αμετάβλητες. Άρα, οι 14 από 20 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 22,348 από 38,130 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 9,77 από 12,24 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 43,72% από 32,10% του συνολικού τζίρου.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν νευρική πορεία, με πτώση με το καλημέρα αρχικά και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε πλαγία δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ. Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από την προσδοκία για την οικονομική πολιτική του νέου Προέδρου Τραμπ αλλά και από το άνοιγμα στις αγορές των ΗΠΑ. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,69%, ο CAC είχε μεταβολή -0,66% με τον FTSE100 με μεταβολή -0,81%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν έναρξη με ανοδικό χάσμα, μετά οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν ανοδικές μεταβολές με τον Dow Jones Ind Av στο -0,34% και τον S&P500 στο -0,39%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,02% και έφθασε στις 639,27 από 639,16 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1713,05 από 1712,90 με μεταβολή +0,01%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,01 μονάδες χαμηλότερα και κατά 2,7 τον 25άρη, κλείνοντας τους πιο κοντά στο μέσο του εύρους διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,42% από -5,22%, Πρώτων Υλών +1,12% από +0,80%, Ταξίδια Αναψυχή +0,85% από +0,51%, Τεχνολογίας +0,82% από -1,85%, Τροφίμων Ποτών +0,81% από -0,82%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,75% από -0,10%, ο FTSEΜ +0,66% από -0,24%, Ακίνητης Περιουσίας +0,32% από -0,08%, Κοινής Ωφέλειας +0,15% από -0,70%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,10% από -0,46%, ο ΓΔ +0,02% από -0,52% και ο 25άρης +0,01% από -0,66%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Κατασκευές Υλικά -1,85% από +0,87%, Τραπεζών -0,72% από -0,90%, Τηλεπικοινωνιών -0,56% από +0,57% και Πετρελαίου Αερίου -0,40% από +1,25%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από -5,56%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 22,348 από 38,130 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,302 από 1,290 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 19,578 από 29,992 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,733 από 0,571 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 45,376 από 45,361 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 32,104 από 41,864 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 54 από 49 των καθοδικών σε 50 από 52 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 17 από 20.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Στην πρώτη σύνοδο της βδομάδας με κυριαρχία των σειρών Φεβρουαρίου, οι θεσμικοί έδωσαν δυναμική συσσώρευσης στον 25άρη. Το ελάχιστο μέρας στις 1708,58 μονάδες ορίστηκε στις 10:59. Οι εντολές αγοράς αμέσως μετά έφεραν τον δείκτη στο μέγιστο μέρας στις 11:42 και ήταν οι 1719,92 (+0,41%). Η δυναμική που κυριάρχησε από τις 11:10 ως τις δημοπρασίες κράτησε τον δείκτη σε θετικό πεδίο με μεταβολή της τάξης του +0,1%. Το κλείσιμο με μεταβολή +0,01% ορίστηκε στις 1713,05 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 4,639 από 17,539 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 716 συμβόλαια με ανώτερο στις 1722,00 μονάδες και κατώτερο στις 1701,00. Για τη σειρά Μαρτίου διακινήθηκαν 61 από 99 ΣΜΕ και οι 147 ανοικτές θέσεις έγιναν 168 με εκκαθάριση στις 1704,00 από 1704,00 μονάδες. Ο δείκτης έκλεισε στις 1713,05 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Φεβρουαρίου ορίστηκε στις 1704,75 από 1704,50 και της επόμενης σειράς στις 1704,75 από 1704,00, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Φεβρουαρίου 7481 από 7368.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Τεχνικά οι 640 μονάδες λειτουργούσαν ως το πρώτο ανάχωμα στήριξης του Γενικού Δείκτη, κομβικής σημασίας επίπεδο καθώς η σύγκλιση των κινητών μέσων πλέον αρχίζει να ενεργοποιεί σήματα πωλήσεων όσο η Αγορά θα κινείται πτωτικά. Ήδη ο MACD έχει δώσει σήμα πώλησης και ο κινητός μέσος των 30 ημερών βρίσκεται στο όριο αλλαγής τάσης. Το καθοδικό “κενό” της 16ης Ιανουαρίου και τα πέντε “μαύρα σώματα” που ακολούθησαν αποτελούν ενδείξεις υπεροχής των πωλητών.
Από την άλλη πλευρά οι συναλλακτικοί όγκοι καθιστούν ιδιαίτερα επισφαλή μια κατηγορηματική εκτίμηση κατεύθυνσης, από την στιγμή που η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών με το ζόρι φθάνει τα 28 εκατ. ευρώ.
Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί χωρίς να έχουν περάσει σε υποτιμημένες ζώνες τιμών σε ημερήσια βάση, ενώ στα ωριαία διαγράμματα παρατηρείται ανοδική απόκλιση που είθισται να ακολουθείται από ανοδική κίνηση. Η ετυμηγορία των τεχνικών δεδομένων μοιάζει μπερδεμένη όσο δεν παραβιάζεται καθοδικά η περιοχή των 630 μονάδων. Η συσσώρευση επομένως, λόγω συναλλαγών αλλά και τεχνικών δεδομένων (επίπεδα τιμών), φαίνεται να κερδίζει έδαφος ως επικρατέστερο σενάριο για την τρέχουσα εβδομάδα μετά την γρήγορη διόρθωση που ακολούθησε από το υψηλό 14 μηνών (670 μονάδες).
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance
Χωρίς νέα δεδομένα συνεχίζει να κινείται η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, ενώ η πραγματική Οικονομία έχει βαρεθεί να περιμένει εξελίξεις σε σχέση με την αξιολόγηση όταν η ψυχολογία μέρα με την μέρα γίνεται και χειρότερη. Ο χρόνος κυλάει χωρίς θετικά νέα, ενώ οι ελπίδες για μία πολιτική λύση που ήλπιζε η Κυβέρνηση έχουν εξανεμιστεί. Ξέρει πως αν δεν προλάβει να μπει στο “QE”, έστω και την τελευταία στιγμή, τα πράγματα μπορεί να επιστρέψουν και πάλι στο 2015, με τις λύσεις να είναι πολύ πιο περιορισμένες πλέον.
Φαίνεται να γίνονται προσπάθειες να υπάρξει έστω μία αρχική συμφωνία μέχρι τέλος Ιανουαρίου και οριστικοποίηση μέσα στον Φεβρουάριο με τον χρόνο, πλέον, να πιέζει ασφυκτικά. Το ΔΝΤ είναι “κλειδί” στην υπόθεση αν και δύσκολα δεν θα υπάρξει συμμετοχή του. Σύμφωνα με την άποψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ΑΕΠΕΥ, “το σύνολο της Οικονομίας και του Κόσμου έχουν κουραστεί να περιμένουν κάτι που δεν έρχεται, βλέποντας πόσος χρόνος και χρήμα έχουν χαθεί ήδη”.
Σήμερα
Το δολάριο ήταν υπό πίεση στην Ασία σήμερα Τρίτη 24/1 καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump με τις κινήσεις του για προστατευτισμό στις εμπορικές συναλλαγές τροφοδότησε τις υποψίες τους πως θα μπορούσε η κυβέρνηση να αναζητήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω ενός πιο αδύναμου νομίσματος.
Η συζήτηση για εμπορικό πόλεμο ευνόησε τα ασφαλή καταφύγια όπως τα ομόλογα και το ιαπωνικό γεν, ενώ αφήνει τις μετοχές με μικτή εικόνα.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έφτασε πάνω 0,1%, αλλά Nikkei του Τόκιο υποχώρησε 0,55%. Το επενδυτικό φρόνημα δέχτηκε νέο χτύπημα από τον υποψήφιο υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin που είπε πως οι γερουσιαστές ότι θα εργαστούν για την καταπολέμηση της χειραγώγησης στο νόμισμα χωρίς να δώσει μια σαφή απάντηση για το αν ο ίδιος θεωρεί ότι η Κίνα εφαρμόζει το χειρισμό του γιουάν της. Οι αγορές μετοχών στην ηπειρωτική Κίνα εμφάνισαν μικτή εικόνα με πτώση -0,30% στην Σενζιέν και άνοδο +0,18% στη Σαγκάη ενώ ο Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ σκαρφάλωσε +0,25%.
Το δολάριο υποχώρησε δεόντως ως τα 112,52 γιεν, σπάζοντας το χαμηλό της περασμένης εβδομάδας και το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου, πριν σταθεροποιηθεί στα 112,81. Αργότερα έπιασε τα 113,140. Το -1,7% απώλεια τη Δευτέρα ήταν η μεγαλύτερη από τις 29 του Ιουλίου. Έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε 0,1% στο 100,040, ενώ το ευρώ πήδησε μέχρι τα 1,0760 δολάρια. Και οι δύο ήταν επίπεδα που εμφανίστηκαν τελευταία στις αρχές Δεκεμβρίου.
«Είναι ενδιαφέρον ότι οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν θετικά σε μια επαναβεβαίωση των χαμηλότερων φόρων και στη μείωση των ρυθμίσεων, ενισχύοντας την εντύπωση ότι όλες οι καλές ειδήσεις είναι περιορισμένης ισχύος για την ώρα,” έγραψαν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμα προς τους επενδυτές.
Οι αμφιβολίες για τη θολούρα των δημοσιονομικών κινήτρων βοήθησε ένα ράλι στα ομόλογα. Οι αποδόσεις των 10 ετών έπεσαν 6 μονάδες βάσης στο 2,401% τη Δευτέρα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 5 Γενάρη.
Η πτώση του δολαρίου ενίσχυσε το χρυσό σε υψηλό δύο μηνών και το πολύτιμο μέταλλο ήταν τελευταία στα 1.217,00 δολάρια η ουγγιά.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποφάσισε το συμβούλιο των διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Σύμφωνα με τον επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ σημειώνει ότι η τελική επιτυχία του προγράμματος έγκειται στη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Όπως ανέφερε ο Ρέγκλινγκ τα ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις και εκτιμάται ότι όταν εφαρμοστούν πλήρως θα οδηγήσουν σε μείωση του δείκτη του χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060.
Αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης κατά 11,7% και μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 13,8% καταδεικνύουν τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο του Νοεμβρίου. Πιο αναλυτικά, το πλεόνασμα στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο ανήλθε σε 52 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 101 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015, σημειώνοντας κάμψη της τάξης του 48,6%.
Τα «κόκκινα» δάνεια έχουν σταματήσει και μάλιστα έχουν αρχίσει να μειώνονται, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, επικαλούμενος στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου, στη Βουλή, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι δεν ισχύουν τα περί αύξησης των ληξιπρόθεσμων δανείων.
Ικανοποιημένος για την απόφαση του ESM δηλώνει με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο twitter ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος γράφει: Η Ευρωζώνη ξεκλειδώνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Χαίρομαι γιατί η ελάφρυνση που προσδοκούμε μπορεί τώρα να ξεκινήσει.
Τα σχέδια για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 2.000 χιλιομέτρων, από το κοίτασμα Λεβιάθαν στην ΑΟΖ του Ισραήλ μέχρι το Πρίντεζι της Ιταλίας, μέσω Ελλάδας και Κύπρου, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης των γενικών διευθυντών των υπουργείων Ενέργειας των τεσσάρων χωρών, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα. Η συνάντηση ήταν προπαρασκευαστική της συνόδου των τεσσάρων υπουργών Ενέργειας, τον ερχόμενο μήνα, στο Ισραήλ.
Καλό σημείο εκκίνησης χαρακτήρισαν πηγές των Βρυξελλών -τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ– την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα χρειαστούν ακόμη περισσότερες διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία. Αναφερόμενες στο αποτέλεσμα της συνάντησης της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Νταβός, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι επιβεβαιώνεται η ανάγκη συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Νέο συμβόλαια για τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή σταθμών παραγωγής ενέργειας στη Βρετανία, ανέλαβε η METKA EGN, θυγατρική της ΜΕΤΚΑ. Η σύμβαση, αξίας άνω των 60 εκατ. ευρώ, προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, συνολικής ισχύος άνω των 75 ΜW. Το μεγαλύτερο συμβόλαιο υπεγράφη με τη Noriker Power Limite, με στόχο την κατασκευή καινοτόμου ηλεκτροπαραγωγού μονάδας, ισχύος 20 MW.
Στο 91,23% αυξήθηκε το ποσοστό της Apollo Investment στο μετοχικό κεφάλαιο της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ, κατόπιν της απόκτησης 1 εκατ. κοινών ονομαστικών μετοχών, έναντι 5,48 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι ΤΑΙΠΕΔ και Apollo είχαν υπογράψει στις 27 Οκτωβρίου σύμβαση για τη μεταβίβαση του 90% των μετοχών του Αστέρα Βουλιαγμένης, συνολικής αξίας 393 εκατ. ευρώ.
Με ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου «αντέχει» ο σχεδιασμός των τραπεζών, ενώ περαιτέρω καθυστέρηση δεν θέτει εν αμφιβόλω μόνο τη στρατηγική για το τρέχον έτος, αλλά ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για νέες περιπέτειες για την οικονομία και τον κλάδο. Ο προβληματισμός των τραπεζιτών είναι έντονος καθώς ανησυχούν, μεταξύ άλλων, ότι η απώλεια χρόνου για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων δεν δυναμιτίζει μόνο την προσπάθεια επίτευξης των στόχων που έχει επιβάλει ο SSM, θα οδηγήσει επίσης και το σύστημα αποδυναμωμένο στα stress tests του 2018.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την εκτελεστική διαταγή για την επίσημη απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών του Ειρηνικού (TPP). Η συνθήκη είχε θεωρηθεί αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και είχε υπογραφεί το 2015 από 12 χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού που αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, δεν είχε τεθεί ακόμη σε εφαρμογή.
Έτοιμος να προχωρήσει στην επαναδιαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας, ανάμεσα σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό, είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου. Οι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον εκτιμούν μάλιστα, ότι η σχετική απόφαση ενδεχομένως θα ληφθεί ακόμη και εντός της ημέρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος αναμένεται να έχει σύντομα κατ’ ιδίαν συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο του Μεξικού, όσο και με τον πρωθυπουργό του Καναδά.
Περαιτέρω αύξηση εμφάνισε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν σε 1,303 τρισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 20η Ιανουαρίου, έναντι 1,284 τρισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα (13/01/2017).
Το 33% της μουσικής πλατφόρμας του διάσημου Αμερικανού ράπερ, Τζέι Ζι, απέκτησε η Sprint Corp. Πρόκειται για την πλατφόρμα «Tidal», την οποία ο τραγουδιστής είχε εξαγοράσει τον Μάρτιο του 2015, έναντι 56 εκατ. δολαρίων. «Με τη Sprint μοιραζόμαστε την ίδια επαναστατική ιδέα, να επιτρέψουμε δηλαδή, στους τραγουδιστές να συνδέονται απευθείας με το κοινό τους» αναφέρει η ανακοίνωση της Tidal. Το ύψος του αντιτίμου δεν έχει ανακοινωθεί και παραμένει άγνωστο.
Πτώση κατά 1,3% εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 οι πωλήσεις της McDonald’s, καθώς διαμορφώθηκαν σε 6,03 δισ. δολάρια έναντι 6,34 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα καθαρά κέρδη παράλληλα, ανήλθαν σε 1,19 δισ. δολάρια ή 1,44 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 1,21 δισ. δολαρίων το δ’ τρίμηνο του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 6 δισ. δολαρίων και κέρδη 1,41 δολαρίων ανά μετοχή.
Αύξηση του γερμανικού πληθωρισμού ακόμη και στο 2% αναμένει η Bundesbank, σύμφωνα με τις μηνιαίες οικονομικές εκτιμήσεις του Ιανουαρίου. Η βελτίωση του δείκτη τιμών καταναλωτών, όπως αναφέρει η γερμανική κεντρική τράπεζα, εδράζεται στην περαιτέρω ενίσχυση των τιμών στα πετρελαϊκά και ενεργειακά προϊόντα. Τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 1,1% και στη Γερμανία στο 1,7%.
Τη χρονική επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, πέραν του Δεκεμβρίου του 2017, προεξοφλεί ο Standard & Poor’s, σε έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει στην παράταση του προγράμματος έως και το α’ εξάμηνο του 2018, με ταυτόχρονη ωστόσο, μείωση του μηνιαίου ρυθμού αγοράς ομολόγων.
Στο 90,1% του ΑΕΠ υποχώρησε στο γ’ τρίμηνο του 2016 το μέσο χρέος των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, έναντι 91,2% το β’ τρίμηνο του ίδιου έτους και 91,5% το γ’ τρίμηνο του 2015. Στις χώρες της Ε.Ε., το μέσο κρατικό χρέος διαμορφώθηκε σε 83,3% του ΑΕΠ, έναντι 83,3% και 85,9% αντίστοιχα. Το υψηλότερο χρέος καταγράφηκε στην Ελλάδα (176,9%) και την Πορτογαλία (133,4%) και το χαμηλότερο στην Εσθονία (9,6%) και το Λουξεμβούργο (21,5%).