Skip to main content

Talk of the market: Σε ρυθμό αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, με Εθνική στο επίκεντρο

Καλό κλίμα στο Χρηματιστήριο. Χθες σημειώθηκε νέα άνοδος, με τον Γενικό Δείκτη να μειώνει εκ νέου την απόσταση από το ψυχολογικό φράγμα των 900 μονάδων. Έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,12%, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται κατά 1,43% σε μια μέρα που επήλθαν αλλαγές στον δείκτη του οίκου MSCI για την Ελλάδα. Η αξία των συναλλαγών εκτοξεύθηκε στα 308 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 160 εκατ. ευρώ σχετίζονται με την Eurobank η οποία προστέθηκε στον δείκτη MSCI Greece Standard. 

Η Eurobank ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου έφτασαν τα 70 εκατ. ευρώ επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα του ισολογισμού, με τη διοίκηση του ομίλου να εμφανίζεται αισιόδοξη εκτιμώντας ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την πανδημία θα είναι χαμηλότερα κατά 30% από τις αρχικές εκτιμήσεις της τράπεζας, αν και επιφυλάχτηκε για πιο καθαρή εικόνα μετά το καλοκαίρι.

Σήμερα σκυτάλη για ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου παίρνει η Εθνική Τράπεζα.

Εντωμεταξύ, σε μήνυμά του χθες ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, αναφέρθηκε στο “Project Tomorrow”, το οποίο, όπως είπε, θα φέρει άμεσα την Alpha Bank στην κορυφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Με αφορμή την ανακοίνωση του νέου στρατηγικού σχεδίου, αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 800 εκατ. ευρώ σημειώνοντας ότι αποτελεί την πρώτη αναπτυξιακή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008. Σημείωσε ότι το σύνολο των τραπεζών θα κληθεί να συμβάλλει στην προσπάθεια αναστροφής του επενδυτικού κενού, που αποτελεί την πιο δυσμενή κληρονομιά της δεκαετίας της κρίσης.

Επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους 225,6 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2021 ανακοίνωσε η ΔΕΗ, από 182 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2020. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης μείωση συμμετοχής της λιγνιτικής παραγωγής στο 26% του ενεργειακού μείγματος από 44% αντίστοιχα και συνέχεια της μείωσης της δαπάνης μισθοδοσίας για ένα ακόμη τρίμηνο.

Γενική συνέλευση πραγματοποιείται σήμερα στα ΕΛΠΕ, όπου αναμένεται μεταξύ άλλων θεμάτων και η παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου μετασχηματισμού του ομίλου.

Αυξημένες ζημιές 9,7 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2021, έναντι ζημιών 1 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2020 εμφάνισε ο κατασκευαστικός τομέας του ομίλου Ελλάκτωρ επιβαρύνοντας τα ενοποιημένα αποτελέσματα που ανήλθαν σε ζημιές 9,9 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών έγινε αναφορά στο ομολογιακό ύψους 50 εκατ. ευρώ (bridge financing) που βελτιώνει το κεφάλαιο κίνησης της Άκτωρ. 

H βιομηχανία γάλακτος ΚΡΙ-ΚΡΙ δημοσίευσε κύκλο εργασιών 28,56 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2021 έναντι 27,45 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2020 με αύξηση 4,0%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 4,53 εκατ. ευρώ έναντι 4,48 εκατ. ευρώ το 2020, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 3,55 εκατ. ευρώ έναντι 3,55 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 2,82 εκατ. ευρώ έναντι 2,67 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Στον κλάδο του παγωτού, οι πωλήσεις εμφανίζουν αύξηση σε 3,4 εκατ. ευρώ από 2,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σε 92,06% διαμορφώνεται το ποσοστό της OCM Luxembourg Healthcare Greece S.a r.l. στο Ιασώ, στο πλαίσιο της προαιρετικής δημόσιας πρότασης.

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Cisco και ΟΝΕΧ, με σκοπό τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Σύρο. Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας συνεργασία, όπως χαρακτηρίστηκε από τους συμμετέχοντες  εκδήλωση για την επισημοποίηση της συμφωνίας.

naftemporiki.gr