Skip to main content

Όλα ρευστά για τον τουρισμό- Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το «πιστοποιητικό εμβολιασμού»

Ο εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού κατά του κορωνοϊού έχει ξεκινήσει. Με αργό αλλά σταθερό ρυθμό ο πλανήτης διεκδικεί την ανοσοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, πράγμα που θα επιτρέψει την επιστροφή σε μια κανονικότητα. Τι θα μπορούσε να σημαίνει όμως αυτό για τον κλάδο των αερομεταφορών που έχει «νοσήσει» βαριά από την πανδημία;

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, οι περιορισμοί στα ταξίδια που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας αναμένεται να στοιχίσουν 4,7 τρισεκατομμύρια δολάρια από το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν- μόνο για το 2020.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τους ειδικούς, οι πολίτες που εμβολιάζονται δεν πρέπει να εφησυχάζονται, όπως τονίζει το Bloomberg συνοψίζοντας τις ανησυχίες τους:

  • Τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά
  • Θα πάρει πολύ καιρό ώστε να εμβολιαστεί η πλειοψηφία του πληθυσμού
  • Υπάρχουν λίγα δεδομένα σχετικά με το κατά πόσο τα εμβόλια μπορούν να ανακόψουν τη μετάδοση του κορωνοϊού
  • Ακόμα και με την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης, για να επιτευχθεί η  οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει πως χρειάζεται να εμβολιαστεί περίπου το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, υπάρχει αρκετός δρόμος για να χαρακτηριστεί «ασφαλής» ο ταξιδιωτικός κλάδος.

Ο όρος «ασφαλές ταξίδι» πρόκειται για συνεχώς μεταβαλλόμενο στην εποχή του κορωνοϊού καθώς αλλάζει εβδομάδα με την εβδομάδα, την ώρα που διαφορετικά μέρη ανά τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπα με εξάρσεις του ιού που είτε συνδέονται με την μετακίνηση του πληθυσμού είτε με τις νέες παραλλαγές του.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού στο τραπέζι

Μπροστά σε όλη αυτή την αβεβαιότητα με την οποία χαρακτηρίζει η υγειονομική κρίση των κλάδο των αερομεταφορών, ο τουριστικός κλάδος βρίσκεται και πάλι σε κίνδυνο.

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν επιπλέον προνόμια σε όσους εμβολιάζονται, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει αυτή την εβδομάδα την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υιοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Έτσι η πρόταση του πρωθυπουργού θα συζητηθεί από τους αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης στις 21 Ιανουαρίου.

Μάλιστα η πρόταση χαίρει αυξανόμενης υποστήριξης, όπως ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ στο Bloomberg, την ώρα που άλλος αξιωματούχος προειδοποίησε για μη αποδεκτούς όρους στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, βάση των δικαιωμάτων όσων δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν. Παρόμοιες ενστάσεις έχει εκφράσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του οποίου συνιστά στις χώρες να μην απαιτούν αποδείξεις εμβολιασμού από εισερχόμενους ταξιδιώτες αλλά να εφαρμόσουν συντονισμένα, τεκμηριωμένα μέτρα για ασφαλή ταξίδια σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν προταθεί.

Παράλληλα υπάρχουν ανησυχίες πως μέχρι το καλοκαίρι δεν θα έχουν προλάβει να εμβολιαστούν εκατομμύρια πολίτες. 

Ωστόσο, οι χώρες που είναι απελπισμένες για να αποκαταστήσουν εν μέρει τουλάχιστον τα ταξίδια θα μπορούσαν να το κάνουν μόνες τους, καθώς ο έλεγχος των συνόρων είναι εθνική αρμοδιότητα και ο συντονισμός της ΕΕ, ενώ επιδιώκεται, δεν είναι υποχρεωτικός. Η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι συζητά με τις πρωτεύουσες του μπλοκ για την ιδέα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ως μέρος των προσπαθειών να διατηρηθούν τα εσωτερικά σύνορα ανοιχτά.

Τι λέει η πρόταση Μητσοτάκη

Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε στην ΕΕ να εισαγάγει πιστοποιητικό εμβολιασμού, για την «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19», όπως αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σχετική επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αποτελεί επείγουσα ανάγκη να υιοθετήσουμε μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη μέλη», αναφέρει επίσης ο πρωθυπουργός στην επιστολή του.  «Η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας… είναι, αναγκαστικά, θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας», υποστηρίζει.

Και ενώ η Ελλάδα «δεν πρόκειται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ούτε θα τον θέσει ως προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος, τα άτομα, ωστόσο, που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει κίνητρο για τους πολίτες ώστε να εμβολιάζονται.

naftemporiki.gr