Skip to main content

Talk of the market: Προσδοκίες καλλιεργούν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου

Με θετικό πρόσημο άνοιξε το χρηματιστήριο, μετά τη χθεσινή θετική αντίδραση. Προηγήθηκαν πιέσεις την Παρασκευή, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Alpha Bank να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε χθες κατά 1,46%, με αύξηση 1,78% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και με την αξία των συναλλαγών να διατηρείται κοντά στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ. Για σήμερα, αν και είναι νωρίς για προγνωστικά, σημειώνουμε τη θετική προδιάθεση των επενδυτών στα διεθνή χρηματιστήρια στις πρώτες ώρες συναλλαγών. 

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο της Alpha Bank, στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ, στόχος είναι να ηγηθεί των επενδύσεων που δρομολογούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η τράπεζα ανακοίνωσε ζημίες ύψους 282,2 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2021 λόγω των αυξημένων προβλέψεων που συνδέονται με την προσπάθεια μείωσης των NPE. 

Στο επίκεντρο σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, που ανακοινώνει αποτελέσματα α’ τριμήνου 2021.

Ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους 1,95 εκατ. ευρώ εμφάνισε η ΕΧΑΕ στο α’ τρίμηνο του 2021 έναντι 1,56 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2020, με αύξηση 25,0%. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε σε 8,36 εκατ. ευρώ έναντι 8,17 εκατ. ευρώ αντίστοιχα σημειώνοντας αύξηση κατά 2,3%. Σημειώνεται ότι το 52% του κύκλου εργασιών του ομίλου είναι έσοδα από τη διαπραγμάτευση, εκκαθάριση και διακανονισμό των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ποσοστό 19% αφορά σε έσοδα που διαμορφώνονται με γνώμονα το ύψος της κεφαλαιοποίησης της αγοράς ενώ το 28% από υπηρεσίες που παρέχει ο όμιλος στους συμμετέχοντες στην ελληνική κεφαλαιαγορά και σε άλλους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό που είναι αδειοδοτημένοι να λειτουργούν αγορές.

Η Westnet, του ομίλου Olympia, με δραστηριότητα στη διανομή προϊόντων πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας, σημείωσε κύκλο εργασιών 126,8 εκατ. ευρώ το 2020 με αύξηση 14,5% σε σχέση με το 2019, με λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) στα 4,2 εκατ. ευρώ με αύξηση 29% έναντι του 2019. Ανακοίνωσε επίσης κέρδη προ φόρων 2,4 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 80% σε ετήσια βάση.

Ο Όμιλος Εστίασης Vivartia ενισχύει τη θέση του στις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, τόσο με τοποθέτηση σε νέα σημεία των υφιστάμενων αλυσίδων του χαρτοφυλακίου του όπως τα Goody’s Burger House, everest, Flocafé Espresso Room και La Pasteria όσο και με ανάπτυξη μεμονωμένων concepts. Ο όμιλος λειτουργεί συνολικά 24 διαφορετικά concepts στον τομέα των ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ενώ θα διαθέτει 48 σημεία σε αεροδρόμια, 76 σημεία σε Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών και 126 σημεία σε επιβατικά πλοία.

Χωρίς το δικαίωμα στη λήψη μερίσματος διαπραγματεύονται σήμερα οι μετοχές της Σαρνάντης. Tη διανομή μερίσματος μεικτού ποσού 0,21466142 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι συνολικού ποσού 15 εκατ. ευρώ, ενέκρινε η τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας στις 20.5.2021. Το ποσό υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 5% και συνεπώς οι μέτοχοι θα λάβουν καθαρό ποσό 0,212730821 ευρώ ανά μετοχή. Η καταβολή του μερίσματος θα αρχίσει την 31.5.2021 από την πληρώτρια τράπεζα Εθνική. 

Τη διανομή μερίσματος 0,01 ευρώ ανά μετοχή ή καθαρού 0,0095 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε χθες η γενική συνέλευση των μετόχων της ElvalHalcor, που άναψε επίσης το πράσινο φως για την έκδοση κοινών ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους μέχρι 400 εκατ. ευρώ. Σχετικά με το μέρισμα, η εταιρεία γνωστοποίησε σε νεότερη ανακοίνωσή της ότι ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η 27η Μαΐου και ημερομηνία έναρξης καταβολής του η 2α Ιουνίου από την πληρώτρια τράπεζα Εθνική

Ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει προσλήψεις. Στο πλαίσιο της εταιρικής του αναδιοργάνωσης που προβλέπει την ενίσχυση του προσωπικού του με εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων το προσεχές διάστημα, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε προσλήψεις 100 ατόμων. Στόχος είναι η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να επιτευχθεί με ταχύτερους ρυθμούς ο εκσυγχρονισμός της εταιρείας και η ψηφιακή μετάβαση, βελτιώνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί κρίσιμο κόμβο για την επιτυχή επανέναρξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό αναφέρθηκε σε συνάντηση εργασίας των συναρμόδιων φορέων, όπου γνωστοποιήθηκε ότι για το υπόλοιπο του 2021 έχουν προγραμματιστεί 453 αφίξεις. Από αυτές 251 είναι αφίξεις επιβίβασης (40 πλοία homeport), 190 αφίξεις διέλευσης (33 πλοία transit) και 12 αφίξεις για εφοδιασμό.

214 ζημιές δηλώθηκαν στις ασφαλιστικές από τους σεισμούς στη Θεσσαλία. Η ΕΑΕΕ πραγματοποίησε έρευνα μεταξύ των Ασφαλιστικών Εταιρειών – μελών της, για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών από τη σεισμική ακολουθία στη Θεσσαλία, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές του Τυρνάβου, της Λάρισας και των Τρικάλων, την περίοδο 3 – 4 Μαρτίου 2021. Δηλώθηκαν 214 ζημιές με αρχική πρόβλεψη αποζημιώσεων συνολικά 1,7 εκατ. ευρώ. Οι συμμετέχουσες στην έρευνα ασφαλιστικές επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία) με συνολική ασφαλισμένη αξία 458 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr