Skip to main content

Στο τέλος Ιουλίου η μελέτη σκοπιμότητας για την ανάπτυξη δικτύου Περιφερειακών Πιστωτικών Ιδρυμάτων

Στο τέλος Ιουλίου 2019 θα πρέπει να είναι έτοιμη η μελέτη σκοπιμότητας για την ανάπτυξη δικτύου Περιφερειακών Πιστωτικών Ιδρυμάτων στη βάση των στρατηγικών επιλογών του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με  απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια από το υπουργείο Οικονομίας ορίζεται ως ανάδοχος, η εταιρεία «ΕΡΓΑΝΗ Finance Σύμβουλοι Επενδύσεων Μ. ΕΠΕ». Σύμφωνα με την απόφαση, «το παραδοτέο συνίσταται στη σύνταξη μελέτης με θεματικό αντικείμενο τη σκοπιμότητα ανάπτυξης δικτύου Περιφερειακών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και θα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο εντός 4 εβδομάδων από την υπογραφή της σύμβασης».

Τα Περιφερειακά Πιστωτικά Ιδρύματα

Τα Περιφερειακά Πιστωτικά Ιδρύματα αποτελούν μία μορφή τραπεζικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από τη συγκέντρωση των υπηρεσιών τους προς εξυπηρέτηση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας. Έχουν έδρα και δίκτυο που συνήθως εκτείνεται και καλύπτει συγκεκριμένη γεωγραφικά περιφέρεια και παρέχουν τραπεζικές υπηρεσίες προς τοπικούς φορείς, επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ιδιώτες.

Προσφέρουν το ίδιο εύρος τραπεζικών υπηρεσιών με τις κεντρικές τράπεζες, συνήθως με ορισμένες εξαιρέσεις που αφορούν κατά βάση επενδυτικές υπηρεσίες. Φέρουν μικρότερη κλίμακα από τις εμπορικές τράπεζες και προσανατολίζονται στην κάλυψη των χρηματοοικονομικών αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών εντός των γεωγραφικών ορίων κάλυψης του δικτύου τους.

Συνήθως αποτελούν μικρότερες σε μέγεθος οντότητες, φέρουν στενή σχέση με την τοπική κοινωνία και οικονομία, παρακολουθούν και κατανοούν ειδικά τοπικά θέματα και ανάγκες, προσδίδοντας μία έννοια κοινωνικής υπευθυνότητας και άμεσης συμβολής στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Αντικείμενο μελέτης

Η έννοια του μοντέλου Περιφερειακών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, αφορά την έννοια του μοντέλου Περιφερειακών και γενικά Πιστωτικών Ιδρυμάτων τοπικού χαρακτήρα και τα χαρακτηριστικά τους και την ανάδειξη τυχόν πλεονεκτημάτων που φέρουν σε σχέση με τις κεντροποιημένες δομές των εθνικών συστημικών τραπεζών ως προς την εξυπηρέτηση των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών.

Η προσέγγιση αυτή καλείται να γίνει και μέσα και από την εξέταση αντίστοιχων μοντέλων που έχουν θεσμοθετηθεί και λειτουργούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναλυτικότερα αναμένεται από τον σύμβουλο να υλοποιήσει βασικά τις ακόλουθες ενέργειες:

– Γενική περιγραφή των Περιφερειακών Πιστωτικών Ιδρυμάτων,

– Χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα / κίνδυνοι που φέρουν,

– Ανάδειξη ευρωπαϊκής εμπειρίας μέσα από την παράθεση των μοντέλων πιστωτικών ιδρυμάτων τοπικού και περιφερειακού χαρακτήρα σε τουλάχιστον τρεις χώρες της Ε.Ε. και κατά προτίμηση ευρωζώνης.

Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο

Αφορά τον προσδιορισμό του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που διέπει την εγχώρια λειτουργία των Περιφερειακών Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Αναλυτικότερα αναμένεται από τον σύμβουλο να υλοποιήσει τις ακόλουθες ενέργειες:

– Γενική θεώρηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου,

– Αναφορά στο ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει το τραπεζικό σύστημα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης,

– Εντοπισμός ειδικών θεμάτων που άπτονται της δυνατότητας ανάπτυξης Περιφερειακών Πιστωτικών Ιδρυμάτων,

– Προσδιορισμός νομικής μορφής και αποτύπωση προϋποθέσεων ίδρυσης Περιφερειακών Πιστωτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα.

Η αγορά των Πιστωτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα

Αφορά την ανάλυση της κατάστασης της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, την καταγραφή των βασικών μεγεθών των υφιστάμενων Πιστωτικών Ιδρυμάτων και την εξέλιξη αυτών κατά τα τελευταία έτη, καθώς και τον εντοπισμό των περιορισμών και προβλημάτων που το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει. Αναλυτικότερα αναμένεται από τον σύμβουλο να υλοποιήσει τις ακόλουθες ενέργειες:

– Γενική επισκόπηση χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας,

– Παρουσίαση εξέλιξης βασικών μεγεθών πιστωτικών ιδρυμάτων,

– Εντοπισμός – ανάδειξη περιορισμών – προκλήσεων του υφιστάμενου ελληνικού τραπεζικού συστήματος

– Δυνατότητες πρόσβασης ΜΜΕ σε χρηματοδότηση από το εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Δημογραφικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των περιφερειών

Αφορά τον εντοπισμό των βασικών δημογραφικών χαρακτηριστικών και της οικονομικής δραστηριότητας κάθε περιφέρειας της χώρας, όπως και τη συσχέτιση της τοπικής δραστηριότητας με τις υφιστάμενες τραπεζικές δομές και χρηματοδοτικές ροές. Αναλυτικότερα αναμένεται από τον σύμβουλο να υλοποιήσει τις ακόλουθες ενέργειες:

– Παρουσίαση βασικών δημογραφικών και οικονομικών μεγεθών ανά περιφέρεια,

– Ιεράρχηση περιφερειών βάσει δημογραφικών και οικονομικών χαρακτηριστικών,

– Τραπεζική δραστηριότητα και παρουσία στις περιφέρειες, με διακριτή αποτύπωση μεταξύ των κεντρικών συστημικών τραπεζών και των τοπικών συνεταιριστικών,

– Παρουσίαση τραπεζικών μεγεθών ανά περιφέρεια,

– Ταξινόμηση περιφερειών βάσει τραπεζικής δραστηριότητας,

– Προσδιορισμός χρηματοδοτικού κενού ανά περιφέρεια.

Προτεινόμενες κατευθύνσεις

Αφορά τον προσδιορισμό των προτεινόμενων κατευθύνσεων σχετικά με την ανάπτυξη Περιφερειακών Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Αναλυτικότερα αναμένεται από τον σύμβουλο να υλοποιήσει βασικά τις ακόλουθες ενέργειες:

– Ανάδειξη σκοπιμότητας ανάπτυξης εναλλακτικών συστημάτων χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας,

– Δυνατότητες ανάπτυξης ενός νέου συστήματος Περιφερειακών Πιστωτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα,

– Δυνατότητες κάλυψης χρηματοδοτικού κενού ανά περιφέρεια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ