Skip to main content

Talk of the market: Επιστροφή στην κανονικότητα με αβεβαιότητες

Άρχισαν οι δια ζώσης επαφές στο Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα είναι σήμερα στη Λισαβόνα για τις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin, αύριο και μεθαύριο.

Το αρνητικό διεθνές κλίμα βελτιώνεται. Τιε τελευταίες ημέρες επέδρασε καταλυτικά στις επιδόσεις και των ελληνικών μετοχών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει χθες με απώλειες 2,18% και με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 98 εκατ. ευρώ από τα 61 εκατ. ευρώ της προηγούμενης συνεδρίασης. Οι τράπεζες κινήθηκαν πτωτικά σε οδηγό την Εθνική Τράπεζα. Σήμερα επιχειρείται ανάκαμψη.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της Aegean Airlines σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ. Στις 24/5 ορίστηκε η αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης και 27/5 η έναρξη διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης.

Μείωση πωλήσεων κατά 29,4% στο α’ τρίμηνο, στα 95,88 εκατ. ευρώ, λόγω των συνεπειών της πανδημίας και των αρνητικών επιπτώσεων από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες ανακοίνωσε η Frigoglass, η οποία διατήρησε το περιθώριο EBITDA στα επίπεδα του περυσινού τριμήνου. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 14,44 εκατ. ευρώ από 20,5 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2020 και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,2 εκατ. ευρώ από 4,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα μειωμένα κατά 72,8%. Στα θετικά προσμετράται και η διατήρηση της ρευστότητας σε επαρκή επίπεδα, 62 εκατ. ευρώ σε ταμειακά διαθέσιμα και 13 εκατ. ευρώ σε διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές για την κάλυψη του κόστους χρηματοδότησης και των απαιτήσεων σε κεφάλαιο κίνησης το 2021. Η εταιρεία προβλέπει ανάκαμψη πωλήσεων στο β’ τρίμηνο.

Η Mytilineos και η NextChem, θυγατρική του ομίλου Maire Tecnimont S.p.A., υπέγραψαν συμφωνία που δρομολογεί τις απαραίτητες μελέτες και διαδικασίες για την κατασκευή μονάδας “πράσινου” υδρογόνου, μέσω ηλεκτρόλυσης, στην Ιταλία. Η Mytilineos, μέσω του Τομέα RSD, κατέχει ηγετική θέση στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών και υβριδικών έργων μεγάλης κλίμακας, και στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 1 GW. Η NextChem, θυγατρική της Maire Tecnimont, δραστηριοποιείται στον τομέα “πράσινης” χημείας και “πράσινων” τεχνολογιών για την ενεργειακή μετάβαση.

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ανθεκτικά αποτελέσματα χθες, με καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) α’ τριμήνου 174,2 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 46,9% λόγω της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων και με μόλις 40% του δικτύου να επαναλειτουργεί το Φεβρουάριο. Οι διαδικτυακές δραστηριότητες κατέγραψαν ρεκόρ ενισχυμένες από την πλήρη ενοποίηση της Kaizen Gaming. Το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) μειώθηκε κατά 38,2% και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 10,3 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 71,1% ή ζημιές ύψους 1,9 εκατ. ευρώ σε επαναλαμβανόμενη βάση, μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα έσοδα. Ο όμιλος ανακοίνωσε ισχυρή ταμειακή θέση με καθαρό δανεισμό στα 552,8 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μετά την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων, το Διοικητικό Συμβούλιο αναθεώρησε ανοδικά την πρότασή του προς τη γενική συνέλευση για το μέρισμα χρήσης 2020 στα 0,55 ευρώ έναντι 0,45 ευρώ αρχικά.

Οι πωλήσεις του ομίλου Fourlis Holdings εμφανίζουν αύξηση 80% την περίοδο Απριλίου – Μαϊου ενώ οι πωλήσεις πενταμήνου είναι ενισχυμένες κατά 20% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020. Σε σύγκριση με το 2019, οι πωλήσεις του ομίλου είναι 10% χαμηλότερα στο πεντάμηνο ενώ στο δίμηνο Απριλίου-Μαϊου έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα, ήτοι στα επίπεδα του 2019.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε την ατζέντα της γενικής συνέλευσης στις 9 Ιουνίου, όπου μεταξύ άλλων, οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν την ακύρωση 3.469.500 ίδιων μετοχών (0,8% των συνολικών μετοχών), με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των 9,8 εκατ. ευρώ.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ, με θέματα μεταξύ άλλων, την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου μετασχηματισμού του ομίλου και την τροποποίηση του καταστατικού ώστε να συμβαδίζει με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης.

Η Tέρνα Ενεργειακή προχωρά στη διανομή μερίσματος 0,17 ευρώ με ημέρα αποκοπής του δικαιώματος στο μέρισμα την 5η Ιουλίου.

naftemporiki.gr