Skip to main content

Μικρές πιέσεις στο Χ.Α. λόγω πιθανής καθυστέρησης της δόσης

Μικρές πιέσεις δέχεται στην εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο κίνδυνος καθυστέρησης της εκταμίευσης των 7,7 δισ. ευρώ «εξουδετερώνει» τον θετικό αντίκτυπο των επιχειρηματικών εξελίξεων.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.55), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,20% στις 826,02 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κάμψη κατά 0,31% στις 2.157,11 μονάδες. Από το σύνολο των μετοχών, 27 ενισχύονται, 28 υποχωρούν και έξι παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά ανοδικά κατά 0,11% στις 805,11 μονάδες, καθώς η Eurobank αυξάνεται κατά 0,40%, η Alpha Bank κατά 0,45% και η Attica Bank κατά 1,72%. Στον αντίποδα, η Εθνική Τράπεζα μειώνεται κατά 0,58% και η Τράπεζα Πειραιώς διατηρείται σταθερή.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Viohalco διολισθαίνει κατά 1% ενώ πέριξ του 0,70% διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές των Grivalia Properties, Jumbo, Aegean, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Τιτάνα. Αντίθετα, η μετοχή του Ελλάκτορα ενισχύεται κατά 4,43%, της Coca-Cola HBC κατά 0,27% και της Fourlis κατά 0,17%.  

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν περαιτέρω βελτίωση, διολισθαίνοντας σε νέο χαμηλό  οκτώ ετών. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 5,3 μονάδες βάσης στο 5,363% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 11,2 μονάδες βάσης στο 3,638%.

Το θετικό κλίμα των τελευταίων ημερών κινδυνεύει να διασαλευθεί από τον κίνδυνο νέας καθυστέρησης στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς η εκκρεμότητα των προαπαιτούμενων που ετέθησαν από το ΔΝΤ, αναμένεται να αναβάλει για μετά το Eurogroup της 10ης Ιουλίου την απελευθέρωση των 7,7 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, με επιτυχία έκλεισε το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση 20.252.001 κοινών μετοχών της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, με το σύνολο της συμμετοχής της Eurobank Ergasias να διατίθεται, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, σε θεσμικούς επενδυτές. Οι προς διάθεση μετοχές αντιστοιχούν στο 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Grivalia Properties, το οποίο διατέθηκε στην τιμή των 8,80 ευρώ ανά μετοχή.

Από το σύνολο των μετοχών, οι 10.000.000 κατανεμήθηκαν σε θυγατρικές της Fairfax και κατά συνέπεια, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τα ελεγχόμενα από το καναδικό fund δικαιώματα ψήφου, αυξήθηκαν σε περίπου 51,4%. Επιπλέον, 5.065.000 μετοχές κατανεμήθηκαν σε διάφορα funds, των οποίων διαχειριστής είναι η PIMCO LLC.

Παράλληλα, στην τιτλοποίηση και τη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων προχώρησε η Attica Bank, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του ισολογισμού της. Συγκεκριμένα, η τράπεζα μεταβίβασε χαρτοφυλάκιο δανείων, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, στην εταιρεία ειδικού σκοπού Artemis Securisation S.A.

Η τελευταία ανέθεσε τη διαχείριση των επίμαχων δανείων για τα επόμενα 10 χρόνια στη «Θεά Άρτεμις – Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις», η οποία ελέγχεται από εταιρεία συμφερόντων της Aldridge EDC Specialty Finance (ΑΕDC).

naftemporiki.gr