Skip to main content

Μοσκοβισί: Πρώτο βήμα η έξοδος από το πρόγραμμα – Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά

Εναπόκειται στην Ελλάδα να παραμείνει σε υπεύθυνη πορεία, δηλώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί εν όψει του Eurogroup της Πέμπτης, ενώ τονίζει ότι η έξοδος από το πρόγραμμα είναι ένα πρώτο –σίγουρα καθοριστικό- βήμα, ωστόσο πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.

Σε άρθρο του στο προσωπικό του ιστολόγιο με τίτλο «Μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής βοήθειας: Πού βρίσκεται η Ελλάδα;», ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει, αλλά είναι ακόμη εύθραυστη, ενώ επισημαίνει πως είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες μείωσης του χρέους της και να δεσμευτεί σε μια στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης.

Εκφράζει, δε, την εμπιστοσύνη του στις ελληνικές αρχές, επισημαίνοντας πως «θα είμαστε στο πλευρό τους», ενώ αναφέρει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση του προγράμματος και δηλώνει πεπεισμένος για την επίτευξη συμφωνίας προς αυτήν την κατεύθυνση στο Eurogroup της Πέμπτης.

Αναφερόμενος στην επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ο κ. Μοσκοβισί υπογραμμίζει πως «θα είναι μια ιστορική στιγμή για τον ελληνικό λαό, που αξίζει να ανακτήσει πλήρη οικονομική και δημοσιονομική κυριαρχία». Συμπληρώνει επίσης πως «θα είναι επίσης ένα ισχυρό σύμβολο για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της, διότι δείχνει τι μπορούμε να επιτύχουμε από κοινού».

Στο άρθρο του ο κ. Μοσκοβισί επισημαίνει ότι «δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το κύριο θύμα της οικονομικής κρίσης ήταν η Ελλάδα» και επαναλαμβάνει πως ενδεχόμενο Grexit θα αποτελούσε καταστροφή.

Όπως τονίζει, από το 2010, η Ελλάδα εφάρμοσε σημαντικότατες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων:

  • Στη φορολογία, την οποία χαρακτηρίζει αχίλλειο πτέρνα του ελληνικού κράτους,
  • Στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος,
  • Στην καταπολέμηση των διαρθρωτικών ανισοτήτων που παρατηρούνται στον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας και ο οποίος επλήγη από την κρίση.

Ο κ. Μοσκοβισί επισημαίνει πως οι μεταρρυθμίσεις έφεραν εντυπωσιακά αποτελέσματα στον δημοσιονομικό τομέα, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την ανάκαμψη της οικονομίας και, σαν αποτέλεσμα, την επιστροφή της εμπιστοσύνης.