Τα τραπεζικά blue chip της ευρωζώνης ίσως δεν ήταν ποτέ φθηνότερα, αλλά πολλοί μακροπρόθεσμοι επενδυτές παραμένουν βαθιά επιφυλακτικοί για έναν τομέα που επί μια δεκαετία χαρακτηρίζεται από σειρά σκανδάλων και χαμηλών επιδόσεων, μετά την οικονομική κρίση. Η κρίση της πανδημίας με τον καταστροφικό οικονομικό αντίκτυπό της φάνηκε ότι προσθέτει στα προβλήματά τους.
Ο τραπεζικός δείκτης της ζώνης του ευρώ, στο κλείσιμο της Παρασκευής άξιζε περίπου 40% λιγότερο από το 2009, ενώ ο ευρύτερος δείκτης μετοχών είχε υπερδιπλασιαστεί.
Μια σειρά ειδήσεων έφερε μείγμα θετικών και αρνητικών προσδοκιών στο νου των διαχειριστών κεφαλαίων σήμερα. Ήταν βάση και αποδεκτή αιτία ανόδου, το rebound των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, καθώς και οι πληροφορίες για την εμφάνιση περισσότερων μέσων αντιμετώπισης της νόσου στο φαρμακευτικό πεδίο. Υπήρξαν ωστόσο σήμερα επιφυλάξεις, από την είδηση πως η Ινδία ανέφερε ότι 20 στρατιώτες της είχαν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με κινέζικα στρατεύματα σε αμφισβητούμενο συνοριακό χώρο. Η Βόρεια Κορέα απέρριψε την προσφορά της Νότιας Κορέας να στείλει ειδικούς απεσταλμένους και δεσμεύτηκε να στείλει στρατεύματα στα σύνορα.
Έτσι σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια εμφάνισαν μικρές πτωτικές μεταβολές καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται. Οι μολύνσεις έφτασαν σε υψηλά επίπεδα σε έξι πολιτείες των ΗΠΑ και το Πεκίνο προσπάθησε να συγκρατήσει μια νέα εστία στην κινεζική πρωτεύουσα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης E-Mini για τον S&P 500 μειώθηκαν -0,2% και τα συμβόλαια EUROSTOXX 50 μειώθηκαν -0,1%. Ακολούθησαν βέβαια μια ισχυρή ανοδική συνεδρία στη Wall Street. Ο Dow έκλεισε την Τρίτη με άνοδο 2,04%, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 1,90% και ο Nasdaq 1,75%.
Η δυναμική των διεθνών αγορών χθες, τόνισε τον ρόλο της Αθηναϊκής αγοράς ως… futures των δεικτών στις αναδυόμενες και τις αναπτυγμένες αγορές. Τη Δευτέρα μόνο η Αθήνα και το Μιλάνο είδαν ανοδικές μεταβολές στο κλείσιμο, ενώ η πορεία των βασικών δεικτών ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα σε αρνητικό πεδίο. Αλλά το πρωί της Τρίτης, ο αγοραστικός ενθουσιασμός των ασιατικών χρηματιστηρίων και τα κέρδη των futures επί των δεικτών της Νέας Υόρκης, ειδοποιούσαν για ένα δυνατό πρώτο μέρος στη σύνοδο του ΧΑ.
Εδώ χθες μόλις ο τζίρος πέρασε τα 34 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ ακούμπησε στις 670,70 μονάδες, με κέρδη πάνω από +3,5% και έλλειπαν τρία λεπτά ως τις 15:00. Δεν θα λέγαμε πως οι ρυθμοί των συναλλαγών ήταν έντονοι, αλλά την προηγούμενη απαιτήθηκε άλλη μια ώρα, για να πλησιάσει ο τζίρος αυτά τα επίπεδα. Χωρίς αμφιβολία στα κέρδη των τραπεζικών blue chip συνέβαλλαν, οι κινήσεις όσων έκλειναν βιαστικά short θέσεις. Για να προλάβουν τα χειρότερα.
Γερή αποκατάσταση των απωλειών από πρόσφατες πιέσεις εμφάνιζαν οι ΔΕΗ ΑΡΑΙΓ με μεταβολές της τάξης του +8% και ακολουθούσαν με άνοδο άνω του +5% ΒΙΟ, ΕΕΕ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Η αναφορά της εικόνας πριν το κλείσιμο επιλέγεται, γιατί τότε φαίνεται η δυναμική κάθε μετοχής καλύτερα. Ενώ στο τέλος γίνονται και κάποιες παρεμβάσεις, προς εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων με βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα. Ειδικά την εβδομάδα εκπνοής των σειρών για όλα τα παράγωγα προϊόντα και κύρια για τα ΣΜΕ επί μετοχών.
Η Leon Depolas Sec. σημείωσε: “Επαναφορά των μετοχικών αγορών καταγράφεται στην Ευρώπη και ειδικότερα στις ΗΠΑ, μετά από ανακοινώσεις της FED για αγορές εταιρικών ομολόγων και πρόταση πλάνου υποδομών αξίας περίπου $1 τρισ. από την Κυβέρνηση Τραμπ. Αντίστοιχη κίνηση και από τον ΓΔΧΑ. Οι διανομές μερισμάτων εντός των επόμενων 3 εβδομάδων, προσφέρουν στήριξη στην Αγορά”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος στην ιστορία των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ έφερε ισχυρά κέρδη στη Wall Street. Ενισχύθηκαν +17,7% τον περασμένο μήνα, έναντι πρόβλεψης για άνοδο +8,8%, όταν τον Απρίλιο, οι λιανικές πωλήσεις είχαν γκρεμιστεί κατά -16,4%. Παράλληλα η αγορά αντέδρασε θετικά, στην είδηση ότι Βρετανοί ειδικοί δήλωσαν ότι η δεξαμεθαζόνη, μπορεί να σώσει ασθενείς που έχουν νοσήσει βαριά από κορωνοϊό. Θετικός ήταν ο αντίκτυπος και από την απόφασης της Fed να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς εταιρικούς χρέους.
Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 2,04% ή 526,82 μονάδες, στις 26.289,98, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,9% στις 3.124,74 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +1,75% στις 9.895,87 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Caterpillar (+4,9%) και Merck & Co (+3,9%) ενώ πτώση σημείωσε μόνο ο τίτλος της Pfizer (-0,1%).
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προειδοποίησε την Τρίτη ότι υπάρχει «μεγάλη αβεβαιότητα» σχετικά με τον ρυθμό ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, τονίζοντας ότι ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν οι μικρές επιχειρήσεις, οι χαμηλόμισθοι Αμερικανοί και οι μειονότητες. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 0,75%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,6% σε σχέση με το ευρώ.
ΕΥΡΩΠΗ
Το μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φάμπιο Πανέτα, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Monde δήλωσε. «Είναι εξαιρετικά επείγον και στόχος θα πρέπει να είναι να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν συντομότερα, όχι αργότερα από τις αρχές του 2021», όπως μεταδίδει το Reuters. «Όσο περισσότερο περιμένουμε τόσο πιο μεγάλο θα είναι το κόστος της παρέμβασης», εξήγησε.
Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +2,9% στις 363 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +2,94% στις 6.242,79 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +3,39% στις 12.315,66 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +2,84% στις 4.952,46 μονάδες.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε ελαφρά κατά +0,2% στα 37,18 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός εμφάνιζε άνοδο +0,3%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε χαμηλότερα -0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1286 από 1,1324 την προηγούμενη μέρα.
ΧΑ
Η αισιοδοξία διεθνώς έφερε σημαντική αποκατάσταση των πρόσφατων απωλειών
Στη δεύτερη σύνοδο της βδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουνίου στα παράγωγα, μετά από άνοιγμα στις 653,70 με ανοδικό χάσμα (5,72 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (647,98), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να βρεθεί σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το κατώτερο της συνόδου γενικά εμφανίστηκε μια φορά ήρθε στις 10:30 και ήταν οι 653,70 από 630,39 μονάδες την προηγούμενη. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, που ήταν οι 676,91 από 648,04 τη Δευτέρα κράτησε από τις 10:30 ως τις 17:11 και εμφανίστηκε μετά από πλάγια νευρική δυναμική ανάμεσα στις 661 και 664,5 μονάδες ως τις 11:55. Από τις 12:00 ως τις 17:11 προκάλεσαν οι συναλλασσόμενοι ανοδική αντίδραση διαρκείας με σταθερή κλίση καθώς κίνησαν τον ΓΔ από τις 664 μονάδες ως τις 676,9. Έτσι κατάφεραν να έχουμε τελικά ευρύ ανοδικό κλείσιμο μέρας με δεδομένη την άνοδο στις αγορές των ΗΠΑ και την Ευρώπη. Συνεπώς είχαμε συντονισμένη με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια κίνηση την πιο ανοδική μέρα του Ιουνίου. Ο μέσος όρος, κατέληξε στις 17:01 με σταθερής κλίσης ανοδική κίνηση στις 674,6 μονάδες. Στις δημοπρασίες, είχαμε σαφή υπεροχή στις εντολές αγοράς και στις 17:12 ορίστηκε τιμή κλεισίματος πάνω στο ανώτερο μέρας.
Στο ημίωρο πριν τις δημοπρασίες κινήθηκε με γνωστή την σαφέστατη άνοδο, με ξεκίνημα από ανοδικό χάσμα αρχικά, στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη. Συνεπώς η ισορροπία στα τελευταία λεπτά και η απουσία των εντολών πώλησης στις δημοπρασίες, αφορούσε κινήσεις από την πλευρά των θεσμικών της αγοράς που κατάφεραν να απαλλαγούν από την επιφύλαξη και την κυρίως πλάγια δυναμική των συναλλαγών στη πρώτη ώρα. Αλλά ήταν εμφανής η απουσία αναζήτησης για χαμηλά ημέρας μετά το πρώτο δευτερόλεπτο της συνεδρίας αλλά και η τάση για κατάκτηση τιμών σε ανώτερα ανά ώρα επίπεδα. Επίσης ήταν επιτυχείς οι μάχες στο πρώτο δεκάλεπτο των δημοπρασιών για να υπάρξει επιπλέον άνοδος του μέσου όρου.
Εμφανίστηκε ένα υπολογίσιμο πλάγιο διάστημα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών. Από τις 15:55 ως τις 16:59 με τον ΓΔ να κινείται μεταξύ των 673 και 675 μονάδων. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές αγοράς υπερίσχυσαν των εντολών πώλησης, οι θεσμικοί οδήγησαν τον ΓΔ 3,1 μονάδες χαμηλότερα από τις 680 μονάδες. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.
Τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν ανοδικά. Οι επενδυτές στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν από θετικό πεδίο αλλά με νευρικότητα στη δυναμική των τιμών πέρασαν σε σημαντικά κέρδη μετά το πρώτο δίωρο και δεν εμφάνισαν εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής. Ομοίως η Αθήνα, κράτησε τον ΓΔ το μεγαλύτερο διάστημα με μέτρια κέρδη και εμφάνισε μηδενική διαφορά στη μεταβολή από τον DAX (+4,05% όταν έκλεισε η Αθήνα). Ο δείκτης S&P500 της Νέας Υόρκης όπως ήταν φυσικό καθόρισε την, σε θετικό πεδίο μόνιμα, πορεία του ΓΔ κατά τη διάρκεια των συναλλαγών. Ωστόσο προς το τέλος, όπου διαπραγματεύθηκαν τα futures του S&P500 εμφάνιζαν κέρδη ως +3% από +1,9% το πρωί, αλλά στο ξεκίνημα τα κέρδη των δεικτών ήταν της τάξης του +2,5%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 ήταν στο +3,57% όταν έκλεισε η Αθήνα.
Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο πρωταγωνιστή στην άνοδο σε όλη τη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 374,83 από 349,76 μονάδες, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 674,6 από 645,67 μονάδες, ήτοι 20,90 μονάδες ψηλότερα από το ελάχιστο. Η αγορά έκλεισε τελικά 28,93 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας, με 1 από τα blue chip με απώλειες στο κλείσιμο.
Είχαμε συνεπώς αρκετά blue chip που ώθησαν ανοδικά, εκτός των Τραπεζικών, ήτοι οι ΔΕΗ +8,85%, ΑΡΑΙΓ +8,44%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +6,87%, ΕΕΕ +6,44%, και ΒΙΟ +5,66%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά ήταν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,28%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου επηρέασε γενικά. Ήταν σύνοδος με ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 47,010 από 45,254 δις ευρώ.
Τη σύνοδο σφράγισε ελαφρά καλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 0,369 από 1,608 εκατ. ευρώ (για ΑΛΦΑ ΕΤΕ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, μάλλον δεν είχε σχέση με την επιστροφή στην ανοδική δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 1,128% από 1,190%.
Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+7,22%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +6,98% από +0,47%, την ΕΤΕ στο +8,06% από -1,35%, ΕΥΡΩΒ στο +5,85% από +0,40% και την ΠΕΙΡ στο +9,81% από -2,69%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +2,80% από -0,61%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε ελαφρά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (24 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (1 από 11) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +4,46% οδηγήθηκε στις 676,91 από 647,98 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1642,25 από 1568,01 με κέρδη +4,73%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,631 από 43,683 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,369 από 1,608 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 83 από 45, των καθοδικών 15 από 63 και 20 από 15 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η τριπλή εκπνοή ώθησε τον τζίρο ψηλότερα και όχι τις προσδοκίες
Στη δεύτερη σύνοδο της βδομάδας εκπνοής των σειρών του Ιουνίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 από την αρχή ως το τέλος σε θετικό πεδίο. Τον έκλεισαν τελικά, 74,24 μονάδες υψηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 1586,93 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1642,25 μονάδες, εμφανίστηκε στις 17:11. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1637,21. Το κλείσιμο στις 1642,25 από 1568,01 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +4,73% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 32,707 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουνίου ανήλθε σε 1868 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1646,75 μονάδες, κατώτερο τις 1576,00 και τελευταίες πράξεις στις 1644,00 από 1567,00 μονάδες και έτσι διαμορφώθηκαν 1906 από 2791 ανοικτά συμβόλαια. Διακινήθηκαν επίσης 1668 ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με ανώτερο τις 1625,00 μονάδες, κατώτερο τις 1550,00 και τελευταίες πράξεις στις 1621,00 από 1545,00 μονάδες και έτσι τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 1556 από 723. Άλλαξαν χέρια επίσης 160 από 21 ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με τελευταίες πράξεις στις 1606,00 μονάδες και 140 ανοικτά ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ανέβηκε στα δικαιώματα αγοράς και γενικεύθηκε. Στα calls του 25άρη λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 127 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1525 ως τις 1600 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Ιουλίου, ο όγκος ήταν 80 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1525 ως τις 1625 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουνίου ο όγκος ανήλθε σε 52 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1575 ως τις 1625 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 26 συμβόλαια για τη σειρά Ιουλίου με τιμές εξάσκησης από τις 1550 ως τις 1650 μονάδες σποραδικά. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 48082 συμβόλαια για ΑΛΦΑ, στα 20000 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 1683 για ΕΕΕ, στα 1000 για ΕΥΔΑΠ, και στα 789 για ΦΡΛΚ.
Μπορεί το πρώτο που ανέφεραν οι αναλυτές στις τοποθετήσεις τους για την επιστροφή της διάθεσης για ρίσκο να ήταν το ξεκαθάρισμα των λεπτομερειών στο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας μετά την πανδημία, αλλά επίσης σημαντικό ήταν πως μειώθηκαν οι ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων σε Κίνα και ΗΠΑ. Αυτή η εντύπωση αν παγιωθεί στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, η ελληνική οικονομία θα τοποθετηθεί σε διαφορετικό κάδρο και παράλληλα με τα στοιχεία που θα έρχονται για τον τουρισμό και την πρόοδο στην κατασκευή εμβολίου, θα σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για κέρδη από μια αγορά του ευρώ που είναι ακόμα πολύ χαμηλά, (στις 677 μονάδες) συγκριτικά με τα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2009, (μεταξύ 2.932,45 και 2.574,2 μονάδων) όταν ο DAX από τις 6.000 μονάδες περίπου τότε είναι στις 12.315,66 δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο τρίτο για τον Ιούνιο σχόλιο με τίτλο IRRATIONAL EXUBERANCE ;; σχολίασε αναλυτικά:
Τo 1996, πριν από 24 χρόνια, ο τότε πανίσχυρος Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης Alan Greenspan είχε σχολιάσει την εικόνα των αγορών διατυπώνοντας την άποψη ότι βρίσκονται σε συνθήκες παράλογης ευρωστίας (irrational exuberance). Οι αγορές ωστόσο συνέχισαν τη ανοδική τους κίνηση και κορύφωσαν 3-4 χρόνια αργότερα, το 1999-2000 και αφού προηγουμένως ο Alan Greenspan είχε συνομολογήσει στην κατάργηση των περιοριστικών όρων που έθετε το Glass Steagall Act του 1933 αναφορικά με το διαχωρισμό της επενδυτικής από την εμπορική τραπεζική.
Ο λόγος της αναφοράς στα γεγονότα της εποχής εκείνης είναι γιατί και οι τρέχουσες συνθήκες στις αγορές δημιουργούν προϋποθέσεις για ανάλογες διχογνωμίες. Η δύσκολη επανεκκίνηση των οικονομιών σε όλες τις χώρες σε συνέχεια της άρσης των περιορισμών από την πανδημία σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο επανόδου των περιοριστικών μέτρων το φθινόπωρο στο βαθμό που αυξηθούν πάλι τα κρούσματα και δεν έχουν υπάρξει ιατρικές εξελίξεις (εμβόλιο κοκ), οδηγεί σε δυσοίωνες εκτιμήσεις για την οικονομία το 2020. Η Federal εκτιμά ότι η ύφεση στις ΗΠΑ θα φτάσει το -6,5% το 2020 ενώ περισσότερο δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις της Morgan Stanley (-11% για την Ελλάδα), της ΕΚΤ (-8,7% για την ευρωζώνη) αλλά και του ΟΟΣΑ (ως -9,8% για την Ελλάδα).
Έτσι, η ανοδική κίνηση των δεικτών στις αγορές (ιστορικό ρεκόρ στο Nasdaq ανάμεσά τους) που συνδέεται με τις συνθήκες υψηλής ρευστότητας στις αγορές λόγω των αλλεπάλληλων πακέτων ποσοτικής χαλάρωσης των Κεντρικών Τραπεζών (αγορές και εταιρικών ομολόγων από τη Fed εσχάτως) αλλά και των πακέτων στήριξης των κυβερνήσεων, είναι πιθανό να διαμορφώνει προϋποθέσεις για να στοιχειοθετηθεί ο χαρακτηρισμός συνθηκών παράλογης ευρωστίας και πάλι. Εκτίμηση που αναφέρει αλλά δεν υιοθετεί και ο Economist (13/6/2020, σελ. 8) καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει το δυσοίωνο 2020 να το ακολουθήσει μια δυνατή διετία υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης το 2021-22 με έκρηξη των εταιρικών μεγεθών !
Στην Ελλάδα, τις προηγούμενες ημέρες έγινε μια ακόμη εύκολη άντληση κεφαλαίων ύψους 3 δις. ευρώ με 10ετή έκδοση με ικανοποιητικό επιτόκιο (1,57%). Την ίδια ώρα, η τραπεζοκεντρική δομή του ελληνικού χρηματιστηρίου σταδιακά επανέρχεται. Ο μεγάλος ασθενής της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 11 χρόνια, ο τραπεζικός κλάδος, με τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις να έχουν οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες στα χαρτοφυλάκια όλων όσοι είχαν τραπεζικές μετοχές (μεγαλομέτοχοι, θεσμικοί επενδυτές, ιδιώτες), είναι πιθανό να γυρίζει σελίδα ! Αυτό είναι ενδεχόμενο να προκύψει σαν αποτέλεσμα της προωθούμενης διαδικασίας τιτλοποιήσεων που διακόπηκε στην περίοδο της πανδημίας (με την εξαίρεση της Eurobank) αλλά θα επανέλθει εντός του 2020, του προσφερόμενου moratorium προς τους πληττόμενους δανειολήπτες με τις ευλογίες των εποπτικών αρχών και της προσδοκίας σημαντικής πιστωτικής επέκτασης στους επόμενες μήνες (για ύψος +10-15 δις. νέων δανείων μίλησαν οι CEOs των τραπεζών στο Forum των Δελφών).
Επιπλέον, η αναδιάρθρωση των συντελεστών στάθμισης στους δείκτες FTSE 25 και στους άλλους δείκτες του Χ.Α. με τη διαμόρφωση οροφής 10%, αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένες τοποθετήσεις δεικτοβαρών τίτλων πλην της ΕΕΕ και του ΟΤΕ που είχαν υψηλούς συντελεστές. Ανάμεσά τους και τραπεζικούς τίτλους, εξέλιξη που θα κορυφωθεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής 19/6 (rebalancing). Με αυτά τα δεδομένα, μια νέα απόπειρα προσέγγισης των 700 μονάδων είναι πιθανή τις επόμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο να αναστέλλεται το καθοδικό σενάριο, στο βαθμό που η επενδυτική φυσιογνωμία των νέων κεφαλαίων παραμένει με τα συνήθη χαρακτηριστικά, είναι δηλαδή κεφάλαια με βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.
Σήμερα
Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές κοντοστάθηκαν σήμερα Τετάρτη 17/6, καθώς η αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κοροναϊού αμφισβήτησε την εμπιστοσύνη της αγοράς σε μια ταχεία οικονομική ανάκαμψη, ακόμη και όταν η ανάκαμψη στις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ τον Μάιο έσπασε όλα τα ρεκόρ.
Γεωπολιτικά υπήρξε επίσης ανησυχία αφού η Ινδία ανέφερε ότι 20 στρατιώτες της είχαν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με κινέζικα στρατεύματα σε αμφισβητούμενο συνοριακό χώρο. Η Βόρεια Κορέα απέρριψε την προσφορά της Νότιας Κορέας να στείλει ειδικούς απεσταλμένους και δεσμεύτηκε να στείλει στρατεύματα στα σύνορα.
Αυτά ήταν αρκετά για να γεννηθεί μια επιφύλαξη στη διαπραγμάτευση και ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,7%, μετά την άνοδο σχεδόν 5% την Τρίτη με το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος σε τρεις μήνες. Αλλά στις 8:40 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,50%.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν σταθερός, έχοντας αυξηθεί 2,8% την προηγούμενη ημέρα, ενώ στις 8:40 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,06% με τις περισσότερες αγορές σε ολόκληρη την περιοχή να έχουν αλλάξει οριακά.
Τα μελλοντικά συμβόλαια E-Mini για το S&P 500 μειώθηκαν στις 8:40 δική μας ώρα -0,22% και τα συμβόλαια EUROSTOXX 50 μειώθηκαν -0,1%. Ακολούθησαν βέβαια μια ισχυρή ανοδική συνεδρία στη Wall Street. Ο Dow έληξε την Τρίτη με άνοδο 2,04%, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 1,90% και ο Nasdaq 1,75%.
Οι ελπίδες για ανάκαμψη ενισχύθηκαν από στοιχεία που δείχνουν ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 17,7% το Μάιο, ανακάμπτοντας περισσότερες από τις μισές απώλειες των προηγούμενων δύο μηνών, αν και η βιομηχανική παραγωγή εξακολουθούσε να υστερεί.