Skip to main content

Talk of the market: Τάση από το εξωτερικό με το βλέμμα σε MSCI και αποτελέσματα

Περί τα τέλη Μαΐου, όταν “προοδεύσουν” οι εμβολιασμοί και ανοίξουν για περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες αναμένεται να ανοίξουν και τα γυμναστήρια και άλλες δραστηριότητες αλλά υπό προϋποθέσεις (για εμβολιασμένους πολίτες). Στόχος των σχετικών αποφάσεων είναι η παρακίνηση των πολιτών να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Μεθαύριο, Πέμπτη, αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα για τις μετακινήσεις, το ωράριο και το πλαίσιο επανεκκίνησης του τουρισμού. 

Mη τραπεζικές μετοχές ευνόησαν κατά κύριο λόγο την άνοδο του Γενικού Δείκτη χθες πάνω από τις 900 μονάδες. Ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,01%, με την αξία των συναλλαγών να παραμένει αυξημένη στα 94 εκατ. ευρώ. Σήμερα οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές αλλάζουν το καλό κλίμα.

Ο όμιλος ΟΤΕ παίρνει σκυτάλη για ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου. Δημοσιεύει αύριο, πριν από το άνοιγμα της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

Αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα και η Coca-Cola HBC για το α’ τρίμηνο, πριν το άνοιγμα της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

Στις 27 Μαΐου ανακοινώνουν αποτελέσματα α’ τριμήνου Alpha Bank και Εurobank.

Εντωμεταξύ, σήμερα το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εξαμηνιαία αναθεώρηση του δείκτη MSCI. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν το βράδυ, λίγο μετά τις 23.00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης ενώ υπενθυμίζουμε ότι ο δείκτης MSCI Greece έχει 3 συμμετοχές με αντίστοιχες σταθμίσεις από τις 30.4.2021: ΟΤΕ (43,52%), ΟΠΑΠ (34,27%) και Jumbo (22,21%). Οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν θα έχουν ισχύ από το κλείσιμο της 28ης Μαΐου. Εκτιμήσεις αναλυτών αναφέρουν ότι υποψηφιότητα εισόδου θέτουν Eurobank και Εθνική Τράπεζα αλλά σχετικά “προσόντα” έχουν επίσης Alpha Bank και Μυτιληναίος.

Ανάκαμψη περιμένει τo 2021 η διοίκηση της Intralot προσβλέποντας σε επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα, όπως έκανε γνωστό στους αναλυτές, στο πλαίσιο conference call. Όπως σημειώθηκε στο α’ τρίμηνο εντοπίζονται σημάδια ανάκαμψης σε συνέχεια της άρσης των περιοριστικών μέτρων και της επανεκκίνησης των αγορών.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα, το μερίδιο της λιανικής αγοράς της ΔΕΗ τον Απρίλιο μειώθηκε στο 64,53% από 65,80% τον Μάρτιο. Η Μytilineos διατήρησε το προβάδισμα μεταξύ των ανεξάρτητων λιανεμπόρων αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της στο 8,47% από 7,97%. Ακολουθεί η Ήρων (ΓΕΚ – Τέρνα) με 6,65% έναντι 6,34%, η Elpedison (EΛΠΕ/EDISON JV) με 4,94% έναντι 4,85 %, η NRG (της Motor Oil) με 4,3% έναντι 4,0% και η Watt & Volt με 2,46% έναντι 2,58%. 

Παράταση λίγων ημερών έχουν οι ενδιαφερόμενοι για υποβολή στοιχείων στους φακέλους υποψηφιοτήτων για το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η υποβολή και ηλεκτρονική αποσαφήνιση των φακέλων μετατίθεται για τις 24 και 28 Μαΐου αντίστοιχα. Στόχος είναι η ανάδειξη αναδόχου μέχρι το τέλος του 2021 για το οδικό τμήμα του αυτοκινητοδρόμου με μήκος 22,5 χλμ. και κατασκευαστικό κόστος που υπολογίζεται στα 205 εκατ. ευρώ. 

Με την απόκτηση επιπλέον μετοχών της Ιασώ, που αντιστοιχούν στο 1,06% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρείας, η OCM Luxembourg Healthcare Greece S.a r.l., ελέγχει το 90,08%. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε χθες στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum 2021 ότι πάνω από 30 διαφορετικά επενδυτικά σχέδια έχουν κατατεθεί στο υπουργείο και έχουν λάβει έγκριση για να προχωρήσουν βάσει του εργαλείου του επενδυτικού claw back. Με τη σχετική υπουργική απόφαση έγιναν επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει και σε μία τριετή, πιο σταθερή συμφωνία με τη βιομηχανία.

naftemporiki.gr