Ενώ φάνηκε πως τα χρηματιστήρια είχαν ξεπεράσει τους φόβους από την πανδημία, την οικονομική καταστροφή από τα lockdown και τις υψηλές αποτιμήσεις των μετοχικών αξιών, οι επενδυτές χθες, τα θυμήθηκαν πάλι και όλα μαζί. Έτσι η Wall Street εμφάνισε τη μεγαλύτερη βουτιά σε τρεις μήνες.
Ο S&P 500 υποχώρησε -5,9% στην μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια από τις 16 Μαρτίου, μετά από τους ανανεωμένους φόβους για επανεμφάνιση του κοροναϊού, καθώς οι Πολιτείες των ΗΠΑ άνοιξαν σταδιακά τις οικονομίες τους μετά από διακοπή σε εθνικό επίπεδο. Οι επενδυτές αντέδρασαν επίσης στις δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Τα κρούσματα του κοροναϊού έχουν αυξηθεί σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας ανησυχία σε ειδικούς που λένε ότι οι αρχές έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς που έχουν τεθεί για να περιορίσουν την εξάπλωση πολύ νωρίς.
Τα περιστατικά στο Νέο Μεξικό, τη Γιούτα και την Αριζόνα αυξήθηκαν κατά 40% για την εβδομάδα που έληξε την Κυριακή. Η Φλόριντα και το Αρκάνσας είναι άλλα καυτά σημεία.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κυκλοφόρησε μια θλιβερή οικονομική προοπτική στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης της νομισματικής πολιτικής την Τετάρτη. Ο πρόεδρος Jerome Powell προειδοποίησε για έναν «μακρύ δρόμο» προς ανάκαμψη.
Τα οικονομικά δεδομένα φάνηκαν να υποστηρίζουν τις προβλέψεις της Fed, με τις αιτήσεις ανεργίας να είναι υπερδιπλάσιες από το μέγιστο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και συνεχιζόμενες αξιώσεις σε εκπληκτικά υψηλά επίπεδα 20,9 εκατομμύρια.
Το πιο φυσικό ξεκίνημα που θα μπορούσε να υπάρξει στην Αθήνα, ήταν αυτό που σφράγισε τις συναλλαγές την επόμενη της μετάφρασης, με αριθμούς, της ζημίας από την καραντίνα λόγω πανδημίας στις ΗΠΑ, από την πλέον επίσημη πηγή, την Fed. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λαμβάνοντας υπόψη όσα ανέφερε ο κ Πάουελ και φυσικά επηρεασμένα από τα πτωτικά ΣΜΕ (μεταβολές άνω του -1,5%) επί των δεικτών της Wall Street, έχαναν πάνω από -2% από τη πρώτη ώρα. Ομοίως στην Αθήνα, με τις τράπεζες στο χειριστήριο του ανελκυστήρα που κατέβαζε τον μέσο όρο χαμηλότερα.
Η βεβαιότητα πως μπροστά μας υπάρχουν υπολογίσιμα αρνητικές εξελίξεις, προ της έλευσης των θετικών, που σύμφωνα με την ηγεσία της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας του κόσμου θα αργήσουν να φανούν, οδηγεί σε φυγή από το ρίσκο μέχρι νεωτέρας. Έδωσε χθες το θάρρος στους συναλλασσόμενους, να πιέσουν χωρίς ενδοιασμούς. Όπως έδειξε ο τζίρος στο πρώτο ημίωρο που πέρασε τα 15 εκατ. ευρώ αλλά με 4,7 εκατ. σε πακέτα. Ο ΓΔ είχε ισορροπήσει γύρω από τις 648 μονάδες με μεταβολή -2,20%. Το ελαφρώς παράδοξο ήταν ότι ακόμα και μετά τις 15:00, που ο τζίρος πέρασε τα 43 εκατ. ευρώ, χωρίς αλλαγές στην αξία των πακέτων, ο ΓΔ ήταν στις 647,5 μονάδες με μεταβολή -2,3%, όταν οι απώλειες των δεικτών στα χρηματιστήρια του ευρώ πλησίαζαν ή ξεπερνούσαν το -3%.
Με επανάληψη της αύξησης των πιέσεων, μετά τις 16:07 το χαμηλό πρώτου μέρους έπαψε να ισχύει και η αναζήτηση πυθμένα έφερε τις 640,5. Επίπεδο που άπαντες οι εγχώριοι αναλυτές όριζαν ως επόμενη στήριξη. Η αντίδραση ήταν ικανοποιητική. Πιθανά αποτύπωσε την ισχύ του χαμηλού μέρας, με απομάκρυνση τεσσάρων μονάδων στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνιζαν διόγκωση των απωλειών.
Η Eurobank Eq. ειδοποίησε: “Περιμένουμε το momentum για τις μετοχικές αξίες να περιοριστεί περαιτέρω, μετά την επιφυλακτική στάση της FED για τις προοπτικές της Αμερικανικής Οικονομίας”.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Η τεχνική εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που με οδηγό τις Τράπεζες στόχευε στην άμεση υπέρβαση των 700 μονάδων, δεν εκπληρώθηκε στην παρούσα φάση. Η επανάληψη της προσπάθειας θα απαιτήσει την επιβεβαίωση των επιπέδων στήριξης της περιοχής των 650 – 640 μονάδων για το ΓΔ και την εμφάνιση νέων θετικών καταλυτών, ενδεχόμενο μάλλον αισιόδοξο με τα υφιστάμενα δεδομένα χαμηλού βαθμού ορατότητας στις Αγορές”.
Η Leion Depolas Sec. σημειώνει: “Ο ΓΔΧ.Α. έχασε την πρώτη κρίσιμη βραχυπρόθεσμη στήριξη, στην περιοχή των 660 – 650 μονάδων. Η πορεία των διεθνών δεικτών δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την Ελληνική Αγορά. Συνεχίζουμε και δίνουμε βαρύτητα στην κατάλληλη επιλογή μετοχικών τίτλων.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street. Ο Dow Jones έχασε -6,9% ή 1.861,82 μονάδες, στις 25.128,17, ο S&P 500 υποχώρησε -5,89% στις 3.002,10 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 5,27% στις 9.492,73 μονάδες.
Στον βιομηχανικό Dow Jones τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (-16,4%), Dow (-9,9%) και IBM (-9,2%) ενώ κανένας τίτλος δεν κινήθηκε σε θετικό έδαφος. Σημειώνεται ότι ο VIX εκτοξεύτηκε +47,95% στις 40,79 μονάδες.
Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο για δωδέκατη εβδομάδα, ενώ πριν την πανδημία, οι ΗΠΑ δεν είχαν καταγράψει ποτέ πάνω από ένα εκατομμύριο αιτήσεις ανεργίας σε μια εβδομάδα.
Επιπλέον, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,4% τον Μάιο, σε μηνιαία βάση, μετά την ιστορική βουτιά 1,3% του Απριλίου. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν 0,8% τον Μάιο, μετά την πτώση 1,2% του Απριλίου.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 0,66%.
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ανησυχίες για δεύτερο κύμα πανδημίας στις ΗΠΑ μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις της Fed για την αμερικανική οικονομία εκτόξευσαν τις πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Στο μεταξύ, πρωτοφανείς επιπτώσεις συνεχίζουν να καταγράφονται στην ιταλική οικονομία, εξαιτίας της κρίσης από την επιδημία. Τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας μειώθηκε κατά 42,5%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, και κατά 19,1% σε σύγκριση με τον φετινό μήνα Μάρτιο.
Στις επί μέρους αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έπεσε -4,1% στις 353,07 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -3,99% στις 6.076,70 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -4,47% στις 11.970,29 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -4,71% στις 4.815,60 μονάδες.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου έπεσε κατά -8,3% στα 36,34 δολάρια το βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύεται 1,4% στα 1.744 δολάρια την ουγκιά. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ παραμένει σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με το δολάριο.
ΧΑ
Η διεθνής τάση για ρευστοποιήσεις θέσεων εδώ σταμάτησε στη στήριξη των 640 μονάδων
Στην προτελευταία σύνοδο της βδομάδας προ της εκπνοής των σειρών Ιουνίου στα παράγωγα, μετά από άνοιγμα στις 655,28 με πτωτικό χάσμα (7,39 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (662,67), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να βρεθεί σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Το κατώτερο της συνόδου γενικά εμφανίστηκε μια φορά ήρθε στις 16:21 και ήταν οι 640,51 από 662,41 μονάδες την προηγούμενη. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, που ήταν οι 655,28 από 682,71 απουσίασε ολοσχερώς αφού για δεύτερη μέρα στη σειρά εμφανίστηκε στις 10:30. Τελικά οι συναλλαγές μετά από πλάγια νευρική δυναμική κοντά στις 648 μονάδες χωρίς μια ανοδική αντίδραση διαρκείας από τις 12:00 ως τις 16:00 που κίνησαν τον ΓΔ από τις 644,5 μονάδες ως τις 650. Αλλά δεν κατάφεραν αυτές ώστε να έχουμε τελικά μέτριο πτωτικό κλείσιμο μέρας καθώς εμφανίστηκαν από 15:55 ως τις 16:20 έντονες πιέσεις με δεδομένη την πτώση και στις αγορές των ΗΠΑ. Μετά τις 16:21 που είχαμε τον πυθμένα της συνεδρίας κυριάρχησαν οι εντολές αγοράς και ο μέσος όρος, κατέληξε στις 17:01 με σταθερή ανοδική κλίση στις 644,35 μονάδες. Στις δημοπρασίες, είχαμε οριακή υπεροχή στις εντολές αγοράς και στις 17:12 ορίστηκε τιμή κλεισίματος 10,38 μονάδες πιο χαμηλά από το ανώτερο μέρας.
Στο ημίωρο πριν τις δημοπρασίες κινήθηκε με γνωστή την σαφέστατη πτώση, με ξεκίνημα από μεγάλο καθοδικό χάσμα αρχικά, στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη. Συνεπώς η άνοδος στα τελευταία λεπτά και η απουσία των εντολών πώλησης στις δημοπρασίες, αφορούσε κινήσεις από την πλευρά των θεσμικών της αγοράς που κατάφεραν να αντιδράσουν μετά την πρόσκρουση στις 640 στην κυρίως πτωτική δυναμική των συναλλαγών. Αλλά δεν ήταν εμφανής η αναζήτηση για χαμηλά ημέρας μετά το πρώτο μέρος της συνεδρίας. Επίσης ήταν επιτυχείς οι μάχες στο πρώτο δεκάλεπτο των δημοπρασιών για να μην υπάρξει επιπλέον πτώση του μέσου όρου.
Εμφανίστηκε ένα υπολογίσιμο πλάγιο διάστημα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών. Από τις 12:00 ως τις 16:00 με τον ΓΔ να κινείται μεταξύ των 644 και 650 μονάδων. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές αγοράς υπερίσχυσαν των εντολών πώλησης, οι θεσμικοί οδήγησαν τον ΓΔ 5 μονάδες χαμηλότερα από τις 650 μονάδες. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.
Τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν πτωτικά. Οι επενδυτές στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διατήρησαν τη νευρικότητα στη δυναμική των τιμών και δεν είχαν εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής, όπως και η Αθήνα, αλλά εμφάνισε υπολογίσιμη σχετικά διαφορά στη μεταβολή από τον DAX (-3,12% όταν έκλεισε η Αθήνα). Ο δείκτης S&P500 της Νέας Υόρκης όπως ήταν φυσικό καθόρισε την πορεία του ΓΔ κατά τη διάρκεια των συναλλαγών εδώ. Ωστόσο στο τέλος, όπου διαπραγματεύθηκαν τα futures του S&P500 εμφάνιζαν απώλειες ως -3% από -1,6% το πρωί. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 ήταν στο -3,03% όταν έκλεισε η Αθήνα.
Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο πρωταγωνιστή στην πτώση σε όλη τη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 347,45 από 371,32 μονάδες, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 644,35 μονάδες, ήτοι 2,84 μονάδες ψηλότερα από το ελάχιστο. Η αγορά έκλεισε τελικά 17,77 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας, με 23 από τα blue chip με απώλειες στο κλείσιμο.
Είχαμε συνεπώς λίγα blue chip που ώθησαν ανοδικά, ήτοι οι ΟΤΕ +1,75%, και ΣΑΡ +1,23%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά εκτός των Τραπεζικών ήταν οι ΑΡΑΙΓ -7,03%, ΦΡΛΚ -5,85%, ΕΕΕ -5,29%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -4,93% και ΒΙΟ -4,58%. Η παρουσία, ή πιθανά η απουσία λόγω μείωσης του τζίρου, των θεσμικών του δολαρίου, επηρέασε γενικά. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 45,102 από 46,255 δις ευρώ.
Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 7,117 από 2,856 εκατ. ευρώ (για ΜΠΕΛΑ ΟΤΕ ΕΤΕ ΤΕΝΕΡΓ ΕΥΡΩΒ ΑΛΦΑ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, σίγουρα δεν είχε σχέση με την επιστροφή στην ανοδική δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 1,304% από 1,371%.
Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-6,26%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -5,77% από -4,45%, την ΕΤΕ στο -9,129% από -6,85%, ΕΥΡΩΒ στο -4,98% από -5,00% και την ΠΕΙΡ στο -5,29% από -3,15%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -1,36% από -3,04%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (2 από 2) blue chip έναντι των καθοδικών (23 από 23) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -2,68% οδηγήθηκε στις 644,90 από 662,67 μονάδες όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1557,48 από 1606,28 με μεταβολή -3,04%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,295 από 84,872 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,117 από 2,856 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 22 από 16, των καθοδικών 77 από 89 και 17 από 13 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η κάθοδος των τιμών έφερε τα δυσοίωνα στοιχήματα
Στην προτελευταία σύνοδο της δεύτερης εβδομάδας του Ιουνίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 από την αρχή σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Τον έκλεισαν τελικά, 48,80 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 16:21 και ήταν οι 1546,07 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1583,36 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:30. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1557,22. Το κλείσιμο στις 1557,48 από 1606,28 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -3,04% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 17,254 από 18,068 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουνίου ανήλθε σε 1621 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1598,25 μονάδες, κατώτερο τις 1546,50 και τελευταίες πράξεις στις 1555,00 από 1605,00 μονάδες και έτσι διαμορφώθηκαν 3686 από 3725 ανοικτά συμβόλαια. Διακινήθηκαν επίσης 246 ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με ανώτερο τις 1550,00 μονάδες, κατώτερο τις 1523,00 και τελευταίες πράξεις στις 1531,00 από 1582,00 μονάδες και έτσι τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 576 από 544.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον αυξήθηκε και διατηρήθηκε επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 123 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1525 ως τις 1575 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Ιουλίου, ο όγκος ήταν 63 συμβόλαια, για τιμές εξάσκησης από τις 1550 ως τις 1600 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουνίου ο όγκος ανήλθε σε 127 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1475 ως τις 1650 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 140 συμβόλαια για τη σειρά Ιουλίου με τιμή εξάσκησης από τις 1525 ως τις 1600 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 13000 συμβόλαια για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 4700 για ΑΡΑΙΓ, στα 4000 για ΕΧΑΕ, στα 3600 για ΟΠΑΠ, στα 1479 για ΠΕΙΡ, στα 300 για ΕΛΠΕ, στα 200 για ΦΡΛΚ και στα 59 για ΜΥΤΙΛ.
Η Merit Sec. επισημαίνει: “Χάθηκε το πρώτο σημείο στήριξης στις 647 μονάδες (ΚΜΟ 20). Αδύναμα τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του ΟΠΑΠ, όπως αναμενόταν λόγω του lockdown. Τα καταστήματα στην Ελλάδα παρέμειναν κλειστά για 58 ημέρες (14/3 – 11/05) και στην Κύπρο για 68 ημέρες (16/3 – 23/5). Τα OPAP Play (VLTs) επαναλειτούργησαν στις 8 Ιουνίου, ενώ ο Ιππόδρομος αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου. Το ΔΣ θα προτείνει στην τακτική γ.σ., στις 25 Ιουνίου, την διανομή μικτού μερίσματος €0,30/μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η 21η Ιουλίου και ημερομηνία πληρωμής η 11η Αυγούστου. Ο ΟΠΑΠ παραμένει από τις καλύτερες επενδυτικές ιδέες μας για αγορά”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
“Η σημερινή έντονη διόρθωση της Ελληνική Αγοράς, ακολουθεί την διόρθωση των Διεθνών Αγορών και επαναφέρει με εμφατικό τρόπο τις ανησυχίες, τόσο για τα επιπτώσεις της πανδημίας, όσο και τις δυσκολίες επαναφοράς στην κανονικότητα της οικονομικής ζωής. Οι δυσκολίες εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, άλλα κυρίως οι αμφισημίες στα διάφορα οικονομικά πακέτα ενίσχυσης, που ανακοινώνονται αλλά δεν εφαρμόζονται με την ταχύτητα που απαιτείται, είτε λόγω αναποφασιστικότητας είτε λόγω δυσκολιών στους μηχανισμούς εκταμίευσης που απαιτούνται, εντείνουν την ανησυχία. Όσο περνά ό χρόνος γίνεται περισσότερο αντιληπτό σε όλους, ότι η ζημιά είναι πρωτοφανούς μεγέθους σε οικονομικό επίπεδο.
Το χειρότερο όμως είναι ότι ακόμα δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο, παρά την Παγκόσμια προσπάθεια. Έτσι πιθανότατα οδεύουμε σε ένα νέο κύκλο αναζωπύρωσης του ίου, κατανοώντας όλοι ότι δεν θα υπάρξει νέο γενικό lockdown, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τα μακροοικονομικά στοιχεία τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και Αμερικανικό επίπεδο είναι άκρως αρνητικά, ενώ σε Εθνικό επίπεδο η Ελλάδα παρουσιάζει (προς το παρόν) καλύτερη εικόνα. Βέβαια πληρέστερη εικόνα για την Ελληνική Οικονομία, θα αποτυπώσουμε μετά την ολοκλήρωση της πετσοκομμένης φετινής τουριστικής περιόδου, που έχει μεγάλη βαρύτητα στο ΑΕΠ.
Όσον αναφορά το χρηματοδοτικό πρόβλημα που δημιούργησε η πανδημία στις Ελληνικές Επιχειρήσεις, υπάρχουν αρκετά παράπονα για το ύψος και την ταχύτητα διάχυσης της ρευστότητας. Όλοι ζητούν βοήθεια, αλλά δυστυχώς πολλοί δεν πληρούν βασικά κριτήρια για να λάβουν τις σχετικές ενισχύσεις. Ακόμα και για τα προγράμματα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, οι Τράπεζες πρέπει να διοχετεύσουν ίδιους πόρους, που θέλουν να μην γραφτούν σαν νέα “κόκκινα” δάνεια.
Είναι σαφές στην Αγορά ότι υπάρχουν 3 κύριες κατηγορίες Επιχειρήσεων & Επαγγελματιών, που απορροφούν κεφάλαια μέσω των διαφόρων προγραμμάτων.
Αυτοί που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και χρειάζονται κεφάλαια για να καλύψουν καθυστερημένες υποχρεώσεις & να διατηρηθούν υποτυπωδώς σε λειτουργία, αλλά συνήθως δεν πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις δανειοδότησης.
Αυτοί που δεν τα χρειάζονται (κυρίως μεγάλες & εύρωστες Επιχειρήσεις), που προσπαθούν να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους, ή ακόμα χειρότερα θέλουν να δημιουργήσουν ένα πρόσθετο “μαξιλάρι” ασφαλείας στην ρευστότητα τους, έχοντας σοβαρές αμφιβολίες τόσο για τις αρνητικές επιπτώσεις, όσο και το ύψος της πανδημίας.
Αυτοί που όντως χρειάζονται κεφάλαια (κυρίως μεγάλες Επιχειρήσεις) για να τα προωθήσουν σε νέα επενδυτικά προγράμματα, που θα βοηθήσουν στην μεγέθυνση τους, όσο και στην αναπτυξιακή προοπτική της Χώρας.
Δυστυχώς οι δύο πρώτες κατηγορίες αποτελούν και την πλειοψηφία των αιτούντων χρηματοδότησης, ενώ δεν θα προσφέρουν τίποτα στην αναπτυξιακή προοπτική της Χώρας, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι λύσεις δυστυχώς είναι λίγες και επώδυνες για τους Συμμετέχοντες στο οικονομικό κύκλωμα και δυστυχώς θα υπάρξουν και αρκετές απώλειες οικονομικών μονάδων, στην μάχη για την επαναφορά της κανονικότητας…
Οι συνεχείς παρεμβάσεις της ΕΚΤ, με την περαιτέρω αύξηση του προγράμματος ρευστότητας λόγω πανδημίας (PEPP) στα 1,35 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την παράτασή του μέχρι τις 30/6/21, αποτελούν προς το παρόν την μόνη απτή βοήθεια, αν και μας προϊδεάζει ότι η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Οικονομία είναι χειρότερη από ότι φανταζόμαστε.
Η πρόσφατη επιτυχής έξοδος στις Αγορές με νέο 10ετες ομόλογο, οφείλεται κυρίως στην κα Lagarde, δίνοντας ισχυρό κίνητρο σε Τραπεζικά Ιδρύματα αγοράζοντας Κρατικά ομόλογα, να αντλούν ρευστότητα με μηδενικά, ή αρνητικά επιτόκια.
Έτσι η Ελληνική Ομολογιακή Αγορά, συνέχισε την ελαφρά αποκλιμάκωσή της με το 10ετες Κρατικό ομόλογο να κινείται πέριξ του 1,30%.
Είχαμε επισημάνει και στο σχόλιο μας της 4/6/20 ότι οδεύουμε σε “Bull trap” χαμηλού κόστους σε περίπτωση που δεν επιτευχτεί η ανωτέρω συνθήκη, δηλαδή το εβδομαδιαίο κλείσιμο, για τον Γενικό Δείκτη, υψηλότερα των 680 μονάδων και για τον FTSE25 υψηλότερα των 1650 μονάδων, όπερ και εγένετο…
Συμπερασματικά, η άγνοια κινδύνου δεν κρατά για πάντα και η λογική, αν και αργεί πολλές φορές, πάντα επιστρέφει. Η επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και τα ανακοινωθέντα μέτρα, αν και δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες και για την Ελληνική Αγορά, συνεχίζουν να μας κρατούν επιφυλακτικούς, μέχρι να δούμε τους πακτωλούς χρήματος που υπόσχονται όλοι, να φθάσουν στην πραγματική Οικονομία.
Όσο για τις Διεθνείς Αγορές η εξόφθαλμη άγνοια του κινδύνου & της πραγματικότητας, παρά τα όσα αρνητικά συμβαίνουν, λόγω covid-19, κοινωνικών αναταραχών, αλλά και γεωπολιτικών συγκρούσεων, οφείλεται κυρίως στην υπερβάλλουσα ρευστότητα που τεχνηέντως κατευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στις αγορές τίτλων (μετοχών & ομολόγων).Ειδικά η Αμερικανική Αγορά, ένεκα και των επερχόμενων εκλογών εκτελεί το απόλυτο Zombie Rally (Πρακτ.Bloomberg).
Απαιτείται προσοχή, διότι το αυξημένο volatility των Αγορών θα συνεχίσει να είναι εδώ, δίνοντάς μας όμως την ευκαιρία να επανατοποθετηθούμε σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις επιμέρους προεπιλεγμένων μετοχών, με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, αυξημένης ρευστότητας, υψηλής κερδοφορίας & ποιοτικού διαχρονικού management”.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές, μετά τη Wall Street και το πετρέλαιο, υποχώρησαν απότομα σήμερα Παρασκευή 12/6, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών ότι μια επανεμφάνιση μολύνσεων από κοροναϊούς θα μπορούσε να εμποδίσει τον ρυθμό ανάκαμψης στις οικονομίες που ξανανοίγουν.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -1,3% και στις 8:45 η μεταβολή του ήταν -1,33%. Οι μετοχές της Αυστραλίας μειώθηκαν -1,74% και στις 8:45 η μεταβολή τους ήταν -1,80%, ενώ οι μετοχές στην Κίνα μειώθηκαν -0,67% και στις 8:45 η μεταβολή τους ήταν -0,22%.
Τα συμβόλαια πετρελαίου υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο διαπραγμάτευσης λόγω ανησυχιών σχετικά με την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση ενέργειας, η οποία επηρέασε τα νομίσματα των παραγωγών πετρελαίου και των χωρών που βασίζονται στα εξαγωγικά εμπορεύματα.
Το κινεζικό γιουάν σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του σε δύο εβδομάδες, υπογραμμίζοντας τη διάθεση των επενδυτών να αποφεύγουν τον κίνδυνο στην Ασία.
Τα μελλοντικά συμβόλαια μετοχών των ΗΠΑ, τα S&P 500 e-minis, αυξήθηκαν 1,1% στην Ασία, αλλά αυτό δεν βοήθησε πολύ τη διάθεση για ρίσκο.
Ο δείκτης μετοχών Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 1,22% και στις 8:45 η μεταβολή του ήταν -0,83% οι μετοχές στη Νότια Κορέα υποχώρησαν -2,24% καθώς ορισμένοι επενδυτές ενθυλάκωσαν κέρδη από το πρόσφατο ράλι για τις μετοχές παγκόσμια.
Η 10ετής απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο ελαφρώς στο 0,6853%.
Οι τιμές των ομολόγων υποστηρίχθηκαν μετά τη δέσμευση της Fed την Τετάρτη για χρόνια έκτακτης υποστήριξης για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιρροής από την πανδημία.