Η αυτόνομη κάθοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι το αντικείμενο της αντιπαράθεσης στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Ο Σωκράτης Φάμελλος στην εισήγηση του ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κινηθεί ανταγωνιστικά και αντιπαραθετικά στην ΕΛ.Α.Σ. του Αλέξη Τσίπρα. Που σημαίνει όχι σε αυτόνομη κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Εάν δεν τελεσφορήσουν οι διεργασίες για κοινό ψηφοδέλτιο με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κατέβει αντιπαραθετικά στις εκλογές.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Όλγα Γεροβασίλη και ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος ανέφερε ότι είναι αδιανόητο να κατέβει αντιπαραθετικά ψηφοδέλτιο στις εκλογές. Πρόσθεσε ότι πρέπει να παρακολουθήσουμε με θετικό τρόπο τις ανάσυνθετικές διαδικασίες που συντελούνται δίπλα μας. Και να συμβάλουμε θετικά σ’αυτές. Και που παλέψαμε πολύ γι αυτές.
Η εισήγηση του Σωκράτη Φάμελλου προκαλεί τις αντιδράσεις των στελεχών (Παππάς, Πολάκης, Δούρου, Μπουλέκος κ.α.) που θέλουν σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει την αυτονομία του και να δώσει την εκλογική μάχη ακόμη και εάν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες προσέγγισης και κοινής καθόδου που έχει άλλωστε απορρίψει ο Αλέξης Τσίπρας.
Εισήγηση Πολάκη
Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, στη δική του τοποθέτηση ο Παύλος Πολάκης έκανε μια αναδρομή από το 2012 μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας τα σημεία ευθύνης της ηγεσίας, όπως για παράδειγμα την απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης το 2019-23 , αλλά και για το διάστημα από το 2024 μέχρι σήμερα που η ηγεσία Φάμελλου οδήγησε το κόμμα (δια της αδράνειας) στο δημοσκοπικό 1 – 1,5% .
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τη σημερινή κατάσταση του κόμματος έκανε τις παρακάτω εκτιμήσεις και προτάσεις: «Επειδή η τακτική της διαρκούς και χωρίς τέλους αναμονής οδηγεί στη σταδιακή απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και νομοτελειακά στη διάλυση του, καλώ όλες και όλους σε μια πολιτική απόφαση που θα διατρανώνει δημόσια ότι:
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι και αύριο εδώ, πιστός στο όραμα της Αριστεράς για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο.
2. Βάζουμε τέλος στη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στόχος μας ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο των προοδευτικών δυνάμεων, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συμμετέχει ως κόμμα και όχι “δανείζοντας” στελέχη μετά από ατομικές συμφωνίες. Αν οι προσπάθειες μας για ενωτικό σχήμα δεν ευοδωθούν, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συμμετέχει στις εκλογές με τις προοδευτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που συνεκτιμούν την αναγκαιότητα και το επιθυμούν.
3. Η ελπίδα και οι προσπάθειες μας για το σχηματισμό ενός ενωτικού ψηφοδελτίου δεν σημαίνει ότι στο μεταξύ μπαίνουμε σε “χειμερία νάρκη”. Σήμερα αποφασίζουμε την αναδιάταξη όλων των κομματικών δυνάμεων σε θέση εκλογικής μάχης και από αύριο κιόλας ξεκινάμε την εκλογική μας προετοιμασία κάνοντας ότι είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κάθε περίπτωση θα δώσει ισχυρό παρόν και στην επόμενη βουλή.
Αυτό συγκεκριμένα σημαίνει ότι αύριο στην Κ.Ε. προχωράμε στη:
α. Συγκρότηση επιτροπής ψηφοδελτίων, διεύρυνσης και συγκρότησης προοδευτικού πόλου
β. Συγκρότηση επιτροπής προγράμματος
γ. Συγκρότηση εκλογικής οργανωτικής επιτροπής».
Παρέμβαση Παππά
Την ανάγκη «αλλαγών» επισήμανε ο Νίκος Παππάς κατά την παρέμβασή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα πηγές κόμματος, ενώ ζήτησε από τον Σωκράτη Φάμελλο να επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα για το περιθώριο συνεργασίας με το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού. Ο Νίκος Παππάς επισήμανε επίσης ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η στρατηγική «που έφτασε το ΣΥΡΙΖΑ σε τόσο χαμηλά επίπεδα».
Η απόφαση θα ληφθεί αύριο στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος όπου θα παιχθεί το παιχνίδι των συσχετισμών.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












