Skip to main content

Διεθνή χρηματιστήρια: Ποιο το επόμενο βήμα μετά το rebound των 21 τρισ. δολαρίων;

Ένα ασυνήθιστο κλίμα ευφορίας συμπαρασύρει τα διεθνή χρηματιστήρια, έχοντας ανακτήσει κεφαλαιοποίηση 21 τρισ. δολαρίων από τα χαμηλά του Μαρτίου. Μετά το εντυπωσιακό rebound, αναπόφευκτα γεννάται το ερώτημα: Υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω άνοδο ή μήπως αυτό το ράλι είναι πλέον καταδικασμένο να φθάσει στο τέλος του;

Ήδη τα πρώτα σημάδια κόπωσης κάνουν δειλά την εμφάνισή τους στον ορίζοντα. Η σκιά της παγκόσμιας ύφεσης πέφτει βαριά από τις αγορές μετοχών, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να χάνουν έδαφος και τον STOXX 600 να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως και 1,6%. Παρόμοια η εικόνα και στη Wall Street, παρά το στήριγμα που προσφέρει ο τεχνολογικός κλάδος.

Οι διεθνείς μετοχές έχουν επιστρέψει πλέον στα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου, προτού η πανδημία του κορωνοϊού αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο. Τα κέρδη 42% από τα χαμηλά του Μαρτίου για τον χρηματιστηριακό δείκτη MSCI ACWI –που περιλαμβάνει μετοχές τόσο του αναδυομένου όσο και του ανεπτυγμένου κόσμου- αποτελούν τις καλύτερες επιδόσεις από το 2009, με αποτέλεσμα τις υψηλότερες αποτιμήσεις από το 2002.

«Αυτό το ράλι τροφοδοτείται από τα μέτρα κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών για τη στήριξη της οικονομίας», εξηγεί ο Πολ Σαντού, σύμβουλος επενδύσεων για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στην ΒΝP Paribas Asset Management. «Υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες ρίσκου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εντονότερη μεταβλητότητα και γι’ αυτό και συνεχίζουμε να αντισταθμίζουμε τον κίνδυνο στα χαρτοφυλάκιά μας, αναζητώντας παράλληλα ευκαιρίες για την ανάληψη περισσότερου ρίσκου μεσο-μακροπρόθεσμα», προσθέτει.

Μέχρι στιγμής, οι «ταύροι» κυριαρχούν. Οι αμερικανικές μετοχές έχουν καταφέρει να ανακτήσουν το σύνολο του χαμένου εδάφους από τις αρχές του έτους. Στην Ασία, ο βασικός δείκτης έκλεισε με κέρδη για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση, στο μεγαλύτερο σε διάρκεια ανοδικό σερί της τελευταίας διετίας. Και στην Ευρώπη, παρά τη διόρθωση, οι μετοχές οδεύουν προς τα καλύτερα μηνιαία κέρδη από το 2015.  Παράγοντες όπως το «τείχος» ρευστότητας από τους άγρυπνους φρουρούς της παγκόσμιας οικονομίας, η σταδιακή άρση του lockdown και τα σοκαριστικά θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ προσελκύουν ολοένα και περισσότερους επενδυτές σε αυτό το «πάρτι» των διεθνών χρηματιστηρίων, επιλέγοντας σχετικά φθηνότερες μετοχές και τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο το ράλι.

Πίσω όμως από την ευφορία καραδοκεί ο κίνδυνος διόρθωσης ή συνθηκών έντονης μεταβλητότητας.  «Ειδικά ο κίνδυνος μιας διόρθωσης θα ενταθεί, εάν οι επενδυτές συνεχίσουν να αποτιμούν μια ταχεία ανάκαμψη, ειδικά για κλάδους που είναι ευάλωτοι απέναντι σε ένα δεύτερο κύμα έξαρσης κρουσμάτων ή κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας», εξηγεί στο BBG ο Τάι Χούι, στρατηγικός αναλυτής στην JPMorgan Asset Management. 

Σε μία ακόμη ένδειξη ότι αυτό το ράλι είναι «παρατραβηγμένο», τα κέρδη του Μαϊου έχουν «φουσκώσει» τις μετοχικές αποτιμήσεις στα υψηλότερα επίπεδα από το 2002. Εν τω μεταξύ, η κερδοσκοπική δραστηριότητα έχει αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον της τελευταίας 20ετίας μεταξύ των traders στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης(options) των ΗΠΑ, κάτι που μεσοπρόθεσμα θα μπορούσε να αποδειχθεί αρνητική εξέλιξη για τις μετοχές, σύμφωνα με τη Sundial Capital Research.

Από την άλλη, οι ανοικτές στρόφιγγες ρευστότητας και τα προγράμματα αγοράς ενεργητικού από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες συντηρούν το ανοδικό momentum –όπως και τον κίνδυνο μιας νέας φούσκας. «Εάν οι επενδυτές τοποθετούν σε μετοχές μόνο και μόνο για να τις πουλήσουν στον επόμενο ανόητο και εάν ο επόμενος “ανόητος” είναι μια κεντρική τράπεζα με απεριόριστη ρευστότητα για να τις αγοράσει, τότε, ναι, οι τιμές θα συνεχίζουν να ανεβαίνουν», αναφέρουν σε υπόμνημά τους αναλυτές της Rabobank.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBG